Asediatorii / Catarii / Asediu (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Besiegers Cathars Siege (1st edition) and the translation is 100% complete.


Cathars C1 04.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Besiegers C1 03.png
Această extensie nu a fost publicată în alte ediții.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


În timpul secolului al XI-lea și al XII-lea, o nouă religie numită Catarism s-a dezvoltat în sudul Franței. Biserica Romană a decretat că această religie era eretică. Pe la începutul secolului al XII-lea, Carcassonne a devenit o fortificație a religiei catare. După avertismente neluate în seamă și uciderea unui legat bisericesc, Papa Inocențiu al III-lea a inițiat o cruciadă împotriva catarilor. Asedierea Carcassonne-ului în 1209 a marcat începutul a 40 de ani de război continuu.

Informații generale și comentarii

Planșa pretăiată a extensiei Catarii
Planșa pretăiată a extensiei Asediatorii

Catarii (Die Katharer) a fost original lansat în Spielbox în 2004 și republicat în Carcassonne Almanach în 2005.

Asediu (parte din Cult, asediu și creativitate) a fost original lansat de Rio Grande Games în 2008.

Asediatorii (Die Belagerer) a fost original lansat de Hans im Glück în 2013.


Catarii
Asediatorii

Extensia Catarii de 4 cartonașe a fost inițial lansată în Spielbox în 2004, iar din pricina rarități a devenit una dintre cele mai vânate extensii Carcassonne. Drepturile de autor au prevenit Catarii din a fi retipărită de oricine altcineva în afară de Spielbox, așa că Rio Grande Games a dezvoltat Asediu pentru a putea publica cartonașe cu aceeași funcție. Cele patru cartonașe din Asediu au aceeași structură funcțională ca cartonașele din Catarii, dar stilul grafic este complet nou. Prin urmare, Asediu este efectiv o retipărire a extensiei Catarii cu stil grafic actualizat. Regulile pentru Asediu sunt de asemenea aproape identice cu cele din Catarii; singura diferență implică evadarea dintr-un oraș asediat (vezi regulile mai jos).


În cele din urmă, Hans im Glück a recunoscut popularitatea extensiei Catarii și a publicat Asediatorii în 2013 pentru a permite jucătorilor să obțină din nou acest element al Carcassonne. Regulile sunt identice cu cele ale Catarii, dar geografia cartonașelor din Asediatorii și stilul grafic al cartonașelor sunt cu toate noi. În mod interesant, versiunea din 2014 a regulilor pentru Asediatorii include nota: „Această mini-extensie apare în revista Spielbox din 2004 sub numele 'Catarii’ (cu numai 4 cartonașe).”. Asta pare să indice că această extensie este considerată o reprintare, mai degrabă decât o extensie nouă, chiar dacă elementele cartonașelor sunt diferite între cele două seturi.

Conținut

Scenă cu asediatori
  • Catarii: 4 cartonașe de teren noi
  • Asediu: 4 cartonașe de teren noi
  • Asediatorii: 6 cartonașe de teren noi


Reguli

Atașarea unui cartonaș

Noile cartonașe de teren trebuie amestecate împreună cu celelalte cartonașe de teren. În afara următoarelor reguli, toate regulile jocului Carcassonne rămân aceleași.

Evaluarea drumurilor, orașelor și mănăstirilor finalizate

Un oraș finalizat

Orașele care conțin cartonașe din Asediatorii / Catarii / Asediu sunt numite drept asediate.[1] Ori de câte ori un oraș asediat este finalizat în timpul cursului jocului, fiecare cartonaș și fiecare blazon[2] din acel oraș valorează doar câte 1 punct în loc de 2. Dacă orașul conține o catedrală, atunci valorează doar câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș și blazon (în loc de 3).

Evadarea dintr-un oraș asediat (Fugă)

Este posibil să evadezi dintr-un oraș asediat prin intermediul unei mănăstiri învecinate.[3][4] Dacă o mănăstire mărginește direct un cartonaș din Asediatorii sau Catarii,[5] chiar și diagonal, atunci la sfârșitul turei unui jucător[6], acesta are posibilitatea de a îndepărta un cavaler[7][8] din orașul asediat și să îl înapoieze în rezervă.[9][10]

Exemplu: Jucătorul ROȘU vrea să își îndepărteze supusul său din orașul asediat. Din moment ce o mănăstire este adiacentă cu cartonașul din Asediatorii la dreapta, acesta are posibilitatea de a își îndepărta supusul său la sfârșitul turei.

Sfârșitul jocului

Evaluarea orașelor

În cazul în care orașul rămâne nefinalizat la sfârșitul jocului, acesta valorează niciun punct în timpul evaluării finale. Urmează regula „câte -1 punct pentru fiecare cartonaș și blazon”.

Evaluarea fermelor

Țăranii furnizează provizii atât asediatorilor, cât și asediaților. Astfel, fiecare fermă valorează puncte duble pentru fiecare oraș asediat finalizat de pe acea fermă – 6 puncte pentru o fermă normală, sau 8 puncte pentru o fermă cu un porc.[11] Multiplele asedii ale unui oraș nu au niciun efect în plus.[12]

Exemplu: La sfârșitul jocului, orașul asediat este luat în considerare de punctele țăranilor. Jucătorul ALBASTRU primește 6 puncte pentru el. Jucătorul ROȘU primește 6 puncte pentru țăranul din sus-stânga și 8 puncte pentru țăranul cu porcul de mai jos. În total, orașul asediat îi aduce jucătorului ROȘU 14 puncte.

Ansamblul cartonașelor

Asediatorii

Cartonașe totale: 6
Besiegers C1 01.png ×1
Besiegers C1 02.png ×1
Besiegers C1 03.png ×1
Besiegers C1 04.png ×1
Besiegers C1 05.png ×1
Besiegers C1 06.png ×1

Catarii

Cartonașe totale: 4
Cathars C1 01.png ×1
Cathars C1 02.png ×1
Cathars C1 03.png ×1
Cathars C1 04.png ×1

Asediu

Cartonașe totale: 4
Siege C1 01.png ×1
Siege C1 02.png ×1
Siege C1 03.png ×1
Siege C1 04.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că numărul de cartonașe din Asediatorii / Catarii / Asediu din oraș nu contează. Toate cartonașele asediate sunt tratate în același fel în legătură cu evaluarea, indiferent de numărul de cartonașe asediatoare. (12/2014)
  2. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Blazoanele nu fuseseră menționate în regulile inițiale pentru Catarii sau Asediu, dar au fost incluse într-o clarificare ulterioară.
  3. Clarificare oficială din partea editurii Un cavaler dintr-un oraș asediat poate evada de asemenea prin intermediul unei abații sau unui lăcaș de cult, căci acestea au și ele caracteristicile unei mănăstiri.
  4. Clarificare oficială din partea editurii Primarii și căruțele pot și ei să evadeze dintr-un oraș asediat prin intermediul mănăstirilor, abațiilor și lăcașurilor de cult, căci oricare supus dintr-un oraș este considerat a fi un cavaler.
  5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Ia în vedere că în Asediatorii și Catarii, o mănăstire trebuie plasată direct adiacentă cu un cartonaș din Asediatorii / Catarii pentru a îi permite unui cavaler să evadeze. Totuși, regulile RGG pentru Asediu spun că o mănăstire ce permite evadarea poate fi plasată adiacent cu oricare cartonaș al unui oraș asediat (chiar și diagonal). De dragul consistenței, la începutul jocului ar fi util să selectați numai una dintre aceste reguli când combinați cartonașe din aceste seturi. „Puriștii” pot alege regula din Asediatorii / Catarii, căci este originalul german, deși regula RGG din Asediu face evadarea mai viabilă.
  6. Clarificare oficială din partea editurii Acesta este momentul în care decizi că nu mai ai nimic altceva de făcut în aceea tură.
  7. Clarificare oficială din partea editurii Se poate întâmpla să fie mai multe orașe asediate lângă o mănăstire. În acel caz, numai un singur cavaler poate evada din toate orașele evadate per tură în total.
  8. Clarificare oficială din partea editurii Atunci când are loc o tură dublă generată de constructor, un cavaler poate fi îndepărtat dintr-un oraș asediat în fiecare parte a turei duble. (3/2015)
  9. Clarificare oficială din partea editurii Întrebare: Pot pur și simplu să eliberez un cavaler după o tură, dacă o mănăstire mărginește [un oraș asediat], sau trebuie să construiesc pe acel oraș sau mănăstire [în aceeași tură]? Răspuns: Cavalerii pot evada atunci când condițiile (mănăstire lângă un cartonaș din Asediatorii) sunt îndeplinite. Un jucător nu este obligat să construiască nici pe oraș, nici pe mănăstire. El sau ea trebuie pur și simplu să aibă un cavaler în oraș.
  10. Clarificare oficială din partea editurii Întrebare: Pentru a clarifica o întrebare anterioară: Poate un jucător să permită unui supus să evadeze dintr-un oraș asediat prin intermediul unei mănăstiri și să plaseze același supus în orașul Carcassonne în aceeași tură? (Când are loc evadarea supusului?) Răspuns: Cavalerul evadează la sfârșitul turei, și astfel nu poate replasat în aceeași tură. (5/2007)
  11. Clarificare oficială din partea editurii Un jucător încă primește puncte duble pentru un oraș asediat dacă se află pe o fermă cu o moșie.
  12. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Această propoziție a fost adăugată în versiunea regulilor din 2014 a extensiei HiG Asediatorii. (12/2014)