Belegeraars - Katharen - Belegering (Besiegers-Cathars-Siege)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Besiegers Cathars Siege (1st edition) and the translation is 100% complete.
Cathars C1 04.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. Besiegers C1 03.png
Deze uitbreiding is niet in andere edities uitgebracht.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Tijdens de 11e en 12e eeuw, ontwikkelde zich in het zuiden van Frankrijk een nieuw geloof, het Katharisme genaamd. De Roomse Kerk verklaarde dat dit ketterij was. Tegen het begin van de 13e eeuw was Carcassonne een bolwerk van het Kathaars geloof geworden. Na in de wind geslagen waarschuwingen en de moord op een pauselijke gezant, begon paus Innocentius III een kruistocht tegen de Katharen. De belegering van Carcassonne in 1209 betekende het begin van een 40 jaar durende oorlog.

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau Katharen
Stanstableau Belegeraars

De Katharen (Die Katharer) werd oorspronkelijk in 2004 uitgegeven in Spielbox en in 2005 opnieuw gepubliceerd in de Carcassonne Almanach.

De Belegering (Siege) (deel van Cult, Belegering(Siege), & Creativiteit(Creativity)) oorspronkelijk uitgegeven door Rio Grande Games in 2008.

De Belegeraars (Die Belagerer) oorspronkelijk uitgegeven door Hans im Glück in 2013.


De Katharen
De Belegeraars

De uitbreiding De Katharen, bestaande uit 4 tegels, werd oorspronkelijk in 2004 uitgegeven in Spielbox, en is vanwege zijn zeldzaamheid een van de meest gezochte uitbreidingen van Carcassonne geworden. Het auteursrecht verhinderde dat van De Katharen ooit nog in herdruk zou komen bij anderen behalve Spielbox, dus ontwikkelde Rio Grande Games De Belegering, om tegels uit te kunnen geven met dezelfde functie. De vier tegels uit De Belegering hebben dezelfde functionele lay-out als de tegels uit De Katharen, maar de illustraties zijn helemaal nieuw. De Belegering is dus in feite een herdruk van De Katharen met nieuwe illustraties. De spelregels voor De Belegering zijn vrijwel identiek aan die van De Katharen; er is alleen een verschil met betrekking tot het ontsnappen uit een belegerde stad (zie de spelregels hieronder).


Uiteindelijk besloot [Hans im Glück/nl|Hans im Glück] toch de populariteit van De Katharen te accepteren en heeft toen De Belegeraars in 2013 uitgebracht, om er voor te zorgen dat andere spelers ook deze uitbreiding/functie konden verkrijgen in hun Carcassonne spel. De regels zijn identiek aan die van De Katharen, maar de geografische ligging(de steden, wegen en weilanden) en het artwork zijn volledig nieuw. Het interessante hiervan is dat in 2014 de De Belegeraars regels een kleine notitie bevatte: "Deze mini-uitbreiding verscheen in 2004 Spielbox magazine onder de naam De Katharen (met alleen 4 tegels)." Dit leek erop te wijzen dat deze uitbreiding werd beschouwd als een herdruk in plaats van een nieuwe uitbreiding, hoewel de kenmerken op de tegels verschillen tussen de twee sets.

Speelmateriaal

 • De Katharen: 4 nieuwe tegels
 • De Belegering: 4 nieuwe tegels
 • De Belegeraars: 6 nieuwe tegels

Spelregels

Landtegel leggen

De nieuwe tegels worden gemixt met alle andere tegels. Met uitzondering van de komende regels, blijven alle regels van Carcassonne hetzelfde.

Scoren van afgeronde wegen, steden en kloosters

Een voltooide stad

Tegels die steden met Belegeraars/Katharen/Belegering bevatten worden belegerd.[1] Wanneer een belegerde stad is afgebouwd, tijdens de beurt, elke tegel en elk schild[2] in die stad scoren maar 1 punt inplaats van de gebruikelijke 2 punten. Als de stad een kathedraal bevat, dan scoort hij maar 2 punten voor elke tegel en schild in plaats van de gebruikelijke 3.

Ontsnappen uit een belegerde stad(vlucht)

Het is mogelijk om uit een belegerde stad te ontsnappen via een nabij gelegen klooster. [3] [4] Wanneer een klooster direct grenst aan een Belegeraars of een Katharen tegel,[5] zelfs diagonaal, dan aan het einde van de beurt van een speler [6], hij of zij mag één ridder verwijderen [7][8] [9] [10]

Voorbeeld: ROOD wilt zijn horige verwijderen uit de belegerde stad. Sinds dat er een klooster aan de belegerde stad grenst, mag hij zijn horige uit de stad halen aan het einde van zijn beurt.

Het einde van het spel

Scoren van de steden

Mocht de stad aan het einde van het spel incompleet blijven, dan scoort deze geen punten tijdens de eindscore. Het volgt namelijk de "-1 punt per tegel en schild" regel.

Scoren van de weilanden

De boeren leveren proviand aan zowel de belegeraars als de belegerden. Elk weiland scoort dubbele punten voor elke voltooide belegerde stad aan dat weiland - 6 punten voor een normaal weiland, of 8 punten voor een weiland met een varken.[11] Meerde belegeringen aan dezelfde stad hebben geen extra effect.[12]

Voorbeeld: Aan het einde van het spel, wordt de belegerde stad toegekend voor score aan de boeren. BLAUW krijgt 6 punten. ROOD krijgt 6 punten voor de boer in de linker bovenhoek en 8 punten voor de boer die beneden is met het varken. In het totaal geven de belegerde steden ROOD 14 punten.

Tegelverdeling

De Belegeraars

Totaal aantal tegels: 6
Besiegers C1 01.png ×1
Besiegers C1 02.png ×1
Besiegers C1 03.png ×1
Besiegers C1 04.png ×1
Besiegers C1 05.png ×1
Besiegers C1 06.png ×1

De Katharen

Totaal aantal tegels: 4
Cathars C1 01.png ×1
Cathars C1 02.png ×1
Cathars C1 03.png ×1
Cathars C1 04.png ×1

De Belegering

Totaal aantal tegels: 4
Siege C1 01.png ×1
Siege C1 02.png ×1
Siege C1 03.png ×1
Siege C1 04.png ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Op te merken is dat het aantal Belegeraars/Katharen/Belegering tegels in de stad er niet toe doen. Alle belegerde steden worden op dezelfde manier behandeld tijdens het scoren, ongeacht het aantal belegeringstegels. (12/2014)
 2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgeversSchilden worden niet genoemd in de oorspronkelijke regels voor De Katharen or De Belegering, maar zijn uiteindelijk wel opgenomen in een latere verduidelijking.
 3. Officiële verheldering van de uitgever Een ridder in een belegerde stad kan ook ontsnappen via een abdij of een cultusplaats, want deze hebben dezelfde karakteristieken als een klooster.
 4. Officiële verheldering van de uitgever Burgemeesters en wagens kunnen ook ontsnappen uit een belegerde stad via een klooster, abdij of cultusplaats, elke meeple in een stad wordt gezien als een ridder.
 5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Merk op dat in De Belegeraars en De Katharen, een klooster direct geplaatst moet worden aan een Belegeraars/Katharen tegel om het toe te staan een ridder te laten ontsnappen. Echter, RGG's regels voor De Belegering vermelden dat een klooster gebruikt kan worden om te ontsnappen geplaatst kan worden aangrenzend aan een tegel van een belegerde stad (zelfs diagonaal). Omwillen van de consistentie, aan het begin van het spel is het belangrijk om één van de regels te kiezen wanneer er een combinatie van tegels wordt gebruikt. Puristen kunnen kiezen voor de Belegeraars/Katharen regel, omdat het het Duitse origineel is, alhoewel de RGG Beleger regels maken het makkelijker om te ontsnappen.
 6. Officiële verheldering van de uitgever Dat is het, op het moment dat je besluit dat je in die beurt niets meer te doen hebt
 7. Officiële verheldering van de uitgever Het kan zijn dat er naast een klooster meerdere belegerde steden zijn. In dat geval, alleen één ridder in totaal kan ontsnappen uit alle belgerde steden per beurt.
 8. Officiële verheldering van de uitgever Wanneer een bouwmeester voor een dubbele beurt zorgt, een ridder kan verwijderd worden uit een belegerde stad in elk deelbeurt van de dubbele beurt. (3/2015)
 9. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kan ik een ridder na een beurt gewoon bevrijden, als een klooster grenst aan [een belegerde stad], of moet ik op die stad of dat klooster bouwen [in dezelfde beurt]? Antwoord: Ridders kunnen ontsnappen als de omstandigheden dat toelaten (klooster naast een Belegeraars tegel) zijn vervuld. Een speler is niet verplicht aan een stad te bouwen, of een klooster. Hij of zij hoeft alleen een ridder in de stad te hebben.
 10. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Om een eerdere vraag te verduidelijken: kan een speler een horigen toestaan om een belegerde stad te ontvluchten via een klooster, en dezelfde horigen in de stad Carcassonne in dezelfde beurt te plaatsen? (Wanneer ontsnapt de horigen?) Antwoord: De ridder ontsnapt aan het einde van de beurt en kan dus niet opnieuw worden ingezet in dezelfde beurt. (5/2007)
 11. Officiële verheldering van de uitgever Een speler scoort ook dubbele punten als de belegerde stad aan een weiland ligt met een herenboederij.
 12. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze regel is toegevoed aan de 2014 versie van HiG The Besiegers regels. (12/2014)