Belegeraars - Katharen - Belegering (Besiegers-Cathars-Siege)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Besiegers Cathars Siege (1st edition) and the translation is 100% complete.


Cathars C1 04.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. Besiegers C1 03.png
Deze uitbreiding is niet in andere edities uitgebracht.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Tijdens de 11e en 12e eeuw, ontwikkelde zich in het zuiden van Frankrijk een nieuw geloof, het Katharisme genaamd. De Roomse Kerk verklaarde dat dit ketterij was. Tegen het begin van de 13e eeuw was Carcassonne een bolwerk van het Kathaars geloof geworden. Na in de wind geslagen waarschuwingen en de moord op een pauselijke gezant, begon paus Innocentius III een kruistocht tegen de Katharen. De belegering van Carcassonne in 1209 betekende het begin van een 40 jaar durende oorlog.

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau Katharen
Stanstableau Belegeraars

De Katharen (Die Katharer) werd oorspronkelijk in 2004 uitgegeven in Spielbox en in 2005 opnieuw gepubliceerd in de Carcassonne Almanach.

De Belegering (Siege) (deel van Cult, Belegering(Siege), & Creativiteit(Creativity)) oorspronkelijk uitgegeven door Rio Grande Games in 2008.

De Belegeraars (Die Belagerer) oorspronkelijk uitgegeven door Hans im Glück in 2013.


De Katharen
De Belegeraars

De uitbreiding De Katharen, bestaande uit 4 tegels, werd oorspronkelijk in 2004 uitgegeven in Spielbox, en is vanwege zijn zeldzaamheid een van de meest gezochte uitbreidingen van Carcassonne geworden. Het auteursrecht verhinderde dat van De Katharen ooit nog in herdruk zou komen bij anderen behalve Spielbox, dus ontwikkelde Rio Grande Games De Belegering, om tegels uit te kunnen geven met dezelfde functie. De vier tegels uit De Belegering hebben dezelfde functionele lay-out als de tegels uit De Katharen, maar de illustraties zijn helemaal nieuw. De Belegering is dus in feite een herdruk van De Katharen met nieuwe illustraties. De spelregels voor De Belegering zijn vrijwel identiek aan die van De Katharen; er is alleen een verschil met betrekking tot het ontsnappen uit een belegerde stad (zie de spelregels hieronder).


Uiteindelijk besloot [Hans im Glück/nl|Hans im Glück] toch de populariteit van De Katharen te accepteren en heeft toen De Belegeraars in 2013 uitgebracht, om er voor te zorgen dat andere spelers ook deze uitbreiding/functie konden verkrijgen in hun Carcassonne spel. De regels zijn identiek aan die van De Katharen, maar de geografische ligging(de steden, wegen en weilanden) en het artwork zijn volledig nieuw. Het interessante hiervan is dat in 2014 de De Belegeraars regels een kleine notitie bevatte: "Deze mini-uitbreiding verscheen in 2004 Spielbox magazine onder de naam De Katharen (met alleen 4 tegels)." Dit leek erop te wijzen dat deze uitbreiding werd beschouwd als een herdruk in plaats van een nieuwe uitbreiding, hoewel de kenmerken op de tegels verschillen tussen de twee sets.

Speelmateriaal

Beleg-scene
  • De Katharen: 4 nieuwe tegels
  • De Belegering: 4 nieuwe tegels
  • De Belegeraars: 6 nieuwe tegels


Spelregels

Landtegel leggen

De nieuwe tegels worden gemixt met alle andere tegels. Met uitzondering van de komende regels, blijven alle regels van Carcassonne hetzelfde.

Scoren van afgeronde wegen, steden en kloosters

Een voltooide stad

Tegels die steden met Belegeraars/Katharen/Belegering bevatten worden belegerd.[1] Telkens wanneer een belegerde stad gedurende het spel afgebouwd wordt, levert elke tegel en elk wapen [2] in die stad slechts 1 punt op in plaats van de gebruikelijke 2 punten. Als de stad een kathedraal bevat, dan krijg je 2 punten voor elke tegel en wapen (in plaats van 3).

Ontsnappen uit een belegerde stad(vlucht)

Het is mogelijk om uit een belegerde stad te ontsnappen via een nabij gelegen klooster. [3] [4] Wanneer een klooster direct grenst aan een Belegeraars of een Katharen tegel, [5] zelfs diagonaal, dan aan het einde van de beurt van een speler [6], mag hij of zij één ridder verwijderen [7] [8] uit de belegerde stad en die terug in voorraad nemen [9] [10]

Voorbeeld: ROOD wilt zijn horige verwijderen uit de belegerde stad. Sinds dat er een klooster aan de belegerde stad grenst, mag hij zijn horige uit de stad halen aan het einde van zijn beurt.

Het einde van het spel

Scoren van de steden

Mocht de stad aan het einde van het spel incompleet blijven, dan scoort deze geen punten tijdens de eindscore. Het volgt namelijk de "-1 punt per tegel en schild" regel.

Scoren van de weilanden

De boeren leveren proviand aan zowel de belegeraars als de belegerden. Elk weiland scoort dubbele punten voor elke voltooide belegerde stad aan dat weiland - 6 punten voor een normaal weiland, of 8 punten voor een weiland met een varken. [11] Meerdere belegeringen van dezelfde stad hebben geen extra gevolgen. [12]

Voorbeeld: Aan het einde van het spel, wordt de belegerde stad toegekend voor score aan de boeren. BLAUW krijgt 6 punten. ROOD krijgt 6 punten voor de boer in de linker bovenhoek en 8 punten voor de boer die beneden is met het varken. In het totaal geven de belegerde steden ROOD 14 punten.

Tegelverdeling

De Belegeraars

Totaal aantal tegels: 6
Besiegers C1 01.png ×1
Besiegers C1 02.png ×1
Besiegers C1 03.png ×1
Besiegers C1 04.png ×1
Besiegers C1 05.png ×1
Besiegers C1 06.png ×1

De Katharen

Totaal aantal tegels: 4
Cathars C1 01.png ×1
Cathars C1 02.png ×1
Cathars C1 03.png ×1
Cathars C1 04.png ×1

De Belegering

Totaal aantal tegels: 4
Siege C1 01.png ×1
Siege C1 02.png ×1
Siege C1 03.png ×1
Siege C1 04.png ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat het aantal tegels van Belegeraars/Katharen/Belegering in de stad er niet toe doet. Alle belegerde steden worden bij de puntentelling op dezelfde manier afgehandeld, ongeacht het aantal belegeringstegels. (12/2014)
  2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de oorspronkelijke spelregels voor Katharen of Belegering worden wapens niet genoemd, maar ze komen wel voor in een latere verheldering.
  3. Officiële verheldering van de uitgever Een ridder in een belegerde stad mag ook ontsnappen via een abdij of een cultusplaats, want deze hebben dezelfde eigenschappen als een klooster.
  4. Officiële verheldering van de uitgever Burgemeesters en transportwagens mogen ook via een klooster, abdij of cultusplaats uit een belegerde stad ontsnappen, elke horige in een stad wordt als een ridder gezien.
  5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Merk op dat in De Belegeraars en De Katharen, een klooster direct aangrenzend aan een Belegeraars/Katharen tegel aangelegd moet worden wil een ridder mogen ontsnappen. In de spelregels van RGG's voor De Belegering staat echter dat een klooster dat gebruikt wordt om te ontsnappen aan een willekeurige tegel van een belegerde stad mag grenzen (zelfs diagonaal). Omwille van de consistentie, is het belangrijk om aan het begin van het spel één van deze spelregels te kiezen wanneer er met tegels uit deze sets wordt gespeeld. Puristen kunnen kiezen voor de Belegeraars/Katharen spelregel, aangezien die het Duitse origineel is, maar de RGG spelregels maken het veel makkelijker om te ontsnappen.
  6. Officiële verheldering van de uitgever Dat wil zeggen, op het moment dat je besluit dat je in die beurt niets meer wilt doen
  7. Officiële verheldering van de uitgever Het kan zijn dat een klooster aan meerdere belegerde steden grenst. In dat geval mag per beurt in totaal slechts één ridder uit alle belegerde steden ontsnappen.
  8. Officiële verheldering van de uitgever Wanneer een bouwmeester voor een dubbele beurt zorgt, mag in elke deelbeurt van de dubbele beurt een ridder uit een belegerde stad verwijderd worden. (3/2015)
  9. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Mag ik aan het einde van een beurt gewoon een ridder bevrijden, mits er een klooster aan [een belegerde stad] grenst, of moet ik [in dezelfde beurt] die stad hebben uitgebreid of het klooster hebben aangelegd? Antwoord: Ridders mogen ontsnappen als aan de voorwaarden is voldaan (klooster aangrenzend aan een Belegeraarstegel). Een speler is niet verplicht de stad of het klooster uit te breiden. Hij of zij hoeft alleen een ridder in de stad te hebben.
  10. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Om een eerdere vraag te verhelderen: mag een speler een horige via een klooster uit een belegerde stad laten ontsnappen en diezelfde horige in dezelfde beurt in de stad Carcassonne zetten? (Wanneer ontsnapt de horige?) Antwoord: De ridder ontsnapt aan het einde van de beurt en kan dus niet in dezelfde beurt opnieuw worden ingezet. (5/2007)
  11. Officiële verheldering van de uitgever Een speler krijgt ook dubbele punten als de belegerde stad aan een weide ligt met een herenboederij.
  12. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze spelregel is toegevoegd aan de spelregels van de 2014 versie van De Belegeraars van HiG. (12/2014)