Kerstcadeau
Wat is het? Het gebeurt elk jaar, het is koud, alles is bedekt met sneeuw en de hele wereld is dennenbomen aan het versieren. Zal ik het zeggen? Het is Kerstmis natuurlijk.
Dit is de tijd dat miljoenen cadeau's hun eigenaren bereiken. Met sommige zijn ze erg blij, maar soms denk je wel eens "dit pakje had ik beter niet open kunnen maken". In deze add-on ontvangen de spelers cadeau's maar daar gaat niet iedereen blij van worden (althans, je tegenspelers).
Algemene informatie en opmerkingen
Kerstcadeau werd in december 2013 exclusief uitgegeven voor de Hongaarse markt door Piatnik. Het werd gepublicieerd via de website van JEM Magazine als afdrukken-en-spelen uitbreiding.[1]
De oorspronkelijke Hongaarse spelregels en illustratiemateriaal zijn hier te vinden:
Met dank aan Rachel Anthony-Rowlands en Leven die onze vertaling (de Engelse versie) gecorrigeerd hebben.
Speelmateriaal
- 64 kaarten: 2 stapels van elk 32 kaarten (de Klooster-stapel en de Wegkant-stapel) met verschillende achterzijden.
Spelregels
De basisspelregels van Carcassonne veranderen niet, en de Kerstcadeau-uitbreiding kan in combinatie met alle tot nu toe uitgegeven uitbreidingen gecombineerd worden.
Voorbereiding
Splits bij de start van het spel de kaarten in twee stapels volgens de verschillende achterkanten (Klooster en Wegkant), schud elke stapel en leg ze gedekt neer zodat de spelers er goed bij kunnen.
Spelverloop
1. Landtegel leggen
Een kaart trekken
De spelers trekken volgens de spelregels van het basisspel om de beurt tegels en leggen die volgen de gebruikelijke spelregels aan.
Als een speler een tegel aangrenzend aan een klooster van een andere speler aanlegt, mag hij de bovenste kaart van de Klooster-stapel trekken en die ofwel onmiddellijk activeren (als de kaart onmiddellijk activeren vereist of toestaat) of die op de hand nemen (als de kaart latere activatie toestaat of vereist).
Als een speler een tegel die alleen wegen bevat aanlegt, mag hij de bovenste kaart van de Wegkant-stapel trekken die ofwel onmiddellijk activeren (als de kaart onmiddellijk activeren vereist of toestaat) of die op de hand nemen (als de kaart latere activatie toestaat of vereist).
Een kaart activeren
De speler die aan de beurt mag in zijn beurt verschillende kaarten achter elkaar activeren. Spelers mogen de kaarten die ze op de hand hebben alleen in hun eigen beurt spelen (behalve de kaart die tegen een Wegkant-kaart beschermt).
Geactiveerde kaarten worden na gebruik op een aflegstapel gelegd. [2]
Elke speler mag op enig moment maximaal 5 kaarten van beide kaartsoorten op de hand hebben en houdt die geheim voor de anderen. Aan het einde van hun beurt, moeten spelers overtollige kaarten afleggen.
Aan het einde van het spel, moeten de kaarten die gespeeld kunnen worden (gemarkeerd met het Carcassonne-symbool) in beurtvolgorde onthuld, en daarna de kaarten die tijdens het spel gebruikt kunnen worden en nu niet meer (met een bliksem-symbool of zonder symbool).
Beschrijving van de kaarten
Klooster-stapel
Deze kaarten worden wanneer ze getrokken worden geactiveerd en daarna afgelegd naar de aflegstapel. Er staat een bliksemsymbool () onderaan deze kaarten.
Deze kaarten kunnen op elk moment tijdens het spel geactiveerd worden en worden daarna afgelegd op de aflegstapel. Er staat geen symbool onderaan deze kaarten.
Deze kaarten worden aan het einde van het spel geactiveerd. Er staat een Carcassonne-symbool () onderaan deze kaarten.
Wegkant-stapel
Deze kaarten worden wanneer ze getrokken worden geactiveerd en daarna afgelegd naar de aflegstapel. Er staat een bliksemsymbool () onderaan deze kaarten.
Opmerking: op een klooster kan alleen meer dan één monnik staan door Klooster-kaart te gebruiken. [13]
Deze kaarten kunnen op elk moment tijdens het spel geactiveerd worden en worden daarna afgelegd op de aflegstapel. Er staat geen symbool onderaan deze kaarten.
Deze kaart wordt aan het einde van het spel geactiveerd. Er staat een Carcassonne-symbool () onderaan deze kaart.
Kaartverdeling
Aantal kaarten: 64
Klooster-stapel
Wegkant-stapel
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑ Het concept is dusdanig vergelijkbaar met De Geschenken, dat het waarschijnlijk is dat deze uitbreiding daar de inspiratie voor was, hoewel deze uitbreiding veel meer kaarten en mogelijkheden kent.
- ↑ Als er geen kaarten meer getrokken kunnen worden, wordt de aflegstapel niet opnieuw geschud.
- ↑ De speler die aan de beurt is kiest een onafgebouwde weg waar hij de meerderheid heeft en telt daar de punten voor. De puntentelling vindt plaats als bij de eindtelling, maar levert 2 punten per tegel op. De horigen die op de weg staan gaan terug naar hun respectievelijke eigenaren.
- ↑ 4.0 4.1 4.2
Na de puntentelling, gaan de horigen op het project terug naar de eigenaar met deze kaart.
Vraag: De drie kaarten hieronder veroorzaken een onmiddelijke puntentelling voor een weg/stad/klooster. Zorgt deze puntentelling ervoor dat de horigen die op de weg/stad/klooster staan naar hun spelers terugkeren?
Antwoord: Ja, de puntentelling zorgt ervoor dat de horigen naar hun spelers teruggaan. (1/2023)
- ↑ De speler die aan de beurt is kiest een onafgebouwde stad waar hij de meerderheid heeft en telt daar direct de punten voor. De puntentelling vindt plaats als bij de eindtelling, maar levert 2 punten per tegel op (+1 punt per tegel aan het eind van het spel). De horigen die op de stad staan gaan terug naar hun eigenaar.
- ↑ De speler die aan de beurt is kiest een onafgebouwd klooster waar hij de meerderheid heeft (bij deze uitbreiding kunnen er meerdere horigen op een klooster staan) en telt daar direct de punten voor. De puntentelling vindt plaats als bij de eindtelling maar dan met 1 punt per tegel behalve de tegel met het klooster zelf. De horigen die op het klooster staan gaan terug naar hun respectievelijke eigenaren.
- ↑ De speler die aan de beurt is telt punten voor een afgebuwde weg die een lus vormt en waar de speler de meerdheid heeft. De puntentelling vindt plaats zoals gebruikelijk, maar levert 2 punten per tegel op.
- ↑ Als de speler die aan de beurt is een Wegkant-kaart tegen jou gebruikt, ma je deze kaart gebruiken om die actie tegen te gaan, zelfs als jij niet aan de beurt bent.
- ↑ De speler die aan de beurt is telt punten voor een afgebouwde stad met wapens waar die speler de meerderheid heeft. De puntentelling vindt als gebruikelijk plaats maar je telt 2 punten per tegel en 3 punten per wapen (m.a.w. +1 punt per wapen).
- ↑ De speler die aan de beurt is telt punten voor een afgebouwde stad zonder wapens waar die speler de meerderheid heeft. De puntentelling vindt als gebruikelijk plaats maar je telt 3 punten per tegel (m.a.w. +1 punt per tegel).
- ↑ Als twee projecten verbonden worden waarvan er één plat liggende horigen heeft, dan worden de horigen op het andere deel ook plat neergelegd.
- ↑ Het project en eventuele bonussen worden geteld op het moment dat het project wordt afgebouwd, inclusief eventuele tijdelijke veranderingen (bijv. tellingtegels, tovenaar, heks...) of bonussen (bijv. fee-bonus, bonussen van de Markten van Leipzig, wachttorens...). De spelers krijgen deze punten pas aan het einde van het spel. Hierdoor zul je al deze uitgestelde punten moeten noteren om te voorkomen dat ze vergeten worden.
- ↑ 13.0 13.1 Als drie of meer spelers de meerderheid op een project hebben en twee ervan besliskaarten activeren, dan delen die twee spelers de meerderheid en worden de overige spelers uitgesloten.
- First Edition
- First Edition PnP Expansion
- Categorie:Spin-off
- Categorie:Wintereditie
- CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: CategoryCategory: Category:Winter Edition Minor Expansion