Diagrame pentru Ciuma (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Plague Diagrams (1st edition) and the translation is 100% complete.
Other languages:


Diagrame explicative

Această secțiune pune laolaltă toate secțiunile descrise în reguli și arată cum se potrivesc laolaltă în timpul unei ture normale și unei ture duble -unde unele acțiuni se pot întâmpla numai o singură dată. Tabelul rezumă toate acțiunile și mai jos poți găsi niște diagrame care explică acțiunile principale în detalii depline.

Fază Acțiune de ciumă
(legată de pași)
Acțiune de ciumă
(legată de tură)
1. Plasarea unui cartonaș Pasul 1A. Începe tura. (C) Eradicarea de focare
Răspândirea ciumei nu este permisă înainte ca cartonașul să fie plasat. Dacă cartonașul plasat nu este o sursă de ciumă, jucătorul activ fa putea răspândi ciuma oricând în timpul restului turei[nota 1]
Pasul 1B. Trage un cartonaș
Pasul 1C. Plasează un cartonaș. (A) Adăugarea unui focar (o sursă de ciumă anulează acțiunea de a răspândi ciuma)
Oricând (o singură dată în timpul turei):
  • (B) Răspândirea ciumei (dacă nu a fost plasată nicio sursă de ciumă)[nota 2]
  • Fuga din calea ciumei[nota 3] (choosing a follower or a special figure –builder, pig or shepherd along with its sheep tokens- placed on a tile)
2. Plasarea unui supus
(Mută lemn)
...
Pasul 2B-1. Plasarea unui supus de lemn (nu este permis pe cartonaș cu sursă de ciumă)
Pasul 2B-2. Plasarea unei fantome (nu este permis pe cartonaș cu sursă de ciumă)
...
3. Declanșarea unui evaluări ...
Note:
  1. Pentru a evita conflictele între reguli, răspândirea ciumei nu este permisă înainte să știi dacă nu ai tras un cartonaș cu sursă de ciumă cu o plasare validă; în caz contrar, ai putea plasa un purice și apoi să plasezi în aceeași tură un cartonaș cu sursă de ciumă. - După cum a fost clarificat de Christwart Conrad (8/2021)
  2. O singură dată în timpul turei duble a unui jucător conform clarificărilor lui Georg Wild (11/2013) – După cum a fost clarificat de Christwart Conrad (8/2021), asta se poate întâmpla în prima parte sau a doua parte a turei duble atât timp cât nu este plasată o sursă de ciumă. Un jucător poate întârzia această acțiune până la a doua parte a turei sale duble după plasarea unui cartonaș fără legătură cu ciuma, iar mai târziu să nu poată răspândi ciuma din cauza plasării unei noi surse de ciumă.
  3. O singură dată în timpul turei duble a unui jucător conform clarificărilor lui Georg Wild (11/2013) – Confirmat de Christwart Conrad (8/2021)

Diagramă (A) - Adăugarea unui focar

Diagramă (A) - Adăugarea unui focar: Fiecare tură când plasezi un cartonaș cu sursă de ciumă în 1. Plasarea unui cartonaș (Pasul 1C)

Diagramă (B) - Răspândirea ciumei

Diagramă (B) - Răspândirea ciumei: Fiecare tură cu ciumă activă exceptând când se adaugă un cartonaș de ciumă. Niciun moment specific în secvența turei (dar după 1. Plasarea unui cartonaș). Niciun purice permis pe cartonașe cu sursă de ciumă, cartonașe cu purici, înăuntrul orașelor Carcassonne și Leipzig sau Roții Destinului

Diagramă (C) - Eradicarea de focare

Diagramă (C) - Eradicarea de focare: Fiecare tură chiar la începutul din 1. Plasarea unui cartonaș (Pasul 1A) când ciuma este activă (o singură dată în tura dublă)