Vânători și culegători: Jocul de bază (prima ediție)
Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. |
Citește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel. Vânători și culegători: Jocul de bază |
Dacă cartonașele arată astfel, atunci ai cartonașe de Carcassonne obișnuit. |
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri. |
Hans im Glück |
Informații generale și comentarii
Lansat original de Hans im Glück în 2002.
Cu mii de ani înainte ca orașul Carcassonne din prezent să fi fost construit, zona era deja populată. Oamenii vânau animale sălbatice, culegeau bace și prindeau pești pentru supraviețuirea lor zilnică. Chiar și în ziua de azi acolo rămân picturi rupestre fantastice și descoperiri arheologice din care înțelegem viețile acelor zile.
Conținut
- 79 de cartonașe de teren (incluzând un cartonaș de pornire cu vulcan)
căprioare[1] (3 ilustrații diferite, dar toate căprioarele se socotesc la fel în joc)
mamut tigru[2]
- 12 cartonașe bonus
- 1 tablă de punctaj
- 5 cartonașe de puncte
- 30 de membri de trib în 5 culori
- 10 colibe în 5 culori
- 10 discuri verzi de lemn
Prezentare generală
Jucătorii plasează cartonașele de teren tură după tură. Există câmpii, păduri și râuri pe care jucătorii își pot plasa colibele și membrii de trib pentru a încasa puncte. Din moment ce se acordă puncte atât în timpul jocului, cât și la sfârșit, câștigătorul nu este cunoscut până după evaluarea finală.
Pregătire
Cartonașul de pornire cu vulcanul este plasat în mijlocul mesei. Celelalte 78 de cartonașe de teren sunt amestecate și plasate cu fața în jos pe masă în mai multe teancuri, astfel încât fiecare jucător le poate accesa cu ușurință. În mod asemănător, cele 12 cartonașe bonus sunt amestecate și plasate cu fața în jos într-un singur teanc. Tabla de punctaj și cartonașele de 50/100 de puncte sunt plasate la marginea mesei.
Fiecare jucător alege o culoare și primește cei 6 membri de trib și cele 2 colibe de acea culoare, plasând unul dintre membrii de trib pe câmpul 0 al tablei de punctaj. Cei 5 membri de trib rămași și cele 2 colibe rămân cu jucătorul drept rezerva sa.
Cel mai tânăr jucător decide cine va începe jocul.
Desfășurarea jocului
Jocul progresează în ordinea acelor de ceasornic. Jucătorul al cărui tură este efectuează următoarele acțiuni în ordinea dată:
- Jucătorul trebuie să tragă 1 nou cartonaș de teren din unul dintre teancuri (nu din teancul bonus) și să îl plaseze.
- Jucătorul are posibilitatea de a lua 1 membru de trib sau 1 colibă din rezerva sa și să îl/o plaseze pe cartonașul tocmai plasat.
- Dacă sunt finalizate orice păduri sau râuri prin plasarea cartonașului, acestea trebuie acum evaluate.
1. Atașează un cartonaș
Ca prima sa acțiune, jucătorul trebuie să tragă un cartonaș de teren din unul dintre teancuri. Cartonașul este apoi arătat celorlalți jucători (încât să poată „sfătui” jucătorul despre unde să îl plaseze) și plasat pe masă. Jucătorul trebuie să aibă grijă să respecte următoarele:
- Cel puțin 1 latură a noului cartonaș (cu un contur roșu în exemplele de mai jos) trebuie să atingă unul sau mai multe cartonașe deja în joc. Plasarea colț-la-colț nu este permisă.[3]
- Orice segmente de câmp, râu și pădure trebuie să continue segmentele deja în joc.
- În cazul rar în care un cartonaș nu poate fi plasat niciunde, este îndepărtat din joc, iar jucătorul trage altul.
2. Plasează un membru de trib sau o colibă
Atunci când jucătorul a plasat cartonașul, are posibilitatea de a plasa un membru de trib sau o colibă. La efectuarea acestui lucru trebuie respectate următoarele puncte:
- Poate fi plasat(ă) numai un singur membru de trib sau o singură colibă în fiecare tură.
- Membrul de trib sau coliba trebuie să vină din rezerva jucătorului.
- Membrul de trib sau coliba pot fi plasați numai pe cartonașul tocmai plasat.
- Jucătorul trebuie să decidă pe care parte a cartonașului este plasat(ă) membrul de trib sau coliba.
Un membru de trib poate fi plasat drept:
Dacă jucătorul plasează un membru de trib drept vânător, plasează pionul culcat pe un segment de câmp ai degrabă decât drept în picioare. Pentru detalii despre asta și colibe, vezi Colibele
- Trebuie să nu fie niciun alt membru de trib (nici măcar unul care aparține aceluiași jucător) pe segmentele de pădure, râu sau câmpie conectate de cartonașul tocmai plasat. Nu contează cât de departe este membrul de trib. Următoarele două exemple ar putea ajuta la explicare:
Este încă posibil ca mai mulți membri de trib să existe pe un teritoriu contiguu (pădure, râu, câmpie). Cum se întâmplă asta este explicat în O pădure finalizată și cartonașele bonus.
Dacă un jucător rămâne fără membri de trib și colibe pe parcursul jocului, poate plasa numai cartonașe.[4] Dar nu te panica: întotdeauna poți obține înapoi membri de trib (vezi „Întoarcerea membrilor de trib la proprietarii lor”). Colibele, pe de o altă parte, rămân în joc până la sfârșitul jocului.
Acum tura jucătorului s-a terminat și este tura următorului jucător din stânga. Cu următoarea excepție: Dacă a fost finalizat(ă) un râu sau o pădure prin plasarea cartonașului, trebuie acum să fie evaluat(ă) înainte să înceapă tura următorului jucător. Asta nu se aplică câmpiilor finalizate, totuși.[5]
3. Evaluarea râurilor și pădurilor finalizate
Un râu finalizat
Un râu este finalizat atunci când există un lac sau izvor la fiecare capăt sau atunci când râul formează un cerc închis.[6]
Un jucător cu singurul pescar de pe un râu finalizat primește câte 1 punct pentru fiecare segment de râu. Dacă râul are un lac la oricare sau ambele capete, jucătorul primește de asemenea câte 1 punct pentru fiecare pește.
Notă: Jucătorul care finalizează râul este de obicei același jucător care încasează puncte pentru râu. Asta nu trebuie neapărat să fie astfel. Se poate întâmpla ca un jucător să finalizeze un râu și alt jucător să colecteze punctele deoarece are un pescar acolo, ca în exemplul din partea de sus-stânga.
Toate punctele sunt imediat înregistrate pe tabla de punctaj. Atunci când este atins sau trecut câmpul „0”, jucătorul ia un cartonaș de puncte și îl plasează în văzul tuturor celorlalți jucători, cu numărul „50” cu fața în sus. În acest fel le este clar tuturor că jucătorul a încasat deja 50 de puncte sau mai multe. Dacă jucătorul atinge sau trece de câmpul „0” din nou, trebuie să întoarcă cartonașul de puncte pe cealaltă parte astfel încât numărul „100” să fie cu fața în sus. Este destul de posibil ca jucătorul să facă un tur al circuitului o a treia oară: atunci trebuie să ia alt cartonaș de puncte și să îl afișeze lângă primul, cu fața „50” în sus.
O pădure finalizată și cartonașele bonus
O pădure este finalizată atunci când este înconjurată complet de câmpii (adică nu există nicio latură deschisă unde pădurea poate fi extinsă) și nu există niciun gol înăuntrul pădurii. Nu există nicio limită la câte segmente poate conține o pădure. Un jucător care are singurul culegător dintr-o pădure finalizată încasează câte 2 puncte pentru fiecare segment de pădure.
După evaluare, jucătorii se uită să vadă dacă există vreun bulgăre de aur în pădure. Dacă există, jucătorul care a finalizat pădurea trage 1 cartonaș bonus din teanc.[7] Apoi plasează cartonașul oriunde, urmând regulile normale pentru plasarea cartonașelor, și are de asemenea posibilitatea de a plasa 1 membru de trib sau colibă pe acest cartonaș.[8] Dacă plasarea cartonașului bonus face ca un teritoriu să fie finalizat, este evaluat imediat. Totuși, jucătorul nu poate trage alt cartonaș bonus dacă finalizează altă pădure cu bulgăre de aur (nu există nicio reacție în lanț). Atunci când teancul bonus este epuizat, jucătorii nu mai trag cartonașe bonus!
Pe scurt:
- Jucătorul cu un culegător într-o pădure finalizată încasează punctele.
- Jucătorul care finalizează pădurea trage cartonașul bonus.
- Pentru următorul exemplu: dacă jucătorul roșu finalizează pădurea, primește deopotrivă punctele și cartonașul bonus. Dacă jucătorul albastru finalizează pădurea, jucătorul roșu încasează punctele și jucătorul albastru trage cartonașul bonus.
- Cartonașul bonus poate fi plasat în orice locație validă de pe câmpul de joc.
- Indiferent de câți bulgări de aur conține o pădure, poate fi tras numai 1 cartonaș bonus.
- Dacă pădurea nu conține niciun bulgăre de aur,[9] nu poate fi tras un cartonaș bonus.
Cartonașele bonus sunt descrise mai detaliat mai târziu în reguli.
Ce se întâmplă dacă sunt mai mulți membri de trib într-o pădure finalizată sau într-un râu finalizat?
Prin plasarea vicleană a cartonașelor este destul de posibil ca într-o pădure să fie mai mulți culegători sau ca într-un râu să fie mai mulți pescari. Punctele sunt apoi încasate de către jucătorul cu cei mai mulți culegători sau pescari. În cazul unei remize, toți jucătorii implicați încasează numărul integral de puncte.
Exemplu cu mai mulți membri de trib:
Cartonașul tocmai depus combină pădurile anterior separate. După aceea, mai mulți culegători ocupă aceeași pădure.
Notă: Mai mulți membri de trib din aceeași zonă nu contrazic regula: „Trebuie să nu fie niciun alt membru de trib (nici măcar unul care aparține aceluiași jucător) pe segmentele de pădure, râu sau câmpie conectate de cartonașul tocmai plasat”. Această regulă se aplică numai plasării noilor membrii de trib! Aici, totuși, avem de a face cu conectarea de zone unde sunt deja plasați membri de trib.
Întoarcerea membrilor de trib la proprietarii lor
După ce un oraș sau o pădure a fost finalizat(ă) și evaluat(ă) - și doar atunci - orice membri de trib implicați sunt înapoiați proprietarilor lor. Începând cu tura următoare, jucătorul îi poate utiliza în oricare rol îl alege.
Exemplu de înapoiere a membrilor de trib:
Este posibil să plasezi un membru de trib, să evaluezi imediat și să ți se înapoieze membrul de trib, totul în aceeași tură: În acest caz, trebuie să utilizezi următoarean ordine:
- Finalizează o pădure sau un râu cu noul cartonaș
- Plasează un culegător sau pescar.
- Evaluează pădurea sau râul finalizat(ă).
- Înapoiază culegătorul sau pescarul în rezerva ta.[10]
Colibele
Colibele trebuie întotdeauna să fie plasate pe un segment de râu sau un lac. O colibă ocupă un întreg sistem de râuri. Un sistem de râuri include toate segmentele conectate de râuri și nu este întrerupt de lacuri. Se sfârșește numai la un izvor sau la marginea câmpului de joc. Colibele sunt evaluate numai la sfârșitul jocului.
Atunci când se plasează o colibă ar trebui remarcat că: Trebuie să nu fie nicio altă colibă (nici măcar una care aparține aceluiași jucător) pe sistemul de râuri (această regulă este similară cu cea pentru plasarea membrilor de trib). Odată plasate, colibele rămân pe sistemul de râuri pe toată durata jocului.[11]
Notă: colibele și pescarii nu împiedică plasarea celuilalt.
Exemple pentru colibe:
Sistemul de râuri din stânga aparține jucătorului albastru. Sistemul de râuri din dreapta aparține jucătorului roșu.
Coliba albastră poate fi plasată.
Pescarul roșu poate fi plasat.
Câmpia
Câmpiile nu sunt evaluate. Servesc numai ca locuri unde să se plaseze vânători. Odată plasați, vânătorii rămân pe câmpie pe toată durata jocului. Pentru a face asta clar, vânătorii trebuie culcați pe spatele lor. Asta ajută la deosebirea lor de culegători și pescari care pot fi înapoiați în timpul jocului și replasați. Vânătorii încasează puncte numai la sfârșitul jocului (vezi „Evaluarea finală”).
Exemple pentru câmpii:
Toți cei 3 vânători sunt pe propria lor câmpie. Pădurea, râurile și marginea câmpului de joc separă câmpiile una de cealaltă.
După plasarea noului cartonaș, câmpiile celor 3 vânători sunt contopite pentru a forma una singură.
Notă: Jucătorul care a plasat cartonașul nu are posibilitatea de a plasa un vânător, din moment ce câmpia este deja ocupată de vânători.
Sfârșitul jocului
Jocul se sfârșește la sfârșitul turei în care este plasat ultimul cartonaș de teren (nu cartonaș bonus!). Jucătorii îndepărtează de pe câmpul de joc toții membrii de trib din păduri și râuri nefinalizate.
Pădurile și râurile nefinalizate nu sunt evaluate. Colibele de pe râuri și vânătorii de pe câmpii rămân pe câmpul de joc pentru evaluarea finală.
Evaluarea finală
Evaluarea colibelor
Un jucător cu singura colibă de pe un sistem de râuri primește câte 1 punct pentru fiecare pește din sistemul de râuri. Dacă mai mulți jucători au un număr egal de colibe pe același sistem de râuri, fiecare jucător primește punctajul integral. Dacă un singur jucător deține o majoritate de colibe, numai el sau ea primește punctele. Pentru evaluarea colibelor, este irelevant dacă un sistem de râuri este finalizat sau nu. În acest fel, sunt evaluate toate colibele.
Evaluarea vânătoriilor de pe câmpii
Un jucător cu singurul vânător de pe o câmpie primește următoarele puncte: câte 2 puncte pentru fiecare căprioară, mamut și zimbru[12] (care se află numai pe cartonașele bonus).
Tigrii concurează cu tine pentru hrană. Aceștia vânează numai căprioare; nu îndrăznesc să se apropie de un mamut sau de un zimbru. Pentru fiecare tigru de pe câmpie, o căprioară nu este evaluată. Pentru a simplifica evaluarea, poți folosi discurile verzi de lemn pentru a acoperi tigri și căprioare în perechi. Căprioarele rămase, precum și mamuții și zimbrii, sunt apoi adunate împreună. Dacă o câmpie conține mai mulți tigri decât căprioare, nu există puncte în minus.
Dacă mai mulți jucători au cei mai mulți vânători de pe o câmpie, fiecare primește puncte integrale. Dacă un singur jucător are cei mai mulți vânători, primește de unul singur punctele. Pentru evaluarea vânătorilor, nu contează dacă o câmpie este finalizată sau nu. În acest fel, sunt evaluați toți vânătorii de pe câmpii. După evaluare, discurile de lemn sunt strânse pentru folosirea pe următoarea câmpie care să fie evaluată.
Exemplu de câmpie:
Câmpia A: 1 căprioară. Jucătorul verde încasează 2 puncte.
Câmpia B: 1 căprioară, 1 mamut, 1 tigru. Jucătorul galben și cel roșu vor încasa fiecare 2 puncte pentru mamut; tigrul mănâncă căprioara.
Câmpia C: 2 căprioare, 2 mamuți, 1 zimbru, 1 tigru. Jucătorul roșu are cei mai mulți vânători. Încasează de unul singur 8 puncte (2 mamuți = 4 puncte, 1 zimbru = 2 puncte, 1 căprioară = 2 puncte).
Câmpia D: 2 tigri, 1 căprioară. Jucătorul albastru nu primește niciun punct, dar nici vreun punct în minus.
(De dragul clarității, un tigru și o căprioară de pe câmpia C sunt acoperiți cu discuri verzi de lemn.)[13]
Descrierea cartonașelor bonus
Cartonașele bonus trebuie plasate în concordanță cu regulile normale. În plus, au următoarele funcționalități:
Pe această câmpie, sunt evaluate toate căprioarele.
Notă: Atunci când se plasează vânătorul - ca de obicei - trebuie să nu fie niciun alt vânător pe câmpie!
Credite
Ilustrație: Johann Rüttinger
Ansamblul cartonașelor
Cartonașe bonus totale: 12
Cartonașe de puncte totale: 5
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.
- ↑ Lineart a tradus acest concept cel puțin în a doua ediție ca „căprioară”, dar o traducere fidelă ar fi „cerb roșu”.
- ↑ Lineart a tradus acest concept cel puțin în a doua ediție ca „tigru”, dar o traducere fidelă ar fi „tigru cu dinți-sabie”.
- ↑ Ediția RGG adaugă următoarea propoziție aici: „Marginea mesei limitează zona de joc. Prin urmare, un jucător nu poate adăuga un cartonaș dincolo de marginea mesei sau muta zona de joc pentru a plasa un cartonaș care ar fi fost dincolo de marginea mesei.” („The edge of the table limits the playing area. Thus, a player may not place a tile past the edge of the table or move the playing area to place a tile that would have been past the edge of the table.”).
- ↑ Ediția RGG plasează această propoziție într-un punct care apare mai devreme în text.
- ↑ Această propoziție nu este prezentă în ediția RGG.
- ↑ Ediția RGG adaugă următoarea propoziție aici: „Nu există nicio limită la numărul de segmente dintr-un râu.” („There is no limit to the number of segments in a river.”).
- ↑ Întrebare: Dacă joc un cartonaș care finalizează mai mult de o singură pădure deodată, obțin mai mult de un singur cartonaș bonus? Răspuns: Nu. Poți obține vreodată numai câte un singur cartonaș bonus în fiecare tură, indiferent de cât de multe păduri finalizezi, fie cu cartonașul tău inițial, fie cu cartonașul tău bonus. Jucarea cartonașului tău bonus are loc în aceeași tură, așa că nu este acordat niciun cartonaș bonus extra.
- ↑ Ediția RGG adaugă următoarea propoziție aici: „Dacă nu există niciun loc legal pentru cartea bonus, jucătorul o respinge din joc și trage alta.” („If there is no legal place for the bonus card, the player discards it from the game and draws another.”).
- ↑ Ediția RGG adaugă următoarea remarcă eronată: „(posibil numai în pădurile de segmente 2)” [„(only possible in 2 segment forests)”].
- ↑ Ediția RGG adaugă următoarea propoziție aici: „Este posibil în circumstanțele potrivite chiar și ca un jucător să facă asta cu plasarea sa a unui cartonaș de teren și din nou cu plasarea unei cărți bonus.” („It is even possible in the right circumstance for a player to do this with his placement of a land tile and again with the placement of a bonus card.”).
- ↑ Ediția RGG adaugă următoarea propoziție aici: „După ce un jucător plasează o colibă (sau alege să nu o facă), tura sa se sfârșește și următorul jucător își efectuează tura.” [„After a player places a hut (or chooses not to), his turn ends and the next player takes his turn.”].
- ↑ Lineart a tradus acest concept cel puțin în a doua ediție ca „zimbru”, dar o traducere fidelă ar fi „bour”.
- ↑ Exemplul dat în ediția RGG diferă ușor prin faptul că sunt acoperiți în schimb 1 tigru și 1 căprioară de pe câmpia 2.