Carcassonne Junior: Jocul de bază (prima ediție)
În fiecare an, oamenii din Franța sărbătoresc o sărbătoare națională pe 14 iulie. În Carcassonne, oamenii marchează ziua eliberând oile, găinile și vacile din țarcurile lor. Toată ziua, copii din Carcassonne se distrează de minune încercând să prindă animalele și să le aducă înapoi în țarcurile lor până la crepuscul.
Informații generale și comentarii
Publicat pentru prima oară de Hans im Glück în 2009 sub numele de Die Kinder von Carcassonne, iar inițial a fost tradus în engleză ca The Kids of Carcassonne (RGG 2009). A fost redenumit în My First Carcassonne pentru prima lansare ZMG din 2014. Este cunoscut ca Carcassonne: Junior în majoritatea versiunilor care nu sunt în engleză.
Un al doilea design ZMG, cu stil grafic revizuit, a fost lansat în 2020 laolaltă cu lansări actualizate pe majoritatea piețelor.
Atât prima ediție, cât și a doua ediție au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română sub numele de Carcassonne Junior.
Un joc distractiv și entuziasmant de plasare a cartonașelor pentru 2–4 jucători cu vârsta de 4 ani în sus de la Marco Teubner. Aceasta este o versiune pentru copii a jocului Carcassonne de la Klaus-Jürgen Wrede.
Conținut
- 36 de cartonașe de teren (70mm x 70mm - cu mărimea în jur de două ori mai mare decât cea a cartonașelor jocului normal Carcassonne)
- 32 de pioni de joc (câte 8 în fiecare culoare) - mai mari decât meepleșii din Carcassonne
Pregătire
Ia toate cartonașele de teren, amestecă-le și stivuiește-le în mai multe stive împrejurul mesei, astfel încât fiecare jucător poate ajunge la unul sau două teancuri.
Lasă liber mijlocul mesei căci acesta este locul unde veți plasa cartonașele de teren care să construiască harta.
Fiecare jucător alege o culoare și ia cei 8 pioni de acea culoare, plasându-i în zona lor de joc (zona din fața lor de pe masă). Cu mai puțini de 4 jucători, îndepărtează din joc pionii de culorile nealese.
Ia 1 cartonaș dintr-un teanc și plasează-l cu fața în sus în centrul mesei pentru a începe jocul. De la acest cartonaș, jucătorii vor construi întreaga hartă a jocului.
Țelul jocului
În joc, jucătorii plasează cartonașe pe masă pentru a forma o hartă. Primul jucător care plasează toți pionii săi pe hartă câștigă partida.
Desfășurarea jocului
Jucătorii efectuează ture în ordinea acelor de ceasornic, începând cu jucătorul care începe, care este ales la întâmplare.
Atașarea unui cartonaș
În tura fiecărui jucător, mai întâi întoarce pe cealaltă parte cartonașul de cel mai sus din orice stivă și plasează-l pe masă, adăugându-l hărții pe care o creați. Jucătorul trebuie să plaseze cartea astfel încât cel puțin 1 latură se află contra laturii unui cartonaș plasat anterior pe hartă.
Un cartonaș nu poate fi plasat astfel încât să atingă altul numai la un colț.
Plasarea unui pion
Pe drumuri (pe fiecare dintre cartonașe) există ilustrații cu copii în cele patru culori ale pionilor.
Ori de câte ori un jucător plasează un cartonaș astfel încât drumul este închis la ambele capete, jucătorii ale căror culori sunt afișate pe părți ale drumului închis își plasează pionii pe aceste părți. Fiecare parte de drum cu culoarea unui jucător din joc obține un pion de acea culoare. Un drum este închis dacă se sfârșește, la ambele capete, la un iaz, un zid, o casă sau o suprafață verde.
Un drum este închis și atunci când formează o buclă completă.
Dacă o parte a unui drum închis are o culoare pe care nu o folosește niciun jucător, nu se joacă nimic pe acea parte.
Sfârșitul jocului
De îndată ce un jucător și-a plasat toți pionii săi pe hartă, jocul se sfârșește. Acest jucător câștigă jocul.
În cazuri rare se poate întâmpla ca toate cartonașele să fie jucate, dar niciun jucător nu și-a jucat toți pionii săi. În acest caz, jocul se sfârșește atunci când este jucat ultimul cartonaș. În acest caz, câștigătorul este jucătorul care are cei mai puțini pioni rămași nejucați pe hartă. Dacă mai mulți jucători au același număr de cei mai puțini pioni, jucătorii aflați la egalitate se bucură de victoria lor împărțită.
La sfârșitul zilei, copii se întorc acasă, epuizați, dar cu povești despre minunatele lor experiențe de pe urma lungii zile. Ziua se încheie cu o sărbătoare multicoloră cu focuri mari de tabără și mâncăruri gustoase din zona dimprejurul ținutului Carcassonne. Oameni de toate vârstele se alătură sărbătorii. Bătrânii amuză copii cu povestiri entuziasmante despre cavaleri, zâne și dragoni. Copiii ascultă cu sufletul la gură visele despre vremuri străvechi și cu speranța că vor trăi și ei aventuri similare într-o zi. În cele din urmă, cei mai mulți copii adorm, în timp ce animalele se bucură din nou de pace în grajdurile lor. Animalele, care nu au fost prinse de copii, se întorc seara ca să se alăture celorlalte animale. Întoarcerea lor este întâmpinată cu bucurie deoarece copiii din Carcassonne sunt preocupați de siguranța oilor, câinilor, pisicilor și găinilor lor...
Credite
Ilustrație: Rolf Vogt
Ansamblul cartonașelor
Versourile cartonașelor
Cartonașe din prima ediție în germană/franceză
Lansarea inițială a versiunilor în germană și în franceză (amândouă de HiG) conțineau un dezechilibru la numărul de copii, în fiecare culoare, tipăriți pe cartonașe. Erau 12 copii verzi, 12 galbeni, 11 roșii și 10 albaștri. În a doua tipărire, acest lucru a fost corectat la câte 11 din fiecare.
În plus, un număr de cartonașe prezenta drumuri care treceau prin curțile interioare ale clădirilor, care au fost înlocuite în a doua versiune cu drumuri care se opreau la clădiri. Toate celelalte tipăriri de prin această perioadă conțineau imaginile corecte pentru cartonașe. Au existat de asemenea unele schimbări minore ale stilului grafic - copiii verzi au pălării țuguiate. Cartonașele din tipărirea originală sunt incluse mai jos, cu cartonașele care le-au înlocuit.
Cartonașe obișnuite totale: 14