Peste munți și peste văi: Jocul de bază

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Over Hill and Dale Base Game and the translation is 100% complete.
Other languages:
OverHillDale Tile 15.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. OverHillDale Tile 03.jpg
Dacă cartonașele arată astfel, atunci ai cartonașe de Carcassonne obișnuit.Base Game C3 Tile M.png
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Admiră magnifica priveliște a acestui vast mediu rural făcând o drumeție pe un traseu înconjurat de pomi fructiferi, ogoare de cereale și floarea soarelui! Nu vei fi în stare să reziști merelor suculente și căpșunilor dulci pe care le vei găsi pe parcurs. Această nouă variantă rustică a jocului Carcassonne colcăie de decizii interesante și tactici intrigante. Strângerea unei recolte bune, călătoritul în lung și în lat și îngrijirea animalelor tale sunt o răsplată suficientă, dar s-ar putea să foarte bine să te facă să câștigi jocul!

Informații generale și comentarii

Lansat original de Hans im Glück în 2015. A fost lansat cu cutie în limba germană, dar cu reguli traduse în limba română de către Lineart încărcate pe un CD atașat de cutie.

Un jos isteț de plasare a cartonașelor pentru 2 până la 5 jucători, cu vârste de 7 ani în sus.

Componente și configurare

Bun venit la Carcassonne – Peste munți și peste văi! Aceste instrucțiuni te vor îndruma cu blândețe prin regulile cele mai noi variante ale clasicului Carcassonne. După ce citești această scurtă carte de reguli, vei putea să îi înveți jocul pe prietenii tăi și să îl joci cu aceștia. Curând te vei bucura de o nouă experiență reconfortantă Carcassonne.

Mai întâi trebuie să configurezi jocul, dar aceasta este o sarcină simplă. Pe măsură ce te îndrumăm prin configurare, vom explica succint diversele componente.

Cele 73 de cartonașe de teren ilustrează drumuri și ogoare, ce înconjoară pășuni cu vegetație bogată. Pe multe dintre aceste cartonașe sunt găsite de asemenea animale.

Un cartonaș ce ilustrează un ogor cu un simbol de recoltă
Un cartonaș ce ilustrează un drum
Un cartonaș ce ilustrează un drum și animale

Unul dintre cele 73 de cartonașe de teren are un verso albastru. Acesta este cartonașul de pornire, de la care începe fiecare partidă.

Cartonaș de pornire cu verso albastru
Cartonaș normal cu verso galben

Există câte 5 jetoane cu măr, căpșună, dovleac, floarea soarelui și cereale. În plus, există 8 sperietori haioase de ciori.

Fața a 6 jetoane diferite, și versoul

Plasează cartonașul de pornire în centrul mesei. Amestecă cartonașele rămase cu fața în jos. Apoi desparte-le în mai multe teancuri și plasează-le împrejurul mesei, astfel încât fiecare jucător poate ajunge la un teanc. Sortează jetoanele cu recoltă[1] și plasează-le la marginea mesei.

Cartonaș de pornire
Mai multe teancuri de cartonașe de teren
OverHillDale StartTokens.jpg

Apoi avem tabla de punctaj, care este și ea plasată la marginea mesei. Lângă ea, plasează cele 5 cartonașe 50/100. Vei avea nevoie de acestea mai târziu, odată ce ai încasat cel puțin 50 de puncte.

Față și verso de cartonaș de punctare
Tablă de punctaj

Există de 25 de meepleși, câte 5 în culorile galben, roșu, verde, albastru și negru. În plus, în fiecare culoare, există 2 grajduri. Fiecare jucător începe cu 4 meepleși și 2 grajduri. Acestea formează rezerva fiecărui jucător.

Plasează al cincilea meeple de culoarea fiecărui jucător pe căsuța 0 a tablei de punctaj. Toți meepleșii și grajdurile nefolosite de jucători pot fi înapoiate în cutie.

Meepleși
Grajduri

Scopul jocului

Înainte să începem să explicăm regulile: despre ce este mai exact Carcassonne – Peste munți și peste văi? Care este scopul jocului? Tură după tură, jucătorii plasează cartonașe de teren. Făcând asta, construiesc drumuri și ogoare umplute cu fructe și legume.

Meepleșii tăi pot deveni drumeți și țărani, iar tu vei construi grajduri zdravene pe pășuni. Efectuarea acestor lucruri îți va aduce puncte deopotrivă în timpul jocului și la sfârșitul acestuia. La sfârșit, oricine are cele mai multe puncte câștigă!

Să începem!

Desfășurarea jocului

Carcassonne – Peste munți și peste văi este jucat în ordinea acelor de ceasornic. Începe cel mai tânăr jucător. La fel ca fiecare jucător care urmează, jucătorul activ efectuează acțiunile unei ture în ordinea descrisă. Apoi este tura următorului jucător în ordinea acelor de ceasornic, și așa mai departe. Hai să explorăm acțiunile și ordinea în care sunt efectuate acestea. Vom proceda astfel cu cartonașele care ilustrează drumuri, ogoare și animale. Ce acțiuni există?

1. Plasează un cartonaș:

Un jucător trebuie mereu să tragă exact 1 nou cartonaș de teren și să îl plaseze astfel încât să se conecteze de cel puțin 1 cartonaș de teren plasat anterior.
OverHillDale 1 PlaceTile.jpg

2. Pe cartonașul plasat...:

2a) ... plasează un meeple SAU
2b) ... amplasează un grajd.
OverHillDale 2 PlaceMeeple.jpg

3. Încasează puncte:

3a) Jucătorul trebuie să efectueze toate evaluările declanșate de plasarea cartonașului.
3b) În plus, un jucător are posibilitatea de a pleca în drumeție cu un meeple pentru a încasa puncte.
OverHillDale 3 ScoreWander.jpg

Drumurile

1. Depunerea cartonașelor de teren

Cartonașul pe care l-ai tras are 3 drumuri care ies dintr-o joncțiune. Îl adaugi peisajului existent.

Remarcă că aceste cartonașe de teren se conectează unul de celălalt.

Ai plasat cartonașul cu chenar roșu. Drumul se conectează de alt drum, iar ogoarele se conectează de alte ogoare. Perfect!
2a. Plasarea unui meeple drept drumeț

Acum că ai plasat cartonașul, ai posibilitatea de a plasa un meeple drept drumeț pe unul dintre drumurile sale. Totuși, ai posibilitatea de a face asta numai dacă nu există deja niciun drumeț pe drum.

Drumul nu este încă finalizat, așa că deocamdată nu se încasează niciun punct (acțiunea 3), iar jocul se duce la următorul jucător în ordinea acelor de ceasornic

Următorul jucător trage un cartonaș de teren și îl plasează. Drumețul tău este deja prezent pe drumul din stânga joncțiunii. Prin urmare, adversarul tău nu are posibilitatea de a plasa propriul său meeple pe acest drum. În schimb, alege să plaseze un meeple drept țăran pe ogorul cartonașului pe care tocmai ce l-a plasat.

Este de obicei bine să plasezi un meeple, dar niciodată obligatoriu. Mereu poți alege să nu plasezi unul.

Plasezi un meeple drept drumeț pe drumul stâng al cartonașului pe care tocmai ce l-ai plasat. Din moment ce nu există niciun alt meeple pe acest drum, aceasta nu este o problemă.
Din moment ce drumul este deja ocupat, jucătorul albastru alege să își plaseze meepleul drept țăran pe ogor în schimb.
3. Declanșarea unei evaluări

Ori de câte ori un drum este închis la ambele capete, este evaluat. Drumurile se vor sfârși în joncțiuni sau ogoare sau formând o buclă închisă. Acum verificăm dacă ceva are nevoie să fie evaluat. Ura! Evaluăm drumul, pentru că ambele capete ale acestuia sunt închise.

Nu contează cine a plasat cartonașul, drumul tău este acum finalizat și încasezi puncte pentru el. Câte puncte încasezi? Fiecare cartonaș din drumul tău finalizat îți aduce 1 punct.

Doarece drumul tău constă din 3 cartonașe, încasezi 3 puncte.
Iei drumețul care tocmai ce ți-a adus 3 puncte și îl înapoiezi în rezerva ta. Meepleul albastru rămâne în joc, căci ogorul său nu este încă finalizat.

Acesta este momentul în care intervine tabla de punctaj. Ori de câte ori încasezi puncte, ții socoteala acestora mutându-ți meepleul de scor înainte. Continuându-ne exemplul, îți mutăm meepleul tău de scor 3 căsuțe înainte.

tnone

După fiecare evaluare, meepleul care tocmai ce a fost evaluat este înapoiat în rezerva ta.

Tură după tură, vei încasa din ce în ce mai multe puncte. Odată ce ai terminat un tur de-a lungul tablei de punctaj și ai trecut căsuța 0, ia un cartonaș 50/100 și plasează-l în fața ta cu partea cu 50 în sus. Dacă reușești să faci înconjurul tablei de punctaj o a doua oară, întoarce cartonașul invers pe partea cu 100.

OverHillDale 10 ScoretrackMove2.jpg

Cu următoarea acțiune, poți încasa chiar și mai multe puncte cu un drum!

3b. Pornirea în drumeție cu un meeple

În anumite condiții, acum poți porni în drumeție cu meepleul tău.

Unul dintre meepleși tăi trebuie să fie pe un drum. În pasul 1, trebuie să plasezi un cartonaș pentru a extinde un drum. Apoi ai posibilitatea de a face o drumeție pe acest drum cu meepleul tău, dacă și numai dacă nu ai plasat un meeple (sau grajd) în timpul pasului 2.

Alegi o direcție în care să se mute drumețul tău, iar apoi îl faci să facă o drumeție în acea direcție. Încasezi 1 punct pentru fiecare cartonaș peste care se mută drumețul tău.

Făcând asta, meepleul tău poate trece de meepleșii altui jucător. Totuși, meepleul tău nu are posibilitatea de a se opri pe un cartonaș unde există alt drumeț (adică meeple pe un drum). Marchează aceste puncte pe tabla de punctaj.

Reguli importante:

 • Nu poți trece de o joncțiune.
 • Atunci când plasezi un cartonaș care finalizează un drum (prin urmare declanșând evaluarea), nu ai posibilitatea de a muta un meeple pe acel drum înainte ca evaluarea să aibă loc. Ai posibilitatea de a încasa puncte pentru un drum dat o singură dată pe tură.
 • Ai posibilitatea de a porni în drumeție în propria ta tură. Atunci când alt jucător îți extinde drumul, nu ai posibilitatea de a alege să pornești în drumeție.
 • Ai posibilitatea de a alege să pornești în drumeție numai cu un singur drumeț pe tură (chiar și atunci când ai extins mai multe drumuri deodată).
Ai plasat acest cartonaș, prin urmare extinzând un drum unde ai un meeple. Drumețul tău are acum posibilitatea de a face o drumeție.
Meepleul tău face o drumeție peste 2 cartonașe (prezența drumețului albastru este irelevantă). Încasezi 2 puncte.

Ogoarele

1. Depunerea cartonașelor de teren

Ca întotdeauna, tragi un cartonaș și îl plasezi astfel încât să extindă peisajul existent. Natural, ogoarele trebuie să se conecteze de alte ogoare.

OverHillDale 13 FieldPlaceTile.jpg
2. Plasarea unui meeple drept țăran

După aceea, verifică dacă există deja alt meeple pe acel ogor. Dacă nu există niciunul, atunci ai posibilitatea de a plasa un meeple drept țăran pe acel ogor.

Ai plasat cu iscusință acest cartonaș pentru a extinde un ogor existent. Din moment ce este neocupat, poți plasa un meeple aici.
3. Declanșarea unei evaluări

Încasarea de puncte pentru un ogor finalizat

În următoarea ta tură, tragi acest cartonaș. Din fericire, se potrivește perfect cu ogorul tău. Ce noroc, ba chiar finalizează ogorul.

Ori de câte ori un ogor este complet înconjurat de pășune și nu are nicio gaură, este considerat a fi finalizat. Deoarece ai un meeple pe acest ogor finalizat, acum încasezi puncte pentru acesta. Fiecare cartonaș din ogorul finalizat aduce 2 puncte.

Încasezi 6 puncte pentru un ogor de 3 cartonașe.

Jetoanele cu recoltă de pe un ogor finalizat

Nu doar că încasezi puncte pentru un ogor finalizat, dar și dobândești jetoane cu recoltă. Jetoanele cu recoltă sunt acordate în același moment în care sunt și punctele.

Ca proprietar al ogorului, dobândești 1 jeton cu recoltă corespunzător pentru fiecare simbol de recoltă de pe ogorul finalizat. Păstrezi aceste jetoane cu recoltă strânse cu fața în jos în fața ta (desigur, ai posibilitatea de a te uita la jetoanele tale în timpul jocului). Vei încasa puncte pentru ele la sfârșitul jocului.

După ce ți-ai încasat punctele și strâns jetoanele cu recoltă, înapoiezi meepleul de pe ogorul finalizat în rezerva ta.

Te rugăm să vezi Mai mulți meepleși pe același teritoriu pentru a citi despre cum sunt acordate aceste jetoane atunci când există mai mulți țărani pe același ogor finalizat.

Pentru simbolurile de dovleac și de cereale, primești 1 jeton cu dovleac și 1 jeton cu cereale.

Grajdurile

1. Depunerea cartonașelor de teren

Ca întotdeauna, tragi un cartonaș și îl plasezi astfel încât să extindă peisajul existent.

2b. Amplasarea unui grajd

Începi jocul cu 2 grajduri în rezerva ta. Grajdurile pot fi amplasate numai pe o pășune ilustrată pe un cartonaș pe care tocmai ce l-ai plasat. Dacă există mai multe secțiuni de pășune, ai posibilitatea de a alege pe care dintre ele să îl amplasezi. Nu uita: Trebuie să alegi între a plasa un meeple, amplasa un grajd sau a porni în drumeție cu un drumeț. Poți efectua numai una singură dintre aceste trei acțiuni.

Atunci când plasezi un grajd, trebuie să urmezi o regulă importantă: ai posibilitatea de a amplasa un grajd numai dacă niciunul dintre cele 8 cartonașe care îl înconjoară (ortogonal sau diagonal) nu are un grajd pe el. Această regulă este numai pentru grajduri, nu pentru meepleși!

Odată ce un grajd este amplasat, rămâne acolo până la sfârșitul jocului, moment în care poate să îți aducă puncte.

Este recomandat să amplasezi grajduri pe și în vecinătatea cartonașelor cu multe animale. Fiecare animal valorează 1 punct la sfârșitul jocului.

Nu există niciun grajd pe cele 8 cartonașe care înconjoară grajdul roșu.
3. Declanșarea unei evaluări

Nu se încasează niciun punct pentru grajduri în timp ce partida este în curs de jucare. Grajdurile sunt evaluate numai la sfârșitul jocului (vezi Sfârșitul jocului și evaluarea finală). În acel moment, jucătorii vor încasa 1 punct pentru fiecare animal de pe cartonașele care înconjoară grajdul lor.

Rezumat

1. Depunerea cartonașelor de teren
 • Cartonașul de teren pe care l-ai tras trebuie să fie plasat astfel încât să extindă peisajul existent (adică ilustrația).
 • În unele cazuri foarte rare, se poate să fie imposibil să plasezi un cartonaș tras. În aceste cazuri, pur și simplu plasează cartonașul în cutie și trage unul nou.
2. Plasarea unui meeple sau amplasarea unui grajd
 • Ai posibilitatea de a plasa un meeple sau grajd numai pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat.
 • Nu ai posibilitatea de a plasa un meeple/grajd pe un teritoriu deja ocupat de alt meeple/grajd.
 • Trebuie să urmezi regula importantă pentru plasarea grajdurilor: nu poate să fie un grajd pe niciun cartonaș adiacent.
3. Declanșarea unei evaluări sau pornirea în drumeție cu un meeple
 • Un drum este finalizat atunci când ambele capete duc la o joncțiune sau un ogor sau formează o buclă închisă. Fiecare cartonaș dintr-un drum finalizat valorează 1 punct.
 • Ai posibilitatea de a porni în drumeție atunci când extinzi un drum, fără a îl finaliza, ocupat de propriul tău meeple. Totuși, trebuie să nu fi plasat un meeple sau grajd în aceeași tură. Pentru fiecare cartonaș pe care face drumețul o drumeție, încasează 1 punct.
 • Un ogor este finalizat atunci când este complet înconjurat de pășune și nu are nicio gaură. Fiecare cartonaș dintr-un ogor finalizat valorează 2 puncte, iar fiecare simbol de recoltă valorează 1 jeton cu recoltă.
 • Evaluarea are loc întotdeauna la sfârșitul turei unui jucător. Toți jucătorii cu meepleși pe teritorii tocmai finalizate au oportunitatea de a încasa puncte.
 • După fiecare evaluare, înapoiază meepleșii de pe drumuri/ogoare finalizate în rezervele jucătorilor.
 • Dacă există mai mulți jucători pe un teritoriu finalizat, jucătorului cu cei mai mulți meepleși i se acordă numărul integral de puncte, iar toți ceilalți jucători nu încasează nimic. Atunci când mai mult de un singur jucător are cei mai mulți meepleși de pe un teritoriu evaluat, toți jucătorii aflați la egalitate încasează numărul integral de puncte.

(Notă: Cum poate fi mai mult de un singur meeple pe un teritoriu? Pentru a afla, citește exemplele de mai jos.)

Mai mulți meepleși pe același teritoriu

Mai mulți meepleși pe un drum

Cartonașul pe care l-ai tras poate extinde drumul. Totuși, există un meeple de-al unui adversar pe acest drum, așa că nu ai putea să îți plasezi propriul tău meeple aici. În schimb, decizi să îți plasezi cartonașul astfel, lăsând drumurile separate.
Într-o tură ulterioară, tragi acest cartonaș și îl plasezi aici pentru a conecta cele două drumuri separate. Acest drum conectat are acum 2 drumeți. Atunci când acest drum este finalizat și evaluat, tu și adversarul tău încasați fiecare 4 puncte.

Mai mulți meepleși pe un ogor

Speri să furi ogorul jucătorului galben și plasezi un cartonaș și un meeple drept țăran astfel. Acest lucru este permis, deoarece ogorul de pe cartonașul tocmai plasat nu este conectat de niciun ogor deja ocupat de alt țăran. Într-o tură ulterioară, dacă tragi un cartonaș potrivit, poți conecta toate cele trei ogoare și să depășești numeric țăranul jucătorului galben cu cei 2 țărani de-ai tăi.
Ai noroc! Ai tras cartonașul perfect și îl plasezi încât să conecteze cele trei ogoare separate într-un singur ogor mare. Deoarece tu ai cei mai mulți țărani de pe acest ogor, tu de unul singur dobândești cele 10 puncte și 5 jetoane cu recoltă pentru acest ogor finalizat. Apoi ambii jucători își iau meepleșii lor înapoi.
Distribuirea jetoanelor cu recoltă printre mai mulți țărani

Așa cum s-a explicat anterior, primești 1 jeton cu recoltă pentru fiecare simbol de recoltă corespondent dintr-un ogor finalizat.

Dacă mai mult de un singur jucător are cei mai mulți țărani de pe un ogor finalizat, atunci jetoanele cu recoltă sunt distribuite după cum urmează:

 1. Mai întâi, adună toate jetoanele cu recoltă care vor fi acordate din rezervele respective lor.
 2. Apoi toți jucătorii aflați la egalitate pentru cei mai mulți țărani de pe acel ogor efectuează ture luând jetoane cu recoltă. Începe cu jucătorul care a plasat cartonașul care a finalizat ogorul, sau (dacă acest jucător nu este unul dintre jucătorii aflați la egalitate) primul jucător aflat la egalitate în sensul acelor de ceasornic.
 3. Acest lucru continuă până ce au fost luate toate jetoanele cu recoltă. Este posibil ca unii jucători să primească mai multe jetoane cu recoltă decât alții.
Plasezi cartonașul cu simbolul de dovleac și finalizezi ogorul. Adună cele 5 jetoane cu recoltă, după cum sunt ilustrate în ogor. Din moment ce este tura ta, tu iei primul jeton. Apoi jucătorul galben ia un jeton, și așa mai departe. Până la urmă, tu primești 3 jetoane. Jucătorul galben primește 2.

Sfârșitul jocului și evaluarea finală

Din nefericire, toate lucrurile bune au un sfârșit, iar același lucru este adevărat și pentru Carcassonne – Peste munți și peste văi. E păcat, dar acum trebuie să determinăm jucătorul. Jocul se sfârșește după tura jucătorului care a plasat ultimul cartonaș. Apoi trecem la evaluarea finală, după care câștigătorul le va fi cunoscut tuturor!

Odată ce jocul s-a terminat, încasezi puncte pentru următoarele:

Drumuri

Fiecare drum nefinalizat valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș, exact ca în timpul jocului.

Ogoare

Fiecare ogor nefinalizat valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș, ceea ce este jumătate din puncte. Nu se acordă jetoane cu recoltă în timpul evaluării finale!

Grajduri

Pentru fiecare grajd, numără animalele de pe cartonașul pe care îl ocupă grajdul și cele 8 cartonașe care îl înconjoară. Numără fiecare animal (cocoș, vacă, cal, oaie și porc) de pe aceste 9 cartonașe. Fiecare animal valorează 1 punct.

Ai un grajd pe această pășune. Cu toate că nu a fost complet înconjurat de cartonașe, tot există 9 animale. Încasezi 9 puncte.

Jetoane cu recoltă

Fiecare jeton cu recoltă valorează 1 punct (chiar și sperietoarea de ciori). În plus, fiecare set de 5 jetoane cu fructe diferite (câte 1 cu măr, căpșună, dovleac, floarea soarelui și cereale) valorează un plus de 5 puncte. Sperietoarele de ciori pot fi folosite drept jetoane jokeri, înlocuind oricare 1 fruct dintr-un set.

Ai strâns 12 jetoane cu recoltă - încasezi 12 puncte. Poți face 2 seturi de fructe cu aceste 12 jetoane. Ai finalizat al doilea set cu ajutorul a 2 sperietoare de ciori. Încasezi 2 x 5 = 10 puncte. Ai încasat 22 de puncte cu totul de pe urma jetoanelor cu recoltă.

Câștigătorul

Mută-ți meepleul de scor înainte pe tabla de punctaj pentru a marca punctele care îți sunt acordate în timpul evaluării finale.

Oricine a încasat cele mai multe puncte este câștigătorul!

Dacă există o remiză pentru cele mai multe puncte, jucătorii se bucură de o victorie împărtășită! Felicitări!

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe obișnuite totale: 73

Notă: Cartonașele cu mai multe versiuni au diverse distribuții de animale și simboluri de recoltă.

OverHillDale Tile 01.jpg ×11
OverHillDale Tile 02.jpg ×8
OverHillDale Tile 03.jpg ×5
OverHillDale Tile 04.jpg ×1
OverHillDale Tile 05.jpg ×2
OverHillDale Tile 06.jpg ×7
OverHillDale Tile 07.jpg ×2
OverHillDale Tile 08.jpg ×2
OverHillDale Tile 09.jpg ×2
OverHillDale Tile 10.jpg ×1
OverHillDale Tile 11.jpg ×3
OverHillDale Tile 12.jpg ×4
OverHillDale Tile 13.jpg ×1
OverHillDale Tile 14.jpg ×1
OverHillDale Tile 15.jpg ×1
OverHillDale Tile 16.jpg ×3
OverHillDale Tile 17.jpg ×2
OverHillDale Tile 18.jpg ×1
OverHillDale Tile 19.jpg ×4
OverHillDale Tile 20.jpg ×3
OverHillDale Tile 21.jpg ×2
OverHillDale Tile 22.jpg ×4
OverHillDale Tile 23.jpg ×1
OverHillDale Tile 24.jpg ×1
Jetoane totale: 33
OverHillDale Token Apple.jpg ×5
OverHillDale Token Strawberry.jpg ×5
OverHillDale Token Pumpkin.jpg ×5
OverHillDale Token Sunflower.jpg ×5
OverHillDale Token Grain.jpg ×5
OverHillDale Token Scarecrow.jpg ×8

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept și ca „jeton de recoltă”.