Rozele vântului (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wind Roses (1st edition) and the translation is 100% complete.

Pagina principală  > Carcassonne  > Rozele vântului (prima ediție)


Informații generale și comentarii

Cartonașele pentru Rozele vântului 1
Numărul 5 2013 al Spielbox
Cartonașele pentru Rozele vântului 2

Lansat original de Hans im Glück în 2012.[1]

Relansat în Spielbox cu mici modificări în 2013.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică pe lângă regulile extensiei de mai jos.

Conținut

Windrose C1 orangeback.png
 • 6 cartonașe de teren noi cu roze ale vântului
  • Roză a vântului cu verso de cartonaș de pornire
  • 4 sferturi de roze ale vântului cu verso normal
  • Roză a vântului albastră cu verso normal

Reguli

Următoarele reguli descriu versiunea Hans im Glück. Variațiile regulilor pentru versiunea Spielbox urmează.

Pregătire

În locul cartonașului de pornire normal se folosește cu roză a vântului portocalie drept cartonaș de pornire.

Cele 5 cartonașe cu roze ale vântului care au mai rămas sunt amestecate cu cartonașele de teren normale.

Atașarea unui cartonaș

Roza vântului portocalie

Cartonașul de pornire împarte suprafața de joc în patru secțiuni (NO [NE], SO [SE], SW, NW). Pentru fiecare dintre aceste secțiuni există asociat un cartonaș de teren.

Windrose C1 quadrants.png

Cele 4 sferturi de roze ale vântului

Dacă un jucător trage unul dintre cele 4 cartonașe cu un sfert de roză a vântului și, urmând regulile normale, îl plasează în secțiunea corespunzătoare,[2] el sau ea primește imediat 3 puncte.[3] Aceste puncte sunt independente de orice altă evaluare.[4] Câmpurile din rândurile verticale și orizontale ale cartonașului de pornire fac parte din două secțiuni. Rozele vântului nu afectează teritoriile în niciun mod (de exemplu, nu perturbă niciun drum).

Roza vântului albastră

Dacă este tras cartonașul cu roza vântului albastră, va fi plasat urmând regulile normale. Acum roza vântului albastră, și pentru tot restul jocului, preia funcția rozei vântului portocalie de pornire. Cu alte cuvinte, suprafața de joc va fi acum împărțită în patru secțiuni.[5] În concordanță cu roza vântului albastră. Drept consecință, apar direcții complet noi ale punctelor cardinale. Jucătorii câștigă puncte acum când plasează alte cartonașe cu roze ale vântului urmând orientarea rozei vântului albastre.

Exemplu de plasare a unui cartonaș:
Jucătorul ROȘU plasează cartonașul cu „SW” în secțiunea corectă a tablei de joc. Jucătorul ROȘU primește 3 puncte pentru ea (compasul nu trebuie neapărat să fie plasat în aceeași orientare ca roza vântului de pornire). Pentru că orașul a fost finalizat, jucătorul ALBASTRU primește 4 puncte.

Versiunea Spielbox - varianță a regulilor față de versiunea Hans im Glück

Cartonașele din versiunea Spielbox a acestei extensii sunt marcate numai cu N și S; celelalte două direcții nu sunt etichetate pe rozele vântului însele. Prin urmare, regulile sunt schimbate după cum urmează:

Cartonașul de pornire împarte suprafața de joc în două secțiuni (N și S); fiecare dintre aceste secțiuni are două cartonașe de teren noi asociate cu el. Spațiile din rândul orizontal al cartonașului de pornire fac parte din două secțiuni.

Plasarea unui supus

Plasează un meeple în conformitate cu regulile normale. Nu poți plasa un meeple pe nicio parte a rozei vântului.

Evaluare

Dacă un cartonaș cu roză a vântului finalizează un teritoriu atunci când este plasat, acesta este evaluat ca în mod normal.

Evaluarea finală

Nu există nicio evaluare adițională la sfârșitul jocului cu cartonașele cu roze ale vântului.

Ansamblul cartonașelor

Versiunea Hans im Glück (Carcassonne-on-Tour) (2012)

Cartonașe totale: 6
WindroseH C1-01.png ×1
WindroseH C1-02.png ×1
WindroseH C1-03.png ×1
WindroseH C1-04.png ×1
WindroseH C1-05.png ×1
WindroseH C1-06.png ×1

Versiunea Spielbox (2013)

Cartonașe totale: 6
WindroseS C1-01.png ×1
WindroseS C1-02.png ×1
WindroseS C1-03.png ×1
WindroseS C1-04.png ×1
WindroseS C1-05.png ×1
WindroseS C1-06.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Interpretare din partea comunității O traducere mai precisă a denumirii în limba germană ar fi Rozele de compas, căci acesta este termenul în limba română pentru simbolurile prezente în această miniextensie. Totuși, Rozele vântului pare mai poetic, așa că folosim această denumire.
 2. Interpretare din partea comunității Aceasta este o opțiune. Jucătorul are posibilitatea de a îl pune în oricare alt loc, dar în acest caz nu este recompensat cu 3 puncte.
 3. Clarificare oficială din partea publicatorului Cele 3 puncte sunt încasate imediat ce este plasat cartonașul, înainte de faza „Mută lemn”. (actualizat 5/2014)
 4. Clarificare oficială din partea publicatorului Din moment ce punctele sunt evaluate de la sine și încasarea punctelor de la roza vântului are loc înainte de a se petrece orice evaluare de teritoriu finalizat, posibil ar putea să declanșeze luarea unui cartonaș depeșă (vezi Depeșe). Se poate ca asta să întrerupă tura, dar nu provoacă pierderea altor faze ale turei. (actualizat 5/2014)
 5. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Asta este „două secțiuni” în regulile Spielbox, în concordanță cu diferențele descrise mai sus. (11/2013)