Depeșele (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Messages (1st edition) and the translation is 100% complete.


Other languages:
Messages C1-03.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Messages C3 Tile C.pngCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Depeșe Depeșe
Messages C2 Tile C.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Regele a expediat depeșe către slujitorii săi loiali care i-au extins teritoriul. Doamnele de onoare se grăbesc să livreze darurile Regelui.

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Depeșele (Mini #2) a fost lansată original de Hans im Glück în 2012. A fost lansată de Hans im Glück cu reguli traduse în limba română, dar cu cutie în limba germană.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică pe lângă regulile extensiei de mai jos.

Conținut

  • 6 doamne de onoare în 6 culori
Figure Messengers C1.png
  • 8 cartonașe cu depeșă
  • 1 cartonaș de teren nou cu cerc în lan

Reguli

Pregătire

Verso de cartonaș cu depeșă

Un jucător amestecă cartonașele cu depeșă și le plasează cu susul în jos (ca stivă) pe lângă tabla de scor. Fiecare jucător plasează doamna de onoare de culoarea sa pe lângă supusul său normal pe zeroul tablei de scor. Acum sunt, prin urmare, câte doi pioni de scor pe tabla de scor pentru fiecare jucător.

Atașarea unui cartonaș

Nu există cartonașe de teren specifice acestei extensii.

Plasarea unui supus

Supușii din această extensie nu sunt plasați pe cartonașele de teren standard ca parte a jocului.

Evaluare

Ori de câte ori un jucător încasează puncte în timpul jocului, el sau ea poate alege care dintre cei doi pioni de scor să mute înainte pe tabla de scor. Jucătorul activ (și numai acel jucător) obține un cartonaș cu depeșă dacă unul dintre pionii săi de scor aterizează pe un câmp întunecat cu număr (0, 5, 10, 15,...). Jucătorul activ ia cartonașul din partea de sus din stiva de cartonașe cu depeșă și îl întoarce pe cealaltă parte. El sau ea are două opțiuni, fie:

  • Efectuează acțiunea depeșei
fie
  • Încasează imediat 2 puncte (arătate în sigiliul din colțul din dreapta-jos al cartonașului)

După ce jucătorul și-a executat alegerea, el sau ea plasează cartonașul cu depeșă cu fața în jos la fundul stivei de depeșe.

Depeșele în detaliu

Scoring C1 Dispatch 1.png
(1) Evaluează cel mai scurt drum
Jucătorul selectează un drum pe care el sau ea are cel puțin un supus (jucătorul nu trebuie neapărat să aibă o majoritate de supuși, trebuie doar să fie reprezentat). Dacă există mai mult de un singur drum din care să aleagă, jucătorul trebuie să îl selecteze pe cel care ar valora cele mai puține puncte când este evaluat la sfârșitul jocului.[1][2] Jucătorul primește numărul de puncte pe care l-ar valora drumul dacă ar fi sfârșitul jocului.[3] Supusul jucătorului rămâne pe drum.
Scoring C1 Dispatch 2.png
(2) Evaluează cel mai mic oraș
La fel ca depeșa 1, dar se aplică orașelor.[4][2]
Scoring C1 Dispatch 3.png
(3) Evaluează cea mai mică mănăstire
La fel ca depeșa 1, dar se aplică mănăstirilor.[5][6][2]
Scoring C1 Dispatch 4.png
(4) Câte 2 puncte pentru fiecare blazon
Jucătorul primește câte 2 puncte pentru fiecare blazon din fiecare oraș unde are cel puțin 1 supus - jucătorul nu are nevoie de majoritatea de supuși dintr-un oraș.
Scoring C1 Dispatch 5.png
(5) Câte 2 puncte pentru fiecare cavaler
Jucătorul primește câte 2 puncte pentru fiecare dintre cavalerii săi (supuși dintr-un oraș).[7] Cavalerii rămân în joc.
Scoring C1 Dispatch 6.png
(6) Câte 2 puncte pentru fiecare țăran[8]
Jucătorul obține câte 2 puncte pentru fiecare dintre țăranii săi (supuși de pe o fermă) Țăranii rămân în joc.
Scoring C1 Dispatch 7.png
(7) Un cartonaș
The active player draws another land tile and plays it. Also, he may put an additional follower into play according to normal rules.[9][10]
Scoring C1 Dispatch 8.png
(8) Evaluează un supus și îndepărtează-l de pe tablă
Jucătorul alege unul dintre supușii săi din joc. Dacă jucătorul are majoritatea în teritoriul unde se află supusul selectat, el sau ea evaluează acel teritoriu (numai pentru sine însuși/însăși) ca și cum ar fi sfârșitul jocului. Jucătorul apoi pune supusul ales înapoi în rezerva sa.[11][12][13]

Mai multe reguli

Dacă într-o singură tură este evaluat mai mult de un singur teritoriu, valoarea integrală de puncte pentru fiecare teritoriu individual trebuie punctată prin mutarea unui singur supus de scor.[14][15]

Jucătorul activ poate primi numai o singură depeșă de la o rundă de evaluare[16][17] chiar dacă, de exemplu, ambii pioni de scor sfârșesc pe câmpuri întunecate cu număr după evaluarea mai multor teritorii finalizate. Totuși, dacă jucătorul activ obține puncte de la o depeșă, este posibil ca el sau ea să poată muta un supus de scor și să primească altă depeșă, jucând-o în aceeași tură. Lanțurile de evaluare în acest fel pot continua indefinit.[18][19]

Important: Numai jucătorul activ poate primi depeșe, chiar dacă pioni de scor de-ai altor jucători aterizează pe câmpuri întunecate de pe tabla de scor.

Valorile de puncte ale amânduror pioni de scor sunt adunate împreună la sfârșitul jocului pentru a produce punctajul final al jucătorului.[20] Fiecare jucător plasează un pion de scor pe acel total și îl pune pe celălalt înapoi în cutie. În evaluarea finală nu se mai primesc alte depeșe, chiar dacă un pion de scor aterizează pe un câmp întunecat.

Runde de evaluare

>> Tura convențională[21]

Atașarea unui cartonaș

  • Runda 1A - Începerea turei:
    • Punct de la zână[22]
  • Runda 1B - După tragerea unui cartonaș, înaintea plasării unui cartonaș:
    • Acțiuni de la Roata Destinului
  • Runda 1C - După tragerea și plasarea unui cartonaș:
    • 3 puncte de la roză a vântului[23]

Plasarea unui supus

  • Runda 2 - Sfârșitul fazei „mută lemn”:
    • Evaluarea îndepărtării abatelui
    • Oier după acțiunea „Mână turma în staul”
    • Evaluarea unei piramide de artiști
    • Acțiune de pom fructifer

Declanșarea unei evaluări de puncte

  • Runda 3 - Faza de evaluare:
    • Evaluare bonus (pre): Turn de veghe, Casă de taxe
    • Evaluare de teritoriu: Oraș, Drum, Mănăstire, Cetate etc.
    • Evaluare bonus (post): Piețele din Leipzig, 3 puncte de la zână, Puncte de director de circ, Profesor
    • Evaluarea circului

Acțiuni adiționale

  • Runda 4 - Sfârșitul turei:
    • Puncte de la catapultă

>> Tură dublă de la constructor

  • La fel ca într-o tură convențională, doar punctul de la zână este omis în a doua parte a turei[24]

>> Variabil

  • Puncte de la acțiunea unei depeșe

Adăugirea cercurilor în lan

În fiecare mini, vei găsi un cartonaș din a șaptea miniextensie Cercuri în lan Cercuri în lan. Această extensie este jucabilă cu numai un singur cartonaș, dar este cel mai bine să se joace cu toate cele 6 cartonașe.[25]

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 9 (8 + 1 cerc în lan)
Messages C1-01.png ×1
Messages C1-02.png ×1
Messages C1-03.png ×1
Messages C1-04.png ×1
Messages C1-05.png ×1
Messages C1-06.png ×1
Messages C1-07.png ×1
Messages C1-08.png ×1
MessagesCC C1-09.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Regulile din 2013 au o formulare ceva mai clară decât versiunea din 2012. (11/2013)
  2. 2.0 2.1 2.2 Interpretare din partea comunității Evaluarea pentru depeșele 1, 2 și 3 ia în considerare doar acele puncte care au legătură cu teritoriul. Nu este luat în considerare niciun bonus asociat oricăror supuși de pe acel teritoriu, din moment ce obiectivul depeșei este evaluarea teritoriului. Aceste puncte bonus pentru supuși ar fi evaluate atunci când teritoriul este evaluat propriu-zis.
  3. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că asta ar putea fi 0 puncte dacă un drum cu unul dintre supușii jucătorului are un han pe el.
  4. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că asta ar putea fi 0 puncte dacă cel mai mic oraș cu unul dintre supușii jucătorului conține o catedrală.
  5. Interpretare din partea comunității Această depeșă s-ar aplica tuturor teritoriilor considerate mănăstiri propriu-zise:
    • Mănăstiri
    • Lăcașuri de cult
    • Abații
    • Mănăstiri germane
    • Mănăstiri belgiene/neerlandeze
    • Construcții japoneze
    • Biserici Darmstadt
  6. Interpretare din partea comunității Nu există nicio clarificare oficială care să stabilească dacă această depeșă ar trebui să ia în considerare mănăstirile speciale (mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze și belgiene și construcții japoneze) cu un supus plasat drept abate. Regulile originale au fost create înaintea lansării mănăstirilor speciale, așa că acest caz nu este luat în considerare. Totuși, regulile nu conțin nicio limitare care să împiedice jucătorii să ia în considerare mănăstirile speciale cu un supus plasat drept abate. În acest caz, vom aplica regula generală furnizată de Georg Wild: „Dacă o extensie mai veche utilizează doar cuvântul călugăr, acest lucru nu exclude supușii plasați drept abați pe o mănăstire germană.”. (7/2014) Acest lucru se va aplica, de asemenea, construcțiilor japoneze și mănăstirilor neerlandeze și belgiene. Vezi: http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=781.msg9971#msg9971
  7. Interpretare din partea comunității Pentru depeșa #5 vei lua în considerare numărul de supuși de-ai tăi plasați în orașe (cavaleri): supuși normali, supus mare, primar, căruță, director de circ, supuși de veghe, fantomă. Puterea lor (voturile la majoritate) este irelevantă. Ia în vedere că abații din Carcassonne II nu pot fi cavaleri. Orice supus plasat pe o mănăstire dinăuntrul unui oraș va fi un călugăr și nu va fi socotit ca cavaler. Acestea sunt exemple de mănăstiri dinăuntrul unui oraș din Ext. 3 și Ext. 8 unde un călugăr poate fi plasat înăuntrul unui oraș:
    Princess And Dragon C1 Tile 04.jpgBridges Castles Bazaars C1 Tile 04.jpg
  8. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Regulile inițiale de pe website-ul HiG aveau în loc un cartonaș care puncta câte 3 puncte pentru fiecare țăran, dar acesta era evident un plan de pre-producție care a fost schimbat înainte de publicare. În plus, regulile RGG descriu și ele cartonașul ca valorând 3 puncte, dar cartonașul actual inclus este pentru 2 puncte.
  9. Interpretare din partea comunității Plasarea acestui cartonaș urmează o tură normală cu toate fazele sale. Așa cum este indicat în altă clarificare, plasarea acestui cartonaș extra se poate chiar să deveni o tură dublă. Se poate, de asemenea, ca jucătorul să primească depeșe adiționale.
    La fel ca într-o tură normală, jucătorii pot decide să utilizeze un cartonaș din rezerva lor în loc de a trage unul nou, precum:
  10. Clarificare oficială din partea editurii Dacă este adăugat un cartonaș la un teritoriu cu un constructor și declanșează tragerea depeșei #7, cartonașul extra al depeșei vine înaintea turei extra a constructorului. Dacă cartonașul extra de la depeșă este pus la teritoriul constructorului, asta va crea altă tură extra de constructor. Prin urmare, evenimentele ar fi: tura inițială => tura depeșei #7 => tura de constructor a depeșei #7 => tura de constructor a cartonașului original. (11/2013)
  11. Interpretare din partea comunității Note that you can score 0 points. This scenario may cover:
    • Un tâlhar pe un drum cu un han
    • Un cavaler într-un oraș cu o catedrală
    • Un cavaler într-un oraș asediat
    • Un țăran pe o fermă fără niciun oraș finalizat
    • Un primar într-un oraș fără niciun blazon
    • Un primar pe un jeton cetate
    • Un lord/domniță pe un jeton cetate
    • Nu deții majoritatea
    Desigur, a alege să faci asta în loc de a lua cele 2 puncte din sigiliu ar fi o decizie tactică ciudată...
  12. Interpretare din partea comunității Oricare puncte bonus asociate pionului în curs de îndepărtare vor fi încasate ca și la sfârșitul jocului, precum bonusul de evaluare de 3 puncte de la zână sau bonusul de la directorul de circ.
  13. Clarificare oficială din partea editurii Oricare alți supuși care aparțin ție sau altor jucători rămân pe teritoriu, din moment ce acesta este încă nefinalizat.
  14. Clarificare oficială din partea editurii Dacă, de exemplu, un oraș și un drum sunt finalizate și evaluate de jucătorul activ, ar putea fi mutat un supus de scor diferit (meepleul de scor sau meepleșița) pentru fiecare teritoriu. Totuși, toate punctele încasate de acel oraș trebuie mutate de un singur supus de scor, iar toate punctele încasate de acel drum trebuie mutate de un singur supus de scor.
  15. Interpretare din partea comunității Pentru a declanșa o depeșă, aterizarea pe un câmp întunecat va lua în considerare orice evaluare care mută înainte un pion de scor pe tabla de scor (incluzând punctele furate sau plățile primite). Nu va fi luată în considerare nicio mutare în spate de-a pionilor de scor care aterizează pe un câmp întunecat (din cauza plăților).
  16. Clarificare oficială din partea editurii Regulile se referă la „runde de evaluare”, căci toate teritoriile evaluate (sau pionii evaluați) într-o „singură rundă de evaluare” sunt evaluate împreună, și numai la sfârșitul unei „runde de evaluare” se determină dacă un pion de scor este pe un câmp întunecat. (10/2014)
  17. Clarificare oficială din partea editurii În funcție de numărul de extensii folosite, există un număr de diferite runde de evaluare care ar putea să se petreacă pe parcursul unei ture. Vezi antetul de la sfârșitul secțiunii depeșelor pentru o listă de runde de evaluare separate. Plătirea de puncte, la fel ca și licitarea la un bazar sau răscumpărarea unui supus capturat de un turn, nu se socotește ca o rundă de evaluare. (10/2014)
  18. Clarificare oficială din partea editurii Dacă există o tură dublă datorită unui constructor, plasarea celui de-al doilea cartonaș ar crea cel puțin altă rundă de evaluare (la sfârșitul fazei Declanșarea unei evaluări de puncte), iar prin urmare altă oportunitate (sau mai multe, în funcție de extensiile folosite) de a obține o depeșă. (1/2013, actualizat la 2/2020)
  19. Clarificare oficială din partea editurii Încasarea de 1 punct pentru posesia zânei este un eveniment de evaluare separat, așa că poate declanșa o oportunitate de a primi o depeșă de la sine. În mod similar, încasarea de 3 puncte pentru plasarea unei roze a vântului este un eveniment separat care poate și el să declanșeze o oportunitate de a primi o depeșă de la sine. (actualizat la 5/2014)
  20. Interpretare din partea comunității Cu alte cuvinte, ambii pioni de scor sunt considerați echivalenți, fără diferențe între cei doi.
  21. Interpretare din partea comunității Rundele de evaluare sunt numerotate încât să se potrivească cu Ordinea de jucat.
  22. Clarificare oficială din partea editurii Încasarea de 1 punct pentru posesia zânei este un eveniment de evaluare separat, așa că poate să declanșeze de la sine o oportunitate de a primi o depeșă. (5/2014)
  23. Clarificare oficială din partea editurii Încasarea de 3 puncte pentru plasarea unei roze a vântului este un eveniment separat și poate de asemenea să declanșeze de la sine o oportunitate de a primi o depeșă. (5/2014)
  24. Interpretare din partea comunității Câteva alte acțiuni pot avea loc doar o singură dată în timpul unei ture duble, dar acestea nu vor afecta depeșele:
    • Răscumpărarea unui prizonier
    • Revendicarea unui portal de tunel nerevendicat
    • Plecarea din cale ciumei (odată ce este activă o infestație)
    • Răspândirea ciumei prin plasarea unui jeton cu purice (odată ce este activă o infestație), dacă cartonașul plasat nu este o sursă nouă de ciumă.
  25. Interpretare din partea comunității Remarcă că cartonașele din Cercuri în lan incluse în miniextensii sunt diferite de cartonașele lansate în extensia inițială Cercuri în lan (denumită „Cercuri în lan I”).