Basisspel Jagers en Verzamelaars v2

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Hunters and Gatherers v2 Base Game and the translation is 99% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:Duizenden jaren voordat mensen Carcassonne met machtige muren en burchten bouwden, vestigden hun voorouders zich in het land. Ze jaagden op wilde dieren, verzamelden bessen en vingen vis om te overleven en te gedijen. Fantastische grottekeningen en archeologische gegevens getuigen ook vandaag de dag van het levendige bestaan hier, vele generaties geleden.

Algemene informatie en opmerkingen

De tweede editie van Jagers en Verzamelaars werd in 2020 uitgegeven door Hans im Glück. Het is een slim tegellegspel voor 2-5 spelers van 8 jaar en ouder.

Wat volgt is gebaseerd op de Engelstalige versie van de spelregels van ZMG uit 2020 waarbij overduidelijke fouten gecorrigeerd zijn en eventuele afwijkingen ten opzichten van de oorspronkelijke versie van Hans im Glück als voetnoten zijn opgenomen.

Speelmateriaal

 • 79 landtegels (waaronder een starttegel) met bossen (waaronder bossen met menhirs (*)), rivieren en meren met vis, omgeven door grasland met dieren.
Voorbeelden van landtegels

(*) Een menhir is een massief rotsblok dat door prehistorische mensen is opgericht,
afgeleid van "men" dat "rots" betekent en "hir" dat "lang" betekent. [1]

Dieren die je op de tegels tegen kunt komen
Starttegel
Achterkant van de starttegel
Achterkant van gewone tegels
 • 16 bonus "menhir"-tegels
Achterkant van de bonustegels
 • 1 scorespoor
Hunters And Gatherers2 Scoretrack.jpg
 • 5 puntentegels (50 op de voorkant, 100 op de achterkant)
Hunters And Gatherers2 Ex07 ScoreTiles.png
 • 30 stamleden in 5 kleuren
HG2 TribeMembers.png
 • 15 hutten in 5 kleuren
HG2 Huts.png
 • 24 afdekfiches
Hunters And Gatherers2 Token.jpg

Overzicht

Elke beurt, leg je landtegels aan om een uitgestrekt landschap van bossen en graslanden te vormen. Op de graslanden vind je naast grazende dieren rivieren en meren vol vis. Je moet jouw stamleden strategisch op deze tegels zetten om van de overvloed van de bossen, graslanden, rivieren, en meren voor jouw stam te oogsten. Doe je dat, dan kun je zowel tijdens als aan het einde van het spel punten krijgen. De speler die na de eindtelling de meeste punten heeft, wint het spel!

Voorbereiding

Leg de starttegel (met een donkere "C" op de achterkant) open in het midden van de tafel. Scheid de gewone landtegels van de menhir-tegels door naar de achterkant te kijken. Schud de menhir-tegels en leg ze in een gedekte stapel apart neer. Schud de gewone tegels en leg ze in meerdere gedekte stapels zodat elke speler gemakkelijk bij tenminste 1 stapel kan.

Leg het scoretableau bij de rand van de tafel, ver van de starttegel.

Tenslotte krijgt iedere speler stamleden (in de spelregels "meeple(s)" genoemd). Er zijn 30 meeples, 6 in elk van de kleuren geel, rood, groen, blauw, en paars. Er zijn ook 15 hutten, 3 in elke kleur.

Geef elke speler 5 meeples' en 3 hutten in een kleur naar keuze.

Zet de zesde meeple van elke kleur die meespeelt op veld 0 van het scoretableau. Stop de meeples en hutten van ongebruikte kleuren terug in de doos.

Spelverloop

De jongste speler is als eerste aan de beurt en daarna wordt er met de klok mee gespeeld totdat alle landtegels op zijn.

De speler die aan de beurt is voert, in deze volgorde, de volgende acties uit alvorens de beurt door te geven aan de volgende speler:

1. Landtegel leggen

Hunters And Gatherers2 Example Tile.png

Trek 1 landtegel en leg die zo aan dat het landschap doorloopt.

2. Een meeple of een hut zetten

Hunters And Gatherers2 Figure Meeple.pngHunters And Gatherers2 Figure Hut.png

Je mag 1 meeple of 1 hut op de zojuist aangelegde tegel zetten.

3. Puntentelling afhandelen

Alle projecten die door de tegel die je in deze beurt hebt aangelegd afgebouwd zijn moeten geteld worden. Hunters And Gatherers2 Example Scoreboard.png

Rivieren en meren

1. Landtegel leggen

Als je een tegel met een rivier trekt, moet je die zo aanleggen dat het bestaande landschap (inclusief rivieren, graslanden en bossen) doorloopt.

Hunters And Gatherers2 Ex01 PlaceRiver.png
Rood legt de rood-omrande tegel aan. De rivier en het grasland lopen door op de nieuwe tegel.

{{RulesPlacingMeeple|title=2a. Een meeple zetten als visser op een rivier|rules=

Hunters And Gatherers2 Figure Meeple.png
Nadat je een tegel met een rivier hebt aangelegd, mag je 1 van jouw meeples als visser op die rivier zetten, maar alleen als er nog geen andere meeples op dezelfde rivier staan.
Je mag een meeple op een rivier met een hut zetten.
Hunters And Gatherers2 Ex02 PlaceFisher.png
Rood zet een meeple als visser op de tegel die hij zojuist heeft aangelegd.
Dat mag omdat er nog geen andere meeples op die rivier staan.
Hunters And Gatherers2 Ex03 PlaceFisher2.png
Blauw trekt een tegel en legt die zo aan dat de rivier waar jouw meeple staat verlengd wordt.

Hij mag links van het meer geen meeple op de rivier zetten omdat jouw meeple daar al staat.

De 2 rivieren worden gescheiden door het meer, dus zet blauw een meeple op de andere rivier rechts van het meer.
2b. Een hut op een rivier of op een meer zetten
Hunters And Gatherers2 Figure Hut.png
In plaats van een meeple mag je ook een hut zetten op een rivier óf een meer op de tegel die je zojuist hebt aangelegd, maar alleen als er geen andere hutten op hetzelfde rivierstelsel staan.

Een rivierstelsel bestaat uit alle rivieren die met elkaar verbonden zijn, al dan niet door meren. Hoewel rivieren bij meren eindigen, vormen rivieren die door meren met elkaar verbonden zijn rivierstelsels. Rivierstelsels eindigen alleen bij de rand van onverbonden tegels en in bossen.

Je mag een hut op een rivier zetten waar al een meeple staat.

Hutten mogen alleen op rivieren of meren gezet worden. Hutten blijven staan waar ze neergezet zijn tot het einde van het spel.

Hunters And Gatherers2 Ex04 PlaceHut.png
Jij legt een tegel aan waarmee twee aparte rivierenstelsels uitgebreid worden.
Op het stelsel links staat een hut van blauw, dus zet je jouw hut op het rechter rivierstelsel. De visser van blauw is geen belemmering daarvoor.
3. Puntentelling van een rivier

Een rivier is afgebouwd als beide uiteinden afgesloten worden door meren of bossen, of wanneer ze een lus vormt met zichzelf. Als een rivier afgebouwd is, vindt er een puntentelling plaats. Als een van jouw meeples op dat moment op de rivier staat, krijg je daar punten voor, ongeacht wie de tegel gelegd heeft waardoor de rivier werd afgebouwd.

Je krijgt 1 punt voor elke tegel waar de afgebouwde rivier uit bestaat en 1 extra punt voor elke vis die in de rivier en eventuele meren waardoor die afgesloten wordt. Na de puntentelling gaa(t/n) de meeple(s) op het afgebouwde project terug naar de voorraad van hun eigenaar(s)

Hunters And Gatherers2 Ex05 ScoreRiver.png
Blauw legt een tegel aan waarmee de rivier wordt afgebouwd.
Jij hebt een meeple op de rivier en dus krijg je 5 punten: 3 punten voor de 3 tegels waar de rivier uit bestaat, en 2 voor de vissen in de meren.
Hunters And Gatherers2 Ex06 ScoreboardMove.png
Jij zet jouw meeple 5 velden vooruit op het scoretableau.
De spelers houden bij hoeveel punten ze hebben met de meeples die aan het begin van het spel op het scoretableau zijn gezet. Als je punten krijgt, zet je jouw meeple dat aantal velden vooruit op het scoretableau. Als jouw meeple veld "0" op het scoretableau passeert, pak je een puntentegel en legt die voor je neer met de "50" naar boven. Passeert jouw meeple veld "0" nog een keer, draai de tegel dan om zodat de kant met "100" zichtbaar is.
Hunters And Gatherers2 Ex08 RemoveFisher.png
Jij neemt je visser terug in voorraad.
De meeple van blauw blijft op de andere rivier staan, want daarvoor heeft nog geen puntentelling plaatsgevonden.

Deze 3 stappen zijn de algemene regels van het spel. Andere projecten hebben enkele belangrijke verschillen, die hieronder worden uitgelegd.

Bossen

1. Landtegel leggen
Hunters And Gatherers2 Ex09 Forest.png
Net als altijd, moet je een landtegel aanleggen zodat het landschap doorloopt.
Een tegelrand met bos kan alleen aan een andere tegel met bos aan de rand worden aangelegd.
2. Een meeple als verzamelaar op een bos zetten

Je mag een meeple op een bostegel die je zojuist hebt aangelegd zetten als verzamelaar. Net als bij rivieren, mag een meeple alleen op een bos gezet worden als er nog geen andere meeples op dat bos staan.

Hunters And Gatherers2 Ex10 PlaceGatherer.png
Jij legt een tegel aan waarmee het bestaande bos wordt uitgebreid. Omdat er momenteel geen andere meeples op het bos staan mag jij er een meeple op zetten.
3. Puntentelling van een afgebouwd bos
Normale puntentelling van een bos

Een bos is afgebouwd als het omringd wordt door grasland en er geen gaten in zitten. Als jouw verzamelaar de enige verzamelaar is op het afgebouwde bos, dan krijg je 2 punten voor elke tegel waar het afgebouwde bos uit bestaat. Na de puntentelling neem je jouw meeple terug in voorraad.

Hunters And Gatherers2 Ex11 ScoreForest.png
Jij bouwt een bos met een menhir af. Jij krijgt 8 punten omdat het bos uit 4 [2] tegels.
Omdat je een bos met een menhir hebt afgebouwd, mag je een extra beurt beginnen.
Menhirs
HG2 Menhirs.png

Als je een tegel aanlegt en daarmee een bos met 1 of meer menhirs afbouwt, krijg je een extra beurt[3], waarin je 1 van de apart gelegde menhirtegels aanlegt. Na het afhandelen van de puntentellingen voor projecten die tijdens jouw huidige beurt afgebouwd zijn, begin je een extra beurt waarin je een menhirtegel van de stapel menhirtegels trekt en aanlegt. Net als bij een gewone beurt, mag je een meeple of hut op de zojuist aangelegde tegel zetten en vinden er puntentellingen plaats voor eventueel afgebouwde projecten. Als je tijdens deze extra beurt nog een bos met 1 of meer menhirs afbouwt, krijg je niet nog een extra beurt. Je krijgt maar 1 extra beurt, ook als er meerdere menhirs in het afgebouwde bos staan. Als de stapel menhirtegels op is, kun je geen extra beurt meer krijgen.

Hunters And Gatherers2 Ex12 ScoreForest2.png
Omdat jij een bos met een menhir hebt afgebouwd, krijg je een extra beurt, trek je een menhirtegel en legt die aan.

Je legt de tegel aan en zet een verzamelaar op het bos.

Het bos is nu afgebouwd en jij krijgt 6 punten voor de 3 tegels waaruit het bos bestaat.
Het afgebouwde bos bevat ook een menhier, maar omdat je geen extra beurt kunt krijgen tijdens een extra beurt, eindigt jouw beurt hier gewoon.

Menhirtegels zijn vaak waardevoller dan gewone landtegels. Aan sommige menhirtegels zijn bijzondere acties verbonden; zie menhirtegels.

Graslanden

1. Landtegel leggen
Net als altijd moet je een tegel aanleggen zodat het landschap doorloopt.

Een tegelrand met grasland mag alleen aangelegd worden aan een andere rand met grasland.

Graslanden worden vaak gescheiden door bossen en rivieren.
Hunters And Gatherers2 Ex13 Meadows.png
Op deze tegel staan 3 aparte graslanden, gescheiden door een rivier.
2. Een meeple zetten als jager

Op een graslandtegel die je zojuist hebt aangelegd, mag je een meeple zetten als jager.

In tegenstelling tot vissers en verzamelaars, worden jagers plat neergelegd, niet rechtop.

Net als bij vissers en verzamelaars, mag je alleen een jager op een grasland zetten als er geen andere jagerers op dat grasland aanwezig zijn.

Jagers blijven tot het einde van het spel op hun tegels, en krijgen punten voor het aantal dieren op dat grasland.

Hunters And Gatherers2 Ex14 PlaceHunter.png
Jij legt een jager plat op het grasland op de tegel die je zojuist hebt aangelegd.
De rivier schedit dit grasland van het andere grasland waar de jager van blauw ligt.

Dit zijn de belangrijkste spelregels die je moet weten om het spel te kunnen beginnen. Hieronder volgen nog gedetailleerde verduidelijkingen van enkele specifieke spelregels.

Samenvatting

1. Landtegel leggen
 • Je moet een tegel trekken en zo aanleggen dat die aan 1 of meer tegels ligt. De tegel moet elk project waar het aanligt voortzetten.
 • In het zeldzame geval dat je de tegel die je getrokken hebt niet aan kunt leggen, doe je de tegel terug in de doos en trek je een nieuwe tegel.
2. Een meeple of hut zetten
 • Een meeple of hut mag alleen op de tegel die je zojuist hebt aangelegd worden gezet.
 • Een meeple of hut mag alleen op een project gezet worden waar nog geen soortgelijk stuk staat (meeple of hut).
3. Puntentellingen afhandelen
 • Een rivier is afgebouwd als beide uiteinden ervan afgesloten worden door meren of bossen, of wanneer deze een lus vormt met zichzelf. Een rivier levert 1 punt op voor elke tegel, en 1 punt voor elke vis in de rivier en eventuele afsluitende meren.
 • Een bos is afgebouwd als het omringd wordt door grasland en er geen gaten in zitten. Een bos levert 2 punten op voor elke tegel.
 • Afgebouwde projecten worden geteld aan het einde van elke beurt waarin 1 of meer projecten zijn afgebouwd. De speler wiens meeple het betreffende project bezet krijgt de punten.
 • Na de puntentelling gaan alle meeples op afgebouwde projecten terug naar de voorraad van hun respectievelijke eigenaren.
 • Als je een tegel aanlegt waardoor een bos waar 1 of meer menhirs in staan wordt afgebouwd, krijg je een extra beurt waarin je een menhirtegel trekt en aanlegt. Je krijgt niet meer dan 1 extra beurt achter elkaar.
 • Als er meerdere meeples op een en hetzelfde project staan, krijgt de speler met de meeste meeples op het project de punten. In het geval van een gelijkspel, krijgen alle spelers die daarbij betrokken zijn het volle aantal punten van het afgebouwde project. Zie de uitleg hieronder over hoe het mogelijk is dat er meerdere meeples op hetzelfde project staan.

Meerdere meeples op hetzelfde project

Hunters And Gatherers2 Ex15 SharedFeature1.png
Jij zou jouw tegel zo aan kunnen leggen dat de rivier met de visser van blauw daardoor verlengd wordt, maar dan zou jij geen visser op deze tegel mogen zetten. Dus besluit jij om de tegel zo neer te leggen en een visser op de onbezette rivier te zetten.
Hunters And Gatherers2 Ex16 SharedFeature2.png
In een latere beurt, trek jij deze tegel en legt die zo aan dat de 2 rivieren met elkaar verbonden worden tot één enkele langere rivier. Nu staan er 2 vissers op dezelfde rivier. Omdat de rivier nu afgebouwd is, vindt er een puntentelling plaats. De rivier levert 9 punten op (4 tegels plus 5 vissen), en zowel jij als blauw krijgen allebei de volle 9 punten.
Hunters And Gatherers2 Ex17 SharedFeature3.png
In de hoop dit bos van blauw af te pakken, leg jij je tegel zo aan en zet een verzamelaar op het bos. De andere verzamelaars op de nabijgelegen tegels hebben geen effect hierop, omdat ze allemaal op aparte bossen staan.
Hunters And Gatherers2 Ex18 SharedFeature4.png
In een lagere beurt, trek jij deze tegel en legt die zo aan dat de 3 losse bossen samen één enkel groter bos vormen. Omdat jij de meeste meeples op dit bos hebt, krijg jij 10 punten voor het afgebouwde bos, en krijgt blauw geen punten. Alle 3 de meeples gaan terug naar de voorraad van hun eigenaren, en jij krijgt een extra beurt omdat je een bos met een menhir hebt afgebouwd.

Einde van het spel, eindtelling, en bepalen van de winaar

Nadat de laatste landtegel (geen menhirtegel) is aangelegd, eindigt het spel aan het einde van die beurt. Aan het einde van het spel worden nu de volgende stappen afgehandeld:

 • Laat alle hutten en jagers op de tegels staan.
 • Verwijder alle andere meeples van de tegels. Onafgebouwde bossen en rivieren leveren geen punten meer op.

Eindtelling

Puntentelling van hutten op rivierstelsels

De speler met de meeste hutten op elk rivierstelsel krijgt 1 punt voor elke vis in dat rivierstelsel. Als meerdere spelers een gelijkspel hebben voor het aantal hutten, dan krijgen ze ieder het volle aantal punten voor dat rivierstelsel. Rivierstelsels hoeven niet afgebouwd te zijn om punten op te leveren.

Voorbeeld puntentelling voor een hut

Hunters And Gatherers2 Ex19 HutScore.png

Jij hebt 2 hutten op het linker rivierstelsel, en blauw heeft er 1. Jij hebt de meeste hutten, dus krijg jij de 8 punten voor de 8 vissen in dat rivierstelsel.

Geen en blauw hebben elk 1 hut op het rechter rivierstelsel. Ze krijgen elk 10 punten voor de 10 vissen in dat rivierstelsel.

Punttentelling van jagers en graslanden

Elke jager krijgt punten voor de dieren in zijn grasland.

Hunters And Gatherers2 Ex20 AnimalScore.png

De puntenwaarde van elk dier is staat op het scoretableau. Een mammoet is 3 punten waard, een oeros 2 punten, en een edelhert 1 punt.

Sabeltandtijgers strijden met de jagers om prooi. Zij jagen alleen op edelherten, niet op mammoeten of oerossen. Voor elke sabeltandtijger op een grasland, negeer je 1 edelhert op dat grasland.

Gebruik de afdekfiches om de puntentelling van graslanden gemakkelijker te maken door steeds paren van tijgers en edelherten af te dekken. Tel daarna de punten voor overgebleven mammoeten, oerossen, en edelherten. Je verliest geen punten als er op een grasland meer tijgers zijn dan edelherten.

Als meerdere spelers een gelijkspel hebben voor de meeste jagers op een grasland, krijgen alle bij het gelijkspel betrokken spelers het volle aantal punten voor dat grasland. Heeft echter één speler de meeste jagers, dan krijgt alleen die speler de punten voor dat grasland.

Voorbeeld puntentelling voor een grasland

Hunters And Gatherers2 Ex21 GrasslandScore.jpg

Grasland 1: 1 oeros. Groen krijgt 2 punten.

Grasland 2: 1 edelhert, 1 mammoet, 1 sabeltandtijger. Rood en paars krijgen elk 3 punten voor de mammoet. De sabeltandtijger en het edelhert vallen tegen elkaar weg.

Grasland 3: 1 edelhert, 2 sabeltandtijgers. Blauw krijgt geen punten, maar verliest er ook geen.

Grasland 4: 2 mammoeten, 2 oerossen, 2 edelherten, 1 sabeltandtijgers. Rood heeft de meeste jagers en krijgt 11 punten (2 mammoeten = 6 punten, 2 oerossen = 4 punten, en 1 edelhert = 1 punt).

De speler met de meeste punten wint het spel!

In het geval van een gelijkspel, delen de spelers in de overwinning.

Menhirtegels

Menhiren zijn te vinden in bossen, en als een bos met een menhir wordt afgebouwd, krijg je een extra beurt waarin je een menhirtegel trekt en aanlegt.

Na het aanleggen van een menhirtegel, mag je daar zoals gebruikelijk een meeple of hut op zetten.

Menhirtegels geven extra mogelijkheden om punten te krijgen

Deze tegels hebben meer dieren op hun graslanden en meer vissen in hun meren en rivieren. Verder functioneren ze hetzelfde als normale landtegels.
Hunters And Gatherers2 Tile Bonus.png

Elke groep paddestoelen is 3 punten waar bij het tellen van een bos.
Hunters And Gatherers2 Tile Mushrooms.png

Menhirtegels met onmiddellijke acties

Als je een tegel met een onmiddellijke actie aanlegt, moet je de bijbehorende actie onmiddellijk afhandelen.

Je mag een meeple of hut op de tegel zetten, maar dat is niet vereist om de actie af te mogen handelen.

Hunters And Gatherers2 Tile Logboat.png
Als je de boomstamkano aanlegt, krijg je onmiddellijk 2 punten per meer in het daarmee verbonden rivierstelsel, inclusief deze tegel.

Hutten die op het rivierstelsel staan hebben geen effect op deze tegel.

Voorbeeld puntentelling met de boomstamkano
Hunters And Gatherers2 Ex22 LogboatScore.png
Jij legt de boomstamkano aan en krijgt 8 punten voor de 4 [4] meren in het rivierstelsel.
Daarna zet jij een visser, en krijg je 5 punten voor de afgebouwde rivier. [5]
Hunters And Gatherers2 Tile HuntingTrap.png
Als je de jachtval aanlegt, volgt er onmiddellijk een kleine graslandtelling.

Je krijgt punten voor de dieren die op de 8 aangrenzende (horizontaal, verticaal en diagonaal) tegels in hetzelfde grasland als de jachtval staan.

Alle dieren leveren hetzelfde aantal punten op als tijdens de eindtelling, inclusief het wegstrepen van sabeltandtijgers tegen edelherten. Dek alle alle dieren die op deze manier geteld zijn af met afdekfiches. Deze dieren doen niet meer mee bij de eindtelling.
Voorbeeld met de jachtval
Hunters And Gatherers2 Ex23 HuntingTrapScore.png
Jij legt de jachtval aan en voert de puntentelling uit.

Dek eerst de sabeltandtijger en 1 edelhert af (1). Jij krijgt 4 punten (3 voor de mammoet en 1 voor het overgebleven edelhert).

De mammoet uiterst rechts levert geen punten op, omdat die zich op een ander grasland bevindt.

Dek alle getelde dieren af (2).
Hunters And Gatherers2 Tile Shaman.png
Als je de medicijnman aanlegt, mag je [6] onmiddellijk één van jouw meeples terug in voorraad nemen zonder er punten voor te krijgen.

Het maakt niet uit op welke tegel de meeple staat die teruggenomen wordt.

Menhirtegels die effect hebben op de eindtelling

Deze tegels veranderen de waarde van het rivierstelsel of het grasland waarmee ze verbonden zijn.

Hunters And Gatherers2 Tile PitTrap.png
De grote val wijzigt de puntentelling voor het ermee verbonden grasland.

Elk dier (mammoet, oeros, edelhert) op de 8 aan deze tegel aangrenzende (horizontaal, verticaal, en diagonaal) tegels in hetzelfde grasland levert dubbele punten op.

Sabeltandtijgers en edelherten worden nog steeds tegen elkaar weggestreept, maar de speler voor wie de puntentelling wordt uitgevoerd mag ervoor kiezen om een edelhert verder van de val af te dekken.
Voorbeeld met de grote val
Hunters And Gatherers2 Ex24 PitTrapScore.png
Jij voert de puntentelling uit voor het grasland met de grote val.

Eerst eet de sabeltandtijger het edelhert, daarna krijg je 20 punten (12 voor de 2 mammoeten en 8 voor de 2 oerossen).

Het edelhert aan de rechterkant telt niet mee voor de puntentelling van dit grasland omdat het op en ander grasland staat.
Hunters And Gatherers2 Tile Fire.png
Het vuur verjaagt alle sabeltandtijgers op het ermee verbonden grasland. Dek bij het afhandelen van de eindtelling alle sabeltandtijgers op op dat grasland af, maar geen edelherten.
Hunters And Gatherers2 Tile Raft.png
Het vlot zorgt dat het rivierstelsel waar het in ligt meer punten oplevert. Naast 1 punt voor elke vis in dit rivierstelsel, levert de puntentelling nu ook 1 punt voor elk meer in het rivierstelsel op voor de speler die de punten krijgt.

Credits

Spelontwerp: Klaus-Jürgen Wrede, Bernd Brunnhofer

Illustraties: Marcel Gröber

Lay-out: Christof Tisch

Vertaling Engelse spelregels: Adam Marostica

Tegelverdeling

Aantal normale tegels: 79

Hunters And Gatherers2 Tile 01.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 02.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 03.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 04.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 05.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 06.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 07.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 08.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 09.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 10.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 11.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 12.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 13.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 14.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 15.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 16.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 17.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 18.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 19.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 20.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 21.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 22.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 23.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 24.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 25.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 26.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 27.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 28.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 29.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 30.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 31.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 32.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 33.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 34.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 35.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 36.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 37.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 38.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 39.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 40.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 41.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 42.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 43.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 44.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 45.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 46.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 47.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 48.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 49.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 50.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 51.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 52.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 53.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 54.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 55.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 56.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 57.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 58.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 59.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 60.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 61.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 62.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 63.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 64.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 65.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 66.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 67.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 68.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 69.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 70.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 71.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 72.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 73.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 74.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 75.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 76.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 77.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile 78.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile Start.jpg ×1 (Starttegel)

Aantal bonustegels: 16

Hunters And Gatherers2 Tile B01.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B02.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B03.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B04.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B05.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B06.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B07.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B08.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B09.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B10.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B11.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B12.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B13.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B14.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B15.jpg ×1
Hunters And Gatherers2 Tile B16.jpg ×1

Aantal puntentegels: 5

Hunters And Gatherers2 Score50.jpg
Voorkant
 
Hunters And Gatherers2 Score100.jpg
Achterkant

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de spelregels van Hans im Glück staat, vertaald, simpelweg "Een menhir is een hoog preshistorisch blok steen" maar maakt verder geen melding van de oorsprong van de naam, die uit de Bretonse taal komt.
 2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de versie van de spelregels van ZMG staat "8" tegels - In de versies van HiG en de Nederlandse versie van 999 Games staat het juiste aantal van "4".
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Je hoeft geen horige op het bos te hebben om de extra beurt te krijgen, je moet alleen degene zijn die het afbouwt.
 4. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de spelregels van Z-Man Games staat "8 punten" en "3" meren - in de versie van Hans im Glück staat het correcte aantal van "4" meren.
 5. Interpretatie uit de gemeenschap Je zou ook 7 punten kunnen krijgen door jouw visser op de rivier te zetten waar de hut van blauw staat! Er staat een extra vis op die rivier, die aan het oog onttrokken wordt door de hut. Noch de versie van HiG noch die van ZMG vermelden dit.
 6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In een eerder versie van de spelregels van ZMG stond dat je 1 van jouw meeples uit het spel "moet" moet nemen, in plaats van dat het "mag".