Jetoane de hărți: Țările Nordice

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Map-Chips Nordics and the translation is 100% complete.


Other languages:


Oamenii din nord au fost mereu faimoși pentru ale lor călătorii ale descoperirilor și au experimentat numeroase aventuri. Acum este la latitudinea ta să le calci pe urme.

Informații generale și comentarii

Jetoanele de hărți Carcassonne a fost lansată original de Hans im Glück în 2019.

Este o miniextensie cu reguli diferite pentru fiecare Carcassonne Map. În cazul Hărți Carcassonne - Țările Nordice, jucătorii pot descoperi unele obiective nordice și să le exploreze cu ajutorul cartonașelor lor.

Conținut

  • 30 de jetoane de hărți (câte 10 în culorile mov, albastru deschis și portocaliu)
Jetoane de hărți Carcassonne
Verso de jeton de hartă

Este recomandat să se joace cu 115–125 de cartonașe, de ex. din Big Box: Jocul de bază (72) + 1. ext. (18) + mini-urile 4 până la 7 (30) = 120 de cartonașe.

Reguli

Pregătire

Utilizează la alegere 2 dintre cele 3 spații posibile de început.

Exemplu: Spațiu de început

Amestecă toate cele 30 de jetoane de hărți cu fața în jos. Apoi plasează cu fața în jos câte două dintre ele pe fiecare spațiu marcat.

Exemplu: Spațiu pentru 2 jetoane de hărți

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Valuri

Spații cu linii vălurite pot fi zărite pe hartă. Nu poți plasa un cartonaș de teren pe aceste spații.

Exemplu: Un pătrat cu valuri, unde nu poate fi plasat niciun cartonaș.

Colectarea de jetoane

Dacă îți plasezi cartonașul lângă un oraș preprintat, ia imediat jetoanele de hărți aflate acolo. Nu contează dacă plasezi sau nu un meeple. Încasezi puncte imediat în concordanță cu numerele de pe jetoanele de hărți. După aceea îți pui jetoanele în rezerva ta personală.

Exemplul 1: Îți plasezi cartonașul lângă Oslo. Primești 2 jetoane de hărți care valorează 3 puncte.

Descoperirea de obiective nordice

Nu poți plasa un cartonaș de teren pe un obiectiv. Dar poți plasa orice cartonaș lângă el. Precum la un pătrat de margine, toate teritoriile sunt închise la latura obiectivului. Atunci când un obiectiv este descoperit la o latură, nu poți automat să plasezi cartonașe la celelalte laturi (spre deosebire de cum este la un oraș printat).

Exemplul 2: Obiectiv nordic
2. Plasarea unui meeple

După ce ai plasat un cartonaș, ai voie să plasezi un meeple în conformitate cu regulile generale.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Dacă evaluezi un drum, poți să îl îmbunătățești, folosindu-ți jetoanele de hărți. Pentru fiecare culoare pe care o folosești, încasezi câte 1 punct adițional pentru fiecare cartonaș. Poți folosi câte 1 jeton pentru fiecare culoare la fiecare evaluare. După aceea, jetoanele folosite sunt eliminate din joc.

Fiecare obiectiv este conturat cu una dintre cele 3 culori de jetoane de hărți. De aceea, vei încasa câte 2 în loc de 1 punct pentru fiecare cartonaș al unui drum ce duce la un obiectiv. Dacă folosești jetoane de hărți cu alte culori, încasezi încă 1 punct pentru fiecare culoare pentru fiecare cartonaș de drum. Culorile care conturează obiectivul pot fi folosite de mai multe ori.

Rutele de bac sunt luate în considerare, independent de lungimea lor, drept 1 cartonaș de drum și pot fi îmbunătățite de jetoanele de hărți ca de obicei.

Exemplu:
1 Închizi drumul către Santa Claus Village („Satul lui Moș Crăciun”).
2 Folosești un jeton mov și unul albastru deschis, pentru a avea toate cele 3 culori (satul este conturat cu portocaliu, așa că nu ai nevoie de un jeton portocaliu).
Deoarece ai 3 culori diferite, fiecare cartonaș de drum valorează acum 4 puncte pentru tine. Încasezi 12 puncte în total pentru acest drum.
Din moment ce și jucătorul albastru se află pe acest drum, dar nu a folosit niciun jeton, jucătorul albastru încasează numai câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș, deci 6 puncte în total.
Evaluarea finală

La sfârșitul jocului nu îți poți îmbunătăți niciunul dintre drumurile tale, nici cu jetoane, nici cu ajutorul obiectivelor.

Ansamblul cartonașelor

Jetoane totale: 30
Map-Chips C2 Chip Purple 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Purple 2.png ×4
Map-Chips C2 Chip Light Blue 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Light Blue 2.png ×4
Map-Chips C2 Chip Orange 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Orange 2.png ×4

Obiectivele

Nordics-highlight-Faddersbol.png
Faddersbøl Mølle este o așa-zisă moară de Olanda, care, după cum sugerează numele, a fost dezvoltată în Olanda. Moara a fost construită în 1859. Astăzi, peisajul este caracterizat de multele mori de vânt înalte din zonă. Moara a fost folosită de fermierii acestei zone pentru a își măcina grânele.
Nordics-highlight-Gotland.png
Gotland este o insulă suedeză și provincie istorică. Este a doua cea mai mare insulă din Marea Baltică. Insula și-a obținut numele de la tribul germanic al „goților”. Astăzi Gotland este o destinație faimoasă de vacanță. Gotland este cunoscut pentru peisajul său natural bogat în specii. Sunt de remarcat mai ales avifauna și diversitatea de orhidee.
Nordics-highlight-Imatrafall.png
Cascada Imatra („Imatrafall”) este o cascadă din orașul Imatra. Râsul Vuoksi se varsă aici, peste 500 de metri, într-un canion îngust de granit la 18 metri adâncime. Din 1929 încoace, cascada este folosită pentru a produce energie și apa este redirecționată. Numai în anumite momente, ecluzele sunt deschise, iar vechiul râu se inundă. Cascada Imatra este unda dintre cele 27 „peisaje ale naturii” oficiale ale Finlandei.
Nordics-highlight-Inarijarvi.png
Inarijärvi este un lac din partea Lapland a Finlandei. Lacul este al treilea cel mai mare lac din Finlanda. Cel mai adânc punct al lacului este de 92 de metri adâncime. Datorită celor mai mult de 3000 de insule, pare a fi precum un labirint de drumuri de apă, în loc de o întindere de apă.
Nordics-hightlight-Kebnekaise.png
Kebnekaise, la o înălțime de 2097 de metri (vârful de nord), este cel mai înalt munte al Suediei. Înainte vârful glacial de sud era mai înalt decât cel de nord, dar în 2018, din cauza topirii glaciale, vârful de sud a devenit mai scund decât vârful de nord.
Nordics-highlight-OldTjikko.png
Old Tjikko („Bătrânul Tjikko”) este un molid european cu vârsta de aproximativ 9550 de ani, care crește în munții provinciei suedeze Dalarna. Old Tjikko este cel mai bătrân copac clonal individual în viață. Tulpina este estimată la câteva sute de ani. Copacul cu un întreg a supraviețuit mult mai mult, recrescând o nouă tulpină, din sistemul de rădăcini încă în viață.
Nordics-highlight-SantaClaus.png
Santa Claus Village („Satul lui Moș Crăciun”) este un parc de distracție din Rovaniemi, în partea Lapland a Finlandei. A fost deschis în 1985. În mijlocul satului se află o linie albă arătând cercul arctic din 1865. Astăzi cercul arctic este aproximativ la 700 m mai departe înspre nord. Moș Crăciun are un birou în sat, unde îl poți întâlni în timpul orelor lui de lucru.
Nordics-highlight-Svartifoss.png
Svartifoss, în română „cascadă neagră”, datorită culorii stâncilor înconjurătoare, se află în parcul național Skaftafell în sud-estul Islandei. Der Stórilækur (pârâul mare) se varsă peste o margine de stâncă, care este înconjurată de columne de bazalt, precum niște țevi de orgă, și continuă să curgă în Vestragil (canionul de vest).
Nordics-highlight-TromsdalenChurch.png
Biserica Tromsdalen („Tromsdalen Church”; numită și Catedrala Arctică) este o parohie luterană evanghelică, o Biserică a Marinarului și un reper al orașului Tromsø. Catedrala a fost creată de arhitectul Jan Inge Hovig și construită din 1964 până în 1965.
Nordics-highlight-Trollforsen.png
Trollforsen este unul dintre cele mai mari repezișuri din Europa. Se află în comunitatea norvegiană Arvidsjaur. Pe o distanță de 800 m, râul Piteälven curge printre stânci și peste faleze și trece printr-o diferență considerabilă la altitudine. Pădurea naturală dimprejur este plină de pâraie, lacuri micuțe și mlaștini.