Safari: Jocul de bază

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Safari Base Game and the translation is 100% complete.
Other languages:


Africa nădușește sub soarele aprins, dar te îmbie o aventură în savană! Maimuțele se leagănă în copaci, leii se odihnesc la umbră, iar pământul se zguduie sub pași răsunători ai elefanților. În timp ce animalele se adună absolut toate la găurile de adăpare, fă o drumeție prin hățiș, stai la pândă și vezi maiestatea naturii desfășurându-se!

Informații generale și comentarii

Safari a fost lansat original de Hans im Glück în 2018.

O notă asupra titlului: Astăzi, termenul „safari” este folosit în principal pentru a descrie observarea animalelor sălbatice în habitatul lor natural și este folositpe de-a-ntregul cu acest sens.

Componente și configurare

Componente

 • 72 de cartonașe de teren ce ilustrează peisajul savanei, trasee de animale, baobabi și hățișul unde se strâng animalele.
Cartonaș cu traseu de animale și leu
Cartonaș cu elefant în hățiș și cu baobab în savană
Cartonaș cu hățiș (incluzând păsări), precum și o zebră și un leu pe trasee
Versourile cartonașelor de teren - Toate cartonașele împărtășesc același verso.
 • 1 cartonaș de pornire cu mărimea a trei cartonașe de teren.
Cartonaș de pornire
 • 50 de cartonașe de gaură de adăpare / de animal ce ilustrează cele cinci animale mari diferite. Fiecare animal este reprezentat pe zece cartonașe. Patru cartonașe de animale pot fi conectate pentru a crea o gaură de adăpare.
Cartonașe de animal / de gaură de adăpare
Exemplu de gaură de adăpare finalizată
 • Tablă de punctaj
Tablă de punctaj
 • 5 marcatoare de punctare ce arată 50 și 100
Marcator de punctare cu 50 pe față
Marcator de punctare cu 50 pe verso
 • 30 meepleși, șase în fiecare dintre următoarele culori: galben, roșu, verde, albastru și negru
Figure Meeples Base.png
 • 5 elefanți, câte unul în culoarea fiecărui jucător
Figure Elephants.png
 • 2 vehicule de teren albe - acestea sunt doi pioni neutri denumiți „vehicule” pe tot parcursul regulilor. Nu aparțin niciunui jucător.
Figure Ranger.png

Pregătire

Amestecă toate cele 72 de cartonașe de teren și plasează-le cu fața în jos în stive care sunt la îndemâna tuturor jucătorilor.[1]

Stive de cartonașe de teren

Plasează cartonașul de pornire în mijlocul mesei și plasează vehiculele în spațiile indicate în ilustrația de mai jos.

Cartonaș de pornire cu vehicule

Plasează tabla de punctaj șa marginea suprafeței de joc. Plasează marcatoarele de punctaj lângă aceasta.

Amestecă toate cele 50 de jetoane de animal și distribuie două fiecărui jucător. Fiecare jucător le pune cu fața în sus în fața sa. Amestecă restul acestora și pune-le deoparte, cu fața în jos.[2]

Jetoane de animale cu fața îndreptată în jos

Fiecare jucător alege o culoare și ia cei șase meepleși și un elefant de acea culoare că să formeze rezerva sa personală. Plasează elefantul fiecărui jucător pe câmpul 0. Înapoiază toți meepleșii și elefanți nefolosiți în cutie.

Elefanți pe tabla de punctaj

Prezentare generală și obiectivul jocului

Jucătorii efectuează ture plasând cartonașe de teren, extinzând savana și descoperind hățiș, trasee de animale și baobabi. Plasezi meepleși în hățiș sau pe trasee de animale și le finalizezi pe acestea pentru a încasa puncte pentru diferitele animale prezente și culci meepleși pe baobabi pentru a trage noi cartonașe de animal. Cartonașele de animale pot aduce puncte adiționale sau pot fi folosite pentru a săpa găuri de adăpare în savană. Jucătorii încasează puncte pe tot parcursul jocului, precum și la sfârșitul jocului. Câștigă jucătorul cu cel mai mare punctaj după evaluarea finală.

Desfășurarea jocului

Carcassonne Safari este jucat în ture, în ordinea acelor de ceasornic. Începând cu cel mai tânăr jucător, jucătorul activ urmează acești pași în ordinea listată mai jos, după care următorul jucător efectuează o tură și așa mai departe. Mai jos este o scurtă descriere a acțiunilor pe care le vei efectua într-o tură și diferitele teritorii de pe cartonașele de teren.

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Trebuie să tragi un singur cartonaș de teren dintr-un teanc și să îl plasezi cu fața în sus adiacent cu orice cartonaș deja pe tablă pentru a crea peisajul.
Safari Rules Gameplay Place Land Tile.png

2. Efectuează acțiune

Alege una dintre următoarele:
 • Plasează un meeple pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat.
Figure Meeple red.png
 • Mută una dintre cele două vehicule.
Figure Ranger.png
 • Sapă sau extinde o gaură de adăpare.
Safari Rules Gameplay Place Animal Tile.png

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Trebuie să evaluezi orice teritorii finalizate de cartonașul pe care l-ai plasat în această tură, chiar dacă alți jucători au meepleși pe ele. Safari Rules Gameplay Score Points.png

Traseele de animale

1. Atașarea unui cartonaș de teren cu un traseu de animale

Dacă tragi un cartonaș cu un traseu de animale, trebuie să îl plasezi astfel încât să continue peisajul existent (incluzând orice savană, trasee de animale sau hățiș).[3]

Exemplu: Ai plasat cartonașul cu traseul de animale. Traseul de animale, precum și savana, continuă peisajul.
2. Plasarea unui meeple pe un traseu de animale

După ce plasezi un cartonaș cu un traseu de animale, ai posibilitatea de a plasa unul dintre meepleșii tăi pe acel traseu de animale, dar numai dacă nu este prezent niciun alt meeple de-a lungul întregului traseu.

Exemplu: Plasezi un meeple pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat. Acest lucru este legal deoarece nu există niciun alt meeple pe acest traseu.
3. Evaluarea unui traseu de animale

Un traseu de animale este finalizat atunci când ambele capete sunt închise de hățiș sau savană sau atunci când se întoarce în sine însuși conectându-se de celălalt capăt. Atunci când este finalizat traseul, este evaluat. Dacă unul dintre meepleșii tăi este pe un traseu atunci când acesta se evaluează, vei încasa puncte de pe urma acestuia.

Încasezi puncte pe baza numărului de animale diferite prezente pe traseul de animale. Numărul punctelor încasate este afișat mai jos, precum și pe tabla de punctaj.

Animale diferite  1 2 3 4 5
Puncte  1 3 6 10 15

Numărul total de animale de pe traseu nu contează, numai câte animale diferite sunt prezente. După evaluare, înapoiază meepleul tău de pe traseu în rezerva ta.

Exemplu: Jucătorul albastru închide traseul tău de animale. Chiar dacă alt jucător a plasat cartonașul care l-a finalizat, tu vei încasa puncte de pe urma acestuia, deoarece meepleul tău se află pe traseu. Există trei animale diferite pe traseu, așa că încasezi 6 puncte.

Plasarea de animale adiționale

Înainte să încasezi puncte de pe urma unui traseu de animale, ai posibilitatea de a adăuga 1 cartonaș de animal din rezerva ta pe acel traseu. Cartonașul de animal trebuie să fie un animal care nu este deja prezent pe acel traseu.

Exemplu: Pe traseul tău de animale, există un elefant, o zebră și o girafă. Poți plasa un leu din rezerva ta. Acum există patru animale diferite pe traseu, iar tu încasezi 10 puncte în loc de 6 puncte.

Jucătorii țin socoteala punctajelor lor folosind elefanții plasați pe tabla de punctaj la începutul jocului. Atunci când încasezi puncte, mută-ți elefantul înainte atâtea câmpuri. Dacă elefantul tău trece de câmpul 0 de pe tabla de punctaj, ia un marcator de punctare și plasează-l cu partea „50” în sus în fața ta. Dacă elefantul tău trece câmpul 0 din nou, întoarce invers marcatorul de punctare pe partea „100”.

Exemplu: Elefantul de pe tabla de punctaj se mută 6 câmpuri pentru a ține socoteala punctajului.

Respinge toate cartonașele de animale care au fost plasate pe traseu cu fața în sus. Dacă un jucător ar trage un nou cartonaș de animal, dar nu a mai rămas niciunul în rezervă, amestecă cartonașele respinge cu fața în jos pentru a crea noua rezervă.

Hățișul

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Dacă tragi un cartonaș cu hățiș, trebuie să îl plasezi astfel încât să continue peisajul existent (incluzând orice savană, trasee de animale sau hățiș).

Exemplu: Cartonaș cu un segment de hățiș (porțiunea din partea de dreapta-jos a cartonașului)
2. Plasarea unui meeple

După ce plasezi un cartonaș cu hățiș, ai posibilitatea de a plasa un meeple în acel hățiș, dar numai dacă acel hățiș nu are alt meeple în el.

Exemplu: Plasezi un cartonaș, adăugând la hățișul deschis. Hățișul nu are niciun meeple în el, așa că poți plasa un meeple aici.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Un hățiș este finalizat atunci când nu are nicio latură deschisă sau niciun gol. Atunci când este finalizat un hățiș, este evaluat. Atunci când unul dintre meepleșii tăi se află în hățiș atunci când acesta se evaluează, vei încasa puncte pentru el. Punctele încasate de pe urma animalelor dintr-un hățiș sunt aceleași ca cele încasate de pe urma unui traseu de animale (vezi tabelul de mai jos). În plus, fiecare pasăre (Safari Rules Bushes Bird.jpg) de deasupra hățișului valorează 1 punct.

Animale diferite  1 2 3 4 5
Puncte  1 3 6 10 15

După ce evaluezi un hățiș, înapoiază meepleul tău din hățiș în rezerva ta.

Plasarea de animale adiționale

Înainte să încasezi puncte de pe urma unui hățiș, ai posibilitatea de a adăuga 1 cartonaș de animal din rezerva ta în acel hățiș. Cartonașul de animal trebuie să fie un animal care nu este deja prezent în acel hățiș, iar cartonașul de animal este respins după ce este evaluat hățișul.

Exemplu: Adaugi un cartonaș pentru a închide această zonă de hățiș. Există deja o girafă și o maimuță în hățișul tău, iar tu adaugi un cartonaș cu zebră. Acum ai trei animale diferite și încasezi 6 puncte de pe urma animalelor. Există de asemenea trei păsări deasupra hățișului, ceea ce îți dă un plus de 3 puncte, pentru un total de 9 puncte.

Baobabul

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Dacă tragi un cartonaș cu un baobab, trebuie să îl plasezi astfel încât să continue peisajul existent (incluzând orice savană, trasee de animale sau hățiș).

Exemplu: Un cartonaș cu baobab
2. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a culca un meeple pe un baobab pe care tocmai ce l-ai plasat. După ce culci un meeple pe un copac, tragi două cartonașe de animale din rezervă și le plasezi cu fața în sus în fața ta.

Exemplu: Îți culci meepleul tău pe un baobab ce tocmai ce l-ai plasat și tragi două cartonașe de animale.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Atunci când toate cele opt spații din jurul unui baobab au cartonașe plasate pe ele, înapoiază meepleul tău de pe acel copac în rezerva ta, apoi trage două cartonașe de animale adiționale din rezervă și plasează-le cu fața în sus în fața ta. Nu încasezi niciun punct de pe urma baobabului.

Exemplu: Toate spațiile din jurul baobabului cu meepleul tău sunt umplute. Îți iei meepleul tău înapoi și primești două cartonașe de animale adiționale.

Din moment ce jetoanele de animale pentru finalizarea unui baobab sunt primite în faza evaluării, este neclar în acest moment dacă jucătorul poate folosi oricare dintre cele două jetoane de animale în aceeași tură pentru a spori punctajul altui teritoriu, evaluabil, dacă acesta este finalizat de plasarea unui cartonaș. Recomandăm permiterea uzului imediat. Alternativ, poți folosi un jeton de animal primit pentru plasarea unui meeple pe un baobab într-o tură precedentă.

Vehiculul

În timpul turei tale, vehiculul poate fi folosit în unul dintre cele două moduri:

 • Opțiunea A: Cartonașul nu deplasează un vehicul.
1a. Atașarea unui cartonaș de teren

Plasezi un cartonaș de teren pe un spațiu fără un vehicul pe el.

Exemplu: Plasezi cartonaș și nu este deplasat niciun vehicul.
2a. Niciun meeple plasat

În loc de a plasa un meeple în timpul turei tale, ai posibilitatea de a muta unul dintre cele două vehicule pe un spațiu gol de lângă unul sau mai multe cartonașe de teren.

Exemplu: Poți muta un vehicul ca alternativă la plasarea unui meeple.
3a. Evaluează teritorii

Evaluează toate teritoriile finalizate de cartonașul pe care l-ai plasat. Nu încasezi puncte pentru mutarea vehiculului.


 • Opțiunea B: Cartonașul deplasează un vehicul.
1b. Plasarea unui cartonaș pe un spațiu cu un vehicul

Dacă plasezi un cartonaș pe un spațiu gol ocupat de un vehicul, îndepărtează vehiculul și plasează-l în fața ta.

Exemplu: Plasezi un cartonaș în spațiul cu un vehicul. Plasezi vehiculul în fața ta.
2b. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a plasa un meeple, urmând regulile pentru plasarea meepleșilor pe trasee de animale și hățișuri.

Exemplu: Plasezi meepleul pe cartonaș.
3b. Evaluează teritorii

Evaluează toate teritoriile finalizate de cartonașul pe care l-ai plasat. Încasezi 3 puncte puncte pentru deplasarea vehiculului.

După evaluare, plasează vehiculul pe un spațiu gol adiacent cu unul sau mai multe cartonașe.

Exemplu: Plasezi vehiculul într-un spațiu gol.


Notă: Ai posibilitatea de a muta numai câte un singur vehicul în fiecare tură. Dacă ai deplasat un vehicul cu cartonașul tău (1b), nu ai posibilitatea de a muta un vehicul în loc de a plasa un meeple (2a). Cele două vehicule nu pot niciodată să ocupe același spațiu.

Găurile de adăpare

În plus față de utilizarea cartonașelor de animale pentru a îți îmbunătăți punctajul pentru trasee de animale și hățișuri, poți de asemenea să le folosești pentru a săpa găuri de adăpare în savană.

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Tragi un cartonaș de teren și îl plasezi, continuând peisajul ca în mod normal.

2. Sapă sau extinde o gaură de adăpare

Sapă o gaură de adăpare

În loc de a plasa un meeple pe un cartonaș, ai posibilitatea de a începe să sapi o gaură de adăpare. Pentru a face asta, plasează un cartonaș de animal din rezerva ta pe un colț deschis al oricărui cartonaș (nu neapărat cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat). Un colț este deschis dacă ilustrează numai savană (fără hățiș). Apoi plasează un meeple pe acel cartonaș de animal și încasează imediat 3 puncte.

Exemplu: Plasezi un cartonaș de teren pentru a extinde traseul tău de animale. În loc de a plasa un meeple pe cartonaș, începi să sapi o gaură de adăpare. După ce plasezi meepleul pe cartonașul de animal, încasezi 3 puncte.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Regulile spun că poți începe o gaură de adăpare la colțul gol cu savană al unui cartonaș. Totuși, odată ce a fost începută o gaură de adăpare, poate un jucător să plaseze un cartonaș cu segment de hățiș lângă gaura de adăpare? Vezi ilustrația de mai jos.
Dacă un jucător plasează un segment de hățiș acolo, gaura de adăpare nu poate fi niciodată finalizată, iar meepleul este înțepenit pentru tot restul jocului. Este acest lucru permis?

Răspuns: Regulile nu interzic asta, așa că ar trebui să fie permis. Dar desigur nu este o mișcare foarte frumoasă. (2/2023)

Exemplu: Jucătorul roșu poate plasa un cartonaș cu hățiș care blochează gaura de adăpare începută de jucătorul albastru.

Extinderea unei găuri de adăpare

În loc de a plasa un meeple pe cartonașul pe care tocmai ce l-ai plasat, ai posibilitatea de a extinde o gaură de adăpare. Plasează un cartonaș de animal pe un cartonaș de teren astfel încât să continue să închidă cercul găurii de adăpare.

Trebuie să folosești un cartonaș de animal ce ilustrează un animal diferit decât animalele deja prezente la gaură de adăpare. Nu plasezi un meeple pe acest cartonaș de animal.

În funcție de dacă ai plasat al doilea, al treilea sau al patrulea (și ultimul) cartonaș de animal pe o gaură de adăpare, încasezi puncte după cum urmează:

 • Al doilea cartonaș de animal: 4 puncte
 • Al treilea cartonaș de animal: 5 puncte
 • Al patrulea cartonaș de animal: 6 puncte

Notă: Nu ai posibilitatea de a începe să sapi o gaură de adăpare fără a plasa un meeple pe ea.

Exemplu: Plasezi un cartonaș de teren și nu plasezi un meeple. În schimb, îți extinzi gaura ta de adăpare existentă (cu o zebră și o girafă) cu un animal diferit (maimuță). Din moment ce este al treilea cartonaș al găurii de adăpare, încasezi 5 puncte.

Excepție: Ai posibilitatea de a începe să sapi o nouă gaură de adăpare diagonal vizavi de o gaură de adăpare existentă. Din moment ce cartonașele de animale nu se ating încă, poți plasa un meeple pe acest cartonaș. Odată ce este finalizată gaura de adăpare, o vor ocupa doi meepleși. În această situație, este posibil ca două animale de același fel să ocupe gaura de adăpare.

Exemplu: Plasezi un cartonaș de teren și începi să sapi o nouă gaură de adăpare cu o girafă. Din moment ce gaura ta de adăpare nu se conectează cu gaura de adăpare existentă plasată de jucătorul albastru vizavi de tine, ai de asemenea posibilitatea de a plasa o girafă.

Cu toate că jetoanele de animale pot, într-un anumit punct ulterior, să fie conectate pentru a forma o singură gaură de adăpare, acest jeton începe o nouă gaură de adăpare, așa că jucătorul primește 3 puncte.

3. Evaluarea unei găuri de adăpare

Atunci când este plasat al patrulea cartonaș de animal al unei găuri de adăpare, aceasta este finalizată. Proprietarul găurii de adăpare încasează trei puncte. Dacă doi meepleși ocupă gaura de adăpare, ambii jucători încasează trei puncte. Dacă ambii meepleși aparțin aceluiași jucător, acel jucător încasează tot numai 3 puncte.

Exemplu: Plasezi un cartonaș și, în loc de a plasa un meeple, finalizează o gaură de adăpare. Încasezi 6 puncte, jucătorul albastru încasează 3 puncte, iar meepleul jucătorului albastru este înapoiat.

Înapoiază toți meepleși de la gaura de adăpare proprietarilor lor.

Mai mulți meepleși pe același teritoriu

Cu toate că nu ai posibilitatea de a plasa un meeple pe un teritoriu (un traseu de animale sau hățiș) care este deja ocupat de un meeple, este posibil ca, prin conectarea de teritorii separate, mai mulți meepleși să coupe același teritoriu. Atunci când este evaluat un teritoriu cu mai mulți meepleși pe el, numai jucătorul cu cei mai mulți meepleși pe acel teritoriu încasează puncte. Dacă există o remiză pentru cei mai mulți meepleși de pe un teritoriu, toți jucătorii aflați la egalitate încasează cantitatea deplină de puncte. Dacă mai mulți jucători au meepleși pe același teritoriu, toți jucătorii care încasează puncte au posibilitatea de a adăuga un animal diferit pe teritoriu înainte de evaluare. Cartonașele de animale adaugă numai punctajului jucătorului care le-a plasat.

Exemplu: Înainte de a îți efectua tura, atât tu, cât și jucătorul albastru aveați fiecare câte un singur meeple pe două trasee de animale separate. Plasezi un cartonaș și conectezi traseele. Traseul este acum finalizat. Există patru animale diferite pe traseu, iar tu adaugi un al cincilea animal diferit. Tu încasezi 15 puncte. Jucătorul albastru nu adaugă alt animal și încasează 10 puncte.
Exemplu: Înainte de a îți efectua tura, acești trei meepleși se aflau în hățișuri separate. Plasezi un cartonaș și le conectezi într-un singur hățiș. Asta finalizează hățișul, așa că se evaluează. Nu adaugi alt cartonaș de animal și încasezi 11 puncte (6 puncte pentru trei animale diferite și 5 puncte pentru păsări). Numai tu încasezi puncte pentru că tu ai cei mai mulți meepleși din hățiș.

Rezumat

1. Atașarea unui cartonaș de teren
 • Trebuie să plasezi cartonașul astfel încât să continue peisajul și să se conecteze cu teritorii existente.
 • Dacă nu ești în stare să plasezi cartonașul pe care l-ai tras, înapoiază-l în cutie și trage unul nou.
 • Dacă plasezi un cartonaș într-un spațiu ocupat de un vehicul, deplasezi vehiculul.
2. Plasarea unui meeple
 • Ai posibilitatea de a plasa un meeple numai pe un teritoriu de pe cartonașul de teren pe care tocmai ce l-ai plasat. Atunci când faci asta, trebuie să te asiguri că alt meeple nu ocupă deja teritoriul pe care îl plasezi pe acesta.
 • Dacă culci un meeple pe un baobab, tragi două cartonașe de animale.
 • Dacă nu plasezi un meeple, ai în schimb posibilitatea de a săpa o nouă gaură de adăpare, extinde o gaură de adăpare sau muta un vehicul.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte
 • Teritoriile finalizate sunt evaluate la sfârșitul turei. După evaluare, jucătorii își înapoiază meepleșii de pe teritoriile evaluate în rezerva lor.
 • Un traseu de animale finalizat încasează puncte pe baza numărului de animale diferite prezente.
 • Un hățiș finalizat încasează puncte în același fel ca un traseu de animale finalizat, plus câte 1 punct pentru fiecare pasăre.
 • Un baobab finalizat îți permite să tragi două cartonașe de animale adiționale.
 • O gaură de adăpare finalizată încasează 3 puncte.[4]
 • Plasarea unui vehicul după ce a fost deplasat de cartonașul tocmai plasat încasează 3 puncte.[4]
 • Dacă există mai mulți meepleși pe un singur teritoriu evaluat, jucătorul cu cei mai mulți meepleși este singurul care încasează puncte. Dacă mai mulți jucători se află le egalitate, jucătorii aflați la egalitate încasează cu toții puncte depline.

Sfârșitul jocului și evaluarea finală

Jocul se sfârșește după ce un jucător trage ultimul cartonaș de teren. Jucătorul își efectuează tura, apoi este desfășurată evaluarea finală după cum urmează:

 • Traseele de animale și hățișurile
Jucătorul cu cei mai mulți meepleși pe teritoriu încasează 1 punct pentru fiecare animal și pasăre prezente. Tipurile diferite de animale nu contează.[5]
 • Cartonașe de animale
Încasezi 1 punct pentru fiecare cartonaș de animal din rezerva ta.
 • Baobabi și găuri de adăpare
Meepleșii de pe baobabi și găuri de adăpare nu încasează puncte.


Exemplu: Evaluarea finală
A: Jucătorul albastru nu încasează niciun punct pentru meepleul de pe baobab.
B: Încasezi 2 puncte pentru cele două animale de pe traseu.
C: Tu și jucătorul albastru aveți meepleși în hățișul mare. Din moment ce tu ai aici mai mulți meepleși decât jucătorul albastru, tu obții punctele pentru animale. Cu patru animale și șase păsări în hățiș, încasezi 10 puncte.[6]
D: Jucătorul albastru încasează 2 puncte pentru singurul animal (antropoid) și singura pasăre din hățișul mic.
E: Încasezi 3 puncte pentru cartonașele de animale din rezerva ta.

După ce este finalizată evaluarea finală, câștigă jucătorul cu cele mai multe puncte. Dacă mai mulți jucători se află la egalitate, aceștia împărtășesc victoria.[7]

Folosirea unei mese

A fost pus un număr de întrebări despre reguli legate de suprafața de joc însăși,[8] incluzând ce se întâmplă când este atinsă marginea suprafeței sau dacă trebuie folosită o masă pentru joc. Următoarele clarificări sunt de la Georg Wild de la HiG (5/2013):

 • Marginea mesei este limita jocului dacă, așa cum este stabilit în reguli, este folosită o masă.
 • Regulile spun că cartonașul de pornire este așezat în mijlocul mesei. Dacă toate cartonașele sunt mutate pentru a permite mai mult spațiu, cartonașul de pornire nu va mai fi în mijloc. Așa că în principiu, mutarea totală a cartonașelor nu este permisă. În plus, cu o deplasare manuală a tuturor cartonașelor, cartonașele și pionii de pe suprafața de joc pot aluneca, ceea ce ar putea duce la o poziționare incorectă a cartonașelor sau a pionilor.
 • Adăugarea altei mese este posibilă dacă este adăugată una de înălțime apropiată. Dacă o masă este extinsă (precum în cazul unui panou adițional), asigură-te că cartonașele și pionii de pe suprafața de joc nu alunecă.
 • Jucatul pe podea: Tehnic, regulile nu permit asta, deoarece regulile spun că cartonașul de pornire este plasat în mijlocul mesei. Totuși, jucatul pe podea nu este interzis, dacă utilizarea unei mese nu este realizabilă. Dacă este folosită podeaua, cartonașele trebuie să fie plasate în așa fel încât să fie vizibile tuturor jucătorilor. Cartonașele nu pot fi plasate sub canapea, dulap/raft etc.
 • În general, este important ca toți jucătorii să fie de acord cu modul de joc:
  • Masă - standard
  • Masă - cu „deplasare totală”" a cartonașelor
  • Masă - cu extensie
  • Podea
 • Continuă să joci cinstit și nu intenționat necinstit față de ceilalți jucători.

Referință pentru cartonașe

Cartonașe de teren totale: 72 de cartonașe + 1 cartonaș de pornire

Safari Tile 01.jpg ×2
- | -
Safari Tile 02.jpg ×1
E
Safari Tile 03.jpg ×4
E | G | G | Z
Safari Tile 04.jpg ×3
A | E | L
Safari Tile 05.jpg ×1
L
Safari Tile 06.jpg ×4
A | A | E | L
Safari Tile 07.jpg ×5
E | G | G | L | Z
Safari Tile 08.jpg ×1
AA
Safari Tile 09.jpg ×1
AA
Safari Tile 10.jpg ×2
LL | ZZ
Safari Tile 11.jpg ×3
GG | ZZ | ZZ
Safari Tile 12.jpg ×1
Z
Safari Tile 13.jpg ×2
G | Z
Safari Tile 14.jpg ×3
A | AE | ZZ
Safari Tile 15.jpg ×1
AE
Safari Tile 16.jpg ×1
Z
Safari Tile 17.jpg ×1
G
Safari Tile 18.jpg ×1
EL
Safari Tile 19.jpg ×1
EGG
Safari Tile 20.jpg ×5
A | A | G | L | Z
Safari Tile 21.jpg ×4
E | L | Z | -
Safari Tile 22.jpg ×1
L
Safari Tile 23.jpg ×1
AEE
Safari Tile 24.jpg ×1
EEL
Safari Tile 25.jpg ×3
AL | AL | L
Safari Tile 26.jpg ×5
EE | EG | EZ | LL | LZ
Safari Tile 27.jpg ×2
AG | AL
Safari Tile 28.jpg ×2
G | Z
Safari Tile 29.jpg ×1
E
Safari Tile 30.jpg ×4
G | G | L | Z
Safari Tile 31.jpg ×1
LZ
Safari Tile 32.jpg ×1
GG
Safari Tile 33.jpg ×3
A | A | G
Safari Start Tile.jpg ×1
AEG (Cartonaș de pornire)

Dacă sunt prezente mai multe cartonașe de un singur tip, este listat care și câte animale sunt pe fiecare.

Cartonașele individuale sunt separate de o bară verticală. Păsările nu sunt listate.

A = antropoid | E = elefant | G = girafă | L = leu | Z = zebră | „-” = fără animal


Cartonașe de gaură de adăpare / de animal totale: 50

Safari Animal A.jpg ×10 A
Safari Animal E.jpg ×10 E
Safari Animal G.jpg ×10 G
Safari Animal L.jpg ×10 L
Safari Animal Z.jpg ×10 Z

Literele indică animalul inclus pe fiecare cartonaș de teren:

A = antropoid | E = elefant | G = girafă | L = leu | Z = zebră


Marcatoare de punctare 50/100 totale: 5

Safari Tile 50 Points.jpg ×5

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Cartonașele pot fi de asemenea plasate într-un săculeț sau cutie pentru a fi trase la întâmplare.
 2. Interpretare din partea comunității Este mult mai convenabil să pui jetoanele de animal într-un săculeț mic și să le trageți la întâmplare după nevoie.
 3. Clarificare oficială din partea publicatorului În cazul rar în care un cartonaș nu poate fi plasat legal niciunde, este îndepărtat din joc, iar jucătorul trage altul.
 4. 4.0 4.1 Clarificare oficială din partea publicatorului Deși neinclus în manual, inclus aici de dragul completitudinii.
 5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile ZMG le permit tuturor jucătorilor prezenți pe teritoriu să încaseze puncte (nu numai cei cu majoritatea așa cum este stabilit de HiG):
  „Fiecare jucător cu un meeple pe teritoriu încasează 1 punct pentru fiecare animal și pasăre prezente. Tipurile diferite de animale nu contează. Toți jucătorii cu meepleși pe teritoriu încasează puncte, indiferent de cine are cei mai mulți meepleși.” („Each player with a meeple on the feature scores 1 point for every animal and bird present. Different types of animals do not matter. All players with meeples on the feature score points, regardless of who has the most meeples.”)
 6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Traducerea aceluiași exemplu din regulile ZMG are următorul conținut (aliniat cu discrepanța din nota de subsol anterioară):
  Tu și jucătorul albastru aveți meepleși în hățișul mare. Cu patru animale și șase păsări în hățiș, tu și jucătorul albastru încasați amândoi 10 puncte.” („You and Blue have meeples in the large bush. With four animals and six birds in the bush, you and Blue both score 10 points.”)
 7. Interpretare din partea comunității Odată ce este cunoscut punctajul final, câștigătorul este jucătorul cu cele mai multe puncte. Regulile nu includ întrerupători ai situației de egalitate. Adică ca regulile să explice situația în care doi sau mai mulți jucători împărtășesc același punctaj la sfârșitul jocului.
 8. Interpretare din partea comunității Aceste clarificări au fost furnizate pentru jocul Carcassonne și pot fi de asemenea aplicate oricărui spin-off, inclusiv Safari.