Labirintul

From Wikicarpedia
(Redirected from Labirintul)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Labyrinth and the translation is 100% complete.
Labyrinth C2 Tile 01.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Labyrinth C1 Tile 01.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Labirintul a fost lansată original de Spiel Doch! în 2016.

Numărul 1/2016 al revistei Spiel Doch! a conținut două cartonașe noi pentru Carcassonne. Unul a fost ilustrat de Doris Matthäus în stilul primei ediții, iar celălalt de Anne Pätzke în stilul celei de a doua ediții. Ambele cartonașe pot fi utilizate în ambele ediții. Combinațiile cu alte (mini)extensii nu sunt testate complet și nu există reguli oficiale care să explice acoperirea unor astfel de cazuri.

Spiel Doch! a oferit un set simplu de reguli iar HiG a lansat o variantă pentru jucători avansați disponibilă pe site-ul său la momentul lansării.

Conținut

 • 2 cartonașe de teren, unul pentru prima ediție a Carcassonne și celălalt pentru a doua ediție a Carcassonne
Labirint pentru prima ediție
Labirint pentru a doua ediție

Reguli

Pregătire

Amestecă cartonașul/cartonașele cu labirint cu celelalte cartonașe de teren.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Dacă tragi un cartonaș cu un labirint, îl plasezi în conformitate cu regulile normale.

2. Plasarea unui meeple
Variant.png
Regulile simple

Imediat după ce atașezi un cartonaș cu labirint, ai posibilitatea de a plasa un meeple pe acesta (tot în conformitate cu regulile standard).[1] Labirintul nu este o răscruce; toate drumurile care ies sunt interconectate. Prin urmare, un meeple poate fi plasat pe acesta doar dacă toate drumurile conectate cu labirintul sunt neocupate.[2] Apoi meepleul este un tâlhar pe toate drumurile conectate.


Variant.png
Varianta avansată

Din moment ce labirintul face conxiunile drumurilor destul de inflexibil, plasarea unui meeple este reglementată diferit în această variantă. Dacă plasezi labirintul, ai posibilitatea de plasau un meeple pe acesta chiar dacă se află deja un meeple pe unul sau mai multe drumuri conectate.[2] Nu contează cine deține acei meepleși.

Plasezi labirintul lângă un drum cu care se conectează. Deși există deja un meeple pe acest drum, ai posibilitatea de a plasa un meeple pe labirint.

Pe măsură ce progresați în joc, dacă plasezi un cartonaș la o ieșire a labirintului care nu are deja un meeple, ai posibilitatea de a plasa un meeple acolo, chiar dacă prin rețeaua de drumuri și labirint însuși poate avea un meeple.

Jucătorul verde atașează mai târziu un drum de o ieșire neocupată de labirint. Acestuia îi este de asemenea permis să plaseze un meeple, deși există deja meepleși pe labirirnt și pe drumurile (un drum) adiacente.

Dacă atașezi un drum de un drum existent care are deja un meeple pe el, un meeple nu poate fi plasat pe acesta (ca în mod obișnuit). Labirintul și cele patru drumuri de ieșire sunt excepțiile.

Tu atașezi mai târziu un drum de o ieșire de labirint. Din moment ce este deja un meeple (negru), nu ai posibilitatea de a plasa un meeple pe acel drum.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte
Variant.png
Regulile simple

Labirinturile sunt evaluate în conformitate cu regulile normale Carcassonne pentru drumuri în timpul jocului și după joc.


Variant.png
Varianta avansată

Labirintul și drumurile conectate sunt evaluate câmd toate cele 4 odrumuri sunt finalizate. Jucătorul care deține majoritatea pe labirint cât și pe drumurile conectate primește 1 punct pentru fiecare cartonaș ca în mod onișnuit. În adiție, acesta primește 2 puncte pentru fiecare meeple care stă pe labirint sau pe un drum conectat. Dacă mai mulți jucători dețin majoritatea, fiecare dintre ei primește numărul integral de puncte.[3]

Toate drumurile sunt finalizate. Tu și jucătorul negru dețineți amândoi majoritatea. Tu și jucătorul negru primiți fiecare 8 puncte pentru cartonașe și 10 puncte pentru cei 5 meepleși de pe cartonașe. Asta înseamnă că fiecare primiți 18 puncte.
Evaluarea finală

Labirinturile sunt evaluate în conformitate cu regulile normale Carcassonne pentru drumuri. Nu primești niciun punct adițional pentru meepleșii plasați pe o rețea de labirint.

Interacțiuni cu alte extensii

Această secțiune rezumă interacțiunile extensiei Labirintul cu alte extensii:

Aceste interacțiuni sunt descrise ca o serie de interacțiuni unde punctele pe care le primești de la cartonașele cu drum (incluzând labirintul) variază în funcție de extensiile implicate. Independent de cum sunt modificate aceste puncte, dacă se joacă cu regulile avansate, punctele bonus pentru meepleșii de pe drum nu se schimbă niciodată în niciun caz când se evaluează teritoriul.

 • Cazul 0 - Labirint normal: Dacă un labirint este finalizat, vei primi 1 punct pentru fiecare cartonaș cu drum incluzând labirintul însuși (dacă deții majoritatea). Un labirint nefinalizat la sfârșitul jocului valorează 1 punct pentru fiecare cartonaș cu drum incluzând labirintul însuși (dacă deții majoritatea).
 • Cazul 1 - Hanuri și catedrale: Dacă un labirint este finalizat și conține unul sau mai multe hanuri (contează să fie cel puțin 1 han; 2 sau mai multe hanuri au aceeași valoare cu un singur han) și deții majoritatea, vei primi 2 puncte în loc de 1 punct pentru fiecare cartonaș cu drum incluzând labirintul însuși. Un labirint nefinalizat cu unul sau mai multe hanuri la sfârșitul jocului valorează 0 puncte pentru fiecare cartonaș cu drum incluzând labirintul însuși.
 • Cazule 2 - Catedrale din Germania: Dacă un labirint este finalizat și unul sau mai multe dintre drumurile sale se termină la o catedrală germană (contează să fie cel puțin 1 catedrală germană; 2 sau mai multe catedrale germane au aceeași valoare cu o singură catedrală germană) și deții majoritatea, vei primi 2 puncte în loc de 1 punct pentru fiecare cartonaș cu drum incluzând labirintul însuși. Un labirint nefinalizat care cu unul sau mai multe dintre drumurile sale se termină la o catedrală germană la sfârșitul jocului valorează 1 punct pentru fiecare cartonaș cu drum incluzând labirintul însuși (dacă deții majoritatea).
 • Cazul 3 - Hanuri și catedrale + Catedrale din Germania: Dacă un labirint este finalizat și conține unul sau mai multe hanuri, unul sau mai multe dintre drumurile sale se termină la o catedrală germană și deții majoritatea, vei primi 3 puncte în loc de 1 punct pentru fiecare cartonaș cu drum incluzând labirintul însuși. Un labirint nefinalizat cu unul sau mai multe hanuri la sfârșitul jocului valorează 0 puncte pentru fiecare cartonaș cu drum incluzând labirintul însuși.

Următorul tabel descrie aceeași informație într-un mod mai schematic. Ia în considerare că segmentele de drum de la catedralele germane sunt evaluate separat și iau aceleași ca oricare drum în cazurile 2 și 3.

Scenariu Labirint normal Hanuri și catedrale Catedrale din Germania Declanșarea unei evaluări de puncte Evaluarea finală
Nu sunt implicate alte extensii Există unul sau mai multe hanuri la drumurile sale (hanurile nu se stivuiesc) Unul sau mai multe dintre drumurile sale se termină la o catedrală germană (catedralele germane nu se stivuiesc) Deți majoritatea labirintului finalizat Deți majoritatea labirintului nefinalizat
Puncte de la cartonașele de drum incluzând labirintul (segmentele de drum de pe cartonașele cu catedrală germană sunt evaluate separat în cazurile 2 și 3)
Cazul 0 X 1 punct / cartonaș 1 punct / cartonaș
Cazul 1 X 2 puncte / cartonaș 0 puncte / cartonaș
Cazul 2 X 2 puncte / cartonaș 1 punct / cartonaș
Cazul 3 X X 3 puncte / cartonaș 0 puncte / cartonaș
Alți modificatori aplicabili urmând ordinea de evaluare (cartonașele cu catedrală germană sunt evaluate ca cartonașe normale)
Magician pe drum Oricare Oricare Oricare (+1) punct / cartonaș (+1) punct / cartonaș
Vărjitoare pe drum Oricare Oricare Oricare 1/2 puncte (cu rotunjire în sus) 1/2 puncte (cu rotunjire în sus)
Meeple în Sfertul Constructorilor de căruțe (Piețele din Leipzig) Oricare Oricare Oricare (+1) punct / cartonaș (acest punctaj nu face parte din punctajul propriu-zis al drumului; sunt puncte acordate după evaluarea drumului) (+0) puncte / cartonaș
Puncte de la meepleși plasați pe cartonașele de drum și labirint (doar pentru regulile avansate)
Toate cazurile Oricare Oricare Oricare 2 puncte / meeple 0 puncte / meeple

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 2
Labyrinth C1 Tile 01.jpg ×1 (Prima ediție)
Labyrinth C2 Tile 01.jpg ×1 (A doua ediție)

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că ai posibilitatea de a plasa un meeple ca tâlhar pe labirint sau ca țăran pe oricare dintre cele patru câmpuri neocupate care înconjoară labirintul.
 2. 2.0 2.1 Interpretare din partea comunității Un meeple poate fi plasat pe o rețea de labirint nefinalizată prin alte metode. O căruță plasată pe un teritoriu finalizat și învecinat sau oricare meeple prin intermediul unui coridor fermecat sau unui aparat de zbor poate fi plasat(ă) pe:
  • O rețea de drumuri neocupată cu un labirint (regulile simple).
  • Un cartonaș cu labirint neocupat sau un segment de drum neocupat (varianta avansată a regulilor).
  Exemplu: O căruță se mută pe o ramură de drum neocupată a unui labirint nefinalizat când se pune în aplicare utilizarea regulilor avansate ale extensiei Labirintul
 3. Interpretare din partea comunității Cartonașele cu labirint nu se adună, la fel ca și hanurile și catedralele. O rețea de labirint cu mai mult de un labirint trebuie evaluat ca un singur teritoriu iar punctele adiționale oferite pentru fiecare meeple trebuie primite doar o dată pentru întreaga rețea de drumuri, nu o dată pentru fiecare cartonaș cu labirint.