Magicianul și vrăjitoarea

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Mage and Witch and the translation is 100% complete.
Other languages:

Pagina principală > Carcassonne  > Magicianul și vrăjitoarea


Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Magicianul și vrăjitoarea[1] (Mini #5) a fost lansată de HiG pentru a doua ediție, cunoscută pe scurt ca C2, în 2017, inclusă ca parte a Big Box 6. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată, orașe cu clădiri tăiate și unele modificări minore asupra formulării. Versiunea C3 a acestei extensii este disponibilă numai ca parte a Big Box 7.

Big Box 6 și Big Box 7 au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Această extensie a fost original lansată pentru prima ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2012.

Magicieni puternici vizitează ținutul Carcassonne. Prezența magicianului inspiră cetățenii, dar vrăjitoarea aruncă o mantie sinistră peste orice atinge.

Conținut

 • 8 cartonașe de teren cu logouri magice
Cartonaș cu simbolul magic
 • 1 pion magician[2] mov
Figure Mage.png
 • 1 pion vrăjitoare portocalie
Figure Witch.png

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte extensii, dacă este cazul) și stivuiește-le pe toate ca în mod obișnuit. Plasează pionii magician și vrăjitoare (numiți colectiv „pionii magici”) în așa fel încât toți jucătorii să poată ajunge cu ușurință la ei.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Logoul magic
Dacă tragi un cartonaș cu simbolul magic pe el în timpul turei tale, plasează-l în așa fel încât să se potrivească. Totuși, înainte de a continua cu 2. Plasarea unui meeple, tu trebuie să plasezi unul dintre pionii magici. Pionii magici pot fi plasați numai pe drumuri sau orașe nefinalizate[3][4] și nu pot ocupa niciodată fiecare același teritoriu (magicianul nu poate fi niciodată pe același teritoriu cu vrăjitoarea, și invers). Dacă ambii pioni magici sunt deja plasați, unul dintre ei trebuie mutat, urmând aceleași reguli ca și la plasare. Pionii magici nu trebuie neapărat să fie plasați sau mutați pe cartonașul tocmai plasat.[5][6]

Dacă nu poți plasa sau muta niciunul dintre pionii magici (pentru că nu există nicio locație eligibilă), tu trebuie să se elimini unul dintre ei de pe cartonașul pe care se află (dacă există un pion magic care se află pe un cartonaș) și să îl pui deoparte. Data viitoare când este plasat un alt cartonaș cu simbolul magic, acest pion magic poate fi plasat din nou.

Dacă cauzezi (prin plasarea unui cartonaș) ambii pioni magici să ocupe același teritoriu, tu trebuie să muți imediat unul dintre pionii magici.[7] Dacă aceeași plasare a unui cartonaș provoacă și evaluarea unui teritoriu, tu trebuie să muți unul dintre pionii magici înainte de a evalua teritoriul.[8]

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș cu simbolul magic, încă ai posibilitatea de a plasa un meeple ca în mod obișnuit.

3. Declanșarea unei evaluări

De fiecare dată când completezi un teritoriu pe care se află unul dintre pionii magici, acesta modifică scorul:

 • Magicianul aduce 1 punct în plus pentru fiecare cartonaș care face parte din teritoriul evaluat.
 • Vrăjitoarea înjumătățește punctele teritoriului evaluat (cu rotunjire în sus).

După modificarea punctajului unui teritoriu evaluat, pionul magic este eliminat de pe cartonaș și pus deoparte. Următoarea dată când este plasat un cartonaș cu simbolul magic, acest pion magic poate fi plasat din nou.

Exemplul 1: Tu finalizezi orașul. În mod normal, acest oraș ar valora 20 de puncte (8 cartonașe + 2 blazoane) x 2 = 20. Totuși, datorită magicianului, tu și jucătorul albastru primiți fiecare 28 de puncte.
Exemplul 2: Tu finalizezi două drumuri. Drumul din dreapta are cinci cartonașe, dar jucătorul albastru va primi doar 3 puncte pentru acesta din cauza vrăjitoarei (jumătate din 5 cu rotunjire în sus este 3). Drumul din stânga are doar 3 cartonașe, dar îți va aduce ție 6 puncte datorită magicianului.
Evaluarea finală

În timpul evaluării finale, pionii magici modifică valoarea teritoriilor pe care se află, așa cum o fac și în timpul jocului.

Alte extensii

Dacă se joacă cu alte extensii, ia în considerare următoarele note:

Symbol InnsCathedrals C1C2.png Hanuri și catedrale

 • Când se evaluează un drum cu un han sau un oraș cu o catedrală care are și vrăjitoarea, punctele teritoriului sunt calculate luând în considerare hanul sau catedrala și apoi se împarte în jumătate.[9]
 • Un drum nefinalizat cu han dar și cu magician pe acesta valorează 1 punct pentru fiecare cartonaș (hanul scade valoarea fiecărui cartonaș la 0 puncte, dar magicianul încă oferă 1 punct pentru fiecare cartonaș care face parte din teritoriul pe care se află acesta).
 • În mod similar, un oraș nefinalizat cu han dar și cu magician în acesta valorează, de asemenea, 1 punct pentru fiecare cartonaș. Reține că magicianul nu oferă puncte bonus pentru blazoane.

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 8
Mage And Witch C3 Tile A.png ×1
Mage And Witch C3 Tile B.png ×1
Mage And Witch C3 Tile C.png ×1
(T)
Mage And Witch C3 Tile D.png ×1
Mage And Witch C3 Tile E.png ×1
(G)
Mage And Witch C3 Tile F.png ×1
Mage And Witch C3 Tile G.png ×1
Mage And Witch C3 Tile H.png ×1
(B)
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Ediția C2

Cartonașe totale: 8
Mage Witch C2 Tile A.jpg ×1
Mage Witch C2 Tile B.jpg ×1
Mage Witch C2 Tile C.jpg ×1
(T)
Mage Witch C2 Tile D.jpg ×1
Mage Witch C2 Tile E.jpg ×1
(G)
Mage Witch C2 Tile F.jpg ×1
Mage Witch C2 Tile G.jpg ×1
Mage Witch C2 Tile H.jpg ×1
(B)
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus numele extensiei ca „Magicianul și vrăjitoarea”, dar ar fi putut fi tradus și ca „Magul și vrăjitoarea”.
 2. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „magician”, dar ar fi putut fi tradus și ca „mag”.
 3. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că dacă finalizezi un oraș sau drum cu un cartonaș care prezintă simbolul magic, nu poți plasa un pion magic în acel oraș sau pe acel drum, din moment ce nu mai este nefinalizat. Plasarea cartonașului a finalizat teritoriul înainte ca un pion magic să poată fi plasat pe acesta.
 4. Interpretare din partea comunității Pionii magici pot fi plasați pe oricare dintre cartonașele din suprafața de joc, incluzând cartonașul tocmai plasat, atâta timp cât sunt respectate restricțiile din reguli.
 5. Clarificare oficială din partea publicatorului Dacă magicianul sau vrăjitoarea este deja pe un cartonaș și este mutat din cauza plasării unui cartonaș cu simbolul magic, pionul magic trebuie mutat pe un teritoriu diferit. (5/2014)
 6. Clarificare oficială din partea publicatorului Prin urmare: 1) Dacă niciunul dintre pionii magici nu este în joc, aduci unul în joc. 2) Dacă ambii pioni magici sunt în joc, muți unul dintre ei pe un teritoriu diferit. 3) Dacă doar un pion magic este în joc, alegi să muți unul sau altul – poți muta fie pionul magic care este deja în joc, fie pionul magic care a început tura în afara suprafeței de joc. În toate aceste situații, poți alege să muți fie magicianul, fie vrăjitoarea. (actualizat 5/2014; corectat 3/2020)
 7. Interpretare din partea comunității Pionul magic ales trebuie mutat pe alt drum sau oraș nefinalizat pe oricare cartonaș de pe suprafața de joc (poate fi chiar și același cartonaș unde era plasat pionul, dar pe un teritoriu diferit). Dacă mutarea nu este posibilă, pionul magic este pus deoparte pentru folosire ulterioară.
 8. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această ultimă propoziție a fost eliminată în Big Box 7. Formularea sa poate duce la înțelegerea greșită a secvenței turei. Unii cititori ar putea interpreta că mutarea unui singur pion magic atunci când ambii sfârșesc pe același teritoriu poate fi întârziată până exact înaintea 3. Declanșarea unei evaluări. Această acțiune ar trebui de asemenea să aibă loc în 1. Atașarea unui cartonaș de teren.
 9. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această clarificare a regulilor adițională este din edițiile Big Box 4 și Big Box 7 (Big Box v3.0) ale regulilor. A fost inclusă în textul principal în ediția Big Box 6 a regulilor.