Varianta solo

From Wikicarpedia
(Redirected from Varianta solo)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Solo Variant and the translation is 100% complete.
Other languages:


Informații generale și comentarii

Varianta solo a fost lansată de Hans im Glück în 2020.

Este o variantă pentru doar un jucător, dar poate de asemenea să fie jucată ca o provocare de echipă.

Conținut

Pentru a juca această variantă solo, o copie a jocului de bază Carcassonne este necesară. Utilizați următoarele:

 • 72 cartonașe de teren incluzând cartonașul de început.
 • 5 meepleși obișnuiți în 3 culori.
 • 1 abate în a o patra culoare (opțional)
 • 1 tablă de scor

Reguli

Pregătire

Alege 3 culori și pune deoparte câte 4 meepleși din fiecare culoare. În fiecare tură, vei juca cu altă culoare în ordinea acelor de ceasornic, așa că pentru a nu a ajunge confuz(ă) cu privire la ordinea turei, fă următoarele pregătiri:

 • Puneți toți meepleșii de o culoare la stânga, cei de altă culoare în mijloc, iar meepleșii de a treia culoare la dreapta. Plasează un teanc de 1/3 din toate cartonașele, amestecat și cu cartonașele cu fața în jos lângă fiecare culoare de meeeple (primul și al doilea teanc conținând fiecare 24 de cartonașe, alt treilea 23 de cartonașe).
Opțiune: Ia un abate (într-o culoare pe care nu ai ales-o deja) și pune-l lângă culoarea cu care vrei să începi. După fiecare tură, abatele se mută în sensul acelor de ceasornic și îți arată ce culoare trebuie să utilizezi în această tură. La unele ture, cu o evaluare, poate dura mai mult și s-ar putea să trebuiască să evaluezi teritoriile pentru câteva culori, asta putând să te ajute să ții șirul.
Exemplul 1: Pregătirea cartonașelor și a meepleșilor:
 • 0 Cartonașul de început
 • 1 Culoarea de început cu 24 de cartonașe (cu abate opțional)
 • 2 A doua culoare cu 24 de cartonașe
 • 3 A treia culoare cu 23 de cartonașe
 • Continuați prin a lua un meeple adițional[1] în fiecare din cele trei culori din cutie pentru a îi utiliza pe tabla de scor. Meepleul de prima culoare este plasat pe spațiul 1, meepleul de a doua culoare pe spațiul 2, iar cel de a treia culoare pe spațiul 3.
Exemplul 2: Plasarea meepleșilor pe tabla de scor

Desfășurarea jocului și scopul jocului

În fiecare tură vei juca cu una dintre cele trei culori alternativ și vei încerca să primești cât de multe puncte posibil. Continuă să urmezi procedura descrisă mai jos cu fiecare culoare în fiecare tură, până se termină jocul. Cu toate acestea la sfârșitul jocului sunt numărate numai punctele culorii care este ultima pe tabla de scor. Prin urmare, vei vrea să primești puncte chiar distribuit printre fiecare culoare.

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Trage cartonașul de sus al teancului culorii în curs de folosire în această tură și plasează-l conform regulilor obișnuite.

2. Plasarea unui meeple

După ce ai plasat cartonașul, plasează un meeple de culoarea respectivă. Contrar regulilor obișnuite, trebuie să plasezi un meeple, dacă este posibil.

Prin urmare, dacă există un teritoriu liber pe cartonașul tău, trebuie să plasezi un meeple pe el.

Dacă este mai mult de un teritoriu liber pe cartonaș, poți decide pe care vrei să plasezi meepleul.

Cu toate acestea, un meeple nu poate fi niciodată plasat ca țăran.

Exemplul 1: Este tura lui verde. Plasează un cartonaș. Trebuie să plasezi un meeple fie în oraș, pe drumul de la stânga sau pe cel de jos. Drumul de la dreapta este deja ocupat.
Exemplul 2: Este tura lui verde. Plasează un cartonaș. Din moment ce drumul este deja ocupat de roșu, nu trebuie să plasezi un meeeple în această tură.

Atenție: Dacă trebuie să plasezi un meeple pentru că există un teritoriu liber pe cartonaș, dar nu mai ai niciun meeple rămas de culoarea respectivă, jocul se termină (după o posibilă evaluare).

3. Declanșarea unei evaluări

Dacă ai completat un teritoriu cu un cartonaș, evaluează-l.

 • Dacă sunt prezenți numai meepleși de o singură culoare pe un teritoriu finalizat, punctele sunt primite numai de această culoare dacă este cea cu cel mai mic număr de puncte pe tabla de scor.
 • Dacă două sau mai multe culori dețin majoritatea pe un teritoriu finalizat, toate dintre ele primesc puncte dacă cel puțin una dintre culori era ultima pe tabla de scor (înainte de această evaluare).
Rezumat de evaluare
Teritoriu Evaluare
Base Game C2 Tile U.jpg
Drum
1 punct / cartonaș
Base Game C2 Tile C.jpg
Oraș
2 puncte / cartonaș
2 puncte / blazon
Base Game C2 Tile B.jpg
Mănăstire
9 puncte

Mai mult de o culoare pe cel mai jos spațiu pe tabla de scor: În ambele cazuri, asta se aplică de asemenea dacă două culori au cel mai număr de puncte (înainte de evaluare) și de asemenea dacă toate culorile au același număr de puncte.

Exemplul 1: În tura lui verde, finalizezi drumul lui roșu (și pui un meeple pe mănăstire). Din moment ce roșu are acum cel mai mic număr de puncte, meepleul lui roșu se mută înainte 3 spații pe tabla de scor pentru drum.
Exemplul 2: Orașul lui roșu și verde este finalizat. Din moment ce roșu are acum cel mai mic număr de puncte, meepleși de scor ai lui roșu și verde se mută în față 8 spații pe tabla de scor pentru oraș.

Dacă finalizezi mai mult de un teritoriu într-o tură, fiecare dintre ele este evaluat separat, unul după altul și conform regulilor menționate mai sus. Poți decide în ce ordine să le evaluezi.

Exemplul 3: Cartonașul a finalizat trei teritorii. Drumul lui galben (3 puncte), orașul lui verde (4 puncte) și drumul lui roșu (4 puncte). 0 Înainte de evaluare, galben are cele mai puține puncte, prin urmare 1 drumul lui galben este evaluat primul. 2 Apoi se evaluează drumul lui roșu, pentru că acum roșu are cel mai mic număr de puncte pe tabla de scor, 3 apoi orașul lui verde. Dacă ai fi făcut evaluarea într-o ordine diferită, nu ai fi primit puncte pentru niciuna dintre culori.

Sfat: Poți de asemenea să finalizezi teritorii dacă culoarea meepleului nu are cel mai mic număr de puncte pe tabla de scor. În acest caz, nu primești puncte, dar îți primește înapoi meepleul. Asta poate fi important pentru a preveni sfârșitul jocului.

Sfârșitul jocului și evaluarea finală

Jocul se termină după o tură în care fie:
A) A trebuit să plasezi un meeple, dar nu ai putut
FIE
B) Ai plasat ultimul cartonaș.

Evaluarea finală obișnuită este omisă în ambele cazuri. În schimb, este efectuată această evaluare finală: Primești 2 puncte pentru fiecare meeple de pe cartonașe. Totuși, acele puncte pot fi primite dacă culoarea respectivă a meepleului are cel mai mic număr de puncte pe tabla de scor. Aici poți de asemenea să decizi în ce ordine vrei să efectuezi evaluarea.

Opțiuni

Dacă găsești acest mod solo prea dificil sau prea ușor, încearcă aceste opțiuni:

 • Devine mai ușor dacă iei mai mulți meepleși de fiecare culoare.
 • Poți încerca de asemenea să adaugi altă culoare cu 4 meepleși. Asta va face mai ușor plasarea de mai multe cartonașe (și obținerea de mai multe puncte), dar de asemenea mai provocator să ții șirul și să plănuiești dinainte.
 • Poți încerca de asemenea să folosești doar 3 meepleși pentru fiecare culoare, să vedem cum funcționează asta.
 • Desigur că poți adăuga tot felul de meepleși și cartonașe din alte extensii, dacă ești în stare.
 • Adăugarea unor meepleși speciali și cartonașe speciale este de asemenea posibilă, dar cu toate acestea, nu am încercat-o încă, așa că va trebui să o încerci pe propriul riscǃ

Ținte

Poți verifica dacă ai completat oricare dintre aceste ținte în timpul unui joc.

 • Evaluarea unui drum care să valoreze cel puțin 10 puncte
 • Evaluarea unui drum care să valoreze cel puțin 10 puncte și 2 culori
 • Evaluarea unui drum care să valoreze cel puțin 10 puncte și 3 culori
 • Evaluarea unui drum care să valoreze exact 5 puncte cu 3 culori
 • Evaluarea unui oraș care să valoreze cel puțin 16 puncte
 • Evaluarea unui oraș care să valoreze cel puțin 16 puncte cu 2 culori
 • Evaluarea unui oraș care să valoreze cel puțin 16 puncte cu 3 culori
 • Evaluarea unui oraș care să valoreze 8-10 puncte cu 3 culori
 • Evaluarea a 3 mănăstiri (9 puncte fiecare)
 • Evaluarea a 4 mănăstiri (9 puncte fiecare)
 • Scorul total de cel puțin 40 de puncte
 • Scorul total de cel puțin 50 de puncte
 • Scorul total de cel puțin 60 de puncte
 • Să fi folosit toate cartonașele

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Acest meeple este scos din cutie, nu din setul de 4 meepleși puși deja deoparte.