Chivotul Legământului: Jocul de bază

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Ark of the Covenant Base Game and the translation is 100% complete.
Other languages:


Ark cover.png

Informații generale și comentarii

Chivotul Legământului a fost lansat original în 2003.[1]

Bazat pe Jocul Anului 2001: Carcassonne.[2]

Un joc isteț de plasare a cartonașelor pentru 2-5 jucători cu vârste de 8 ani în sus, de Klaus-Jürgen Wrede.[3]

„Iosua a condus copiii lui Israel în Țara Făgăduinței și ție ți-a fost dată unica responsabilitate de a ajuta la dezvoltarea zonei construind drumuri, orașe, temple și crescând oi. Plasează un Profet în orașe pentru a predica căința. Preia sacra datorie de a muta Chivotul Legământului împrejur în diferite zone ale Țării.”

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poate cineva să stabilească dacă jocul este creștin generic sau are anumite trăsături specifice care sunt specializate anumitor segmente ale Creștinismului?

Răspuns: Jocul nu învață nicio doctrină – este bazat pe o temă a Vechiului Testament și are referiri comune la Vechiul Testament precum profeți și temple, dar aceasta este măsura doctrinei. Ar trebui să fie neofensator pentru oricine, indiferent de credințele religioase ale sale.

Conținut

  • 72 de cartonașe de teren (incluzând un cartonaș de pornire cu un verso colorat diferit) care ilustrează segmente de oraș, drum și câmp și temple

Ark start RO.jpg Ark cityseg RO.jpg Ark roadseg RO.jpg Ark fieldseg RO.jpg

  • 40 de supuși în 5 culori - câte unul singur dintre supușii jucătorului este folosit drept marcatorul de scor al jucătorului
Figure Meeples Base.png
  • 5 Profeți – supuși extra mari,[4] câte unul singur de fiecare culoare
Figure Meeples Base.png
  • 1 Chivot al Legământului[5]
Ark token.jpg Prima ediție (2003) sau Ark wooden.jpg A doua ediție (2005)
  • 1 traseu de punctaj, folosit pentru a ține socoteala punctajelor jucătorului
Ark score.jpg
  • Cărticică de reguli

Prezentare generală

Jucătorii efectuează ture plasând cartonașe de teren pe masă.[6] Pe măsură ce fac asta, drumurile, orașele, câmpurile și templele se ivesc și se extind. Pe aceste cartonașe, jucătorii își pot plasa supușii pentru a câștiga ture. Jucătorii pot încasa puncte și prin mutarea Chivotului Legământului de-a lungul ținutului dincolo de supușii lor. După runda evaluării finale, jucătorul cu cele mai multe puncte este câștigătorul.[7]

Pregătire

Plasează cartonașul de pornire cu fața în sus în mijlocul mesei. Amestecă cartonașele rămase cu fața în jos și stivuiește-le în mai multe stive cu fața în jos astfel încât toți jucătorii să le aibă la îndemână. Plasează traseul de punctaj deoparte, lăsând spațiu să se plaseze cartonașe de teren în mijlocul mesei.[8]

Fiecare jucător ia cei 8 supuși și 1 Profet în culoarea sa și plasează un singur supus drept marcatorul său de scor pe spațiul de pornire al traseului de punctaj. Fiecare jucător își plasează piesele rămase înaintea sa pe masă drept rezerva sa. Jucătorul care a citit ultimul un pasaj din Biblie este jucătorul de pornire.[9]

Desfășurarea jocului

Jucătorii efectuează ture în ordinea acelor de ceasornic, începând cu jucătorul de pornire. În tura unui jucător, efectuează următoarele acțiuni în ordinea arătată:[10]

1. Jucătorul trebuie să tragă un nou cartonaș de teren și să îl plaseze pe masă.

2. Jucătorul acum alege una dintre următoarele acțiuni:

a) Plasează unul singur dintre supușii săi din rezerva sa pe cartonașul pe care tocmai ce l-a plasat sau Profetul din rezerva sa pe o porțiune de oraș a acelui cartonaș de teren (dacă este cazul).
sau
b) În loc de a plasa un supus sau Profet, jucătorul are posibilitatea de a muta Chivotul Legământului peste 1 până la 5 cartonașe pe masă.
sau
c) Jucătorul are posibilitatea de a opta să nu efectueze nicio acțiune.

3. Dacă, prin plasarea cartonașului de teren, sunt finalizate drumuri, orașe sau temple, acestea sunt acum evaluate.

4. Acum începe tura următorului jucător.

Atașarea cartonașelor de teren

Pentru a plasa un cartonaș de teren, un jucător trebuie să tragă un cartonaș de teren dintr-una dintre stivele cu fața în jos.

  • Noul cartonaș (arătat cu muchii roșii în exemple) trebuie plasat cu cel puțin o singură latură atingând un singur cartonaș plasat anterior. Cartonașele nu pot fi plasate astfel încât să se atingă numai diagonal.[11]
  • Noul cartonaș trebuie plasat astfel încât toate segmentele de câmp, oraș și drum de pe noul cartonaș continuă orice segmente de câmp, oraș și drum de pe cartonașul sau cartonașele de care se atinge.
Pe o latură este continuat segmentul de oraș și pe cealaltă latură este continuat segmentul de câmp.
Aceasta este o plasare invalidă de cartonaș.
Segmentele de drum și câmp sunt continuate.
Segmentul de oraș este continuat.

În rara circumstanță în care un cartonaș tras nu are nicio plasare legală (și toți jucătorii sunt de acord), jucătorul respinge cartonașul din joc în cutie și trage alt cartonaș pe care să îl joace.

Plasarea supușilor

Într-un segment de oraș
Pe un segment de drum
Pe un segment de câmp

După ce un jucător plasează un cartonaș de teren, are posibilitatea de a plasa unul singur dintre supușii săi pe acel cartonaș,[12] folosind aceste reguli simple:

  • Jucătorul are posibilitatea de a plasa numai 1 supus într-o tură.
  • Jucătorul trebuie să îl ia din rezerva sa.
  • Jucătorul are posibilitatea de a plasa supusul numai pe cartonașul pe care tocmai ce l-a plasat.
  • Jucătorul trebuie să aleagă unde să plaseze supusul pe cartonaș. Un supus poate fi plasat pe un segment de oraș, drum sau câmp. Un supus nu poate fi plasat direct pe un templu.[13][14]
-SAU-
  • Jucătorul are posibilitatea de a alege să plaseze Profetul său în locul unui supus (vezi secțiunea următoare pentru detalii).
  • Jucătorul nu are posibilitatea de a plasa un supus pe un segment de câmp,[15] oraș sau drum dacă acel segment se conectează de un segment de pe un cartonaș diferit (nu contează cât de departe) care are deja un supus (de la oricare jucător) pe el.
Un supus nu poate fi plasat în zona mare de câmp, din moment ce aceasta se conectează de un câmp ocupat. Un supus poate fi jucat în oraș, pe drum sau câmpul mai mic.
Un supus poate fi plasat numai pe câmp, din moment ce orașul conectat este ocupat.

Atunci când un jucător și-a plasat toți supușii, continuă să joace cartonașe de teren în fiecare tură.[16] Cu toate că supușii nu pot fi luați de pe cartonașe odată ce sunt plasați, supușii sunt înapoiați jucătorilor atunci când sunt evaluate temple, drumuri și orașe.

Plasarea Profeților

Uneori, oamenii din orașe devin păcătoși și trebuie să se căiască. Dumnezeu a numit dintotdeauna Profeți pentru a predica căința oamenilor Lui.

În timpul jocului, ai posibilitatea de a îți folosi Profetul tău o singură dată într-un oraș. În loc de a plasa un supus într-un segment de oraș, ți-ai plasa Profetul.[17] Atunci când este finalizat orașul, încasezi dublul cantității de puncte pentru acel oraș. Profetul tău este apoi îndepărtat din joc și plasat în cutie. Profeților li se aplică toate regulile normale de plasare pentru supuși.[18]

Mutarea Chivotului Legământului

Jucătorul ROȘU alege să nu plaseze un supus și în schimb decide să mute Chivotul 3 spații. Din moment ce Chivotul trece atât un supus ROȘU, cât și un supus ALBASTRU, jucătorii ROȘU și ALBASTRU dobândesc amândoi 1 punct.

Chivotul Legământului este plasat pe masă imediat ce este finalizat primul oraș.

Jucătorul care a finalizat acel oraș decide pe care cartonaș al acelui oraș dorește să plaseze Chivotul. Plasează Chivotul pe unul singur dintre segmentele orașului finalizat și tura sa este acum gata.[19]

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Ce se întâmplă mai exact atunci când plasezi Chivotul? Regulile afirmă că de îndată ce este finalizat primul oraș, este plasat Chivotul pe unul singur dintre cartonașele orașului finalizat și tura acelei persoane este acum gata. Regulile jocului afirmă că secvența unei ture este:
 1) Trage un cartonaș și plasează-l
 2) Fă una dintre următoarele:
  a) plasează un supus/profet
  b) mută Chivotul (dacă este prezent)
  c) fă nimic
 3) dacă cartonașul a finalizat orașul drumul sau templul, evaluează-l
 4) sfârșitul turei.
Deci unde se încadrează Chivotul? Atunci când este finalizat primul oraș, ai posibilitatea de a plasa un supus în plus la plasarea Chivotului? Atunci când este plasat Chivotul, primul oraș închis aduce puncte?

Răspuns: Chivotul nu este plasat până ce este finalizat un oraș, ceea ce se întâmplă n pasul 3. Prin urmare, cineva ar putea plasa un cartonaș care să închidă orașul, juca un meeple [supus], apoi să vadă că orașul este finalizat, să îl evalueze, iar apoi să plaseze Chivotul.

Acum că Chivotul se află pe suprafața de joc ai opțiunea, după ce ai plasat cartonașul, de a plasa un supus, muta Chivotul sau de a nu efectua nicio acțiune. Dacă decizi să muți Chivotul, îl poți muta de la 1 până la 5 spații de cartonaș.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Chivotul Legământului poate fi mutat numai ortogonal [orizontal sau vertical] sau poate fi mutat diagonal?

Răspuns: Numai ortogonal.

Nu ai posibilitatea de a îl muta pe un cartonaș peste care ai mutat deja în tura ta (nu poți da înapoi).[20] Chivotul nu poate să își sfârșească drumeția pe același cartonaș de pe care a pornit.[18][21] Pentru fiecare supus pe care îl treci cu Chivotul, jucătorul primește 1 punct.[22]

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Încasezi puncte atunci când Chivotul este mutat pe sau mai departe de un cartonaș cu Profetul tău? Regulile afirmă explicită „supus” și aș putea fi convins de oricare dintre variante.

Răspuns: Da, ai primi un singur punct dacă îl muți dincolo de un Profet.

Notă: Dacă Chivotul pornește pe un cartonaș care include un supus, acel supus nu încasează 1 punct atunci când își începe Chivotul călătoria. Dacă Chivotul sfârșește pe un cartonaș cu un supus, acel supus încasează 1 punct.

Evaluarea drumurilor, orașelor și templelor finalizate

Dacă un drum, un oraș sau un templu este „finalizat” prin plasarea cartonașului de teren, este acum evaluat.

Drum finalizat

Un drum este finalizat atunci când segmentele de câmp de la ambele capete se conectează de o joncțiune, un segment de oraș sau un templu sau atunci când drumul formează o buclă completă.

Pot fi mai multe segmente de drum între două capete. Jucătorul care are un supus pe un drum finalizat încasează 1 punct pentru fiecare cartonaș din drum (socotește numai numărul de cartonașe; segmentele separate de pe același cartonaș se socotesc doar o singură dată) și 1 punct pentru fiecare oază.

Jucătorul VERDE încasează 4 puncte pentru drumul finalizat.
Acest drum finalizat valorează trei puncte, plus trei puncte adiționale pentru cele trei oaze conectate de el, așa că jucătorul VERDE încasează un total de șase puncte.

Jucătorul își mută marcatorul de scor înainte pe traseul de punctaj numărul de spații egal cu punctele câștigate. Dacă treci de 50 pe traseul de punctaj, culcă-ți marcatorul de scor cu fața în jos pentru a indica un punctaj mai mare de 50 și continuă de-a lungul tablei.

Acest oraș finalizat valorează șase puncte, plus două puncte adiționale pentru pergament, așa că jucătorul negru încasează un total de 8 puncte.

Oraș finalizat

Un oraș este finalizat atunci când orașul este înconjurat complet de un zid de oraș și toate spațiile dinăuntrul orașului sunt umplute cu cartonașe.[23] Pot fi multe segmente de oraș într-un oraș finalizat.

Jucătorul care are un supus într-un oraș finalizat încasează două puncte pentru fiecare cartonaș din oraș (socotește numai numărul de cartonașe; segmentele separate de pe același cartonaș se socotesc doar o singură dată).

Fiecare pergament dintr-un oraș finalizat aduce 2 puncte adiționale.

Jucătorul ALBASTRU și GALBEN se află fiecare la egalitate cu un singur supus, prin urmare amândoi încasează cele 14 puncte depline pentru acest oraș finalizat (6 cartonașe + 1 pergament).

Ce se întâmplă atunci când un oraș sau drum finalizat are mai mult de un singur supus?

Este posibil, prin plasarea isteață a cartonașelor, să se află mai mult de un singur supus pe un drum sau într-un oraș. Atunci când se petrece asta pe un drum sau într-un oraș finalizat, jucătorul cu cei mai mulți supuși pe un drum sau într-un oraș primește toate punctele.

Atunci când doi sau mai mulți jucători se află la egalitate pentru cei mai mulți supuși, fiecare primește punctele totale pentru drum sau oraș.

Notă: Profeții acționează numai ca 1 supus atunci când se determină cine controlează un oraș în ceea ce privește evaluare. Dacă jucătorul roșu are 1 supus și jucătorul albastru are 1 Profet într-un oraș, atunci ambii jucători ar încasa puncte, dar jucătorul albastru ar primi dublul punctelor pentru faptul că are Profetul în oraș.

Templu finalizat

Jucătorul VERDE are cei mai mulți supuși și încasează cele 7 puncte depline pentru templul finalizat.

Un templu este finalizat atunci când are cartonașe la stânga, la dreapta, în partea de sus și partea de jos ale cartonașului cu templu în forma unei cruci.[24][25]

Mai întâi, verifică să vezi dacă vreun drum sau oraș este evaluat de către plasarea ultimului cartonaș în jurul templului și evaluează-le pe acestea mai întâi - îndepărtând orice supuși care se află pe acele drumuri sau orașe.[26] Apoi, jucătorul cu cei mai mulți supuși pe acele cartonașe adiacente în cruce sau de pe cartonașul cu templul însuși încasează 7 puncte.[27][28]

Dacă doi sau mai mulți jucători se află la egalitate pentru cei mai mulți supuși, atunci acei jucători primesc cu toții cele 7 puncte. Toți supușii și Profeții care înconjoară templul rămân pe loc până ce sunt evaluate drumurile, orașele și câmpurile pe care se află.[18]

Notă: Uneori este deștept să încerci să termini drumurile adversarilor din jurul templelor pentru a le îndepărta supușii din jurul cartonașului templului!

Întoarcerea supușilor în rezervele jucătorului

După ce este evaluat un drum sau un oraș (și numai atunci), supușii implicați sunt înapoiați în rezervele jucătorilor corespunzători. Supușii înapoiați pot fi folosiți din nou de către jucători în ture ulterioare. Profeții sunt folosiți numai o singură dată și apoi sunt puși înapoi în cutie și nu în rezerva jucătorului.[18]

Jucătorul ALBASTRU finalizează un drum și plasează un supus în aceeași tură. Jucătorul ALBASTRU încasează 4 puncte pentru drumul finalizat și oază și înapoiază imediat supusul în stocul său pentru utilizare viitoare.

Notă: Este posibil ca un jucător să plaseze un supus, să evalueze un drum sau un oraș și să i se înapoieze supusul în aceeași tură (întotdeauna în ordinea arătată):

  1. Finalizează o zonă de drum sau oraș prin plasarea noului cartonaș.
  2. Plasează un supus.
  3. Evaluează drumul sau orașul finalizat.
  4. Înapoiază supusul în stocul său.

Câmpurile

Aici, doi supuși (ROȘU și VERDE) au propriile lor câmpuri. Jucătorul ALBASTRU plasează un cartonaș unind câmpurile, pe care supușii ROȘU și VERDE acum le împărtășesc. Jucătorul ALBASTRU nu are posibilitatea de a plasa un supus pe câmpul împărtășit, dar are posibilitatea de a plasa un supus pe câmpul neocupat.

Segmentele conectate de câmp sunt locul unde supușii tăi mână oi.

Câmpurile sunt delimitate de drumuri, orașe și marginile suprafeței unde au fost jucate cartonașele de teren.[29]

Atunci când plasezi un supus pe un câmp, acel supus rămâne pe câmp, veghind turmele, până la sfârșitul jocului și nu este niciodată întors în stocul jucătorului.

Sfârșitul jocului

La sfârșitul turei jucătorului în care a fost plasat ultimul cartonaș de teren, jocul se sfârșește. Apoi are loc evaluarea finală.

Evaluarea finală

Mai întâi, pentru fiecare templu nefinalizat, jucătorul sau jucătorii cu majoritatea supușilor de pe cartonașului templului și de pe cele patru cartonașe înconjurătoare (dreapta, stânga, sus și jos) încasează 3 puncte. După ce evaluezi templele, lasă supușii pe loc căci aceștia încă pot să fie evaluați pentru drumuri și orașe nefinalizate, precum și câmpuri.

În al doilea rând, sunt evaluate toate drumurile și orașele nefinalizate. Pentru fiecare drum și oraș nefinalizat, jucătorul care are un supus pe un drum sau supuși/Profeți într-un oraș câștigă un singur punct pentru fiecare cartonaș de drum sau de oraș.[30] Pergamentele din orașe, precum și oazele de pe drumuri, valorează și ele câte 1 punct fiecare.

Pentru drumurile și orașele nefinalizate care includ mai mult de un singur supus, folosește regulile pentru drumurile și orașele finalizate pentru a determina cine încasează puncte.

Notă: Pentru a face evaluarea mai ușoară, după ce evaluezi un drum sau oraș nefinalizat, îndepărtează supusul corespondent de pe tablă.

Evaluarea câmpurilor

Supușii de pe câmpuri sunt evaluați acum.

  • Numără câte oi și lupi sunt pe câmp. Pentru fiecare lup de pe un câmp, este mâncată o oaie de către lup și acea oaie nu este evaluată.[31]
  • Oile rămase de pe câmp valorează fiecare câte 2 puncte.
  • Dacă mai mulți jucători au supuși într-o singură zonă de câmp, numai jucătorul cu cei mai mulți supuși încasează puncte.
  • Dacă există o situație de egalitate pentru controlul asupra unui câmp, atunci ambii jucători primesc punctele.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poți încasa puncte negative dacă există mai mulți lupi decât oi pe un câmp?

Răspuns: Nu poți trece sub 0.

Jucătorul cu cele mai multe puncte la sfârșitul evaluării finale este câștigătorul!

Ponturi

  • Atunci când plasezi supuși pe câmpuri, plasează-i culcați la pământ astfel încât toți jucătorii să poată vedea cu ușurință pe care câmpuri se află aceștia.[32]
  • Nu subestima utilitatea mutării Chivotului. Dacă nu poți încasa niciun punct plasând un supus sau dacă ai supuși limitați, recurge la punctele ușoare mutând Chivotul dincolo de supușii tăi.
  • După ce a trecut tura ta, apucă imediat un cartonaș nou astfel încât să te poți uita la unde vei juca atunci când tura ta vine din nou. Asta accelerează dramatic durata de joc.

Ansamblul cartonașelor

72 de cartonașe: Cartonașul conturat cu roșu este cartonașul de start.

Ark Tile 01.png ×1
Ark Tile 02.png ×2
Ark Tile 03.png ×1
Ark Tile 04.png ×1
Ark Tile 05.png ×1
Ark Tile 06.png ×1
Ark Tile 07.png ×1
Ark Tile 08.png ×1
Ark Tile 09.png ×1
Ark Tile 10.png ×1
Ark Tile 11.png ×1
Ark Tile 12.png ×2
Ark Tile 13.png ×2
Ark Tile 14.png ×1
Ark Tile 15.png ×1
Ark Tile 16.png ×1
Ark Tile 17.png ×2
Ark Tile 18.png ×1
Ark Tile 19.png ×1
Ark Tile 20.png ×1
Ark Tile 21.png ×2
Ark Tile 22.png ×1
Ark Tile 23.png ×1
Ark Tile 24.png ×1
Ark Tile 25.png ×2
Ark Tile 26.png ×1
Ark Tile 27.png ×1
Ark Tile 28.png ×1
Ark Tile 29.png ×1
Ark Tile 30.png ×1
Ark Tile 31.png ×1
Ark Tile 32.png ×2
Ark Tile 33.png ×1
Ark Tile 34.png ×1
Ark Tile 35.png ×1
Ark Tile 36.png ×1
Ark Tile 37.png ×3
Ark Tile 38.png ×1
Ark Tile 39.png ×3
Ark Tile 40.png ×1
Ark Tile 41.png ×1
Ark Tile 42.png ×1
Ark Tile 43.png ×1
Ark Tile 44.png ×1
Ark Tile 45.png ×1
Ark Tile 46.png ×1
Ark Tile 47.png ×1
Ark Tile 48.png ×1
Ark Tile 49.png ×1
Ark Tile 50.png ×1
Ark Tile 51.png ×1
Ark Tile 52.png ×1
Ark Tile 53.png ×1
Ark Tile 54.png ×1
Ark Tile 55.png ×1
Ark Tile 56.png ×1
Ark Tile 57.png ×1
Ark Tile 58.png ×1
Ark Tile 59.png ×1
Ark Tile 60.png ×1
Ark Tile 61.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Prima ediție a regulilor în engleză (2003) a fost dezvoltată de Jeremy Young, Matt Molen și Guido Teuber. Acestei echipe de dezvoltare i s-au alăturat pentru lansarea celei de a doua ediție (2005) Rick Thornquist și Greg Aleknevicus.
  2. Carcassonne de Klaus-Jürgen Wrede este publicat de Hans im Glück (ediția europeană) și Rio Grande Games (ediția în engleză americană) Ed: RGG era publicatorul în engleză în 2008, atunci când a fost produs CAR. De atunci versiunea în engleză a jocului Carcassonne a fost publicată și de Z-Man Games.
  3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Un joc isteț de plasare a cartonașelor pentru 2-5 jucători cu vârste de 10 ani în sus” („A Clever Tile-Laying Game for 2-5 Players aged 10 and above”).
  4. Nu confunda Profetul (supus extra mare) cu un supus. Profetul poate fi plasat numai într-un oraș, iar atunci numai o singură dată. După ce jucătorul a încasat puncte cu el Profetul este îndepărtat din joc.
  5. În prima ediție au fost furnizate un jeton chivot de carton și un stativ de plastic. În a doua ediție, Chivotul de carton a fost îmbunătățit la nivelul de Chivot de lemn, ilustrația fiind și ea schimbată pentru această ediție.
  6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Jucătorii plasează cartonașe de teren tură după tură pe masă.” („The players place land tiles turn by turn on to the table.”).
  7. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Jucătorul cu cele mai multe puncte, după runda evaluării finale, este câștigătorul.” („The player with the most points, after the final scoring round, is the winner.”).
  8. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Plasează traseul de punctaj lângă o margine a mesei pentru a lăsa spațiu jucătorilor să plaseze cartonașe de teren în mijlocul mesei.” („Place the scoring track near one edge of the table to leave room for the players to place land tiles in the middle of the table.”).
  9. Din cauza pieței căreia era destinat Chivotul Legământului, această regulă nu este surprinzătoare. De se întâmplă să aflați că niciunul dintre jucători nu a citit Biblia, atunci jucătorii ar trebui să decidă între ei care jucător va începe jocul. Totuși, de ce să nu citești un pasaj din Biblie, ca să fii gata pentru următoarea ta partidă?
  10. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Secvența din prima ediție era scrisă astfel:
    1. Jucătorul trebuie să tragă un nou cartonaș de teren și să îl plaseze pe masă.
    2. Jucătorul are posibilitatea de a plasa unul singur dintre supușii săi din rezerva sa pe cartonașul pe care tocmai ce l-a plasat sau Profetul din rezerva sa pe o porțiune de oraș a acelui cartonaș de teren (dacă este cazul).
    -SAU-
    3. În loc de a plasa un supus sau Profet, jucătorul are posibilitatea de a muta Chivotul Legământului peste 1 până la 5 cartonașe pe masă.
    4. Dacă, prin plasarea cartonașului de teren, sunt finalizate drumuri, orașe sau temple, acestea sunt acum evaluate.
    5. Acum începe tura următorului jucător.
  11. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Cartonașele nu pot fi plasate diagonal.” („Tiles cannot be placed diagonally.”).
  12. Poți plasa supuși numai pe segmente de oraș, drum și câmp. Nu poți plasa un supus direct pe teritoriul Templu însuși.
  13. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Jucătorul trebuie să aleagă unde să plaseze supusul pe cartonaș.”. („The player must choose where to deploy the follower on the tile.”).
  14. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția germană, Die Baumeister des Königs (Diehl Medien, 2004), îi permite unui supus să fie plasat direct pe un Templu, dar afirmă asta numai în secțiunea despre Finalizarea Templelor, nu în această secțiune.
  15. Exemplele ilustrate arată un supus plasat pe un câmp drept culcat la pământ. Vezi secțiunea „Ponturi” pentru detalii.
  16. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Atunci când un jucător și-a plasat toți supușii, continuă să joace cartonașe de teren în fiecare tură.” („When a player has deployed all his followers, he continues to play land tiles each turn.”).
  17. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „În loc de a plasa un supus într-un segment de oraș, ți-ai plasa în schimb Profetul.” („Instead of placing a follower in a city segment, you would instead place your Prophet.”).
  18. 18.0 18.1 18.2 18.3 Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Propoziția anterioară a fost adăugată în a doua ediție.
  19. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția germană, Die Baumeister des Königs, îi dă jucătorului care plasează Chivotul în primul oraș un bonus de 2 puncte.
  20. Din exemplul ilustrat, cineva s-ar putea gândi că Chivotul trebuie să se mute numai într-o linie dreaptă. Totuși, Chivotul se poate muta ortogonal (orizontal și vertical). Chivotul trebuie să nu se întoarcă pe un cartonaș care a fost deja ocupat în timpul mutării sale de 5 cartonașe, acesta find lucrul care se vrea să fie spus prin cuvântul „backtrack” („da înapoi”).
  21. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În ediția germană, Die Baumeister des Königs, Chivotul se poate muta numai după ce este tras și depus primul Templu.
  22. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În ediția germană, Die Baumeister des Königs, dacă Chivotul ajunge Templul, jucătorul care a mutat Chivotul primește un bonus de 3 puncte.
  23. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Un oraș este finalizat atunci când orașul este înconjurat complet de un zid de oraș și nu există niciun gol deschis în zid.” („A city is completed when the city is completely surrounded by a city wall and there are no open gaps in the wall.”).
  24. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Exemplul ilustrat în prima ediție conținea o situație imposibilă cu un fermier ROȘU și unul VERDE pe cartonașe adiacente pe același câmp. A doua ediție a regulilor a schimbat exemplul pentru a arăta o plasare legală de supuși/Profeți.
  25. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În ediția germană, Die Baumeister des Königs (Diehl Mieden, 2004), în această secțiune se afirmă că „Wer die Tempelkarte anlegt, kann seinen Gefolgsmann direkt auf den Tempel oder auf die Straßen und Weiden der Karte setzen.”, care se traduce ca „Dacă plasezi cartonașul cu templu, îți poți plasa supusul direct pe templu sau pe drumurile și pășunile cartonașului.”.
  26. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Mai întâi, verifică să vezi dacă vreun drum sau oraș este evaluat de către plasarea ultimului cartonaș în jurul templului și evaluează-le pe acestea mai întâi - îndepărtând orice supuși care se află pe acele drumuri.” („First, check to see if any roads are scored by the placement of the last tile around the temple and score those first - removing any followers that are on those roads.”).
  27. Unii jucători folosesc patru marcatori (sau meepleși de o culoare neutră) pentru a arăta care templu a fost evaluat și care încă trebuie să fie evaluat. Motivul este că poate deveni derutant care Temple au fost evaluate, din cauza faptului că supușii rămân în joc pe masă după ce s-a petrecut evaluarea templului.
  28. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În ediția germană, Die Baumeister des Königs, dacă Chivotul se află pe un cartonaș cu templu atunci când este finalizat acel templu punctajul de 7 puncte este dublat, prin urmare, jucătorul care deține majoritatea încasează 14 puncte.
  29. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție, acest paragraf venea după cel următor.
  30. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Pentru fiecare drum și oraș nefinalizat, jucătorul care are un supus pe un drum sau într-un oraș câștigă un singur punct pentru fiecare cartonaș de drum sau de oraș.” („For each incomplete road and city, the player who has a follower on a road or in a city, earns one point for each road or city segment”).
  31. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori În prima ediție scria: „Numără câte oi și lupi sunt pe câmp. Fiecare lup mănâncă o singură oaie!” („Count how many sheep and wolves are in the field. Each wolf eats one sheep!”).
  32. Supușii plasați pe câmpuri sunt arătați în grafica de pe parcursul acestui ghid drept culcați la pământ. Nu sunt arătați ca atare în regulile oficiale.