Difference between revisions of "Solo Variant/ro"

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
Line 73: Line 73:
Dacă ai completat un teritoriu cu un cartonaș, evaluează-l.
Dacă ai completat un teritoriu cu un cartonaș, evaluează-l.
* Dacă sunt prezenți numai '''meepleși''' de '''o singură culoare''' pe un teritoriu finalizat, punctele sunt încasate numai de această culoare dacă aceasta este cea cu '''cel mai mic număr de puncte''' pe tabla de punctaj.
* Dacă sunt prezenți numai '''meepleși''' de '''o singură culoare''' pe un teritoriu finalizat, punctele sunt încasate numai de această culoare dacă aceasta este cea cu '''cel mai mic număr de puncte''' pe tabla de punctaj.
* Dacă '''două sau mai multe culori''' alcătuiesc majoritatea pe un teritoriu finalizat, toate acestea primesc puncte dacă cel puțin '''una dintre culori''' era '''ultima''' pe tabla de punctaj (înainte de această evaluare).
* Dacă '''două sau mai multe culori''' alcătuiesc majoritatea pe un teritoriu finalizat, toate acestea încasează puncte dacă cel puțin '''una dintre culori''' era '''ultima''' pe tabla de punctaj (înainte de această evaluare).


<table class="wikitable">
<table class="wikitable">

Revision as of 18:46, 19 May 2024

Other languages:


Informații generale și comentarii

Varianta solo a fost lansată de Hans im Glück în 2020.

Este o variantă pentru doar un jucător, dar poate de asemenea să fie jucată ca o provocare de echipă.

Conținut

Pentru a juca această variantă solo, este necesar un exemplar al jocului de bază Carcassonne. Utilizați următoarele:

  • 72 de cartonașe de teren inclusiv cartonașul de pornire.
  • 5 meepleși obișnuiți în 3 culori.
  • 1 abate în a o patra culoare (opțional)
  • 1 tablă de punctaj

Reguli

Pregătire

Alege 3 culori și pune deoparte câte 4 meepleși din fiecare. În fiecare tură, vei juca cu altă culoare în ordinea acelor de ceasornic, așa că pentru a nu a ajunge confuz(ă) cu privire la ordinea turei, fă următoarele pregătiri:

  • Puneți toți meepleșii de o culoare la stânga, cei de altă culoare în mijloc, iar meepleșii de a treia culoare la dreapta. Plasează un teanc de 1/3 din toate cartonașele, amestecat și cu cartonașele cu fața în jos lângă fiecare culoare de meeple (primul și al doilea teanc conținând fiecare 24 de cartonașe, alt treilea 23 de cartonașe).
Opțiune: Ia un abate (într-o culoare pe care nu ai ales-o deja) și pune-l lângă culoarea cu care vrei să începi. După fiecare tură, abatele se mută în sensul acelor de ceasornic și îți arată ce culoare trebuie să utilizezi în această tură. La unele ture, cu o evaluare, poate dura mai mult și s-ar putea să trebuiască să evaluezi teritoriile pentru câteva culori, asta putând să te ajute să ții șirul.
Exemplul 1: Pregătirea cartonașelor și a meepleșilor:
  • 0 Cartonașul de pornire
  • 1 Culoarea de pornire cu 24 de cartonașe (cu abate opțional)
  • 2 A doua culoare cu 24 de cartonașe
  • 3 A treia culoare cu 23 de cartonașe
  • Continuă prin a lua un singur meeple adițional[1] în fiecare din cele trei culori din cutie pentru a îi utiliza pe tabla de punctaj. Meepleul de prima culoare este plasat pe spațiul 1, meepleul de a doua culoare pe spațiul 2, iar cel de a treia culoare pe spațiul 3.
Exemplul 2: Plasarea meepleșilor pe tabla de punctaj

Desfășurarea jocului și scopul jocului

În fiecare tură vei juca cu una dintre cele trei culori alternativ și vei încerca să încasezi cât de multe puncte posibil. Continuă să urmezi procedura descrisă mai jos cu fiecare culoare în fiecare tură, până se sfârșește jocul. Cu toate acestea la sfârșitul jocului sunt numărate numai punctele culorii care este ultima pe tabla de punctaj. Prin urmare, vei vrea să încasezi puncte distribuite în mod egal în rândul fiecărei culori.

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Trage cartonașul de sus al teancului culorii în curs de folosire în această tură și plasează-l în concordanță cu regulile obișnuite.

2. Plasarea unui meeple

După ce ai plasat cartonașul, plasează un meeple de culoarea respectivă. Contrar regulilor obișnuite, trebuie să plasezi un meeple, dacă este posibil.

Prin urmare, dacă există un teritoriu liber pe cartonașul tău, trebuie să plasezi un meeple pe el.

Dacă există mai mult de un singur teritoriu liber pe cartonaș, poți decide pe care vrei să plasezi meepleul.

Cu toate acestea, un meeple nu poate fi niciodată plasat drept țăran.

Exemplul 1: Este tura lui verde. Plasează un cartonaș. Trebuie să plasezi un meeple fie în oraș, pe drumul de la stânga sau pe cel de jos. Drumul de la dreapta este deja ocupat.
Exemplul 2: Este tura lui verde. Plasează un cartonaș. Din moment ce drumul este deja ocupat de roșu, nu trebuie să plasezi un meeeple în această tură.

Atenție: Dacă trebuie să plasezi un meeple pentru că există un teritoriu liber pe cartonaș, dar nu mai ai niciun meeple rămas de culoarea respectivă, jocul se sfârșește (după o posibilă evaluare).

3. Declanșarea unei evaluări

Dacă ai completat un teritoriu cu un cartonaș, evaluează-l.

  • Dacă sunt prezenți numai meepleși de o singură culoare pe un teritoriu finalizat, punctele sunt încasate numai de această culoare dacă aceasta este cea cu cel mai mic număr de puncte pe tabla de punctaj.
  • Dacă două sau mai multe culori alcătuiesc majoritatea pe un teritoriu finalizat, toate acestea încasează puncte dacă cel puțin una dintre culori era ultima pe tabla de punctaj (înainte de această evaluare).
Rezumat de evaluare
Teritoriu Evaluare
Base Game C2 Tile U.jpg
Drum
1 punct / cartonaș
Base Game C2 Tile C.jpg
Oraș
2 puncte / cartonaș
2 puncte / blazon
Base Game C2 Tile B.jpg
Mănăstire
9 puncte

Mai mult de o culoare pe cel mai jos spațiu pe tabla de punctaj: În ambele cazuri, asta se aplică de asemenea dacă două culori au cel mai număr de puncte (înainte de evaluare) și de asemenea dacă toate culorile au același număr de puncte.

Exemplul 1: În tura lui verde, finalizezi drumul lui roșu (și pui un meeple pe mănăstire). Din moment ce roșu are acum cel mai mic număr de puncte, meepleul lui roșu se mută înainte 3 spații pe tabla de punctaj pentru drum.
Exemplul 2: Orașul lui roșu și verde este finalizat. Din moment ce roșu are acum cel mai mic număr de puncte, meepleșii de scor ai lui roșu și verde se mută 8 spații înainte pe tabla de punctaj pentru oraș.

Dacă finalizezi mai mult de un teritoriu într-o tură, fiecare dintre ele este evaluat separat, unul după altul și conform regulilor menționate mai sus. Poți decide în ce ordine să le evaluezi.

Exemplul 3: Cartonașul a finalizat trei teritorii. Drumul lui galben (3 puncte), orașul lui verde (4 puncte) și drumul lui roșu (4 puncte). 0 Înainte de evaluare, galben are cele mai puține puncte, prin urmare 1 drumul lui galben este evaluat primul. 2 Apoi se evaluează drumul lui roșu, pentru că acum roșu are cel mai mic număr de puncte pe tabla de punctaj, 3 apoi orașul lui verde. Dacă ai fi făcut evaluarea într-o ordine diferită, nu ai fi primit puncte pentru niciuna dintre culori.

Sfat: Poți de asemenea să finalizezi teritorii dacă culoarea meepleului nu are cel mai mic număr de puncte pe tabla de punctaj. În acest caz, nu primești puncte, dar îți primește înapoi meepleul. Asta poate fi important pentru a preveni sfârșitul jocului.

Sfârșitul jocului și evaluarea finală

Jocul se sfârșește după o tură în care fie:
A) A trebuit să plasezi un meeple, dar nu ai putut,
FIE
B) Ai plasat ultimul cartonaș.

Evaluarea finală obișnuită este omisă în ambele cazuri. În schimb, este efectuată această evaluare finală: Primești 2 puncte pentru fiecare meeple de pe cartonașe. Totuși, acele puncte pot fi încasate numai dacă culoarea respectivă a meepleului are cel mai mic număr de puncte pe tabla de punctaj. Aici poți de asemenea să decizi în ce ordine vrei să efectuezi evaluarea.

Opțiuni

Dacă găsești acest mod solo prea dificil sau prea ușor, încearcă aceste opțiuni:

  • Devine mai ușor dacă iei mai mulți meepleși de fiecare culoare.
  • Poți încerca de asemenea să adaugi altă culoare cu 4 meepleși. Asta va face mai ușor plasarea de mai multe cartonașe (și obținerea de mai multe puncte), dar de asemenea mai provocator să ții șirul și să plănuiești dinainte.
  • Poți încerca de asemenea să folosești doar 3 meepleși pentru fiecare culoare, să vedem cum funcționează asta.
  • Desigur că poți adăuga tot felul de meepleși și cartonașe din alte extensii, dacă ești în stare.
  • Adăugarea unor meepleși speciali și cartonașe speciale este de asemenea posibilă, dar cu toate acestea, nu am încercat-o încă, așa că va trebui să o încerci pe propriul riscǃ

Ținte

Poți verifica dacă ai dus la bun sfârșit oricare dintre aceste obiective în timpul unei partide.

  • Evaluarea unui drum care să valoreze cel puțin 10 puncte
  • Evaluarea unui drum care să valoreze cel puțin 10 puncte și 2 culori
  • Evaluarea unui drum care să valoreze cel puțin 10 puncte și 3 culori
  • Evaluarea unui drum care să valoreze exact 5 puncte cu 3 culori
  • Evaluarea unui oraș care să valoreze cel puțin 16 puncte
  • Evaluarea unui oraș care să valoreze cel puțin 16 puncte cu 2 culori
  • Evaluarea unui oraș care să valoreze cel puțin 16 puncte cu 3 culori
  • Evaluarea unui oraș care să valoreze 8-10 puncte cu 3 culori
  • Evaluarea a 3 mănăstiri (9 puncte fiecare)
  • Evaluarea a 4 mănăstiri (9 puncte fiecare)
  • Punctaj total de cel puțin 40 de puncte
  • Punctaj total de cel puțin 50 de puncte
  • Punctaj total de cel puțin 60 de puncte
  • Să fi folosit toate cartonașele

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Acest meeple este scos din cutie, nu din setul de 4 meepleși puși deja deoparte.