Cardcassonne

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Cardcassonne and the translation is 100% complete.

Cardcassonne este jocul oficial de cărți al jocului Carcassonne, a fost proiectat de Klaus-Jürgen Wrede și Karl-Heinz Schmiel, ilustrat de Claus Stephan și lansat în 2009.

Other languages:


Box Cardcassonne HiG.png

Informații generale și comentarii

Cardcassonne este jocul oficial de cărți al jocului Carcassonne, a fost proiectat de Klaus-Jürgen Wrede și Karl-Heinz Schmiel, ilustrat de Claus Stephan și lansat în 2009.

Conținut

  • 4 table de punctaj în 4 culori (galben, roșu, verde, albastru)
Acestea formează o tablă șerpuită de punctaj de la 1 până la 100.
Table de punctaj
Notă: Culorile tablelor de punctaj nu au legătură cu culorile supușilor.
  • 5 supuși mari în 5 culori
  • 5 supuși mici în 5 culori
Card-bigmeeples.png Card-meeples.png
  • 5 cufere
  • 5 cartonașe cu 100/200 (verso)
Card-chests.png Card-scoretokens.png
  • 140 de cărți
  • Câte 30 cărți pentru fiecare culoare ce constă din:
cărți cu persoană cărți cu clădire cărți cu animale
8 fiecare 5 fiecare 3 fiecare 5 fiecare 9 fiecare
Card-bluecard1person.png Card-bluecard2person.png Card-bluecard3person.png Card-bluecardbuilding.png Card-bluecardanimals.png cărți albastre = oraș
cărți galbene = mănăstire cărți roșii = drum cărți verzi = câmp
Card-yellowcards.png Card-redcards.png Card-greencards.png
  • Jokeri: 2 (dragon și zână)
  • 4 animale
  • 4 clădiri
  • 5 cărți de evaluare
Card-dragoncard.pngCard-fairycard.png Card-wildanimalcard.png Card-wildbuildingcard.png Card-scoringcards.png Puncte pentru cărți cu animale

Puncte pentru cărți de oraș
  • 1 cărticică de reguli
  • 5 cărți goale (nefolosite în joc)

Reguli

Privire de ansamblu și obiectiv

Prin plasarea iscusită a cărților și protejarea seriilor de cărți, jucătorii câștigă puncte.

La sfârșitul jocului, jucătorul cu cele mai multe puncte câștigă jocul.

Pregătire

Plasează cele 4 table de punctaj la sfârșitul mesei, una deasupra celeilalte, așa cum este arătat mai jos, pentru a forma o tablă continuă de punctaj de la 1 până la 100. Trebuie plasate astfel încât laturile lor „deschise” să fie orientate înspre masa unde jucătorii își vor juca cărțile.

Jucătorii vor plasa cărți lângă aceste laturi deschise astfel în așa fel încât culorile cărților să se potrivească cu culorile deschizăturii.

Fiecare jucător alege o culoare și ia:

  • 1 supus mare în culoarea sa Card-redbigmeeple.png
  • 1 supus mic în culoarea sa pe care îl plasează lângă 1 pe tabla de punctaj Card-redmeeple.png
  • 1 cufăr Card-chest.png
  • 1 carte de evaluare Card-scoringcard.png

Cu mai puțini de 5 jucători, plasează cărțile de evaluare, cuferele și supușii nefolosiți înapoi în cutie laolaltă cu cărțile goale.

Jucătorii aleg un jucător care să fie dealerul.

Amestecă cele 130 de cărți rămase de mai multe ori și plasează-le pe masă ca rezervă. După aceea, dealerul trage cartea de cel mai sus și o plasează lângă deschizătura ce se potrivește cu culoarea acesteia. Continuă astfel până ce a plasat 10 cărți. Dacă trage un joker, îl plasează într-un rând la alegerea sa.

Dealerul acum îi dă fiecărui jucător cărți din rezervă, în funcție de numărul de jucători. Acest lucru este de asemenea făcut la începutul fiecărei runde:

# de jucători cărți per rundă # de runde
2 jucători 6 cărți 10 runde
3 jucători 5 cărți 8 runde
4 jucători 5 cărți 6 runde
5 jucători 4 cărți 6 runde

Fiecare jucător ia cărțile și le ține secrete în mâna sa.

Dealerul a tras aceste 10 cărți și le-a plasat pe rândurile corespunzătoare. Rândul galben = Rândul mănăstirilor, Rândul roșu = Rândul drumurilor, Rândul verde = Rândul câmpurilor, și Rândul albastru = Rândul orașelor. În acest exemplu, nu există cărți de câmp trase. Te rguăm să ții minte: culorile jucătorilor nu corespund cu culorile cărților sau rândurilor.

Desfășurarea jocului

Începutul rundei

Cardcassonne este jucat pe parcursul a mai multor runde. Fiecare rundă începe cu jucătorul din stânga dealerului și continuă în sensul acelor de ceasornic în jurul mesei. O rundă se sfârșește atunci când toți jucătorii și-au plasat toate cărțile din mână, și-au plasat supușii mari și au executat evaluarea. Fiecare jucător, în tura sa, trebuie să aleagă să execute una dintre următoarele acțiuni; fie:

■ Plasează o singură carte, fie
■ Plasează supusul său mare.

Plasarea unei singure cărți

Jucătorul plasează una dintre cărțile din mâna sa la începutul unui rând gol sau lângă ultima carte plasată anterior pe un rând care nu este gol. Jucătorul urmează aceste reguli:

  • Trebuie să își plaseze cu fața în jos prima carte din fiecare rundă.
  • Trebuie să plaseze cu fața în sus fiecare carte ulterioară din rundă.
  • Trebuie să plaseze cartea în rândul care se potrivește cu culoarea cărții (cu excepția cărților cu fața în jos, vezi secțiunea regulilor pentru culori nepotrivite).
  • Are posibilitatea de a plasa un joker (joker de animal, joker de clădire, dragon sau zână) pe orice rând.
  • Nu are niciodată posibilitatea de a plasa o carte între cărți deja plasate.
Jucătorul negru joacă o carte roșie și o plasează pe rândul roșu.
Jucătorul albastru joacă de asemenea o carte roșie și o plasează lângă cartea roșie tocmai plasată de jucătorul negru.
Jucătorul verde joacă o carte verde și o plasează lângă ultima carte de pe rândul verde.
Plasarea supusului său mare

Jucătorul își plasează supusul mai mare la capătul unui rând. Cu acesta jucătorul revendică cărțile din spatele său din rând pentru sine însuși. Revendicarea este numai pentru cărțile de la supus până la tabla de punctaj sau alt supus mare, oricare vine prima/primul.

Urmează de asemenea aceste reguli:

  • Odată plasat, supusul rămâne până la următoarea evaluare de sfârșit de rundă.
  • Pot fi plasați mai mulți într-un singur rând.
  • Jucătorul care este ultimul care își plasează supusul în poziție culcată[1] dintr-o rundă devine dealerul pentru runda următoare.
  • Jucătorul obține cărțile pe care le revendică cu supusul său la evaluarea de sfârșit de rundă.

Odată ce un jucător a executat una dintre cele ouă acțiuni, tura sa s-a terminat și următorul jucător își efectuează tura.

Jucătorul negru, jucătorul verde și jucătoarea roșie își plasează supușii mari: Jucătorul negru revendică cele 4 cărți de pe rândul câmpurilor. Jucătorul verde revendică cele 4 cărți de pe rândul orașelor. După ce sunt plasate încă trei cărți pe rândul orașelor, jucătoarea roșie își plasează supusul mare acolo pentru a revendica acele 3 cărți de după supusul verde.

Evaluarea cărților

Atunci când toți jucătorii și-au jucat toate cărțile din mână și și-au plasat supușii mari, fiecare jucător ia cărțile pe care le-a revendicat cu supusul său mare și își ia înapoi supusul mare. Fiecare apoi încasează puncte mutându-și supusul mic de-a lungul tablei de punctaj. Atunci când un jucător trece de 100, ia un cartonaș cu 100, și va întoarce unul la 200 dacă trece de 200 de puncte.

Cărțile revendicate sunt luate (de pe rândurile de jos până sus). Cărțile nerevendicate rămân pe rândurile lor și trebuie mutate aproape de tabla de punctaj dacă sunt luate cărți dintre ele și tablă. Cărțile cu fața în jos revendicate sunt întoarse cu fața în sus. Cărțile revendicate de jucători sunt evaluate după cum urmează de jucători.

Card-titleperson.png Cărțile cu persoană (1-3)

Înmulțește suma valorilor numerelor de pe cărți cu numărul de cărți de la care să se obțină punctajul cărților cu persoană. Jucătorul înregistrează punctajul mutându-și supusul mic de-a lungul tablei de punctaj. Jucătorul înapoiază cărțile evaluate în cutie.

Jucătorul roșu evaluează următoarele
3+1+1 = 5
Jucătorul roșu are 3 cărți cu persoană
5 x 3 = 15 puncte
Card-animaltitle.png Cărțile cu animale

Jucătorii care au revendicat cărți cu animale le grupează după tipul de animal și le evaluează așa cum este descris în exemplul de mai jos:

Card-scoringanimals0.png

Jucătorul roșu are 2 cărți cu oi printre cărțile sale revendicate. Le pune cu fața în sus în zona sa de joc și înregistrează cele 6 puncte pe tabla de punctaj. Cărțile cu animale rămân în zona sa de joc.
2 cărți = 6 puncte
La sfârșitul unei runde ulterioare, jucătorul roșu revendică încă 2 cărți cu oi și 1 joker de animal. Îi plasează lângă celelalte cărți cu oi ale sale din zona sa de joc, ceea ce îi oferă 5 cărți cu oi. Acum încasează 14 puncte și le înregistrează pe tabla de punctaj mutându-și supusul mic.
5 cărți = 14 puncte

Dacă jucătorul revendică una sau mai multe cărți cu joker de animal în zona sa e joc, încasează câte 3 puncte pentru fiecare. De îndată ce revendică cărți cu animale, trebuie să aloce cartea/cărțile cu joker de animal unui fel de carte cu animale. Dacă un jucător are cărți cu animale în zona sa de joc, dar nu adaugă acelui tip de animal într-o rundă, nu evaluează acel tip în această rundă.

Card-buildingtitle.png Cărțile cu clădire

Jucătorii care revendică cărți cu clădire le pun cu fața în jos sub cuferele lor. Aceste cărți sunt evaluate la sfârșitul jocului. Jucătorii nu se pot uita la cărțile de sub cuferele lor cu comori în timpul jocului. Jokerii de clădire sunt și ei plasați sub cuferele cu comori și evaluați la sfârșitul jocului.

Jucătorul roșu revendică 1 joker de clădire și 2 cărți cu clădire. Le pune sub cufărul său.
Card-jokertitle.png Jokerul

Cărțile cu dragon și zână aduc fiecare imediat câte 10 puncte, pe care jucătorii le înregistrează pe tabla de punctaj. Aceste cărți sunt apoi înapoiate în cutia de joc.

Cărți cu culori nepotrivite

Posibil numai cu cărțile plasate cu fața în jos

Dacă un jucător revendică o carte cu fața în jos care nu se potrivește cu rândul în care se află, aceasta este gestionată în modul următor:

Pentru fiecare carte cu persoană revendicată într-o culoare falsă, jucătorul înregistrează imediat 10 puncte pe tabla de punctaj și înapoiază cartea în cutie.

Pentru fiecare carte cu animal sau clădire revendicată într-o culoare falsă există două posibilități:

  • Înregistrează imediat 10 puncte pe tabla de punctaj și înapoiază cartea în cutie, sau
  • Plasează cartea cu animal în zona sa de joc și încasează puncte în consecință;

Plasează cartea cu clădire sub cufărul său.

Sfârșitul rundei

(Noul) dealer împarte fiecărui jucător cărți noi în concordanță cu tabelul de mai sus și începe runda următoare.

Sfârșitul jocului

Jocul se termină imediat ce este epuizată rezerva de cărți. Orice cărți care rămân nerevendicate sunt înapoiate în cutie.

Evaluarea finală

Jucătorii își evaluează cărțile cu clădiri. Fiecare jucător ia cărțile pe care le-a revendicat în timpul jocului de sub cufărul său.

Jucătorii încasează puncte pentru fiecare grup de 2 până la 4 cărți cu clădire diferită.

Prin urmare, jucătorii încasează următoarele puncte:

  • 1 singură carte cu clădire 0 puncte
  • 2 cărți cu clădire diferită 5 puncte
  • 3 cărți cu clădire diferită 15 puncte
  • 4 cărți cu clădire diferită 30 de puncte

Jokerul de clădire poate fi folosit pentru fiecare carte cu clădire.

Jucătorii își înregistrează punctajele pentru cărți cu clădire pe tabla de punctaj.

Jucătorul roșu încasează un total de 65 de punte pentru cărțile sale cu clădire. Grupul A = 30 de puncte, grupul B = 30 de puncte, grupul C = 5 puncte, iar grupul D = 0 puncte

Jucătorul cu cele mai multe puncte câștigă jocul.

Dacă mai mulți jucători au același număr de puncte, jucătorul dintre cei aflați la egalitate cu cele mai multe cărți cu clădire este câștigătorul.

Accesorii

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Regulile Devir în spaniolă afirmă că jucătorul care este ultimul care își plasează supusul ar trebui să îl pună în poziție culcată.