De Veerboten (1e editie)

From Wikicarpedia
Revision as of 21:02, 1 May 2023 by Kiap1969 (talk | contribs) (Created page with "'''Meer spelregels''': Een veerboot mag slechts één keer per beurt verplaatst worden. Als een speler een tegel met een meer erop aanlegt, legt hij eerst een veerboot op het nieuwe meer. Daarna mag hij overige veerboten volgens bovenstaande spelregels verleggen.")
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
Ferries C1-03.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Ferries C3 Tile 03.pngOpen de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
De Veerboten De Veerboten
Ferries C2 Tile 03.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

Doosje
markering

De Veerboten (Mini #3) werd oorspronkelijk in 2012 uitgegeven door Hans im Glück.

Sommige wegen leiden naar kleine meren die rondom Carcassonne liggen. Daar zijn veerponten ingezet die de wegen steeds weer op andere manieren met elkaar verbinden. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen voor struikrovers.

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Naast alle spelregels van het basisspel zijn onderstaande spelregels van deze uitbreiding van toepassing.

Speelmateriaal

  • 8 houten veerboten
Figure Ferry.png
  • 8 nieuwe landtegels met meren
  • 1 nieuwe landtegel met een graancirkel

Spelregels

Voorbereiding

Schud de landtegels met de meren door de andere landtegels. Leg de veerboten klaar voor gebruik.

Landtegel leggen

Trekt een speler een tegel met een meer, dan legt hij die volgens de gebruikelijke spelregels aan. De speler mag er daarna een horige op zetten.

Het zetten van een horige

Als hij ervoor kiest een horige op een weg te zetten, moet hij de horige op één van de drie of vier wegdelen zetten.

Een veerboot leggen

Daarna, [1] moet de speler die aan de beurt is een veerboot uit de voorraad nemen en daarmee twee van de wegdelen op de tegel met elkaar verbinden. De verbonden uiteinden van wegen vormen een doorlopende weg. [2] Een wegdeel zonder veerboot is aan deze zijde bij het meer afgesloten. Als de tegel met het meer een project na het plaatsen van de veerboot afbouwt, dan wordt dat project zoals gebruikelijk geteld.

Voorbeeld 1: Rood legt een tegel met een meer aan. Hij zet er een horige op (1) en legt een veerboot (2). De weg waarop blauw staat is nu afgebouwd. Blauw krijgt 4 punten (3).
Voorbeeld 2: Rood legt de tegel aan. Hij zet een horige (1) en legt een veerboot (2). Rood en blauw staan nu op dezelfde weg.

Een weg met veerboten uitbreiden en veerboten wijzigen

Als een speler zijn landtegel aanlegt en daarmee een weg waar reeds een veerboot in voorkomt uitbreidt, [3] mag de speler de veerboot verplaatsen, maar hij is daar niet toe verplicht. De veerboot moet altijd 2 wegeinden verbinden. De speler mag de veerboot zo verplaatsen dat die niet langer met de zojuist uitgebreide weg verbonden is. Zijn er twee veerboten op de web die zojuist werd uitgebreid, dan mag de speler alleen de eerste veerboot op de weg - de veerboot die het dichtst bij de zojuist aangelegde tegel ligt - verplaatst worden. [4]

Voorbeeld 3: Groen legt de tegel aan. Hij mag de eerste veerboot op de weg (zie streepjespijl) verplaatsen en draait die van stand (1) naar stand (2). Groen en geel staan nu niet langer op dezelfde weg.

Bijzonder geval: Als door het aanleggen van de landtegel in meerdere richtingen wegen verlengd worden, dan mag de eerste veerboot in elk van deze richtingen verplaatst worden. Er kunnen dus maximaal 4 veerboten verlegd worden.

Met onderstaande diagrammen wordt het verleggen van meerdere veerboten na het aanleggen van een tegel uitgelegd. De afbeeldingen werden oorspronkelijk op BGG geplaatst door Christof Tisch.

Voorbeeld 4: Als rood de tegel aanlegt, mag rood veerboot (1) en (2) verleggen. Rood mag niet veerboot (3) verleggen aangezien dat niet de eerste veerboot is vanaf de zojuist aangelegde tegel. De horige van geel heeft in dit voorbeeld geen invloed op de veerboten.
Voorbeeld 5: Als Rood de tegel aanlegt, legt rood er een veerboot op. Vervolgens mag rood de veerboten (1), (2) en (3) verleggen omdat alle veerboten de eerste zijn op de uitgebreide wegen. Hoe je de veerboot op de zojuist aangelegde tegel legt staat los van welke veerboten verlegd mogen worden.

Meer spelregels: Een veerboot mag slechts één keer per beurt verplaatst worden. Als een speler een tegel met een meer erop aanlegt, legt hij eerst een veerboot op het nieuwe meer. Daarna mag hij overige veerboten volgens bovenstaande spelregels verleggen.

Sequence Summary

The sequence of actions relating to lakes and ferries:

  1. Place (lake) tile
  2. Place follower
  3. Place ferry (if new lake tile placed) [5]
  4. Move ferries on other lakes (if placed tile extends a ferry road) [6]
  5. Score features (if needed)

Scoring a feature

If the tile with the lake completes a feature after placing the ferry, the feature is scored as usual. [7]

Final scoring

At the end of the game, normal scoring for incomplete features applies.

Interaction with Other Expansions

The following notes clarify how The Ferries interact with a couple of major expansion. [8]

Inns & Cathedrals

A ferry lake has nothing to do with an inn lake. Thus, a road that is only beside a ferry lake only scores only 1 point per tile.

Traders & Builders

If a road on which a builder has been placed is extended only through moving a ferry, the player may not perform a double turn. [9]

The crop circles addition

In each mini, you will find a tile of the 7th mini expansion Crop Circles. This expansion is playable with only a single tile, but it is best to play with all 6 tiles. [10]

Tile Distribution

Totaal aantal tegels: 9 (8 + 1 crop circle)
Ferries C1-01.png x3
Ferries C1-02.png x4
Ferries C1-03.png x1
FerriesCC C1-04.png x1

Individual lakes may differ between tiles with the same basic layout.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Officiële verheldering van de uitgever Deze stap (het leggen van een veerboot) vindt altijd plaats, of er nu wel of geen horige is gezet. (5/2014)
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Deze volgorde van spelen levert een mechanisme op om een horige op een weg te zetten waar al andere horigen staan, zoals te zien is in voorbeeld 2.
  3. Officiële verheldering van de uitgever De weg moet een houten veerboot bevatten om die veerboot in deze situatie te mogen verplaatsen. Als je dus een weg uitbreidt die bij een meer eindigt zonder houten veerboot bij de aanlegsteiger, dan mag de veerboot niet verplaatst worden. (2/2013)
  4. Officiële verheldering van de uitgever Met andere woorden, je mag de eerste veerboot die je tegenkomt als je vanaf de zojuist aangelegde tegel de weg volgt, verplaatsen. Je mag geen veerboten verplaatsen die vanaf de tegel gezien voorbij die eerste veerboot liggen. (1/2013)
  5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers The RGG version of the rules incorrectly adds "if he placed a follower on the road" here, even though there is no such stipulation in the body of the rules.
  6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers The RGG version of the rules incorrectly adds the requirement "if he placed a follower on the road" here, even though there is no such stipulation in the body of the rules.
  7. Interpretatie uit de gemeenschap Road may be closed just by moving ferry, without extending it, since a road segment without a ferry on a lake is closed at this end.
  8. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers These additional rules clarifications are from the Big Box 4 edition of the rules.
  9. Officiële verheldering van de uitgever If movement of a ferry causes a builder to be on a separate road from the player’s follower, the builder is returned to its owner. It is irrelevant if the follower is still on a road. (5/2013)
  10. Interpretatie uit de gemeenschap Note that the Crop Circle tiles included in the mini expansions are different from the tiles released in the initial Crop Circles expansion (referred to as "Crop Circles I").