De Veerboten
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. |
Lees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien. De Veerboten |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. |
Er loopt een groot aantal wegen door het rijk van Carcassonne. De nieuwe veerboten veranderen de routes en dat betekent nieuwe mogelijkheden voor jouw ondernemende struikrovers.
Algemene informatie en opmerkingen
De tweede editie, kortweg C2 genoemd, van De Veerboten (Mini #3) werd in 2017 uitgebracht door HiG en maakt deel uit van Big Box 6. Een derde editie, kortweg C3 genoemd, werd in 2021 uitgegeven en bevat meer gedetailleerde afbeeldingen, steden met afgekapte gebouwen en enkele kleine veranderingen in de bewoording. Momenteel is de C3 versie van deze uitbreiding alleen verkrijgbaar als onderdeel van Big Box 7.
Deze uitbreiding werd oorspronkelijk in 2012 uitgegeven in een eerste editie, kortweg C1 genoemd.
Speelmateriaal
- 8 landtegels met meren
- 8 houten veerboten
Spelregels
Voorbereiding
Schud de tegels met meren door de andere landtegels en maak zoals gebruikelijk gedekte stapels. Leg de veerboten klaar zodat alle spelers er gemakkelijk bij kunnen.
Spelverloop
1. Landtegel leggen
Trekt een speler een tegel met een meer, dan wordt die volgens de gebruikelijke regels aangelegd.
2. Een meeple en een veerboot zetten [1]
3. Puntentelling afhandelen
Veerboten liggen niet op een vaste plek. In de loop van het spel kan de richting ervan nog veranderen:
1. Een weg met een veerboot verlengen
Wegen met veerboten verlengen en veerboten verleggen
Leg je een landtegel aan een weg waarin een veerboot ligt, dan mag je (na het eventueel zetten van een meeple) de veerboot op die tegel op het meer verleggen. [4] Je moet met de veerboot 2 wegdelen (eindigend in een steiger) verbinden. Je mag de veerboot ook zo verleggen dat deze geen verbinding meer heeft met de zojuist verlengde weg. Je mag alleen de eerste veerboot vanaf de gelegde tegel verleggen. [5]
Speciale situatie: Als de zojuist gelegde tegel meer wegen met veerboten verlengt, dan mag je op elk van deze wegen de eerste veerboot verleggen.
Door het verplaatsen van veerboten kan het zijn dat een weg die was afgebouwd en geteld nu niet meer afgebouwd is. [6] [7]
Extra spelregels: Je mag een veerboot niet meer dan één keer per beurt verleggen. Leg je een tegel met een meer aan een weg met een veerboot aan, dan plaats je eerst je meeple (optioneel), dan plaats je een nieuwe veerboot en tot slot mag je, indien aanwezig, dan één (of meerdere) veerboten verleggen op de zojuist verlengde wegen.
Aanvullende verduidelijking
Als meerdere wegen door het leggen van een landtegel verlengd worden, mag de eerste veerboot op elk van deze wegen verlegd worden. Er kunnen dus maximaal 4 veerboten verlegd worden.
Op onderstaande diagrammen wordt het verleggen van meerdere veerboten na het leggen van een landtegel uitgelegd. De afbeeldingen zijn gebaseerd op originelen van Christof Tisch zoals geplaatst op BGG. [8]
Samenvatting van de volgorde
Bij het spelen van De Veerboten is de beurtvolgorde als volgt:
- 1. Tegel (met een meer) leggen
- 2. Meeple zetten
- 3. Veerboot plaatsen
- 4. Veerboot verleggen
- 5. Puntentellingen afhandelen
Andere uitbreidingen
Speel je in combinatie met andere uitbreidingen, neem dan onderstaande opmerkingen in acht:
Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen
De meren in Kathedralen & Herbergen hebben niets te maken met de meren van De Veerboten. Wegen met een veerboot maar zonder herberg zijn nog steeds maar 1 punt per tegel waard.
Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters
Als je door het verleggen van een veerboot de weg waarop je bouwmeester staat verlengt, krijg je geen extra beurt; daarvoor moet je een nieuwe tegel aan die weg leggen. [9]
Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen
Met het leggen van een abdij kun je een weg wel afsluiten, maar wordt deze niet verlengd, dus mag de speler geen veerboot verplaatsen.[10]
Tegelverdeling
C3 Editie
Het uiterlijk van het meer kan op tegels met dezelfde indeling anders zijn.
Opmerking: In C3 is de tegelverdeling gewijzigd. Eén van de eerdere meren met drie wegen (een FRRR-tegel) is een tweede meer met vier wegen (een RRRR-tegel) geworden.
C2 Editie
Het uiterlijk van het meer kan op tegels met dezelfde indeling anders zijn.
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑
We preferred to include a wording based on the German rules since they are more clear and complete than the English rules by ZMG. The current English version reads:
If you place a meeple as a highwayman on a tile with a lake that you just placed, take one ferry from the supply and place it on the lake. You must place this ferry in such a way that it connects two of the road segments on that tile, but you may choose which two are connected. Any remaining road segments on this tile end.
- ↑ Deze stap (het plaatsen van een veerboot) is onafhankelijk van het zetten van een meeple. (5/2014)
- ↑ Deze spelvolgorde zorgt voor een mechanisme om een meeple op een weg te krijgen die al bezet wordt door andere meeples, zoals te zien is in Voorbeeld 1.
- ↑ De weg veerboot moet onderdeel zijn van de weg om die in deze situatie te mogen verplaatsen. Met andere woorden, als je een weg verlengt die in een meer eindigt zonder verbonden te zijn aan de veerboot, dan kan die veerboot niet verplaatst worden. (2/2013)
- ↑ Met andere woorden, je mag de eerste veerboot verleggen die je tegenkomt als je de weg volgt vanaf de nieuw aangelegde tegel. Je mag geen veerboten verleggen die verder van die tegel af liggen. (1/2013)
- ↑ Het volgende voorbeeld laat zien hoe een afgebouwde weg onafgebouwd wordt door een veerboot te verplaatsen.
- ↑ Bovendien kan een weg ook afgebouwd raken door alleen een veerboot te verplaatsen, zonder die te verlengen, aangezien een wegdeel zonder veerboot bij het meer eindigt.
- ↑
Het bericht van Christof Tisch op BGG over het verlengen van wegen en verplaatsen van veerboten vind je hier:
https://boardgamegeek.com/image/1537687/carcassonne-ferries?size=medium (1/2013) - ↑ Als de bouwmeester door het verplaatsen van een veerboot gescheiden raakt van de meeple van een speler, neemt die speler zijn bouwmeester weer terug in zijn voorraad. Het is niet van belang of de meeple op een weg is blijven staan. (5/2013)
- ↑ Deze verheldering volgt dezelfde redenering als bij de interactie tussen de abdij en de bouwmeester.