De Veerboten

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Ferries and the translation is 100% complete.
Other languages:
Ferries C3 Tile 03.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. Ferries C2 Tile 03.jpg
Ferries C1-03.pngLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
De Veerboten De Veerboten
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Er loopt een groot aantal wegen door het rijk van Carcassonne. De nieuwe veerboten veranderen de routes en dat betekent nieuwe mogelijkheden voor jouw ondernemende struikrovers.

Algemene informatie en opmerkingen

Markering

De tweede editie, kortweg C2 genoemd, van De Veerboten (Mini #3) werd in 2017 uitgebracht door HiG en maakt deel uit van Big Box 6 Big Box 6. Een derde editie, kortweg C3 genoemd, werd in 2021 uitgegeven en bevat meer gedetailleerde afbeeldingen, steden met afgekapte gebouwen en enkele kleine veranderingen in de bewoording. Momenteel is de C3 versie van deze uitbreiding alleen verkrijgbaar als onderdeel van Big Box 7 Big Box 7.

Deze uitbreiding werd oorspronkelijk in 2012 uitgegeven in een eerste editie, kortweg C1 genoemd.

Speelmateriaal

 • 8 landtegels met meren
Tegel met een meer
 • 8 houten veerboten
Figure Ferry.png

Spelregels

Voorbereiding

Schud de tegels met meren door de andere landtegels en maak zoals gebruikelijk gedekte stapels. Leg de veerboten klaar zodat alle spelers er gemakkelijk bij kunnen.

Spelverloop

Figure Ferry.png
1. Landtegel leggen

Trekt een speler een tegel met een meer, dan wordt die volgens de gebruikelijke regels aangelegd.

2. Een meeple en een veerboot zetten [1]

Je mag nu een meeple zetten. Kies je een weg, dan moet je één van de 3 of 4 wegdelen kiezen. Daarna neem je een houten veerboot uit de voorraad en verbind je 2 wegdelen met elkaar. [2] [3]Met een veerboot verbonden wegdelen vormen een doorgaande weg. Wegdelen zonder veerboot sluiten een weg af.

Voorbeeld 1:Rood legt een tegel met een meer aan en zet er een meeple op als struikrover.
Rood legt de veerboot zo neer dat de weg verbonden is met die waarop ook blauw een struikrover heeft.
3. Puntentelling afhandelen

Worden door het leggen van een tegel met een meer projecten afgebouwd, dan worden deze zoals gebruikelijk geteld.

Example 2: Je legt een tegel met een meer aan, ❶ zet er een meeple op en
❷ legt dan een veerboot neer, daarmee bouwt je de weg van blauw en je eigen stad af.
Blauw krijgt 3 punten, jij 8 points, en ❸ beiden nemen hun meeples terug in hun voorraad.
Eindtelling

Aan het einde van het spel geldt de normale puntentelling voor niet afgebouwde projecten.

Veerboten liggen niet op een vaste plek. In de loop van het spel kan de richting ervan nog veranderen:

1. Een weg met een veerboot verlengen

Wegen met veerboten verlengen en veerboten verleggen

Leg je een landtegel aan een weg waarin een veerboot ligt, dan mag je (na het eventueel zetten van een meeple) de veerboot op die tegel op het meer verleggen. [4] Je moet met de veerboot 2 wegdelen (eindigend in een steiger) verbinden. Je mag de veerboot ook zo verleggen dat deze geen verbinding meer heeft met de zojuist verlengde weg. Je mag alleen de eerste veerboot vanaf de gelegde tegel verleggen. [5]

Speciale situatie: Als de zojuist gelegde tegel meer wegen met veerboten verlengt, dan mag je op elk van deze wegen de eerste veerboot verleggen.

Door het verplaatsen van veerboten kan het zijn dat een weg die was afgebouwd en geteld nu niet meer afgebouwd is. [6] [7]

Extra spelregels: Je mag een veerboot niet meer dan één keer per beurt verleggen. Leg je een tegel met een meer aan een weg met een veerboot aan, dan plaats je eerst je meeple (optioneel), dan plaats je een nieuwe veerboot en tot slot mag je, indien aanwezig, dan één (of meerdere) veerboten verleggen op de zojuist verlengde wegen.

Voorbeeld 3: Rood legt een tegel aan die een weg met een veerboot verlengt. Rood verlegt de veerbood van ❶ naar ❷. De meeples van rood en geel staan nu niet meer op dezelfde weg.

Aanvullende verduidelijking

Als meerdere wegen door het leggen van een landtegel verlengd worden, mag de eerste veerboot op elk van deze wegen verlegd worden. Er kunnen dus maximaal 4 veerboten verlegd worden.

Op onderstaande diagrammen wordt het verleggen van meerdere veerboten na het leggen van een landtegel uitgelegd. De afbeeldingen zijn gebaseerd op originelen van Christof Tisch zoals geplaatst op BGG. [8]

Voorbeeld 4: If Rood legt een landtegel aan. Rood mag nu zowel veerboot ❶ als ❷ verleggen. Rood mag niet veerboot ❸ verleggen aangezien dat niet de eerste veerboot is vanaf de zojuist gelegde tegel. De gele meeple heeft in dit voorbeeld geen invloed op de veerboten.
Voorbeeld 5: If Rood legt een landtegel aan. Rood moet hier een veerboot op zetten. Vervolgens mag rood de veerboten ❶, ❷ en ❸ verleggen die allemaal de eerste veerboot zijn op de zojuist verlengde wegen. Hoe rood de veerboot op de zojuist gelegde tegel zet staat los van welke veerboten verlegd mogen worden.

Samenvatting van de volgorde

Bij het spelen van De Veerboten is de beurtvolgorde als volgt:

1. Tegel (met een meer) leggen
2. Meeple zetten
3. Veerboot plaatsen
4. Veerboot verleggen
5. Puntentellingen afhandelen

Andere uitbreidingen

Speel je in combinatie met andere uitbreidingen, neem dan onderstaande opmerkingen in acht:

Uitbr. 1 - Kathedralen en HerbergenUitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen

Officiële verheldering van de uitgever De meren in Kathedralen & Herbergen hebben niets te maken met de meren van De Veerboten. Wegen met een veerboot maar zonder herberg zijn nog steeds maar 1 punt per tegel waard.

Uitbr. 2 - Kooplieden en BouwmeestersUitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters

Officiële verheldering van de uitgever Als je door het verleggen van een veerboot de weg waarop je bouwmeester staat verlengt, krijg je geen extra beurt; daarvoor moet je een nieuwe tegel aan die weg leggen. [9]

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen

Interpretatie uit de gemeenschap Met het leggen van een abdij kun je een weg wel afsluiten, maar wordt deze niet verlengd, dus mag de speler geen veerboot verplaatsen.[10]

Tegelverdeling

C3 Editie

Totaal aantal tegels: 8

Het uiterlijk van het meer kan op tegels met dezelfde indeling anders zijn.

Opmerking: In C3 is de tegelverdeling gewijzigd. Eén van de eerdere meren met drie wegen (een FRRR-tegel) is een tweede meer met vier wegen (een RRRR-tegel) geworden.

C2 Editie

Totaal aantal tegels: 8

Het uiterlijk van het meer kan op tegels met dezelfde indeling anders zijn.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap We preferred to include a wording based on the German rules since they are more clear and complete than the English rules by ZMG. The current English version reads:

  If you place a meeple as a highwayman on a tile with a lake that you just placed, take one ferry from the supply and place it on the lake. You must place this ferry in such a way that it connects two of the road segments on that tile, but you may choose which two are connected. Any remaining road segments on this tile end.

 2. Officiële verheldering van de uitgever Deze stap (het plaatsen van een veerboot) is onafhankelijk van het zetten van een meeple. (5/2014)
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Deze spelvolgorde zorgt voor een mechanisme om een meeple op een weg te krijgen die al bezet wordt door andere meeples, zoals te zien is in Voorbeeld 1.
 4. Officiële verheldering van de uitgever De weg veerboot moet onderdeel zijn van de weg om die in deze situatie te mogen verplaatsen. Met andere woorden, als je een weg verlengt die in een meer eindigt zonder verbonden te zijn aan de veerboot, dan kan die veerboot niet verplaatst worden. (2/2013)
  Voorbeeld: Deze veerboot kan niet meer verplaatst worden als de weg die naar het meer loopt verlengd wordt omdat de veerboot er niet mee verbonden is.
 5. Officiële verheldering van de uitgever Met andere woorden, je mag de eerste veerboot verleggen die je tegenkomt als je de weg volgt vanaf de nieuw aangelegde tegel. Je mag geen veerboten verleggen die verder van die tegel af liggen. (1/2013)
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Het volgende voorbeeld laat zien hoe een afgebouwde weg onafgebouwd wordt door een veerboot te verplaatsen.
  Voorbeeld: Weg A die bij een veerbootmeer eindigt is in een vorige beurt afgebouwd. Rood verlengt een weg met de veerboot op hetzelfde meer, en besluit om de veerboot van ❶ naar ❷ te verplaatsen. Een gevolg van deze actie is dat de eerder afgebouwde weg heropend wordt, die nu de onafgebouwde weg A' wordt.
 7. Interpretatie uit de gemeenschap Bovendien kan een weg ook afgebouwd raken door alleen een veerboot te verplaatsen, zonder die te verlengen, aangezien een wegdeel zonder veerboot bij het meer eindigt.
 8. Interpretatie uit de gemeenschap Het bericht van Christof Tisch op BGG over het verlengen van wegen en verplaatsen van veerboten vind je hier:

  https://boardgamegeek.com/image/1537687/carcassonne-ferries?size=medium (1/2013)
 9. Officiële verheldering van de uitgever Als de bouwmeester door het verplaatsen van een veerboot gescheiden raakt van de meeple van een speler, neemt die speler zijn bouwmeester weer terug in zijn voorraad. Het is niet van belang of de meeple op een weg is blijven staan. (5/2013)
 10. Interpretatie uit de gemeenschap Deze verheldering volgt dezelfde redenering als bij de interactie tussen de abdij en de bouwmeester.