Tunelul (prima ediție)

From Wikicarpedia
Revision as of 15:24, 29 December 2022 by NGC 54 (talk | contribs) (Created page with "Jucătorii au posibilitatea de a utiliza tunelurile într-un fel nimicitor, făcând ca un drum să fie imposibil de finalizat și blocând toți supușii de pe el pentru tot restul jocului: un jucător poate provoca această situație dacă revendică o deschizătură de tunel cu un jeton și dacă nu plasează niciodată cel de-al doilea jeton. Această posibilitate a stârnit multe dispute.")
Jump to navigation Jump to search
Exclamation2.png

Această pagină este
în curs de traducere.

Informații generale și comentarii

Spielbox Numărul 6 2009
Cartonașele extensiei
Simbolul extensiei

Lansat original în Spielbox în 2009.[1]

Conținut

  • 4 cartonașe de teren
  • 12 jetoane de tunel, câte două jetoane în șase culori
Jeton de tunel


Reguli

Pregătire

Cele patru cartonașe de teren sunt amestecate împreună cu cele din jocul de bază. Fiecare jucător își primește jetoanele de tunel corespunzătoare culorii sale. În jocurile în doi, fiecare jucător poate folosi câte trei seturi de jetoane; în jocurile cu trei jucători, fiecare poate folosi câte două seturi.[2]

Toate regulile jocului de bază se aplică, cu următoarele adiții.

Desfășurarea jocului

Revendică tuneluri cu jetoane

În timpul turei sale,[3] un jucător are posibilitatea de a plasa unul dintre jetoanele sale de tunel pe oricare deschizătură de tunel nerevendicată,[4] incluzând pe cartonașul de teren ce tocmai a fost plasat. Independent de asta, regulile pentru plasarea unui supus rămân aceleași.[5]

Când este finalizat un tunel subteran?

Atât timp cât nu există niciun jeton de tunel ce să revendice o deschizătură de tunel, drumul ce duce la ea este „fără capăt”, fără a fi finalizat.[6] Drumul rămâne nefinalizat chiar și atunci când un jeton de tunel este plasat pe cartonaș. Numai atunci când cel de-al doilea jeton de tunel este plasat pe altă deschizătură de tunel nerevendicată (care poate sau nu să fie pe același cartonaș) sunt definite „intrarea” și „ieșirea” tunelului și este finalizat tunelul.[7] Drumul trece apoi prin subteran prin tunel, dar nu este finalizat la ieșirea tunelului. Drumul este finalizat în modul obișnuit, precum prin atingerea unei răscruci.

Culoarea jetoanelor de tunel este importantă numai pentru legarea a două deschizături de tunel. Desigur, tunelul este construit pentru toată lumea; de exemplu, un tâlhar de altă culoare poate evalua un drum care trece printr-un tunel terminat. În cazuri extreme, un drum poate trece prin subteran de câteva ori la rând.[8]

Evaluare

Se evaluează numai segmentele vizibile ale unui drum finalizat.[9][10]

Exemplu: Următoarea secvență ar evalua 6 puncte (sau 12 cu un han):
  1. Cartonaș cu un drum ce duce dinspre o poartă de oraș
  2. Cartonaș cu un drum curbat
  3. Cartonaș cu un portal de tunel
  4. Cartonaș cu o ieșire de tunel
  5. Cartonaș cu un drum drept
  6. Cartonaș cu o răscruce

După evaluare, jetoanele de tunel rămân acolo unde se află, astfel încât pot fi construite cel mult cinci tuneluri (sau șase cu tuneluri din alte extensii).

Clarificări adiționale

Ai grijă cu cartonașele afișate mai jos.[11]

Tunnel C1 Tile 1.jpg Acest cartonaș are 2 segmente de câmp (jumătatea de sus, jumătatea de jos).
Tunnel C1 Tile 2.jpg Acest cartonaș are 3 segmente de câmp (jumătatea de sus, stânga-jos, dreapta-jos).
Tunnel C1 Tile 3.jpg Acest cartonaș are 2 segmente de câmp (dreapta-jos, 3/4 din cea a mai rămas din cartonaș).
Tunnel C1 Tile 4.jpg Acest cartonaș are 3 segmente de câmp (jumătatea de sus, stânga-jos, dreapta-jos) - drumul ce se sfârșește la un grup de case nu împarte segmentul de câmp de sus. „Câmpul” din dreapta-sus și cel din stânga-sus se conectează.

Variante

Jucătorii au posibilitatea de a utiliza tunelurile într-un fel nimicitor, făcând ca un drum să fie imposibil de finalizat și blocând toți supușii de pe el pentru tot restul jocului: un jucător poate provoca această situație dacă revendică o deschizătură de tunel cu un jeton și dacă nu plasează niciodată cel de-al doilea jeton. Această posibilitate a stârnit multe dispute.

In order to mitigate this situation, some variants have been suggested: [12]

  • You are only allowed to place a tunnel token on a tunnel opening if at least 1 of your followers is placed on the road connected to that tunnel. (Thanks to Player77)
  • The affected player is allowed to steal the 2nd tunnel token and place it immediately during their turn, if the token's owner did not use at least one opportunity to place it. (Thanks to Christwart Conrand, creator of the expansion)
  • Both tunnel tokens must be placed at the same time when road with a tunnel is occupied by a player. Moreover, tunnel tokens should not be player-specific. (Thanks to Whaleyland)
  • Players cannot use a tunnel token to block an opponent's follower. (Thanks to corinthiens13)

Alte extensii

Tuneluri în alte extensii

Tiles from other expansions, such as The Princess and the Dragon and Abbey and the Mayor which also depict tunnels, can also be used with the rules for the Spielbox tunnel expansion; as such, the openings can be claimed with tokens. In this case the road leading through the tunnel does not count as continuous, contrary to the stated rules.

Tile from The Princess And The Dragon showing a tunnel
Tile from Abbey And Mayor showing a tunnel

Regele și cavalerul brigand

A player will get the Robber Baron tile if he or she places a tunnel token that completes the longest road at that moment in the game.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: There are two long independent roads connected via a tunnel marked with same color tunnel tokens. At that moment, the road becomes the longest road. Who gets the Robber Baron tile: the player who laid the last tunnel token or the player who placed the last tile considering both roads, including the tunnel tiles?

Răspuns: In this case, the player who placed the last tunnel token will get the Robber Baron tile, not the player who placed the last tile of the combined road.

Referință pentru cartonașe

Cartonașe totale: 4
Tunnel C1 Tile 1.jpg x1
Tunnel C1 Tile 2.jpg x1
Tunnel C1 Tile 3.jpg x1
Tunnel C1 Tile 4.jpg x1

Jetoane totale: 12

Token Tunnel blue C1.png  x2
Token Tunnel yellow C1.png  x2
Token Tunnel grey C1.png  x2
Token Tunnel green C1.png  x2
Token Tunnel red C1.png  x2
Token Tunnel black C1.png  x2

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Pentru Tunelul avem trei seturi de reguli după care se ne luăm: cele publicate original în Spielbox; un set de pe site-ul web al Hans im Glück; și, bazat pe asta, o traducere în limba engleză de pe site-ul web Spielbox website. Am folosite cele ale Hans im Glück ca bază pentru această secțiune, deși vom semnala orice diferență dintre versiuni după cum este necesar.
  2. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile publicate în Spielbox spun că în jocurile în doi fiecare poate lua câte două seturi de jetoane.
  3. Interpretare din partea comunității Nu este specificat un moment specific în timpul turei, ceea ce indică că jetonul poate fi plasat oricând în timpul turei. (10/2014)
  4. Interpretare din partea comunității Regulile spun „neocupată”, dar am simțit că ar trebui făcută o deosebire între ocupare (cu un meeple) și revendicare (cu un jeton).
  5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această propoziție nu se găsește în versiunea publicată de Spielbox; clarifică că un jucător poate în aceeași tură atât să plaseze un supus, cât și să plaseze un jeton de tunel.
  6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această secțiune și următoarea sunt cu mult revizuite față de regulile publicate în Spielbox, clarificând câteva probleme.
  7. Interpretare din partea comunității Regulile menționează numai că intrarea și ieșirea tunelului sunt „definite”, dar simțim că ar trebui făcută o deosebire între un drum care este finalizat și un tunel care este terminat. Traducerea Spielbox în engleză nu o face și este potențial confuzionantă.
  8. Interpretare din partea comunității Regulile Spielbox în engleză adaugă că un drum poate „[să treacă] prin subteran pe sub alte drumuri.” („[pass] behind other roads underground.”). Suntem înclinați să credem că aceasta este o traducere greșită a „hintereinander”, sau „la rând”.
  9. Interpretare din partea comunității Ar părea logic ca dacă „intrarea” și „ieșirea” unui tunel sunt pe același cartonaș, acestea să valoreze ca numai un singur punct pentru evaluare, precum două segmente ale unui oraș de pe un singur cartonaș se numără ca fiind 1 cartonaș la evaluare.
  10. Interpretare din partea comunității Deși nu este precizat explicit, drumul finalizat cu jetoane de tunel este evaluat în timpul fazei normale de evaluare, căci regulile nu indică nimic în sens contrar. (10/2014)
  11. Clarificare oficială din partea publicatorului Această clarificare a fost confirmată de Christwart Conrad, autorul extensiei. A confirmat faptul că cartonașul de tip „DDDD” are 3 segmente de câmp.

     Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Ne-ar plăcea să verificăm dacă drumul ce se sfârșește la grupul de case împarte câmpul în partea de sus sau nu. Cu alte cuvinte, acest cartonașe are 3 sau 4 câmpuri?

    Răspuns: Acest cartonaș are 3 câmpuri. (8/2021)

    Tunnel C1 Tile 4.jpg

    He also provided a link to BGG discussing the fields on the four tiles.

    https://boardgamegeek.com/thread/1001627/tunnels-and-fields

  12. Interpretare din partea comunității The first two variants were discussed on two consecutive posts available on BGG:
    https://boardgamegeek.com/thread/455033/article/4894966#4894966
    The remaining variants where discussed on several posts on Carcassonne Central (replies #2 and #10):
    https://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=5481.msg79746#msg79746