De Tunnel (1st editie)/nl

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tunnel (1st edition) and the translation is 91% complete.
Outdated translations are marked like this.
Tunnel C1 Tile 3.jpg Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Deze uitbreiding is niet in andere edities uitgebracht.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Spielbox Tunnel.png
Spielbox nummer 6, 2009

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Markering

Oorspronkelijk in 2009 uitgebracht in Spielbox . [1]

Speelmateriaal

  • 4 land tegels
  • 12 tunnel fiches, twee fiches in zes verschillende kleuren
Tunnel fiche


Spelregels

Voorbereiding

De vier landtegels worden gemengd met die van het basisspel. Iedere speler krijgt de bij zijn kleur behorende tunnelfiches. In een spel met twee spelers mag elke speler drie sets fiches gebruiken; in een spel met drie spelers mag elke speler twee sets gebruiken.. [2]

Alle regels van het basisspel zijn van toepassing, met de volgende toevoegingen.

Spelverloop

De tunnels claimen met fiches

Tijdens zijn of haar beurt, [3] een speler mag een van zijn of haar tunnelfiches op een nog ongeclaimde [4] tunnelingang leggen, ook op de zojuist aangelegde landtegel. Los daarvan blijven de regels voor het zetten van een horige hetzelfde. [5]

Wanneer is een ondergrondse tunnel voltooid?

Zolang er geen tunnelfiche is die een tunnelopening claimt, is de weg ernaartoe " onderbroken", zonder volledig te zijn.. [6] De weg blijft onvolledig, ook als er een tunnelfiche op de tegel wordt geplaatst. Pas als het tweede tunnelfiche van dezelfde kleur op een andere niet-geclaimde tunnelopening (al dan niet op dezelfde tegel) wordt geplaatst, zijn de "ingang" en "uitgang" van de tunnel duidelijk, en is de tunnel voltooid.. [7] De weg loopt dan ondergronds door de tunnel, maar is niet voltooid bij de uitgang van de tunnel. De weg wordt op de gebruikelijke manier voltooid, bijvoorbeeld door het bereiken van een kruising.

De kleur van de tunnelfiches is alleen van belang voor het verbinden van twee tunnelopeningen. Een struirover van een andere kleur kan bijvoorbeeld een weg scoren die door een voltooide tunnel loopt. In extreme gevallen kan een weg meerdere keren achter elkaar ondergronds lopen. [8]

Puntentelling

Alleen de zichtbare delen van een voltooide weg krijgen een score.. [9] [10]

Voorbeeld: De volgende reeks zou 6 punten opleveren (of 12 met een herberg):
  1. Tegel met een weg die leidt van een stadspoort
  2. Tegel met een gebogen weg
  3. Tegel met een tunnelpoort
  4. Tegel met een tunneluitgang
  5. Tegel met een rechte weg
  6. Tegel met een kruising

Na de puntentelling blijven de tunnelfiches waar ze zijn, zodat er maximaal vijf tunnels (of zes met tunnels uit andere uitbreidingen) kunnen worden gebouwd..

Aanvullende verduidelijkingen

Wees voorzichtig met de tegels hieronder.. [11]

Tunnel C1 Tile 1.jpg Deze tegel heeft 2 twee weilanden (bovenste helft, onderste helft).
Tunnel C1 Tile 2.jpg Deze tegel heeft 3 weilanden (bovenste helft, linksonder, rechtsonder).
Tunnel C1 Tile 3.jpg Deze tegel heeft 2 weilanden (rechtsonder, het resterende 3/4 van de tegel).
Tunnel C1 Tile 4.jpg Deze tegel heeft 3 weilanden (bovenste helft, linksonder, rechtsonder) - de weg die eindigt bij een groep huizen splitst het weiland niet aan de bovenkant. Het "weiland" rechtsboven en linksboven sluiten wel aan..

Varianten

Spelers kunnen de tunnels op een sluwe manier gebruiken om het onmogelijk te maken een weg af te bouwen en alle horigen die erop staan voor de rest van het spel vast te zetten: een speler kan deze situatie bewerkstelligen door een tunnelopening te claimen met een fiche en het tweede fiche nooit te leggen. Deze mogelijkheid heeft veel discussie opgeleverd.

Om deze situatie te verzachten zijn enkele varianten voorgesteld: [12]

  • Je mag alleen een tunnelfiche op een tunnelopening leggen als minstens 1 van jouw horigen op de weg staat die met die tunnel verbonden is. (Met dank aan Player77)
  • De getroffen speler mag het 2e tunnelfiche stelen en het onmiddellijk tijdens zijn beurt plaatsen, als de eigenaar van het fiche niet minstens één gelegenheid heeft gebruikt om het te plaatsen. (Met dank aan Christwart Conrand, maker van de uitbreiding)
  • Beide tunnelfiches moeten tegelijkertijd worden geplaatst wanneer een weg met een tunnel door een speler wordt bezet. Bovendien mogen tunnel-fiches niet speler-specifiek zijn. (Met dank aan Whaleyland)
  • Spelers mogen een tunnelfiche niet gebruiken om een horige van een tegenstander te blokkeren. (Met dank aan corinthiens13)

Andere uitbreidingen

This section contains additional information about the interactions with other Carcassonne expansions.

Tunnels in andere uitbreidingen

Interpretatie uit de gemeenschap Tegels uit andere uitbreidingen, zoals De Draak, de Fee en de Jonkvrouw en Burgemeesters en Abdijen die ook tunnels voorstellen, kunnen ook gebruikt worden met de regels voor de Spielbox tunneluitbreiding; als zodanig kunnen de openingen met fiches geclaimd worden. In dit geval telt de weg die door de tunnel loopt niet als doorlopend, in tegenstelling tot de vermelde regels..

Tegel van De Draak, de Fee en de Jonkvrouw die een tunnel laat zien
Tegel van Burgemeesters en Abdijen die een tunnel laat zien

Uitbr. 6 - Graaf, Koning en ConsortenUitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten

Interpretatie uit de gemeenschap Een speler krijgt de roofriddertegel als hij of zij een tunnelfiche plaatst dat de langste weg op dat moment in het spel voltooid.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Er zijn twee lange onafhankelijke wegen die verbonden zijn via een tunnel, gemarkeerd met tunnel-fiches van dezelfde kleur. Op dat moment wordt de weg de langste weg. Wie krijgt de roofriddertegel: de speler die de laatste tunnelfiche heeft gelegd of de speler die de laatste tegel heeft gelegd gezien beide wegen, inclusief de tunneltegels?

Antwoord: In dit geval krijgt de speler die de laatste tunnelfiche heeft gelegd de roofriddertegel, niet de speler die de laatste tegel van de gecombineerde weg heeft gelegd.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 4
Tunnel C1 Tile 1.jpg ×1
Tunnel C1 Tile 2.jpg ×1
Tunnel C1 Tile 3.jpg ×1
Tunnel C1 Tile 4.jpg ×1
Totaal aantal fiches: 12

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Voor De Tunnel hebben we drie soorten regels om te gebruiken: die oorspronkelijk gepubliceerd zijn in Spielbox; een reeks op de website van Hans im Glück; en op basis daarvan een Engelse vertaling op de website van Spielbox. Wij hebben die van Hans im Glück als basis voor dit gedeelte, hoewel wij indien nodig op de verschillen tussen de versies zullen wijzen..
  2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De regels die zijn gepubliceerd in Spielbox zeggen dat in spellen van twee personen, ieder maar twee sets fiches mag nemens.
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Er wordt geen specifiek tijdstip tijdens de beurt vermeld, wat betekent dat het fiche op elk moment tijdens de beurt kan worden gelegd. (10/2014)
  4. Interpretatie uit de gemeenschap In de spelregels staat "onbezet", maar wij vinden het de moeite waard om een onderscheid te maken tussen bezetten (met een meeple) en claimen (met een fiche).
  5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze laatste zin komt niet voor in de gepubliceerde "Spielbox"; het verduidelijkt dat een speler in dezelfde beurt zowel een horige mag zetten als een tunnelfiche mag leggen.
  6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze en de volgende sectie zijn sterk herzien ten opzichte van de regels die in "Spielbox" zijn gepubliceerd, waarbij een aantal zaken zijn verduidelijkt.
  7. Interpretatie uit de gemeenschap De regels vermelden alleen dat de in en uitgang van de tunnel " bepaald" zijn, maar wij vinden het de moeite waard om een onderscheid te maken tussen een weg die voltooid is en een tunnel die klaar is. De "Spielbox" Engelse vertaling doet dat niet, en is eventueel verwarrend..
  8. Interpretatie uit de gemeenschap De "Spielbox" Engelse regels voegen toe dat een weg "[achter] andere wegen ondergronds mag lopen." Wij zijn geneigd te denken dat dit een foute vertaling is van "hintereinander," of "in a row".
  9. Interpretatie uit de gemeenschap Het lijkt logisch dat als de "ingang" en "uitgang" van een tunnel op dezelfde tegel liggen, ze bij de puntentelling slechts als één punt tellen, net zoals twee stadsdelen op één tegel bij de puntentelling slechts als één tegel tellen..
  10. Interpretatie uit de gemeenschap Hoewel dit niet specifiek wordt vermeld, wordt de voltooide weg met de tunnel-fiches gescoord tijdens de normale scoringsfase, aangezien de regels niets anders vermelden.. (10/2014)
  11. Officiële verheldering van de uitgever Deze verduidelijking werd bevestigd door Christwart Conrad, de auteur van de uitbreiding. Hij bevestigde dat de RRRR-tegel 3 veldsegmenten heeft.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Wij willen nagaan of de weg die eindigt bij de groep huizen het veld bovenaan splitst of niet. Met andere woorden, heeft deze tegel 3 of 4 weilanden?

    Antwoord: Deze tegel heeft 3 weilanden. (8/2021)

    Tunnel C1 Tile 4.jpg

    Hij gaf ook een link naar BGG waarin de weilanden op de vier tegels worden besproken.

    https://boardgamegeek.com/thread/1001627/tunnels-and-fields

  12. Interpretatie uit de gemeenschap De eerste twee varianten werden besproken in twee opeenvolgende berichten op BGG:

    https://boardgamegeek.com/thread/455033/article/4894966#4894966
    De overige varianten zijn besproken in verschillende berichten op Carcassonne Central ( zie antwoorden #2 en #10).:

    https://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=5481.msg79746#msg79746