3D Startlandschap

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page 3D Starting Landscape and the translation is 100% complete.

Met 3D Startlandschap kun je verschillende driedimensionale startlandschappen voor Carcassonne bouwen. Tegelijkertijd kun je de inlegfunctie gebruiken om je basisspel en mini-uitbreidingen efficiënter op te bergen.

Other languages:


Symbol 3D Starting Landscape C3.png

Met 3D Startlandschap kun je verschillende driedimensionale startlandschappen voor Carcassonne bouwen. Tegelijkertijd kun je de inlegfunctie gebruiken om je basisspel en mini-uitbreidingen efficiënter op te bergen.

Algemene informatie en opmerkingen

Markering

Het 3D Startlandschap en 3D Startlandschap met alternatieve indeling werden in 2023 uitgegeven door Hans im Glück.

Met elke van deze fan-items kun je verschillende driedimensionale startlandschappen voor Carcassonne bouwen. Tegelijkertijd kun je de opbergfunctie gebruiken om jouw basisspel en mini-uitbreidingen efficiënter op te bergen.

De opbergfunctie vervangt de huidige vakverdeling van de doos. Er is dan meer ruimte voor jouw Carcassonne basisspel en jouw mini-uitbreidingen. Zet de doos in elkaar (zie de hoeken van de doos) en plaats die in de kartonnen doos van Carcassonne. Vervolgens kun je de tegels van het Carcassonne basisspel en de mini-uitbreidingen in de nieuw ontstane vakverdeling opbergen door gebruik te maken van de bijgevoegde tegelhouders.

Het startlandschap vervangt de starttegel. Er zijn geen nieuwe spelregels, maar het biedt wel meer mogelijkheden om landtegels aan te leggen. De op de doos afgedrukte tegels tellen ook mee voor de puntentelling. Je kunt tegels op en rond de doos aanleggen volgens de gebruikelijke spelregels. Behandel het burcht-panorama hetzelfde als de rand van de tafel.

3D Startlandschap
3D Startlandchap met alternatieve opbergvakken

Speelmateriaal

3D Startlandchap 3D Startlandchap met alternative opbergvakken
 • 1x doosje met Carcassonne opdruk
 • 1x doosje met Carcassonne opdruk
 • n.v.t.
 • 4x doosjes zonder Carcassonne opdruk
 • n.v.t.
 • 5x kleine doosjes (voor meeples)
 • 1x 72-tegels houder
 • 1x 72-tegels houder
 • 4x 6-tegels houders
 • 20x 6-tegels houders
 • 10x 12-tegels houders
 • 10x 12-tegels houders
 • 1x burcht panorama
 • 1x burcht panorama

Spelregels

Voorbereiding

Doe de de normale starttegel terug in de doos.

Zet het landschap aan de rand van de tafel, zodat je tijdens het spel geen tegels achter het startlandschap kunt aanleggen en iedereen alle landtegels ongehinderd kan zien. Zet 1 of 3 lege doosjes op de tafel met de open zijde naar onderen. In elk van de lange zijden van de doosjes zie je een kleine sleuf. Steek het burcht panorama in één van die sleuven. Zorg ervoor dat het panorama tussen de twee lagen papier wordt gestoken en dat de afbeelding naar de onderkant van de het doosje gericht is. Gebruik je alle drie de doosjes, stapel ze dan op elkaar zodat ze een trap vormen. De gestapelde "achterkant" aan de rand van de tafel hoeft geen passend landschap te vormen.

Voorbeeld 1: Een enkelvoudig startlandschap opzetten
Voorbeeld 2: Een drievoudig startlandschap opzetten

Als je de startlandschap doosjes op elkaar stapelt, raden we aan om de bovenste een paar millimeter naar voren te schuiven voor meer stabiliteit.

Voorbeeld 3: Zij-aanzicht van het overlappend startlandschap

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Als je een tegel trekt, leg je die volgens de gebruikelijke regels aan. Als de tegel op de startlandschapdoosjes wordt gelegd, moeten de zijden passen bij de randopdruk, behalve die aan de achterkant. [1] Op dezelfde manier moet elke tegel die aan de verticale zijde wordt aangelegd passen bij de randen van op het landschap.

Het burcht panorama moet op dezelfde manier behandeld worden als de rand van de tafel. Standaard sluit het projecten niet af (wegen, steden, kloosters). [2]

Ter herinnering:

 • Rotondes en bruggen sluiten wegen niet af
 • Meren sluiten wegen af.
2. Een meeple zetten

De spelregels voor het zetten van meeples zijn ongewijzigd ten opzichte van die van het basisspel.

3. Puntentellingen afhandelen

Projecten worden zoals gebruikelijk geteld, waarbij de tegels die op de doosjes afgedrukt staan ook meetellen voor de puntentelling. [3] [4]

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Zoals verhelderd door de auteur tijdens Spiel Essen, hebben de doosjes randopdruk wenken om lege plekken als gevolg van productieverschillen te voorkomen. De randopdruk wenken aan de achterkant van de doosjes die als enkelvoudig of drievoudig startlandchap zijn neergezet gelden niet als beperkingen. De zijde die het burcht panorama raakt, laat elke rand toe, en de achterkant van het voorste doosje bij een drievoudig startlandschap moet de rand volgen van de verticale zijde van het bovenste doosje.

   Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Moeten tegels die op het 3D startlandschap gelegd worden rekening houden met de randen zoals afgedrukt op de zijde met het burchtpanorama?

  Antwoord: Nee, de achterzijde accepteert alle tegelranden. De randwenken werden opgenomen om lege gebieden als gevolg van productieverschillen te vermijden. (10/2023)

 2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De bedenker van het startlandschap heeft gesuggereerd dat het burcht panorama projecten af zou moeten sluiten. (4/2023)
  Interpretatie uit de gemeenschap Dit bijzondere geval kan een probleem vormen voor kloosters dicht bij de rand van de tafel als door het burcht panorama sommige delen wel en andere niet als afgesloten worden gezien.
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Sommige projecten kunnen verbonden zijn met delen op de verticale zijden van het startlandschap. In dat geval, tellen die verticale weg- en stadsdelen ook mee voor de puntentelling van dat project.
  In het geval van kloosters, is er geen officiële verheldering verstrekt door Hans im Glück buiten de suggestie om huisregels toe te passen. (4/2023)
 4. Gemeenschapsspelregel Wij suggereren de volgende Gemeenschapsspelregels voor kloosters zelfs al ze tegels op het startlandschap hebben:
  • Afgebouwde kloosters leveren zoals gebruikelijk 9 punten op tijdens het spel.
  • Onafgebouwde kloosters leveren 1 punt op voor de kloostertegel en 1 punt voor elke aangrenzende tegel, zoals gezien vanaf boven.
  Dit is de meest eenvoudige benadering en volgt de gebruikelijke spelregels van het spel en kijkt alleen naar tegels vanaf boven.