Carcassonne Kaarten - Duitsland

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Carcassonne Maps - Germany and the translation is 100% complete.


Dit is een variatie op de nieuwe editie die de spelers de mogelijkheid geeft Carcassonne te spelen waarbij de tegels op een landkaart van Duitsland gelegd worden.

Other languages:


Algemene informatie en opmerkingen

Carcassonne Landkaarten - Duitsland werd oorspronkelijk uitgegeven door Hans im Glück in 2019. Het is een variant voor de nieuwe editie waarmee de spelers op een nieuwe manier Carcassonne kunnen spelen door tegels op een landkaart van Duitsland te leggen. Hans im Glück doet suggesties voor een aantal variaties op de spelregels, maar moedigt spelers ook aan om er zelf te bedenken.

Speelmateriaal

  • 1 Landkaart Carcassonne Landkaarten - Duitsland
Daarnaast heb je nodig:
  • Landtegels: Het is aan te raden om met ongeveer 110-120 tegels te spelen. Het heeft de voorkeur om met de tegels uit het basisspel en die van 2 uitbreidingen te spelen. Als je bijvoorbeeld kiest voor het basisspel plus Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen en Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters, dan speel je met (72 + 18 + 24 =) 114 tegels. In het begin kan het helpen om zonder de aanvullende spelregels en meeples van de uitbreidingen te spelen en alleen de tegels te gebruiken.
  • Meeples: Indien mogelijk, zou elke speler met 9 in plaats van 7 meeples moeten spelen (+ 1 meeple op het scoretableau) [1]

Spelregels

Voorbereiding

Er zijn 3 startvakken: Rostock in het noorden, Erfurt in het midden en Stuttgart in het zuiden (met een donkere rand). Het is het beste om met ten minste 2 startvakken te beginnen. Neem de starttegel (met de donkere achterkant) en een willekeurige andere tegel en leg die om twee van de startvakken. Je start het spel door je eerste tegel aan één van deze tegels aan te leggen.


Startvak Rostock in het noorden
Startvak Erfurt in het midden
Startvak Stuttgart in het zuiden

De algemene spelregels blijven gelijk, en er zijn enkele nieuwe spelregels toegevoegd. Sommige daarvan zijn echter slechts varianten en ideeën die je toe kunt passen, maar dat is geen verplichting.

(Opmerking: vanwege de leesbaarheid gebruiken we de termen grote stad en stad zelfs als die niet altijd de lading dekken.)

Spelverloop

{{RulesPlacingTile|title=1. Een tegel leggen|rules= Je mag alleen tegels leggen op een voorbedrukt vak. Zoals gebruikelijk moet je de tegel aan een reeds gelegde tegel aanleggen.

Voorbeeld 1: Je legt een passende tegel aan de starttegel (in Rostock).

Grote steden

Op vakken met een voorbedrukte grote stad-tegel (Hamburg, Berlin, Hannover, Ruhrgebiet, Frankfurt en München) mag je geen tegel leggen. Zodra je een tegel aan een stadstegel aanlegt, is die verbonden. Vanaf nu, mag iedereen tegels aan de stadstegel aanleggen.

Voorbeeld 2: Je hebt Berlijn in het westen verbonden door middel van een passende tegel. Vanaf nu mag iedereen tegels op de aangrenzende vakken leggen.

Steden

Vakken met steden (met een klein huis, bijvoorbeeld Bremen, Saarbrücken, Nürnberg, ...) zijn gewone vakken. Je mag hierop volgens de algemene spelregels tegels leggen. In de sectie Varianten hieronder vind je een aantal variaties.

Grensvakken met een naastgelegen stad of weg

Overal waar er steden of wegen aan de "grens" van de landkaart zijn afgedrukt moet je een passende tegel leggen.

Voorbeeld 3: De wegen en de stad aan de grens zijn verbonden met passende tegels.

Grensvakken zonder verbinding

De "grens" van de landkaart is neutraal gebied, wat betekent dat als er geen voorbedrukte steden of wegen staan, je daar elke tegel die je wilt mag leggen.

Voorbeeld 4: In dit geval maakt het (voor wat betreft de grens) niet uit hoe je je tegels legt.
2. Een meeple zetten

Na het aanleggen van een tegel mag je volgens de basisregels een meeple zetten.

3. Puntentelling afhandelen

Een wapen [2] levert bij elke puntentelling twee extra punten op ongeacht of die bij een weg of bij een stad staan. [3]

Grote steden

Als je een grote stad afbouwt, tel je die volgens de basisregels. Voorbedrukte tegels van grote steden tellen op dezelfde manier mee als normale stadstegels. Wapens geven extra punten.

Voorbeeld 1: Berlijn is afgebouwd. Als speler met de meerderheid, krijgt rood 20 punten (6 tegels + 4 wapens [2 punten per wapen]).

Grensvakken met een naastgelegen stad of weg

Wegen die bij de grens eindigen zijn aan die kant automatisch afgebouwd. Voorbedrukte wegen of steden worden als normale tegels geteld. Wapens geven extra punten.

Voorbeeld 2: De weg is afgebouwd (hij eindigt in Denemarken). Rood krijgt 8 punten (4 punten voor 4 wegdelen en 4 punten voor de wapens).
Voorbeeld 3: De stad is afgebouwd. Rood krijgt 10 punten. (3 stadstegels + 2 wapens [2 punten per wapen.])

Stad of weg op de grens

Een stad, weg of weide die aan de grens gelegd wordt (naast wolken of de zee) wordt als afgebouwd beschouwd. Ze worden volgens de gebruikelijke spelregels geteld.

Klooster aan de grens

Om een klooster aan de grens af te bouwen en te tellen is het niet noodzakelijk om 8 omliggende tegels te leggen. Alleen de omliggende vakken (ook de diagonale) moeten belegd zijn met een tegel. Voor de telling tellen echter alleen "echte" tegels en voorbedrukte grote steden mee. [4]

Voorbeeld 4: Rood telt zijn klooster aan de grens en krijgt 5 punten (1 punt voor het klooster en 1 punt voor elke aangrenzende tegel. [5] )
Eindtelling

Zoals gebruikelijk leveren stadstegels en wapens op/bij steden of wegen die niet afgebouwd zijn elk slechts 1 punt op. Wapens van onafgebouwde wegen die in een buurland eindigen leveren ook 1 punt op. [6]

Voorbeeld 5: Rood krijgt vier punten voor de onafgebouwde weg (3 voor de tegels en 1 voor het wapen). [7]
Variant.png
Variants

Steden

Je kunt proberen de volgende extra spelregels te gebruiken voor de stadsvakken:

  1. Een tegel leggen op een stad geeft je meteen een extra beurt. Dit mag één keer per hoofd-beurt.
  2. Een tegel op een stad leggen kost 2 punten.
  3. Bij de puntentelling van een weg, krijg je 2 bonuspunten voor elke stad die nog zichtbaar is en jouw weg (horizontaal of verticaal) raakt.

Tegelverdeling

Totaal aantal landkaarten: 1
Maps Germany C2 Map Germany.jpg ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Officiële verheldering van de uitgever Als je extra meeples nodig hebt: alles wat je nodig hebt kun je bestellen in de cundco.de webwinkel.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap De Engelse handleiding die CundCo uitgegeven gebruikt overal in de spelregels "embleem" (emblem) in plaats van "wapen". Uit oogpunt van consistentie met de nieuwe editie gebruiken wij "wapen".
  3. Officiële verheldering van de uitgever Deze zin werd aan de algemene spelregels toegevoegd (12/2019)
  4. Officiële verheldering van de uitgever Voorbedrukte steden en wegdelen in het buitenland tellen niet mee voor het tellen van een klooster. Voor een tellen van een klooster tellen dus alleen:
    • Reguliere landtegels, volgens de normale spelregels
    • Voorbedrukte tegels van grote steden die aan het klooster grenzen
    Projecten aan de grens van de landkaart kijken dus op een andere manier naar voorbedrukte elementen bij de puntentelling (zie ook onderstaande tabel):
    • Wegen nemen normale tegels, voorbedrukte tegels van grote steden met wegen en voorbedrukte wegdelen in het buitenland in overweging.
    • Steden nemen normale tegels, voorbedrukte tegels van grote steden en voorbedrukte stadsdelen in het buitenland in overweging.
    • Kloosters nemen normale tegels en voorbedrukte tegels van grote steden in overweging.
    Project Normale project-tegel Voorbedrukte grote stad-tegel Voorbedrukt segment in het buitenland
    Weg
    Stad
    Klooster
  5. Interpretatie uit de gemeenschap Dit voorbeeld is op 3 april 2019 door de uitgever bijgewerkt. In. het oorspronkelijke voorbeeld was het klooster niet afgebouwd omdat het aangrenzende vak rechtsboven niet belegd was. Bovendien zou je, aangezien het klooster slechts 3 aangrenzende tegels telde, slechts 4 punten mogen krijgen (1 punt voor het klooster en 3 punten voor de aangrenzende tegels).
  6. Officiële verheldering van de uitgever Deze laatste zien werd aan de algemene spelregels toegevoegd (12/2019)
  7. Interpretatie uit de gemeenschap Deze afbeelding is een aangepaste versie van die in de spelregels. We hebben een ongeldig gelegde CRFR-tegel weggelaten.