Kathedralen en Herbergen
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. |
Lees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien. Kathedralen en Herbergen |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. |
Algemene informatie en opmerkingen
Kathedralen en Herbergen is oorspronkelijk uitgegeven door Hans in Glück voor de tweede editie, kortweg C2, in Template:Year 2015. Een derde editie, kortweg C3 genoemd, werd uitgebracht in 2021 inclusief meer gedetailleerde afbeeldingen, steden met afgeknipte gebouwen en enkele kleine veranderingen in de formulering. Momenteel is de C3-versie van deze uitbreiding alleen verkrijgbaar als onderdeel van Big Box 7.
Deze uitbreiding werd oorspronkelijk uitgebracht voor de 1ste Editie, kortweg C1 genoemd, in 2002.
Exemplaren van deze uitbreiding in C2 gedrukt in de periode 2015-2016 hebben de donkere stadsachtergrond.
Speelmateriaal
- 18 landschaps tegels (te herkennen aan dit maakt het makkelijker bij het scheiden van de tegels) inclusief 6 herbergen en 2 kathedralen.
- 8 meeples en 1 abt in het roze. Deze nieuwe set meeples geeft je de mogelijkheid om met een zesde persoon te spelen. [1]
- 6 grote meeples
- 6 punten tegels 50/100[2]
Spelregels
Voorbereiding
Schud de nieuwe landschapstegels met die uit het basisspel en stapel ze zoals normaal op elkaar. Elke speler voegt de grote meeple van hun kleur toe aan hun voorraad. Leg de puntentegels opzij bij het scoretableau voor later gebruik, indien nodig.
Kathedralen en Herbergen
1. Het plaatsen van een tegel
De nieuwe landschapstegels worden precies zo geplaatst als in het basisspel. Hun speciale functie heeft een impact op 3. Het scoren van een project.
2. Het plaatsen van een meeple
De regels voor het plaatsen van meeples zijn ongewijzigd ten opzichte van het basisspel. De speciale eigenschappen van de nieuwe landschapstegels worden hieronder uitgelegd.
Question: Kan ik een meeple op een herberg of op een kathedraal plaatsen?
Antwoord: Nee, een meeple kan geen herberg of kathedraal bezetten. Een meeple kan geplaatst worden op:
- Een weg die langs een herberg loopt, maar nooit langs de herberg zelf.
- Een stadstegel met een kathedraal, maar het speelfiguur wordt een ridder (zelfs als het op het kathedraal-symbool wordt geplaatst). De kathedraal maakt deel uit van de stad. Het is noch een zelfstandig object dat kan worden bewoond, noch een klooster.
3. Het scoren van een project
Het scoren van een weg met een herberg erop
Wanneer een speler een weg voltooit met één of meer herbergen, krijgt de scorende speler(s) 2 punten voor elke tegel van deze afgebouwde weg (dit is in plaats van de gebruikelijke 1 punt per tegel).[3]
Het scoren van een stad met een kathedraal erin
Wanneer een speler een stad voltooit met één of beide kathedralen, alle scorende spelers ontvangen elk 3 punten per tegel en wapenschild voor de voltooide stad (in plaats van de gebruikelijke 2 punten).
Vraag: Is het toegestaan om kathedralen in andermans steden te plaatsen?
Antwoord: Ja, dat is toegestaan, dit is erg praktisch richting het einde van het spel, hierdoor kan het punten kosten voor een grote stad van je tegenstander. Hetzelfde geldt voor wegen met een herberg.
Eindtelling
Bij de eindteling leveren onafgebouwde wegen met een herberg erbij geen punten op. Zelfs als die weg normaal gesproken wel punten opgeleverd zou hebben, zorgt de aanwezigheid van een herberg ervoor dat je geen punten krijgt.
Bij de eindtelling leveren onafgebouwde steden met een kathedraal erin geen punten op. Zelfs als die stad normaal gesproken wel punten opgeleverd zou hebben, zorgt de aanwezigheid van een kathedraal ervoor dat je er geen punten voor krijgt.
De grote meeple
1. Het plaatsen van een tegel
De nieuwe landschapstegels worden precies zo geplaatst als in het basisspel. Hun speciale functie heeft een impact op stap 3.
2. Het plaatsen van een meeple
In plaats van een normale in uw beurt te plaatsen, kunt u ook uw grote meeple plaatsen. De plaatsingsregels voor een grote meeple zijn hetzelfde als die voor een kleine.
3. Een scoren met een grote meeple
Bij het scoren van een actie waar een grote meeple aanwezig is, telt de grote meeple als 2 normale meeples om te bepalen welke speler de controle heeft.
Onthoud dat alle spelers die gelijk staan voor de controle over een kenmerk alle punten krijgen. Als jij meer pionnen hebt dan een van de andere spelers, krijg jij alle punten voor dat onderdeel en de andere spelers krijgen niets.. [4]
Na het scoren worden alle grote meeples in het gescoorde project teruggenomen naar de voorraad van hun eigenaar en deze kunnen in een latere beurt opnieuw worden gebruikt.
Als je een grote meeple als boer gebruikt (zoals hieronder is te zien), en je plaatst deze op het veld, zoals je ook met een normale meeple zou doen. De grote meeple telt dan als 2 boeren in dat veld.
De puntentegels
De puntentegels worden alleen gebruikt bij het scoren.
3. Een actie scoren
Deze nieuwe puntentegels maken het makkelijker om je score bij te houden, aangezien het scoretableau een rondgang is die je tellende meeple meerdere keren kan maken.
Telkens als uw scorende meeple weer op of over het 0-veld komt, neemt u een puntentegel, en legt deze voor u neer met de 50-kant naar boven, en draait de tegel om naar de 100-kant als u weer op of over het 0-veld komt. Ga zo door met het pakken en omdraaien van de puntenfiches als u nog een keer op of over het 0-veld komt.
Aan het einde van het spel tel je de punten van de scorefiches op bij je score op het scoretableau.
Verduidelijking van de nieuwe landschaps tegels
Andere uitbreidingen
Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.
Het losgeld voor een gevangen, grote meeple is hetzelfde als voor elke andere meeple.
Vraag: [Wanneer gevangen genomen door een toren,] is het losgeld voor een grote meeple verdubbeld?
Antwoord: Nee: hij mag dan groot zijn, maar het blijft nog steeds één persoon.
Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten
Deze uitbreiding bevat een De Rivier II tegel met een herberg. In tegenstelling tot andere herbergen, heeft deze een geel dak:
Tegelverdeling
C3 Editie
C2 Editie
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑ Betreffende Big Box 6 en Big Box 7, de zesde set roze meeples en punttegels maakt deel uit van het basisspel en wordt daar beschreven.
- ↑ 2.0 2.1 2.2 Wanneer de Big Box 6 wordt gebruikt, bevat deze een extra set meeples (roze) en tegels om de punten bij te houden (50/100). De Big Box 6 en Big Box 7 bevat 8 punten tegels in plaats van de gebruikelijke 6.
- ↑ Merk op dat een herberg alleen het weggedeelte(s) beïnvloedt waar het direct aan grenst, dus niet alle segmenten op de tegel.
- ↑ Een speler met een grote meeple DOET NIET twee keer zoveel punten opleveren. De grote meeple wordt op precies dezelfde manier behandeld als twee normale meeples; voor twee meeples in een stad, op een weg, of in een veld verdien je maar één keer punten. De enige functie van de grote meeple is om sneller de meerderheid te krijgen. In een klooster bijvoorbeeld verdient de grote meeple precies evenveel punten als een gewone meeple.