Goudkoorts De Sheriff

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Gold Rush The Sheriff and the translation is 100% complete.
Other languages:
GoldRush Sheriff Tile 01.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. GoldRush Sheriff Tile 05.png
Als jouw tegels er zo uitzien, dan heb je de gewone Carcassonne tegels.Base Game C3 Tile M.png
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

De Sheriff is mini-uitbreiding voor Carcassonne: Goudkoorts die oorspronkelijk in 2014 door Hans im Glück uitgebracht werd op Essen Spiel.

Speelmateriaal

  • 1 goudkleurig houten Sheriff-speelstuk
Figure Sheriff.png
  • 6 landtegels met sheriffster-symbool

Spelregels

Voorbereiding

De landtegels van deze mini-uitbreidingen worden door de rest van de tegels van het basisspel geschud. Het sheriff-speelstuk wordt naast het speelveld gezet.

Met uitzondering van de spelregels van deze mini-uitbreiding blijven alle basisspelregels van Carcassonne: Goudkoorts ongewijzigd van kracht.

De sheriff

Figure Sheriff.png

Als een speler in zijn beurt een landtegel met een sherrifster trekt, legt de speler deze volgens de gebruikelijke spelregels aan. Daarna moet de speler de sheriff verplaatsen.

De sheriff verplaatsen

Als de sheriff nog niet op het speelveld staat, zet de speler hem op een onafgebouwde berg. Als de sheriff al op een tegel staat, dan moet de speler hem naar een andere onafgebouwde berg verplaatsen. De sheriff mag altijd op een bergdeel worden gezet, ook als er (op alle tegels van de berg) al goudzoekers en/of tenten staan. Het is niet noodzakelijk hem op een onbezette tegel te zetten.

Uitzondering: Als de sheriff niet naar een ander onafgebouwd berggebied kan worden verplaatst (omdat die er niet zijn), wordt hij weer naast het speelveld gezet.

De sheriff activeren

De speler die de sheriff heeft gezet (of verplaatst) moet nu bij elke andere speler die een tent op de berg heeft een mijnfiches trekken en legt die terug in de voorraad. De voorraad wordt vervolgens geschud. Als er geen mijnfiches op de berg liggen als de sherrif daar wordt gezet (of verplaatst), worden er geen fiches in de voorraad teruggelegd. Als de speler die de sheriff heeft gezet (of verplaatst) zelf ook een tent op de berg heeft, is hij uitgezonderd van het terugleggen van een fiche.

Blauw zet de sheriff op een berg. Omdat geel en zwart ieder een tent op deze berg hebben, moeten zij 1 mijnfiche terugleggen in de voorraad. Blauw hoeft geen fiche terug te leggen, aangezien hij de sheriff gezet heeft.
Goudwinningsverbod

Zolang de berg waar de sheriff staat onafgebouwd is, mag geen enkele speler daar mijnfiches wegpakken. Spelers mogen hun tenten, als ze dat willen, tijdens hun beurt wel naar een andere berg verplaatsen. Als de berg wordt afgebouwd, worden de mijnfiches op de stapel volgens de gebruikelijke spelregels verdeeld en keert de sheriff terug naar zijn plaats naast het speelveld.

Na het activeren van de sheriff, gaat de speler op de gebruikelijk wijze verder met zijn beurt (een pionier zetten, tent inzetten/verplaatsen, mijnfiches pakken).

De sheriff aan het einde van het spel

Als de sheriff aan het einde van het spel op een onafgebouwde berg staat, dan krijgt de eigenaar de erop overgebleven mijnfiches. Als er meerdere eigenaren zijn, dan worden de mijnfiches gelijkelijk verdeeld.

De kerkhoven

GoldRush Sheriff Ex02 Graveyards.jpg

Twee van de landtegels van deze mini-uitbreidingen hebben een kerkhof als project. Als een speler één van beide tegels trekt, wordt die zoals gebruikelijk aangelegd, dan activeert hij de sheriff zoals hierboven beschreven. Daarna voert hij de rest van zijn beurt zoals gebruikelijk uit. Besluit hij een pionier te zetten, dan kan die op de prairie of op het kerkhof gezet worden.

Puntentellingen tijdens het spel

Een kerkhof is afgebouwd als alle 8 omliggende vakken rondom de kerkhoftegel (horizontaal, verticaal en diagonaal) bezet zijn met landtegels. De eigenaar van het kerkhof krijgt 9 punten plus 1 punt voor elke stad op de omliggende tegels.

Puntentelling aan het einde van het spel

Aan het einde van het spel, krijgt de eigenaar van het kerkhof 1 punt voor de kerkhoftegel zelf, voor elke omliggende tegel en voor elke stad op die omliggende tegels.

Einde van het spel: Rood krijgt 9 punten voor de pionier op het kerkhof (7 tegels + 2 steden op de omliggende tegels)

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 6
GoldRush Sheriff Tile 01.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 02.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 03.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 04.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 05.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 06.png ×1