Landkaart-fiches VS west en oost

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Map-Chips USA West and East and the translation is 100% complete.

In het geval van Carcassonne Landkaarten - VS West en Oost, kunnen spelers een kijkje nemen in of gewoon meteen onbekende gebieden binnentrekken.

Other languages:


Algemene informatie en opmerkingen

Carcassonne landkaart-fiches werd oorspronkelijk in 2019 uitgebracht door Hans im Glück. De spelregels voor Carcassonne landkaarten - VS west en oost werden in 2020 uitgegeven.

Dit is een mini-uitbreiding met verschillende spelregels voor elke Carcassonne landkaart. In het geval van Carcassonne landkaarten - VS west en oost mogen spelers een kijkje nemen of zich meteen op onbekend gebied wagen.

Speelmateriaal

  • 15 landkaart-fiches per landkaart.
Carcassonne landkaart-fiches
Achterkant landkaart-fiche

Het is aan te bevelen om met 110-120 tegels per landkaart te spelen, bijvoorbeeld met het basisspel en de eerste en tweede uitbreiding, dat wil zeggen: Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen en Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters. [1]

Spelregels

Voorbereiding

Op elke landkaart staan twee startvakken. Ze zijn gemarkeerd met een bruine rand en je dient met beide te starten. Neem de starttegel (met de donkere achterkant) en een willekeurige andere tegel en leg die op de 2 startvakken op de landkaart. Je begint het spel door je eerste tegel aan één van deze tegels aan te leggen.

VS West: Startvakken op de landkaart VS West aangeduid met pijlen.
VS Oost: Startvakken op de landkaart VS Oost aangeduid met pijlen.

Kies willekeurig 15 van de 30 landkaart-fiches en schud ze. Leg vervolgens op elk stadje (aangeduid met een cirkel ter grootte van een fiche) gedekt een fiche.

Trek 15 willekeurige landtegels zonder ze te bekijken en leg ze gedekt op de omlijnde vakken (paars, oranje, lichtblauw).

Voorbeeld: Zo hoort de opzet van een deel van de VS west landkaart eruit te zien.

Speciale situaties met de landkaarten van de VS

Spel met slechts één landkaart van de VS

Als je slechts één van de twee landkaarten gebruikt, doen de halve vakken aan de rechterzijde van de VS West landkaart en aan de linkerzijde van de VS oost landkaart niet mee, zij maken geen deel uit van het spel. Daar kunnen geen tegels gelegd worden.

Er wordt alleen met de landkaart VS west gespeeld: De halve vakken aan de rechterzijde, hier in rood aangeduid, mogen niet gebruikt worden.
Er wordt alleen met de landkaart VS oost gespeeld:: De halve vakken aan de linkerzijde, hier in rood aangeduid, mogen niet gebruikt worden.

Spel met beide landkaarten van de VS

Je kunt ook met beide landkaarten tegelijk spelen. Als je daarvoor kiest, let dan op de volgende punten:

  • Schuif de landkaart van VS oost over die van VS west totdat je de stippellijn bereikt en bevestig ze met plakband aan elkaar.
  • Aangezien de halve vakken aan de randen van de landkaarten bij het gebruik van beide landkaarten complete vakken vormen, mag je op die vakken nu tegels leggen.
  • Gebruik twee keer zoveel tegels, dus 220-240 tegels.
  • Leg tegels op alle 4 de startvakken en op alle 30 omrande vakken en leg 30 landkaart-fiches op de 30 vakken die met een cirkel gemarkeerd zijn.
  • De spelregels blijven gelijk, houd in je achterhoofd dat de twee landkaarten één grote landkaart vormen. Dat betekent dat als je een landkaart-fiche omdraait, je een verborgen tegel mag bekijken, ook als die op de andere helft van de grote landkaart ligt.
Met beide VS landkaarten spelen: De landkaarten overlappen gebruik makend van de stippellijn (zie cirkel) en vormen volledige vakken waar tegels gelegd mogen worden. Het resultaat is één grote landkaart.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Fiches verzamelen en tegels ontdekken

Telkens als je een tegel op een vak met een fiche legt, neem je het fiche, draait die open en krijgt onmiddellijk het aantal punten dat op het fiche staat (1 of 2). Daarna doe je het fiche terug in de doos om het uit het spel te nemen.

Voorbeeld 1a: Rood legt een tegel op een vak met een fiche en krijgt 2 punten. Het fiche gaat terug in de doos.

Vervolgens kies je een gedekte landtegel waarvan de rand overeenkomt met de kleur van het fiche. Bekijk de voorzijde van de tegel, maar zorg er wel voor dat je medespelers die niet kunnen zien. Probeer de tegel te onthouden. Leg de tegel nu gedekt terug op zijn vak.

Voorbeeld 1b: Aangezien het fiche paars is, neem je een tegel van een vak met een paarse rand en bekijkt die alvorens die weer gedekt terug te leggen.

Je mag elke tegel bekijken, ongeacht waar die op de landkaart ligt en of een van je tegenspelers die al bekeken heeft of niet, mits de kleur van het vak overeenkomt met die van het fiche.

Een tegel laast een verborgen tegel aanleggen

Telkens als je een tegel naast een verborgen tegel aanlegt (dus zo dat een zijde eraan grenst en het landschap daar door zou lopen), wordt de verborgen tegel omgedraaid zodat iedereen die kan zien. Probeer deze tegel nu op zijn vak naast de zojuist aangelegde tegel te leggen zodat hij past (volgens de gebruikelijke spelregels). Je mag de (eerder verbogen) tegel daarbij draaien. Er zijn nu twee mogelijkheden:

  • Het lukt je om de tegel aan te leggen en je krijgt 2 punten.
  • Het lukt niet om de tegel aan te leggen en je verliest 2 punten (worden afgetrokken van je puntenaantal). De tegel, die zojuist is opengedraaid, gaat terug in de doos en wordt derhalve uit het spel verwijderd.
Voorbeeld 2: Rood legt een tegel aan naast de verborgen tegel die je eerder bekeken had. Rood draait de verborgen tegel open en, omdat hij past, legt hij hem aan en krijgt 2 punten.
Voorbeeld 3: Rood legt een tegel aan naast een verborgen tegel zonder te weten wat erop staat. Rood draait de tegel open. Aangezien hij niet past, gaat de tegel terug in de doos en rood verliest 2 punten.
2. Een meeple zetten

Je mag alleen een meeple zetten op de tegel die je als eerste hebt aangelegd. Als je een verborgen tegel opendraait en aanlegt, mag je daar geen meeple op zetten. [2]

3. Puntentelling afhandelen

De puntentelling van alle projecten vindt plaats volgens de gebruikelijke spelregels.

Tegelverdeling

Totaal aantal fiches: 30
Map-Chips C2 Chip Purple 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Purple 2.png ×4
Map-Chips C2 Chip Light Blue 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Light Blue 2.png ×4
Map-Chips C2 Chip Orange 1.png ×6
Map-Chips C2 Chip Orange 2.png ×4

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Veelvoorkomende huisregel of -variant Gebruik 260-280 tegels als je met beide landkaarten en landkaart-fiches speelt aangezien sommige tegels mogelijk weggelegd moeten worden. Hiermee voorkom je ook dat het midden van de twee landkaarten leeg blijft. (Met dank aan corinthiens13.)
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Je mag, zoals gebruikelijk, een meeple zetten op de zojuist aangelegde tegel als die grenst aan het vak waarop een verborgen tegel ligt. Je mag echter, nadat je die open hebt gedraaid en met succes hebt aangelegd geen meeple op de verborgen tegel zetten.
    Betreffende de acties in een beurtvolgorde, heb je eigenlijk alleen de tegel die je zojuist getrokken hebt aangelegd. Je legt de verborgen tegel niet echt aan, maar onthult die en daarom gedraagt die zich als een afgedrukte tegel die voor de spelers verborgen was, maar nu voor alle spelers zichtbaar wordt. Dat verklaart waarom je geen meeple op de verborgen tegel mag zetten. Tot nu toe reserveerde de gedekte verborgen tegel slechts een vak op de landkaart dat niet door een andere tegel in beslag genomen kon worden.