Demo Printează-și-Joacă
Informații generale și comentarii
Lansat original de Hans im Glück în 2020.
Este un joc demo gratuit de tip „printează-și-joacă”:
- Printează cartonașele incluse în regulile PDF (vezi legăturile mai jos) pe hârtie groasă sau lipește printurile pe carton și decupează-le cu grijă.
- Vei avea nevoie de piese de culori diferite. Fiecare jucător are nevoie de 5 piese de aceeași culoare. Jocul original conține acești pioni micuți de lemn pe care îi numim „meepleși”.
- Poți de asemenea să creezi o tablă de punctaj (inclusă de asemenea în regulile PDF) pe care poți afișa punctele în timpul jocului. Pentru a utiliza această tablă de punctaj, vei avea nevoie de alt personaj în culoarea fiecărui jucător. Puteți de asemenea să vă înregistrați scorurile pe hârtie.
- Acest joc demo are cartonașe mai puține (48 în loc de 72) și mai mici. Este de asemenea jucat cu mai puțini meepleși (5 în loc de 7) decât originalul Carcassonne. Regulile sunt spre deosebire la fel și sunt găsite mai jos.
- În jocul de bază sunt de asemenea reguli pentru jucători avansați și 2 miniextensii incluse.
Cartonașele și tabla de punctaj sunt incluse la paginile 2 până la 4 ale cărții de reguli disponibile aici:
- Versiunea engleză:
- Versiunea germană:
Distribuirea cartonașelor este la fel ca cea pentru Carcassonne pentru 2.
Componente și configurare
Următoarea parte explică configurarea inițială și introduce piesele jocului.
Există 48 de CARTONAȘE DE TEREN care prezintă drumuri, orașe și mănăstiri, toate dintre aceste fiind în general înconjurate de câmpuri.
Fiecare cartonaș are același verso cu excepția cartonașului de pornire pe care trebuie să îl marchezi pe verso pentru a îl face ușor de pus deoparte.
Plasează cartonașul de pornire (cel pe care l-ai marcat) în mijlocul mesei. Amestecă restul cartonașelor și depune-le pe masă în mai multe teancuri diferite cu fața în jos în așa fel încât să fie la îndemâna tuturor jucătorilor. Cartonașele pot fi, de asemenea, plasate într-un sac sau cutie de joc și trase la întâmplare.
Apoi vine tabla de joc, pe care o pui la marginea suprafeței voastre de joc.
În cele din urmă, avem meepleșii. Pentru acest joc, ai nevoie de 5 piese de aceeași culoare pentru fiecare jucător. Vei avea de asemenea nevoie de 1 piesă adițională pentru fiecare jucător, pe care o plasezi pe spațiul 0 al tablei de punctaj.
Meepleși |
Prezentare generală și scopul jocului
În Carcassonne, jucătorii execută ture plasând cartonașe și extinzând peisajul drumurilor, orașelor, mănăstirilor și câmpurilor, cu câte un singur cartonaș deodată. Jucătorii își pot de asemenea plasa meepleșii pe teritoriile individuale ale cartonașelor (drumuri, orașe și mănăstiri), unde vor deveni tâlhari, cavaleri și călugări. Punctele sunt obținute pe parcursul jocului, iar jucătorul cu cel mai mare punctaj la sfârșit este câștigătorul.
Desfășurarea jocului
O partidă de Carcassonne este jucată în sensul acelor de ceasornic. Începând cu cel mai tânăr jucător,[1] jucătorul care este la rând execută următoarele acțiuni în ordinea enumerată mai jos, după care este tura jucător următor, și așa mai departe. Mai întâi îți vom da o scurtă descriere a acțiunilor pe care trebuie să le efectuezi în una dintre turele tale. Aceste acțiuni vor fi detaliate pe măsură ce prezentăm drumurile, orașele și în cele din urmă mănăstirile. Deci care sunt aceste acțiuni?
1. Atașarea unui cartonaș
Jucătorul trebuie să tragă exact 1 cartonaș de teren dintr-un teanc și să îl plaseze cu fața în sus adiacent cu oricare cartonaș deja situat pe tablă pentru a continua peisajul.[2] |
Drumurile
1. Atașarea unui cartonaș de teren
Tragi cartonașul ilustrat cu trei segmente de drum ce pornesc dintr-un sat. Trebuie să îl plasezi astfel încât să continue peisajul existent (cartonașele deja în joc). În cazul rar în care un cartonaș nu poate fi plasat legal niciunde, iar toții jucătorii sunt de acord, acesta este eliminat din joc, iar jucătorul trage altul.[3]
2. Plasarea unui meeple drept tâlhar
După ce ai plasat cartonașul, ai posibilitatea de a plasa un meeple drept tâlhar pe unul dintre segmentele de drum ale acelui cartonaș, însă numai dacă drumul nu este ocupat de alt tâlhar.
În exemplul nostru, din moment ce drumul nu este încă finalizat, nu are loc nicio evaluare (vezi acțiunea 3) și vine rândul următorului jucător.
Următorul jucător trage un cartonaș pe care îl plasează pentru a continua peisajul. Nu are posibilitatea de a plasa un meeple pe drumul din dreapta, căci tâlharul tău este deja prezent pe drum. În schimb, alege să își plaseze meepleul drept cavaler în segmentul de oraș al cartonașului.
3. Evaluarea unui drum
Atunci când ambele capete ale unui drum sunt închise, acel drum este finalizat și evaluat. Capătul unui drum este închis atunci când întâlnește un sat,[4] un oraș, o mănăstire sau formează o buclă întâlnindu-și celălalt capăt.
Chiar dacă adversarul tău este cel care a plasat cartonașul, asta tot îți finalizează drumul. Câte puncte încasezi? Când evaluezi un drum, fiecare cartonaș al acelui drum îți aduce câte 1 punct. Aici, din moment ce ai evaluat un drum ce este alcătuit din 3 cartonașe, încasezi 3 puncte.
Acum este timpul să îți marcăm punctajul. Îți marchezi punctajul cu meepleul pe care l-ai plasat pe tabla de scor înainte de a începe jocul. Continuând exemplul nostru, îl muți în față 3 spații pentru a arăta că ai încasat 3 puncte. Notă: dacă punctajul tău trece de 50 de puncte, culcă-ți meepleul tău de scor pentru a îți arăta cele 50+ de puncte.
După fiecare evaluare, ia înapoi în rezerva ta meepleul care tocmai ce a fost evaluat.
Deja am văzut cele mai importante părți ale jocului. Acum vom detalia mai departe aceste acțiuni arătându-ți cum se aplică celorlalte teritorii, adică orașelor și mănăstirilor.
Orașele
2. Plasarea unui meeple drept cavaler
Apoi te uiți dacă se află deja în oraș un meeple drept cavaler. Aici nu este, așa că poți plasa unul dintre meepleși tăi drept cavaler în acest oraș.
3. Evaluarea unui oraș
Hai să ne continuăm exemplul și să presupunem că au trecut câteva ture. Acum tragi acest cartonaș pe care îl plasezi astfel încât să îți continue orașul. Din moment ce cartonașul pe care l-ai plasat finalizează un teritoriu (aici, orașul), acesta trebuie acum să fie evaluat. Un oraș este finalizat când este înconjurat de ziduri și nu există niciun spațiu gol înăuntrul orașului. Din moment ce ai un meeple în orașul finalizat, tu ești jucătorul care îl evaluează.
Fiecare cartonaș dintr-un oraș finalizat valorează 2 puncte. În plus, fiecare blazon valorează încă alte 2 puncte.[5] Pentru acest oraș obții 8 puncte! Ca de obicei, meepleul care se afla în teritoriul evaluat se întoarce în rezerva ta.
Mănăstirile
1. Atașarea unui cartonaș de teren
Încă o dată, tragi un cartonaș pentru a continua peisajul. Mănăstirile sunt întotdeauna ilustrate în centrul unui cartonaș. Când plasezi un astfel de cartonaș, trebuie, ca de obicei, să te asiguri că acesta continuă ilustrația.[6]
3. Evaluarea unei mănăstiri
O mănăstire este finalizată când este înconjurată de cartonașe. În timpul evaluării, mănăstirea valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș care o finalizează (inclusiv cartonașul cu mănăstirea însăși).
Plasând acest cartonaș, îți finalizezi mănăstirea. Îți aduce 9 puncte și îți permite să îți iei meepleul înapoi.
Rezumat
1. Atașarea unui cartonaș de teren
- Trebuie să-ți plasezi cartonașul tras în așa fel încât continuă terenul și ilustrația.
- În unele cazuri foarte rare, se poate întâmpla sa fie imposibil să plasezi cartonașul. În aceste cazuri, pur și simplu pune cartonașul înapoi în cutie și trage unul nou.
2. Plasarea unui meeple
- Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe cartonașul pe care tocmai l-ai plasat.
- Nu poți plasa un meeple pe un teritoriu unde se află deja cel puțin un alt meeple, incluzând unul de-al tău.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte
- Un drum este finalizat ambele capete duc la un sat, un oraș, o mănăstire sau drumul formează o buclă. Fiecare cartonaș dintr-un drum finalizat valorează câte 1 punct.
- Un oraș este finalizat atunci când este înconjurat de ziduri și nu există niciun spațiu gol înăuntrul orașului. Fiecare cartonaș din orașul finalizat valorează câte 2 puncte. Fiecare blazon din orașul finalizat valorează câte 2 puncte extra.
- O mănăstire este finalizată când este înconjurată de 8 cartonașe. Fiecare dintre cartonașele mănăstirii (cele 8 cartonașe înconjurătoare și cel cu mănăstirea însăși) valorează câte 1 punct.
- Evaluarea are întotdeauna loc la sfârșitul turei unui jucător. În acel moment, fiecare jucător cu un meeple într-un teritoriu evaluat încasează puncte.[7]
- După fiecare evaluare, înapoiază meepleșii evaluați în rezerva proprietarilor lor.
- Dacă sunt mai mulți meepleși într-un singur teritoriu evaluat, jucătorului cu cei mai mulți meepleși îi se acordă numărul integral de puncte și toți ceilalți jucători nu primesc nimic. Când mai mult de un singur jucător are cei mai mulți meepleși într-un teritoriu, jucătorii aflați la egalitate încasează numărul integral de puncte.
Cazuri speciale
Utilizează un meeple, evaluează un teritoriu și primește-ți meepleul înapoi
Poți plasa un meeple într-un teritoriu pe care numai ce l-ai finalizat, să îl evaluezi imediat și apoi să iei meepleul înapoi în rezerva ta.
Pentru a face asta, urmează acești pași
__ 1. Plasează un cartonaș, finalizând un teritoriu (precum un drum, oraș sau mănăstire).
__ 2. Plasează un meeple drept tâlhar, cavaler sau călugăr pe teritoriul pe care numai ce l-ai finalizat.
__ 3. Evaluează drumul, orașul sau mănăstirea finalizat(ă) și înapoiază meepleul în rezerva ta.
Întrebare: Există o situație care ne nedumirește. Dacă un jucător trage un cartonaș cu două segmente de oraș și finalizează un oraș mic, câștigând 4 puncte, poate apoi să plaseze un meeple pe un segment nou de oraș în aceeași tură?
Mai mulți meepleși pe același drum
Mai mulți meepleși în același oraș
Sfârșitul jocului și evaluarea finală
Jocul se termină imediat după tura jucătorului care a plasat ultimul cartonaș. Apoi, jucătorii continuă cu o evaluare finală, după care va fi cunoscut câștigătorul.
Odată ce jocul s-a sfârșit, toți meepleși ce încă se află în joc sunt evaluați:
- Fiecare drum nefinalizat valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș, exact ca și în timpul jocului.
- Fiecare oraș nefinalizat valorează câte 1 punct pentru fiecare cartonaș și câte 1 punct pentru fiecare blazon, ceea ce este doar jumătate din puncte.
- Fiecare mănăstire nefinalizată valorează 1 punct plus câte 1 punct pentru fiecare cartonaș adiacent, exact ca și în timpul jocului.
Odată ce punctajul final este cunoscut, câștigătorul este jucătorul cu cele mai multe puncte.[8]
Reguli ale casei
- Jucătorii decid cine începe jocul prin altă metodă pe care aceștia o aleg, precum aruncarea a trei meepleși. Primul jucător care reușește să arunce un meeple în picioare decide cine începe primul. (Mulțumiri lui Joff.)
- Pentru a determina primul jucător; fiecare jucător trage un cartonaș din sac, iar jucătorul care trage cartonașul cu cele mai multe drumuri (0 până la 4) începe primul, iar dacă este o remiză pentru cele mai multe drumuri, are loc o retragere. Acest lucru este repetat până când cineva câștigă. (Mulțumiri lui michael.)
- Ia-ți următorul cartonaș la sfârșitul turei tale, pentru a îți da timp de a te gândi la plasare și pentru a evita stagnarea.
- Jucați cu o mână de trei cartonașe. Abația face parte din rezerva dvs. Fă-ți tura, incluzând constructorul, iar apoi trage până la trei cartonașe. Aceste cartonașe pot fi vizibile sau ascunse celorlalți jucători. (Mulțumiri lui DavidP și youtch.)
- Când jucați cu un săculeț pentru cartonașe, cartonașul de pornire original poate fi pus în sac, iar cartonașele care nu pot fi plasate pot fi puse înapoi în sac, în loc să fie puse deoparte. (Mulțumiri lui dwhitworth.)
- Când un cartonaș este singurul care poate completa momentan un teritoriu, alți jucători se pot oferi să ‘cumpere’ cartonașul prin oferirea de puncte, jetoane cu mărfuri, abația și așa mai departe. (Mulțumiri lui Deatheux.)
- Dacă plasezi un cartonaș care umple o gaură iar toate cele patru laturi ale cartonașului sunt ocupate, obții o tură nouă. Acest lucru motivează jucătorii să finalizeze tabla chiar dacă nu primesc un avantaj pentru finalizarea acesteia. (Acest lucru nu se aplică cartonașului cu abație). (Mulțumiri lui viberunner.)
- Teritoriile nefinalizate la sfârșitul jocului nu valorează puncte la sfârșitul jocului. (Mulțumiri lui metoth.)
- Marginea mesei limitează suprafața de joc. Prin urmare, un jucător nu poate plasa un cartonaș după marginea mesei sau să mute suprafața de joc pentru a plasa un cartonaș care ar trece de marginea mesei. (Mulțumiri lui metoth pentru sugerarea acestui lucru și lui SkullOne pentru precizarea faptului că acest lucru este oficial pentru Vânători și culegători.)
- Marginile mesei FINALIZEAZĂ teritoriile așa cum o face o abație. (Mulțumiri lui PreGy.)
- Folosește zaruri colorate în locul meepleșilor pentru a evidenția scorul. Începeți cu cele șase afișate deasupra. Atunci când zarul trece de 49, întoarce-l pe fața cu numărul 1 pentru a indica că jucătorul are 50+ puncte. Acest lucru face să fie mai ușoară înțelegerea scorului. Când se trece de 100 este chiar mai ușor să înțelegi scorul cuiva. (Mulțumiri lui Carcking.)
Ansamblul cartonașelor
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.
- ↑ Este o practică comună să se aleagă la nimereală jucătorul care începe. Mai multe despre asta la secțiunea de reguli ale casei.
- ↑ Un cartonaș tocmai plasat trebuie să se potrivească cu terenul adiacent la toate laturile! În timpul plasării nu este destul să te uiți la o singură latură care se potrivește.
- ↑ Dacă cartonașele se trag dintr-un sac, un cartonaș care nu poate fi plasat poate fi pus înapoi în sac, pentru a fi folosit mai târziu.
- ↑ Satul este o adunătură mică de clădiri cu acoperiș roșu care înconjoară răscrucea.
- ↑ Ia în vedere că un blazon afectează doar segmentul de oraș în care se află, nu întregul cartonaș (dacă sunt mai multe segmente pe un singur cartonaș).
- ↑ Mănăstirile pot fi plasate direct una lângă cealaltă sau colț la colț. Nu este necesar ca aici să fie opt alte cartonașe (fără mănăstire) care să se învecineze cu mănăstirea. O mănăstire se află în mijlocul unui segment de câmp iar alte segmente pot fi plasate lângă ea. Spre deosebire de cum este la drumuri, orașe și câmpuri, nu este posibil să te conectezi cu o mănăstire.
- ↑ Atunci când doi meepleși se află pe același drum sau oraș,nu încasezi punctaj dublu în aceste cazuri. Numărul meepleșilor nu are efect asupra numărului de puncte pe care îl obține un jucător pentru un drum sau oraș. Doi cavaleri nu dublează punctele. Numărul de meepleși este important doar pentru a stabili cine deține majoritatea.
- ↑ Regulile nu includ întreruperea remizelor. Adică ca regulile să explice situația când câțiva jucători împart același punctaj.