Turnul (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tower (1st edition) and the translation is 100% complete.


Cu această extensie poți construi turnuri înalte cu ajutorul cărora poți captura supuși de-ai jucătorilor adverși și să îi reții pentru răscumpărare sau să aștepți un schimb unu-la-unu.

Tower C1-15.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Tower C2 Tile K.jpgCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Turnul Turnul
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Box Tower4 C1 HiG.png

HiG

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Turnul a fost lansată original de Hans im Glück în 2006. Cartonașele primelor ediții în germană nu aveau niciun simbol de extensie.

Aceasta este a patra extensie majoră pentru Carcassonne și introduce un nou concept jocului. Cu această extensie poți construi turnuri înalte cu ajutorul cărora poți captura supuși de-ai jucătorilor adverși și să îi reții pentru răscumpărare sau să aștepți un schimb unu-la-unu.

Noile teritorii/lucruri suntː

  • Turnuri

O extensie Carcassonne nu este cu adevărat o extensie Carcassonne când nu are cartonașe noi, așa că în cutie vei găsi de asemenea 18 cartonașe noi care reprezintă segmente de oraș, segmente de drumuri și o mănăstire în configurație nouă plus adaosul locurilor de construcție pentru turnuri care vor ajuta la crearea unui peisaj mai frumos.

Conținut

  • 18 cartonașe de teren noi
  • 30 de piese de turn (într-o singură culoare neutră)
Figure Tower.png
  • 1 turn ca distribuitor de cartonașe[1]
Tower C1 Feature Tile Tower.png

Reguli

Pregătire

Cele 18 cartonașe trebuie amestecate cu restul cartonașelor.

Fiecare jucător primește un număr de piese de turn, potrivit numărului total de jucători.

Număr de jucători Piese de turn
2 jucători
Figure Tower.png ×10
3 jucători
Figure Tower.png ×9
4 jucători
Figure Tower.png ×7
5 jucători
Figure Tower.png ×6
6 jucători
Figure Tower.png ×5

Atașarea unui cartonaș

Noile cartonașe de teren sunt plasate ca în mod obișnuit. În afara locurilor de construcție pentru turn,[2] nu există niciun element nou pe cartonașe.

Cartonaș cu loc de construcție pentru turn
Poți vedea conceptul nou în partea dreaptă a mijlocului cartonașului - fundația unui turn vechi.
Cartonaș cu un loc de construcție pentru turn și pod
Ia în vedere că pe cartonașul prezentat, drumul de deasupra format de pod divide ambele ferme.

Plasarea unui supus

În loc de a muta zâna sau plasa un supus, constructor sau porc, un jucător are acum posibilitatea de a decide să plaseze una dintre piesele sale de turn pe oricare cartonaș cu un loc de construcție pentru turn care este deja în joc sau pe un turn care este deja în curs de construire;[3] sau să finalizeze construirea unui turn plasând un supus în vârful acestuia.[4]

Plasează o piesă de turn și ia un prizonier

De fiecare dată când un jucător plasează o piesă de turn, acesta are posibilitatea de a lua 1 supus drept prizonier.[5][6][7][8][9] Constructorii și porcii nu pot fi luați drept prizonieri.[10] Ce supuși pot fi capturați depinde de înălțimea turnului pe care numai ce a fost plasată piesa de turn. Dacă turnul are un singur cat, jucătorul are de ales dintre 5 cartonașe de pe care un supus poate fi luat drept prizonierː cartonașul cu turnul însuși, precum și cartonașele care se conectează la el orizontal și vertical.

Dacă turnul este construit până la al doilea cat, atunci jucătorul are 9 oportunități pentru a lua un prizonier.

Cu fiecare piesă plasată pe turn, aria sa crește cu 4 cartonașe.[11] Este posibil să iei prizonieri peste „găuri” în plasarea cartonașului, precum și peste alte turnuri de orice înălțime.[12] Nu există nicio limită legată de cât de înalt poate fi construit un turn.

Jucătorul ROȘU plasează piesa de turn și ia drept prizonier supusul ALBASTRU de pe cartonașul 4
Jucătorul ROȘU plasează a doua piesă de turn și acum are posibilitatea de a captura supusul VERDE de pe cartonașul 1, supusul ALBSATRU de pe cartonașul 6 sau supusul GALBEN de pe cartonașul 9.

Când jucătorul ia un supus al altui jucător drept prizonier, atunci jucătorul capturator trebuie să plaseze prizonierul clar în fața sa. Dacă jucătorul ia unul dintre supușii săi drept prizonieri, supusul trebuie înapoiat rezervei. În cazul în care ultimul tâlhar, cavaler sau țăran al unui jucător este eliminat de pe un drum, un oraș sau o fermă care include constructorul sau porcul jucătorului, atunci constructorul sau porcul este și el înapoiat jucătorului.[13]

Plasează un supus pe un turn

Supus plasat în vârful unui turn

Dacă un supus este plasat în vârful unui turn,[14][15][16][17][18] construirea turnului este finalizată și nu mai poate fi construit mai departe.[19] Supusul rămâne în vârful turnului până la sfârșitul jocului până ce nu este eliminat sau înapoiat jucătorului până ce nu este mâncat de dragon[20][21][22] sau capturat de alt turn.[23][24][25][26] Această acțiune poate fi utilă când un jucător dorește să protejeze de la a fi capturat un supus mai valoros.

Prizonieri

Supușii sunt comercializați

De fiecare dată când doi jucători au și-au capturat unul altuia un supus, supușii sunt schimbați imediat și sunt astfel înapoiați proprietarilor lor. Schimbul este automatǃ[27] Dacă unul dintre jucători are mai mulți prizonieri aparținând celuilalt jucător, proprietarul poate decide care prizonier să fie înapoiat.[28]

Mai departe, în timpul turei sale, un jucător are posibilitatea de a decide să plătească răscumpărarea[29] și să își recupereze plătind 1 prizonier de la 1 adversar.[30] În acest caz, jucătorul trebuie să își mute marcatorul de scor pe tabla de scor 3 spații înapoi, iar marcatorul adversarului 3 spații înainte. Dacă jucătorul nu are 3 puncte, jucătorul nu poate plăti răscumpărarea pentru a își rerevendica supusul.[31] Odată înapoiat, un supus poate fi utilizat imediat.

Reguli ale casei

  • Turnurile nu pot captura peste cartonașe goale. (Mulțumiri lui viberunner)
  • Un meeple capturat nu poate fi înapoiat prin plătirea unei recompense (regula „Ochi pentru un ochi”). (Mulțumiri lui keyofnight)
  • Un turn de un singur cat poate poate captura un supus doar de pe cartonașul pe care se află. Fiecare cat adițional adaugă un cartonaș de arie adițional în fiecare direcție – rata creșterii ariei este aceeași ca în regulile obișnuite, dar punctul de pornire este mai slab (regula „Fără surprize”). (Mulțumiri lui keyofnight)
  • Un turn poate captura supuși și de pe cartonașe aflate diagonal cu cartonașul pe care se află turnul. Distanța de la cartonașul de pe care se poate captura este considerată cel mai mic număr de mișcări orizontale și diagonale necesare pentru a ajunge acolo, așa că un cartonaș adiacent și diagonal cu cartonașul pe care se află turnul este considerat a fi la două cartonașe depărtare. (Mulțumiri lui Yi Niu)

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 18

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Demontarea turnului nu este recomandată. Cartonașele pot fi trase de sus, cât și de jos. Recomandăm ca cartonașele să fie trase de sus, din moment ce cu cât mai puține cartonașe sunt în turn, cu atât mai mare este riscul ca celelalte cartonașe să cadă afară când sunt trase de jos.
  2. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept cel puțin în a doua ediție ca „loc de construcție pentru turn”, dar o traducere fidelă ar fi „fundație de turn”.
  3. Clarificare oficială din partea editurii Un pod care ar putea acoperi loc de construcție al unui turn nu previne construirea acelui turn, iar un turn care era deja prezent nu previne plasarea unui pod. Dacă cele două structuri interferează una cu cealaltă, piesele de turn pot fi mutate în așa fel încât să nu mai fie pe simbolul locului de construcție pentru turn. Ambele structuri pot fi apoi plasate fără conflict. (11/2013)
  4. Clarificare oficială din partea editurii Un supus nu poate fi plasat pe un loc de construcție pentru turn pentru a împiedica construirea acestuia. Doar piesele de turn pot fi plasate pe locurile de construcție pentru turn. Turnurile pot fi blocate doar atunci când deja există.
  5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Regulile originale nu menționează supuși mari, dar câteva FAQ-uri au afirmat că sunt tratați exact în același mod ca supușii normali, după cum descriu acum regulile noi.
  6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Aici există o schimbare ușoară în reguli. Regulile originale afirmau că era posibil să iei „one follower of an opponent prisoner” („1 supus al unui adversar ca prizonier”), în timp ce regulile noi spun numai că este posibil să iei „1 supus ca prizonier” („one follower prisoner”). Este acum pe deplin posibil unui jucător să își „captureze” supușii săi, contrazicând un FAQ anterior. Ediția RGG a Big Box 1 Big Box 1 schimbă și ea această regulă.
  7. Clarificare oficială din partea editurii Întrebare: Dacă plasezi un cartonaș cu simbolul dragonului și adaugi o piesă de turn, ce se întâmplă prima oară: capturarea supusului de către turn sau mutarea dragonului? Răspuns: Prizonierii sunt luați prima oară; plasarea unei piese de turn este o alternativă la plasarea unui supus, așa că are loc înainte de mutarea dragonului.
  8. Clarificare oficială din partea editurii Supușii din cetăți sunt în siguranță în fața turnurilor, dragonilor și ciumei.
  9. Interpretare din partea comunității Dacă un turn capturează un supus cu spirite, acele spirite se vor întoarce în rezerva generală.
  10. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Un FAQ anterior a afirmat că constructorii și porci pot fi desigur luați ca prizonieri, căci erau supuși la acea vreme; totuși, sub regulile actuale, nu mai sunt considerați a fi supuși, iar prin urmare nu pot fi luați ca prizonieri.
  11. Interpretare din partea comunității Cu alte cuvinte, aria cartonașelor în fiecare direcție dinspre turn (fără a lua în considerare cartonașul cu turnul însuși) este egal cu numărul de piese de turn din turn.
  12. Clarificare oficială din partea editurii Întrebare: Poate un turn mai scund să captureze un meeple plasat pe un turn mai înalt, sau trebuie să fie egal sau mai mare în înălțime? Răspuns: Înălțimea turnului determină doar area de ‘atac’ și nu are nicio altă funcție.
  13. Interpretare din partea comunității Asta pentru că constructorii și porci nu mai sunt considerați a fi supuși și nu pot rămâne independent în joc.
  14. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Suficient de ciudat, asta constituie o schimbare marginală a regulii, căci cu regulile vechi, constructorii și porci erau considerați supuși, așa că prin urmare puteau fi plasați în vârful turnurilor—iar asta a fost confirmat într-un FAQ!
  15. Clarificare oficială din partea editurii Întrebare: Poate primarul, căruța sau moșia să fie plasat(ă) în vârful unui turn? Răspuns: Nu, plasarea acestor pioni este limitată la teritoriile descrise în reguli.
  16. Clarificare oficială din partea editurii Nici abatele nu poate fi plasat în vârful unui turn, după cum este clarificat în regulile pentru noua ediție în 2016. Pe de o altă parte, directorul de circ poate fi plasat în vârful unui turn.
  17. Interpretare din partea comunității Supușii de veghe pot fi plasați în vârful unui turn, din moment ce reprezintă supuși normali cu torțe care nu le împiedică plasarea.
  18. Interpretare din partea comunității Locurile de construcție pentru turn și turnurile sunt teritorii separate de drumuri, orașe și ferme. Turnurile nu fac parte din niciun teritoriu pe care stau sau se „ating” (nu sunt parte dintr-un oraș sau o fermă pe care îl/o ating), așa că nu există nicio interacțiune între ele:
    • Un supus plasat pe un turn nu afectează majoritatea teritoriilor care se ating de turn (drumuri, orașe sau ferme) și prin urmare supusul nu participă la evaluarea lor.
    • Un supusul plasat pe un turn nu este afectat de acțiuni care implică acele teritorii care ating turnul, precum un simbol al prințesei.
    Totuși, un supusul plasat pe un turn poate fi afectat de unele interacțiuni: zâna, dragonul, ciuma și festivalul.
  19. Clarificare oficială din partea editurii Acest lucru este adevărat cât timp supusul este pe turn – prezența supusului împiedică creșterea turnului, nu acțiunea de plasare. Dacă supusul este îndepărtat de dragon, ciumă, festival, alt turn etc., pot fi din nou adăugate piese în proaspătul părăsit turn. (11/2013)
  20. Clarificare oficială din partea editurii Zâna poate fi mutată pe un cartonaș când singurul supus de pe cartonaș este pe un turn.
    Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că zâna poate fi atribuită unui supus din vârful unui turn. Zâna ar sta pe lângă turn.
  21. Clarificare oficială din partea editurii Dragonul mănâncă toți supușii de pe un cartonaș, chiar dacă unul este într-un turn.
  22. Interpretare din partea comunității Un spirit poate fi alocat unui supus plasat pe un turn, atâta vreme cât acesta nu este un supus de veghe. Spiritul ar sta pe lângă turn.
  23. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Dacă se merge dincolo de regulile germane, aceasta este pur și simplu o clarificare afirmată anterior în FAQ. Totuși, cu respect față de regulile originale engleze ale Rio Grande Games, aceasta este o schimbare semnificativă a regulii. Regulile germane originale nu au făcut nicio menționare asupra faptului dacă un supus de pe un turn poate fi sau nu capturat—iar un FAQ a confirmat că poate fi. Cu toate acestea, traducerea inițială RGG a afirmat explicit că nu poate fi. Totuși, cu lansarea Big Box 1 Big Box 1, RGG însuși a corectat asta, aliniind încă o dată cele două seturi de reguli. Pentru a mai adăuga confuzie, cele mai noi reguli ale ZMG afirmă acum că supuși de pe turn nu pot fi capturați. Fir-ar! (actualizat la 3/2014)
  24. Clarificare oficială din partea editurii Un supus pe un turn nu poate fi îndepărtat de o prințesă, căci turnul nu este parte a orașului; acestea sunt două zone diferite.
  25. Interpretare din partea comunității Eliminarea supusului de pe turn prin alte tipuri de mecanică, precum utilizarea unui cartonaș cu festival, este de asemenea posibilă. (12/2014)
  26. Interpretare din partea comunității Alocând un al treilea spirit unui supus din vârful unui turn, supusul se va întoarce la proprietarul său și spiritele în rezerva generală ca de obicei. Turnul va deveni nefinalizat în acest punct.
  27. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Cele două fraze legate de negarea și natra automată a comerțului reprezintă o clarificare găsită în ediția RGG a Big Box 1 Big Box 1.
  28. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Aceasta este de asemenea o clarificare nouă care nu era conținută de regulile originale.
  29. Clarificare oficială din partea editurii Răscumpărarea pentru supusul mare nu este dublată. O fi mare, dar încă este o singură persoană.
  30. Clarificare oficială din partea editurii Întrebare: Cât de des are loc răscumpărarea prizonierului în timpul „turei duble” (de ex. doar o dată, ca punctul bonus de la zâna sau de două ori, ca parte a unui pas repetat)? Răspuns: Se întâmplă doar o singură dată pe tură. Tura dublă [chiar] este doar o singură tură.
  31. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Această limitare nu este prezentă în regulile germane inițiale ale acestei extensii sau în versiunea germană a Big Box 1 Big Box 1, dar este disponibilă în regulile de către RGG și alte edituri mai târziu în 2006. Alte edituri precum ZMG au inclus de asemenea această propoziție în ani ulteriori.