Demo Printează-și-Joacă
Informații generale și comentarii
Lansat original de Hans im Glück în anul 2020.
Este un joc demo gratuit de tip „printează-și-joacă”:
- Printează cartonașele incluse în regulile PDF (vezi legăturile mai jos) pe hârtie groasă sau lipește printurile pe carton și decupează-le cu grijă.
- Vei avea nevoie de piese de culori diferite. Fiecare jucător are nevoie de 5 piese de aceeași culoare. Jocul original conține acești pioni micuți de lemn pe care îi numim „meepleși”.
- Poți de asemenea să creezi o tablă de scor (inclusă de asemenea în regulile PDF) pe care poți afișa punctele în timpul jocului. Pentru a utiliza această tablă de scor, vei avea nevoie de alt personaj în culoarea fiecărui jucător. Puteți de asemenea să vă înregistrați scorurile pe hârtie.
- Acest joc demo are cartonașe mai puține (48 în loc de 72) și mai mici. Este de asemenea jucat cu mai puțini meepleși (5 în loc de 7) decât originalul Carcassonne. Regulile sunt spre deosebire la fel și sunt găsite mai jos.
- În jocul de bază sunt de asemenea reguli pentru jucători avansați și 2 miniextensii incluse.
Cartonașele și tabla de scor sunt incluse la paginile 2 până la 4 ale cărții de reguli disponibile aici:
- Versiunea engleză:
- Versiunea germană:
Distribuirea cartonașelor este la fel ca cea pentru Carcassonne pentru 2.
Componente și configurare
În următoarea parte este explicată pregătirea inițială și se introduc piesele jocului.
Există 48 de CARTONAȘE DE TEREN care prezintă drumuri, orașe și mănăstiri, toate dintre aceste fiind în general înconjurate de câmpuri.
Fiecare cartonaș are același verso cu excepția cartonașului de început pe care trebuie să îl marchezi pe verso pentru a îl face ușor de pus deoparte.
Plasează cartonaşul de pornire (cel pe care l-ai marcat) în mijlocul mesei. Amestecă restul cartonaşelor şi depune-le pe masă în mai multe teancuri diferite cu fața în jos în aşa fel, încât să fie la îndemâna tuturor jucătorilor. Cartonașele pot fi, de asemenea, plasate într-un sac sau cutie de joc și trase la întâmplare.
Apoi vine tabla de joc, pe care o pui la marginea suprafeţei de joc.
În cele din urmă, avem meepleșii. Pentru acest joc, ai nevoie de 5 piese de aceeași culoare pentru fiecare jucător. Vei avea de asemenea nevoie de 1 piesă adițională pentru fiecare jucător, pe care o plasezi pe spațiul 0 al tablei de scor.
Meepleși |
Prezentare generală și scopul jocului
Adversarii tăi şi cu tine veţi depune rând pe rând câte un cartonaş de teren pe suprafaţa de joc. Aşa veţi construi drumuri şi oraşe măreţe și veţi ctitori mănăstiri. Meepleșii voștri vor putea juca rolul de tâlhar, de cavaler sau de călugăr. Cu ajutorul lor veţi obţine puncte – atât pe parcursul jocului, cât şi la sfârşit. După o partidă fascinantă va trebui să efectuaţi o scurtă evaluare finală pentru a putea afla cine a reuşit să strângă cele mai multe puncte, câştigând jocul!
Desfășurarea jocului
Vom juca Carcassonne în sensul acelor de ceasornic. Cel mai tânăr[1] jucător începe. Jucătorul care urmează la rând, execută întotdeauna acţiunile descrise mai jos în ordinea indicată. După aceea urmează la rând alt jucător etc. Mai întâi vom enumera acţiunile şi le vom explica pe rând. Le vom explica cu ajutorul străzilor, oraşelor şi mănăstirilor reprezentate pe cartonaşe. Care anume sunt acţiunile?
1. Ataşarea unui cartonaş
De fiecare dată jucătorul trebuie să tragă exact 1 cartonaş nou de teren pe care îl va ataşa cu cel puţin o latură de suprafaţa de joc.[2] |
Drumurile
1. Ataşarea unui cartonaş de teren
Pe cartonaşul pe care tocmai l-ai tras, poţi observa 3 drumuri care pornesc dintr-un sat. Ataşezi cartonaşul de cartonaşele deja expuse pe suprafaţa de joc. Trebuie să plasezi cartonaşul în aşa fel încât să se potrivească cu peisajul deja existent (cu cartonașele deja în joc). În cazul rar în care acel cartonaș nu poate fi plasat niciunde și toți jucătorii sunt de acord, este eliminat din joc, iar jucătorul trage altul.[3]
2. Plasarea unui meeple drept tâlhar
După ce ai ataşat cartonaşul, ai posibilitatea să plasezi pe drumul de pe acest cartonaş un meeple drept tâlhar. Poţi însă proceda astfel numai dacă de-a lungul drumului respectiv nu se află deja un alt tâlhar.
Drumul nu este încă finalizat, de aceea încă nu trebuie să evaluezi (acţiunea 3). Urmează rândul următorului jucător.
Adversarul tău trage un cartonaş de teren şi îl ataşează. Pe drumul din dreapta satului staţionează deja un meeple (tâlharul tău), de aceea adversarul tău nu poate plasa acolo niciun meeple de-al lui. El se decide să-şi plaseze meepleul drept cavaler în oraşul de pe cartonaşul tocmai ataşat.
3. Evaluarea unui drum
Un drum trebuie evaluat în momentul în care este închis la ambele capete. Drumul trebuie să se termine întotdeauna fie într-un sat,[4] într-un oraş, într-o mănăstire, fie trebuie să formeze o buclă.
Drumul tău este finalizat, deși cartonaşul a fost depus de adversarul tău. Să vedem, câte puncte vei primi. Fiecare cartonaş al drumului valorează câte 1 punct. Drumul tău constă din 3 cartonaşe, de aceea primeşti 3 puncte.
Aici putem observa rolul tablei de punctaj. Pentru ca să nu fie necesar să ţineţi minte toate punctele pe care le-aţi obţinut pe parcursul jocului, este suficient să avansaţi pur şi simplu cu un meeple pe tabla de punctaj. Avansează deci cu meepleul tău 3 paşi pe tabla de punctaj. Notă: dacă punctajul tău trece de 50, culcă-ți meepleul tău de scor pentru a arăta că ai 50+ puncte.
După fiecare evaluare, fiecare jucător îşi retrage în rezerva sa toţi meepleșii săi care au participat la evaluare.
Deja ai înţeles cei mai importanţi paşi ai jocului. Mai departe vă vom arăta cum se folosesc orașele și mănăstirile.
Orașele
2. Plasarea unui meeple drept cavaler
Exemplul 2a: Şi aici trebuie să verifici mai întâi dacă se află deja vreun cavaler în oraş. În oraşul nostru nu există niciunul, de aceea îţi poţi plasa aici un meeple drept cavaler.
3. Evaluarea unui oraș
Acum avansăm puţin în joc şi presupunem că în runda următoare ai tras acest cartonaş. Se potriveşte, aşa că îl poţi ataşa de oraşul tău. Cu aceasta ţi-ai finalizat teritoriul (în cazul de faţă oraşul). Când oraşul este înconjurat de ziduri şi nu mai prezintă niciun spaţiu gol, se consideră oraş finalizat. În acest oraş staţionează un meeple de-al tău, de aceea evaluezi oraşul şi obţii un număr de puncte.
Fiecare cartonaş dintr-un oraş finalizat valorează 2 puncte. Suplimentar primeşti câte 2 puncte pentru fiecare blazon din oraş.[5] În consecinţă vei obţine 8 puncte! Meepleșii tăi se întorc şi de această dată în rezerva ta – ca la orice evaluare.
Mănăstirile
1. Ataşarea unui cartonaş de teren
Prima dată tragi ca şi până acum un cartonaş, pentru a-l ataşa. Şi acum cartonaşul trebuie să se potrivească. Mănăstirea se găseşte întotdeauna în centrul cartonaşului. Când plasezi un astfel de cartonaș, trebuie să te asiguri ca de obicei că acesta continuă ilustrația.[6]
2. Plasarea unui meeple drept călugăr
3. Evaluarea unei mănăstiri
Mănăstirea poate fi evaluată când este înconjurată din toate părţile de cartonaşe. Fiecare cartonaş valorează 1 punct (inclusiv cartonaşul cu mănăstirea).
Cu acest cartonaş mănăstirea este înconjurată complet de cartonaşe. Primeşti 9 puncte şi îţi retragi meepleul.
Rezumat
1. Ataşarea unui cartonaş de teren
- Cartonaşul pe care l-ai tras trebuie ataşat întotdeauna în aşa fel, încât să aibă cel puţin o latură comună cu ţinuturile existente, și să se potrivească cu ele.
- Dacă – în cazuri extrem de rare – nu poţi ataşa cartonaşul în niciun fel, aşează cartonaşul înapoi în cutie şi trage un cartonaş nou.
2. Plasarea unui meeple
- Îţi poţi plasa meepleşii întotdeauna numai pe cartonaşul pe care tocmai l-ai ataşat pe suprafaţa de joc.
- Trebuie să ţii cont de faptul că în acel teritoriu nu se poate afla niciun alt meeple.
3. Declanșarea unei evaluări
- Un drum se consideră finalizat, dacă la ambele capete ale drumului se află un sat, un oraş sau o mănăstire, sau dacă drumul formează o buclă. Fiecare cartonaş cu drum valorează câte 1 punct.
- Un oraş este considerat finalizat, dacă este înconjurat din toate părţile de ziduri şi dacă în interior nu mai este niciun spaţiu gol. Pentru fiecare cartonaş cu oraş şi pentru fiecare blazon din oraş se acordă 2 puncte.
- O mănăstire se consideră finalizată în momentul în care este înconjurată din toate părţile de câte un cartonaş, în total 8 cartonașe. Pentru fiecare mănăstire finalizată se acordă 9 puncte.
- Evaluarea se declanşează întotdeauna la sfârşitul unui tur. Pot obţine puncte toţi jucătorii care au meepleși plasaţi în teritoriul evaluat.[7]
- După fiecare evaluare, înapoiază fiecare dintre meepleșii evaluați în rezerva proprietarului său.
- Dacă sunt mai mulți meepleși într-un singur teritoriu evaluat, jucătorul cu cei mai mulți meepleși primește numărul integral de meepleși și toți ceilalți jucători primesc nimic. Dacă mai mult de un jucător are un număr egal de meepleși într-un teritoriu evaluat, jucători aflați la egalitate obțin numărul integral de puncte.
Cazuri speciale
Utilizează un meeple, evaluează un teritoriu și retrage-ți meepleul înapoi
Îți poți plasa un meeple într-un teritoriu pe care numai ce l-ai finalizat, să îl evaluezi imediat și apoi să îl retragi înapoi în rezervă.
Pentru a face așa, urmărește acești pași:
__ 1. Plasează un cartonaș, finalizează un teritoriu (precum un drum, oraș sau mănăstire).
__ 2. Plasează un meeple ca tâlhar, cavaler sau călugăr pe teritoriul pe care numai ce l-ai finalizat.
__ 3. Evaluează drumul, orașul sau mănăstirea și retrage meepleul înapoi în rezerva ta.
Întrebare: Există o întrebare care ne nedumirește. Dacă un jucător trage un cartonaș cu două segmente de oraș și finalizează un oraș mic, primind 4 puncte, poate apoi să plaseze un meeple pe un segment nou de oraș în aceeași tură?
Mai mulți meepleși pe același drum

Mai mulți meepleși în același oraș


Sfârșitul jocului și evaluarea finală
Jocul se sfârşeşte în momentul în care unul dintre jucători nu mai are la dispoziţie cartonaşe pe care să le tragă şi să le ataşeze. Mai urmează o scurtă evaluare finală, apoi determinaţi câştigătorul.
Din momentul în care se sfârşeşte jocul, doar teritoriile în care se mai află meepleși mai pot aduce puncte:
- Fiecare drum nefinalizat valorează 1 punct pentru fiecare cartonaș, exact ca şi pe parcursul jocului.
- Fiecare oraș nefinalizat valorează 1 punct pentru fiecare cartonaș și 1 punct pentru fiecare blazon, ceea ce este doar jumătate faţă de cele obţinute pe parcursul jocului.
- Fiecare mănăstire nefinalizat valorează 1 punct plus 1 punct pentru fiecare cartonaş adiacent, exact ca şi pe parcursul jocului.

- Oraş stânga: Verde obţine 8 puncte pentru oraşul mare nefinalizat (5 porţiuni de oraş, 3 blazoane). Negru nu primeşte nimic, fiindcă verde are 2 cavaleri staţionaţi în oraş şi deţine astfel majoritatea.
- Mănăstire: Galben primeşte 4 puncte pentru mănăstirea neterminată (3 cartonaşe înconjurătoare şi cartonaşul cu mănăstirea).
- Oraş dreapta: Albastru obţine 3 puncte pentru oraşul nefinalizat (2 porţiuni de oraş, 1 blazon)
- Drum: Roșu primeşte 3 puncte pentru drumul nefinalizat (3 cartonașe cu drum).
După ce punctajul final este cunoscut, se află câștigătorul; câștigătorul este jucătorul care a obţinut cele mai multe puncte.[8]
Reguli ale casei
- Jucătorii decid cine începe jocul prin altă metodă pe care aceștia o aleg, precum aruncarea a trei meepleși. Primul jucător care reușește să arunce un meeple în picioare decide cine începe primul. (Mulțumită lui Joff).
- Pentru a determina primul jucător; fiecare jucător trage un cartonaș din sac, iar jucătorul care trage cartonașul cu cele mai multe drumuri (0 până la 4) începe primul, iar dacă este o remiză pentru cele mai multe drumuri, are loc o retragere. Acest lucru este repetat până când cineva câștigă. (Mulțumită lui michael).
- Ia-ți următorul cartonaș la sfârșitul turei tale, pentru a îți da timp de a te gândi la plasare și pentru a evita stagnarea.
- Jucați cu trei cartonașe în rezervă. Abația face parte din rezerva dvs. Fă-ți tura, incluzând constructorul, iar apoi trage până la trei cartonașe. Aceste cartonașe pot fi vizibile sau ascunse celorlalți jucători. (Mulțumită lui DavidP și youtch).
- Când jucați cu un săculeț pentru cartonașe, cartonașul de pornire original poate fi pus în sac, iar cartonașele care nu pot fi plasate pot fi puse înapoi în sac, în loc să fiepuse deoparte. (Mulțumită lui dwhitworth).
- Când un cartonaș este singurul care poate completa momentan un teritoriu, alți jucători se pot oferi să ‘cumpere’ cartonașul prin oferirea de puncte, jetoane cu mărfuri, abația și așa mai departe. (Mulțumită lui Deatheux).
- Dacă plasezi un cartonaș care umple o gaură iar toate cele patru laturi ale cartonașului sunt ocupate, primești o tură nouă. Acest lucru motivează jucătorii să finalizeze tabla chiar dacă nu primesc un avantaj pentru finalizarea acesteia. (Acest lucru nu se aplică cartonașului cu abație). (Mulțumită lui viberunner).
- Teritoriile nefinalizate la sfârșitul jocului nu valorează puncte la sfârșitul jocului. (Mulțumită lui metoth).
- Marginea mesei limitează suprafața de joc. Prin urmare, un jucător nu poate plasa un cartonaș după marginea mesei sau să mute suprafața de joc pentru a plasa un cartonaș care ar trece de marginea mesei. (Mulțumită lui metoth pentru sugerarea acestui lucru și lui SkullOne pentru precizarea faptului că acest lucru este oficial pentru Vânători și culegători).
- Marginile mesei FINALIZEAZĂ teritoriile așa cum o face o abație. (Mulțumită lui PreGy).
- Folosește zaruri colorate în locul meepleșilor pentru a evidenția scorul. Începeți cu cele șase afișate deasupra. Atunci când zarul trece de 49, întoarce-l pe fața cu numărul 1 pentru a indica că jucătorul are 50+ puncte. Acest lucru face să fie mai ușoară înțelegera scorului. Când se trece de 100 este chiar mai ușor să înțelegi scorul cuiva. (Mulțumită lui Carcking).
Referință pentru cartonașe
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.
- ↑
Este o practică comună de a alegge jucătorul care începe la nimereală. Mai multe despre aceast lucru la secțiunea de reguli neoficiale.
- ↑
Un cartonaș tocmai plasat trebuie să se potrivează cu terenul adiacent cu toate laturile! În timpul plasării nu este destul să te uiți la o singură latură dacă se potrivește.
- ↑
Dacă cartonașele se trag dintr-un sac, un cartonaș care nu poate fi plasat poate fi returnat în sac, pentru a fi folosit mai târziu.
- ↑
Satul este o adunătură mică de clădiri cu acoperiș roșu care înconjoară intersecția.
- ↑
Observă că un blazon afectează doar segmentul de oraș pe care se află, nu întregul cartonaș (dacă sunt mai multe segmente pe un singur cartonaș).
- ↑
Mănăstirile pot fi plasate direct una lângă cealaltă sau colț la colț. Nu este necesar ca aici să fie opt alte cartonașe (fără mănăstire) care să se învecineze cu mănăstirea. O mănăstire stă în mijlocul unui segment de câmp (întotdeauna în jocul de bază) iar alte segmente de câmp pot fi plasate lângă ea. Spre deosebire de drumuri, orașe și câmpuri, nu este posibil să te conectezi cu o mănăstire.
- ↑
Atunci când doi meepleși se află pe același drum, oraș sau câmp nu primești același punctaj de două ori. Numărul meepleșilor nu are efect asupra numărului de puncte pe care îl obține un jucător pentru un drum sau un oraș. Doi cavaleri nu dublează punctele. Numărul de meepleși este important doar în stabilirea majorității.
- ↑
Regulile nu includ remizele. Acest lucru exclude explicarea situației când câțiva jucători împart același scor.