Mările Sudului: Jocul de bază
Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. |
Dacă cartonașele arată astfel, atunci ai cartonașe de Carcassonne obișnuit. |
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri. |
Mările Sudului – Ape albastre limpezi curg fără efort în jurul unor insule aparent nenumărate cu toate conectate de o rețea sofisticată de pontoane. Aici este locul unde oamenii ocupații care populează acest paradis ceresc zburdă împrejur pentru a culege darurile oferite lor de către natură. Pești din mare, banane de pe insule, iar pontoanele sunt aglomerate cu culegători de scoici care se dau mari cu ultima lor descoperire. Din când în când, vor acosta nave comerciale la insulă în căutare de încărcătură: insularul care aprovizionează comercianții cu mărfurile pe care le caută aceștia este bine răsplătit pentru deranjul său.
Informații generale și comentarii
Lansat original de Hans im Glück în 2013, Carcassonne: Mările Sudului este un joc isteț de plasare a cartonașelor pentru 2 până la 5 jucători, cu vârste de 8 ani în sus.
Componentele jocului
- 73 de cartonașe de mare (incluzând 1 cartonaș de pornire cu un verso mai înflorit): Acestea prezintă pontoane cu scoici, insule cu banane și mări cu pești.
- 24 de jetoane cu corăbii: Acestea indică ce mărfuri trebuie livrate pentru a încasa punctele indicate.
- 1 carte de reguli
- 60 de jetoane de marfă din lemn (10 mici și 10 mici de fiecare tip): Fiecare jeton mic de marfă valorează cât 1 marfă de acel tip. Fiecare jeton mare de marfă valorează cât 3 mărfuri de acel tip.
- 19 jetoane cu bărci pescărești
- 20 de insulari de lemn (câte 4 în 5 culori): Fiecare insular poate servi drept culegător de banane, căutător de scoici, pescar sau negustor.
Prezentarea generală a jocului
Jucătorii efectuează ture plasând cartonașe de mare pe masă. Aceste cartonașe creează pontoane, insule, bazine maritime și piețe pe care jucătorii își pot plasa insularii pentru a strânge diferite mărfuri. La sfârșitul fiecărei ture, jucătorul activ poate alege să livreze mărfuri unei corăbii pentru a încasa puncte. Odată ce au fost plasate toate cartonașele de mare sau toate corăbiile au fost aprovizionate cu mărfuri, jocul se termină și jucătorul cu cele mai multe puncte este încoronat Rege al Mărilor Sudului.
Configurarea jocului
- Cartonașul de pornire este plasat în mijlocul mesei. Cartonașele rămase sunt amestecate și plasate în mai multe stive astfel încât fiecare jucător poate trage cu ușurință cartonașe.
- Jetoanele cu corăbii sunt amestecate separat și formează o rezervă cu fața în jos. Trage și dezvăluie 4 jetoane cu corăbii li plasează-le cu fața în sus pe masă la îndemâna tuturor jucătorilor.
- Fiecare jucător primește 4 insulari în culoarea aleasă de ei și îi plasează în fața lor ca rezervă.
- Cel mai tânăr jucător începe jocul.
Desfășurarea jocului
Jocul continuă în sensul acelor de ceasornic de la jucătorul de start. Fiecare jucător își efectuează tura în secvența următoare:
1. Jucătorul trebuie să tragă 1 cartonaș de mare și să îl plaseze în concordanță cu regulile de plasare a cartonașelor de mare.
2a. Jucătorul are posibilitatea de a plasa 1 insular din rezerva sa pe un cartonaș pe care tocmai ce l-a plasat SAU
2b. Jucătorul are posibilitatea de a recupera 1 insular de pe un cartonaș de mare și să îl plaseze înapoi în rezerva sa. (Un jucător are de asemenea posibilitatea de a alege să nu plaseze sau recupereze un insular.)
3. Dacă cartonașul plasat face ca 1 sau mai multe pontoane, insule, bazine maritime sau piețe ocupate să fie finalizate SAU este adăugată o barcă pescărească unui bazin maritim ocupat, are loc o evaluare și sunt acordate mărfuri sau corăbii.
4. Jucătorul are acum posibilitatea de a livra mărfuri către 1 dintre corăbiile cu fața în sus și să încaseze punctele corespunzătoare.
Apoi, jucătorul următor își efectuează tura.
Regulile sunt asemănătoare cu cele ale jocului original Carcassonne. Jucătorii experimentați de Carcassonne se pot simți liberi să sară mai departe.
1. Trage și atașează un cartonaș
Prima acțiune pe care trebuie să o efectueze un jucător în tura sa este să tragă un cartonaș de mare dintr-o stivă cu fața în jos și să îl plaseze conectat de cartonașe plasate anterior. Trebuie respectate următoarele reguli de plasare:
- Noul cartonaș (contrat cu roșu în următoarele exemple) trebuie să conecteze una sau mai multe dintre cele patru laturi ale sale de cele ale unor cartonașe plasate anterior. O plasare care conectează numai prin colțuri nu este permisă.
- Noile cartonașe trebuie întotdeauna să continue pontoane, insule și/sau bazine maritime preexistente.
Un jucător are posibilitatea de a le arăta după voie adversarilor săi cartonașul său tocmai tras pentru a discuta opțiuni de plasare. În cazul rar în care un cartonaș tocmai tras nu poate fi plasat legal, acesta este îndepărtat din joc și jucătorul activ va trage un nou cartonaș pentru a își continua tura.
2a. Plasează un insular
După ce un jucător a plasat un cartonaș de mare, are posibilitatea de a plasa un insular în concordanță cu următoarele reguli:
- Poate fi plasat numai 1 insular.
- Insularul trebuie să vină din rezerva jucătorului.
- Insularul poate fi plasat numai pe cartonașul tocmai plasat.
- Jucătorul trebuie să aleagă pe care parte a cartonașului tocmai plasat își dorește să plaseze un insular. Fie drept…
Căutător de scoici | Culegător de banane | Negustor | Pescar | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
sau | sau | sau | aici sau acolo |
||||
pe un ponton | pe o insulă | într-o piață | într-un bazin maritim | Pescarul este culcat la pământ! |
Jucătorul nu are posibilitatea de a plasa un insular pe un ponton, o insulă sau într-un bazin maritim care conține deja unul sau mai mulți insulari (chiar dacă unii sau toți insularii preexistenți aparțin jucătorului activ). De exemplu:
Notă: Dacă un jucător nu are niciun insular în rezerva sa, nu are opțiunea de a plasa unul. Nu-i nevoie să te îngrijorezi: există mai multe căi de a recupera acești insulari. Citește mai departe.
2b. Recuperează un insular
Dacă un jucător nu plasează niciun insular în timpul turei sale, are în schimb posibilitatea de a recupera unul dintre insularii săi de pe tablă și să îl înapoieze în rezerva sa. Nu sunt acordate mărfuri sau corăbii.
Notă: Un jucător are posibilitatea de a alege nici să plaseze, nici să recupereze un insular.[1]
3. Pontoanele, insulele, bazinele maritime și piețele finalizate sunt evaluate
Atunci când se evaluează un teritoriu finalizat, un jucător nu primește niciun punct. În schimb sunt acordate mărfuri. Fiecare tip de teritoriu îi dă unui jucător un tip diferit de marfă, sau o corabie în cazul unei piețe finalizate.
La finalizarea unui ponton, unei insule sau unui bazin maritim, jucătorul al cărui insular ocupă teritoriul finalizat primește mărfuri. Fiecare jucător primește câte 1 scoică, 1 banană sau 1 pește pentru fiecare simbol corespunzător prezent în teritoriul finalizat.
Un ponton finalizat dă scoici
Un ponton este finalizat atunci când este terminat la ambele capete, fie de o joncțiune (identificată prin prezența unei pietre de joncțiune), o insulă sau o piață, sau dacă podul formează o bulcă închisă. Acest lucru poate avea ca rezultat poduri foarte mici sau foarte mari.
O insulă finalizată dă banane
O insulă este finalizată atunci când toate hotarele sale sunt finalizate și nu există niciun gol intern. Acest lucru poate avea ca rezultat insule foarte mici sau foarte mari.
Un bazin maritim finalizat dă pești
Un singur bazin maritim poate consta din numeroase cartonașe. O evaluare de bazin maritim poate fi declanșată în două feluri diferite:
- 1. Atunci când un bazin maritim este complet îngrădit (de pontoane și/sau insule). SAU
- 2. Atunci când este plasat într-un bazin maritim ocupat un cartonaș de mare ce prezintă o barcă pescărească.
Important! O barcă pescărească poate declanșa o evaluare numai atunci când este plasată întâia oară și niciodată în timpul unei ture ulterioare.
După ce sunt acordați pești datorită plasării unei bărci pescărești, jucătorul acoperă 1 grup de pești din bazinul maritim corespunzător. Dacă sunt disponibile orice grupuri de doi pești, trebuie acoperit unul dintre acestea. Dacă nu este disponibil niciun grup de doi pești, este acoperit în schimb un singur pește. Peștii care au fost acoperiți de bărci nu sunt disponibili pentru a fi dobândiți în timpul evaluărilor ulterioare.
O piață finalizată dă un jeton cu corabie
O piață este finalizată atunci când este înconjurată de 8 cartonașe de mare.
Jucătorul al cărui insular ocupă piața finalizată dobândește jetonul cu corabie cu cea mai mare valoare, fără a livra niciun bun. Acest jeton este plasat cu fața în jos în fața acelui jucător și îi va da puncte acestuia la sfârșitul jocului.
Dacă există mai mult de un singur jeton cu corabie cu cea mai mare valoare, dintre acestea, jucătorul ia unul la alegerea sa. Rezerva cu fața în sus de jetoane cu corăbii este apoi reaprovizionată la 4.
Dacă sunt finalizate simultan mai multe piețe, fiecare jucător va primi jetonul/jetoanele cu corabie/corăbii care îi/le este/sunt datorat(e) în ordinea acelor de ceasornic de la jucătorul activ. Reaprovizionează rezerva cu fața în jos de jetoane cu corăbii la 4 după ce este acordat fiecare jeton.
Mai mulți insulari pe un/o singur(ă) ponton, insulă sau bazin maritim finalizat(ă)
Prin plasarea isteață a cartonașelor de mare și insularilor, este posibil ca mai mulți insulari să ocupe același ponton, aceeași insulă sau același bazin maritim.
În mod asemănător, este posibil ca mai mulți culegători de banane să ocupe aceeași insulă sau ca mai mulți căutători de scoici să ocupe același ponton.
Atunci când este finalizat un teritoriu cu mai mulți insulari, numai jucătorul cu cei mai mulți insulari prezenți primește mărfurile ilustrate. În cazul unei remize, toți jucătorii situați la egalitate primesc mărfurile.
Înapoierea insularilor în rezervele jucătorilor
Notă: Insularii din bazine maritime ale căror evaluare a fost declanșată de adăugarea unei bărci pescărești sunt și ei înapoiați (chiar dacă bazinul maritim nu este neapărat considerat „finalizat”).
Este posibil pentru un jucător să plaseze un insular, să finalizeze un teritoriu și să i se înapoieze insularul în rezerva sa într-o singură tură.
Pentru a face asta, jucătorii trebuie să acționeze în următoarea secvență:
- 1. Cu plasarea unui nou cartonaș de mare, finalizează un ponton, o insulă, un bazin maritim sau o piață neocupat(ă).
- 2. Plasează un căutător de scoici, culegător de banane, pescar sau negustor (din nou, teritoriul trebuie să fie neocupat).
- 3. Pontonul, insula, bazinul maritim sau piața finalizat(ă) este evaluat(ă) și jucătorul primește răsplata potrivită.
- 4. Insularul este înapoiat în rezerva proprietarului său.
4. Livrează unei corăbii și dobândește puncte
La sfârșitul turei unui jucător, acesta are posibilitatea de a livra mărfuri unei exact 1 corabie. Un jucător are posibilitatea de a alege din rezerva de 4 corăbii cu fața în sus. Mărfurile pe care trebuie să le livreze un jucător sunt ilustrate pe vela fiecărei corăbii. Pentru a livra unei corăbii, jucătorul înapoiază mărfurile corespunzătoare în rezervă și plasează corabia cu fața în jos în fața sa. Este apoi trasă o corabie nouă încât să fie din nou 4 corăbii cu fața în sus (cu condiția ca teancul să nu fie gol). Numărul ilustrat în partea de jos-dreapta a corabiei indică numărul de puncte pe care îl valorează aceasta la sfârșitul jocului.
Unele corăbii solicită combinații particulare de mărfuri, în timp ce alte corăbii denotă o cerință flexibilă:
Acum, tura jucătorului este gata și următorul jucător în ordinea acelor de ceasornic poate să își înceapă tura.
Sfârșitul jocului și câștigătorul
Jocul se sfârșește după tura în care este plasat ultimul cartonaș de mare sau a fost dobândită ultima corabie.
Evaluarea teritoriilor nefinalizate
Toate pontoanele, insulele și bazinele maritime nefinalizate sunt evaluate ca și cum ar fi fost finalizate. Jucătorii primesc scoici, banane și pești așa cum ar face-o în timpul jocului.
Important: Piețele nefinalizate nu oferă nicio răsplată.
Evaluarea de la sfârșitul jocului și câștigătorul
Acum calculăm totalul punctelor fiecărui jucător:
- Fiecare jucător primește puncte pentru corăbiile dobândite ale sale.
- Fiecare jucător primește 1 punct pentru fiecare 3 mărfuri rămase, indiferent de tip.
Oricine are cele mai multe puncte este încoronat Rege al Mărilor Sudului și câștigă jocul.
Clarificări
Credite
Designul jocului: Klaus-Jürgen Wrede
Artă: Christof Tisch
Layout: Harald Lieske, Dennis Lohausen
Traducerea în engleză a regulilor: Adam Marostica
Referință pentru cartonașe
Unul dintre cartonașele marcate cu (*) este cartonașul de pornire.
Cartonașele de mare și jetoanele cu corăbii ilustrate deasupra prezintă diferite asortimente de mărfuri.
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.