Poduri, cetăți și bazaruri (prima ediție)

From Wikicarpedia
Revision as of 01:36, 22 April 2024 by NGC 54 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 05.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Bridges Castles Bazaars C2 Tile B.jpgCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Poduri, cetăți și bazaruri Poduri, cetăți și bazaruri
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png
Exclamation2.png

Această pagină este
în curs de traducere.

Box BCB C1 HiG.png

Hans im Glück

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Poduri, cetăți și bazaruri[1][2] a fost lansată original de Hans im Glück în 2010.

Aceasta este a opta extensia majoră a jocului Carcassonne. Introduce câteva concepte noi jocului. Negustori călători ajung pe tărâm și organizează bazaruri în care târguiala este considerată o artă. În același timp, inginerii extind rețeaua de drumuri cu poduri moderne și cetăți mici sunt construite peste tot pentru a apăra regiunea.

Noile teritorii/lucruri sunt:

  • Podurile
  • Cetățile
  • Bazarurile

O extensie Carcassonne nu este cu adevărat o extensie Carcassonne când nu are cartonașe noi, așa că în cutie vei găsi de asemenea 12 cartonașe noi care reprezintă segmente de oraș, segmente de drumuri și mănăstiri în configurație nouă plus adaosul bazarurilor care vor ajuta la crearea unui peisaj mai frumos.

Conținut

  • 12 cartonașe de teren noi
Simbolul bazarului
  • 12 jetoane cetăți
Token Castle C1.png
  • 12 poduri de lemn
Figure Bridge.png

Reguli

Pregătire

Cele douăsprezece cartonașe de teren noi trebuie amestecate cu cele din jocul de bază. Pe parcursul jocului vor fi trase și plasate conform regulilor obișnuite.

Fiecare jucător primește poduri și cetăți după cum urmează, depinzând de numărul de jucători:

  • Cu doi până la patru jucători, fiecare primește câte trei poduri și câte trei cetăți
  • Cu cinci sau șase jucători, fiecare primește câte două poduri și câte două cetăți

Toate regulile pentru Carcassonne rămân aceleași, exceptând pentru următoarele adăugiri.

Atașarea unui cartonaș

Jucătorii trag și plasează cartonașe în concordanță cu regulile obișnuite.[3]

Bazarul

Un bazar

Atunci când este tras un cartonaș cu un bazar pe el, jucătorul ar trebui să îl plaseze ca în mod obișnuit (incluzând plasarea unui supus, evaluarea și chiar să nu îl plaseze dacă nu există niciun loc pentru el).[4][5]

Apoi va avea loc un bazar, în care vor fi „licitate” cartonașe de teren.

Jucătorul activ dezvăluie atâtea cartonașe de teren câți jucători sunt. Apoi jucătorul următor selectează unul dintre cartonașe și declară câte puncte ar licita pentru a îl păstra (este posibil să oferi 0 puncte!). În ordinea obișnuită, restul jucătorilor au posibilitatea de a face o singură ofertă: fie cresc oferta actuală, fie zic pas.

Atunci când toți jucătorii fie au făcut o ofertă, fie au zis pas, jucătorul care a selectat cartonașul trebuie să ia o decizie, fie:

  • cumpere cartonașul de la licitantul cu cea mai mare ofertă, plătindu-i numărul de puncte licitate, fie
  • vândă cartonașul licitantului cu cea mai mare ofertă, primind în schimb punctele licitate de acesta.

În consecință, scorul unuia dintre jucătorii va fi redus pe tabla de scor, iar scorul altuia crescut. Dacă jucătorul care a selectat cartonașul este singurul care a făcut o ofertă, atunci punctele ar trebui scăzute din socrul acestuia, dar fără a fi acordate nimănui altcuiva. Jucătorii au posibilitatea de a licita mai mult decât au și muta marcatorii lor dincolo 0 pe tabla de scor. În acest caz pot plasa marcatorul pe laterala sa pentru a arăta că acesta este negativ.[6][7]

Este apoi tura jucătorului următor care nu an primit un cartonaș în timpul acestui bazar.[8] Oricine care a primit deja un cartonaș nu mai are posibilitatea de a lua parte la licitare. Ultimul cartonaș poate fi luat fără plată de către jucătorul rămas care nu a primit un cartonaș.

După ce au fost licitate toate cartonașele, toți jucătorii își plasează cartonașele lor achiziționate ca într-o tură normală.[9] Asta începe cu jucătorul de după jucătorul activ.

Exemplu cu trei jucători:
Jucătorul ROȘU trage un cartonaș cu un bazar. Îl plasează și plasează un supus pe el. Apoi dezvăluie trei cartonașe.
* Jucătorul ALBASTRU este următorul în ordinea jocului, selectează un cartonaș și licitează 2 puncte pentru el. Jucătorul VERDE zice pas, pe când jucătorul ROȘU licitează 3 puncte. Jucătorul ALBASTRU (adjudecătorul) vrea să păstreze cartonașul, așa că îi plătește jucătorului ROȘU (licitantul cu cea mai mare ofertă) cele 3 puncte; adică jucătorul ALBASTRU își reduce scorul cu 3 și îl crește pe cel al jucătorului ROȘU cu 3.
* Acum jucătorul VERDE selectează un cartonaș și licitează 2 puncte pentru el. Jucătorul ROȘU licitează 3 puncte, iar jucătorul ALBASTRU nu poate licita. Jucătorul VERDE îi dă lui cartonașul și primește 3 puncte. Scorul jucătorului ROȘU scade cu 3.
* Acum a mai rămas numai un singur cartonaș, pe care jucătorul VERDE îl primește pe gratis.
Începând cu jucătorul ALBASTRU, toți jucătorii își plasează cartonașele lor achiziționate ca într-o tură normală.

Prea puține cartonașe: Dacă un jucător plasează un bazar și nu sunt destule cartonașe cu fața în jos pentru toți jucătorii, nu are loc nicio licitație de cartonașe. Jucătorii ignoră bazarul de pe cartonaș și cartonașul este plasat ca în mod normal.[10]

Fără reacție în lanț: Dacă, prin plasarea unui cartonaș cu bazar, alt cartonaș cu bazar este achiziționat și plasat, nu ar trebui dezvăluite și licitate cartonașe ulterioare. Numai atunci când au fost alocate și plasate toate cartonașele dezvăluite poate avea loc alt bazar.[11]

Variație: Trebuie să fie dezvăluite atâtea cartonașe câți sunt jucători. Începând cu jucătorul următor, în tură fiecare jucător selectează unul dintre cartonașe și îl plasează ca într-o tură normală. Asta continuă până ce au fost alocate toate cartonașele dezvăluite, iar după aceea jocul continuă ca în mod normal.[12][13]

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Care este ordinea evenimentelor dacă un jucător extinde un teritoriu cu un constructor?

Răspuns:
Bridges Castles Bazaars C1 Bazaar QA.png

Dacă tragi un cartonaș cu bazar și poți executa o tură de constructor, prima oară ia numărul corespunzător de cartonașe cu fața în jos și execută licitația de la bazar. Apoi începe o rundă nouă cu o proprietate specială – fiecare jucător are un cartonaș dezvăluit și cunoscut și fiecare jucător nu își poate plasa abația ca primul său cartonaș. Dacă ți-ai plasat cartonașul tău licitat și poți executa o tură de constructor, poți alege să îți plasezi abația sau trage un nou cartonaș necunoscut. Dacă oricare dintre jucători trage un cartonaș cu bazar [pentru tura sa de constructor], bazarul va fi ignorat până ce ultimul jucător care are un cartonaș primit în urma unei licitații (incluzând tura sa de constructor, dacă este posibil). Oricare bazar întârziat în așteptare va avea loc acum în tură. Odată ce rundele bazarurilor sunt terminate, îți execuți tura constructorului.[14]

Cu alte cuvinte:

  • Tragi bazar și execuți prima parte a turei tale duble.
  • ** // Începe ignorarea bazarurilor // **
  • Tragi cartonașele (încă cu fața în jos)
  • ( Începe întârzierea oricărui bazar nou )
  • Întorci cartonașele cu fața în sus și începi licitația
    • Primul jucător cu cartonașul primit în urma licitației (dacă este un cartonaș cu bazar nu se declanșează niciun bazar)
    • Tura de constructor a primului jucător, dacă este cazul
    • Următorul jucător cu cartonașul primit în urma licitației (dacă este un cartonaș cu bazar nu se declanșează niciun bazar)
    • Tura de constructor a următorului jucător, dacă este cazul
    • ...
    • Ultimul jucător cu cartonașul primit în urma licitației (dacă este un cartonaș cu bazar nu se declanșează niciun bazar)
    • Tura de constructor a ultimului jucător, dacă este cazul
  • ( Oprește întârzierea oricărui bazar nou )
  • Jucătorul care a tras și a plasat un nou bazar nou în tura sa de constructor (oprește întârzierea bazarurilor)
  • ** Înapoi la // Începe oprirea bazarurilor // până ce nu mai există bazaruri în așteptare **
  • Execuți tura ta de constructor.

Podurile

Figure Bridge.png

During his or her turn, [15] and in addition to placing a tile and deploying a follower, a player may build one bridge. [16] The bridge continues a road; that is, it carries the road over the tiles and counts exactly the same as a road segment on a land tile. [17] [18]

Pentru a construi un pod, trebuie întrunite următoarele condiții:

  • Podul poate fi construit pe cartonașul care tocmai ce a fost plasat sau pe un cartonaș adiacent care îl atinge pe o latură.
  • Ambele capete ale podului trebuie să zacă pe un câmp (nu pe un oraș, drum, râu sau așa mai departe).

A player may also place the tile so that a road ends at a farm when he or she then continues the road with a bridge. A follower may be deployed to the tile; if the bridge is built on the tile being placed, the follower may be deployed to the bridge. [19] Farms or cities under a bridge are not divided. Also, several bridges may be built next to each other. [20] [21]


Building a bridge on the tile being placed: RED expands her city. As the new tile has no road segments, she builds a bridge to carry the road over the new city segment.
Next turn: BLUE completes his road and receives 3 points (like a normal road segment, the bridge scores 1 point)
Building a bridge on a tile adjacent to the tile being placed: RED places a tile and occupies the road. With a bridge she carries the road over the city segment on the adjacent tile.
Bridges can also be built next to each other and over cloisters, even ones which are already occupied.
Building a bridge here is not allowed, as one end of the bridge lies on a road.

Cetățile

Token Castle C1.png
Cu cartonașul ei, jucătoarea ROȘIE creează un oraș mic și îl convertește într-o cetate.

When a player creates a town – which consists of only two semi-circular city segments [22] [23] – the occupier may choose to complete and score it in the usual way (for 4 points), or to convert it into a castle. [24] [25] To convert it, the occupier places one of his or her castle tokens over the city and moves the follower occupying it into the castle. [26] [27] [28] A town which has been converted to a castle is considered to be incomplete.

No points are scored on building a castle. The player receives points only when the first structure (cloister, city, or road) in its vicinity [29] is completed during a subsequent turn. [30] [31] [32] More precisely, a segment of the structure being completed must be one or more of the tiles adjacent to the castle. The adjacent tiles are the two on which the castle lies, the two tiles to its left, and the two to its right - a total of six tiles.

Cartonașele 1-6 sunt adiacente cu cetatea jucătorului ROȘU. Ocupantul ar putea încasa puncte de la următoarele structuri:
• MĂNĂSTIREA de pe 1
• DRUMUL de pe 1
• ORAȘUL din partea de sus a lui 3
• ORAȘUL din partea dreaptă a lui 6
(Orașul mic de pe 3 și 6 a fost evaluat înaintea construirii cetății, iar astfel nu mai generează puncte.)

Cetatea este considerată a fi finalizată numai atunci când este finalizată o structură (mănăstire, oraș, drum sau altă cetate) care se află pe cel puțin unul dintre cele șase cartonașe adiacente. Ocupantul structurii și ocupantul cetății primesc amândoi punctajul deplin[33] pentru structură. Apoi supusul din cetate este înapoiat în rezerva jucătorului; jetonul cetate rămâne unde este.

Example of scoring castles: BLUE completes his city and scores 20 points. As a segment of the city lies on a tile (6) adjacent to the castle, and it is the first structure to be completed since the castle was built, RED also receives 20 points. Both followers are then returned to their owners.

The following rules are also valid:

  • A cloister is only considered to be adjacent when the cloister itself lies on one of the six tiles (such as tile 1 in the examples above); it is not sufficient for one of the eight tiles surrounding the cloister to be adjacent.
  • The follower in the castle always receives points for the next structure to be completed. It may not be left in play in order to receive points for a structure which might be completed later.
  • It does not matter whether the structure completed actually scores any points. The castle still receives points for a completed structure which is not occupied by a follower. [34]
  • Should the placement of a tile simultaneously complete more than one structure adjacent to the castle, the occupier of the castle may decide which of them to receive points for. [35] A castle receives points for only one completed structure.
  • As a town which is converted into a castle is not considered to have been completed, it is possible for two occupied castles to be located next to each other. In this case, when one of the castles score points, it counts as a completed structure for the other, and both receive the same points.
  • At game end, all uncompleted castles score no points and their followers are removed from the board. A castle gets no points from farms in its vicinity.
  • When converting to a castle, it does not matter whether the small city was already occupied by a follower in the first half of the city, or by the active player deploying a follower to the second half during his or her turn.
  • Castles separate fields in the same way as a town does.
  • A knight on a castle cannot be attacked by the dragon. [36] [37]
  • A player can use the wagon to build a castle. [38] If a mayor is on the castle, it does not earn points for the castle, because there is never a pennant there. [39]

When scoring farmers at game end, a castle on a farm scores 4 points (instead of the 3 usual for a city), or 5 points with a pig (Traders and Builders) or barn (Abbey and the Mayor). [40] [41] [42] [43]

Noile cartonașe de teren

Unele cartonașe au unele caracteristici speciale:

Bridges Castles Bazaars C1 Tile 04.jpg
Mănăstire într-un oraș: Dacă alegi să plasezi un supus pe acest cartonaș, trebuie să alegi dacă să îl plasezi în oraș, pe mănăstire sau pe una dintre ferme. Dacă dorești, ai posibilitatea de a culca supusul pe mănăstire pentru a diferenția un călugăr de un cavaler[44] dinăuntrul orașului. Mănăstirea este finalizată atunci când este înconjurată de cartonașe, chiar dacă orașul este încă în curs de construire. Ai posibilitatea de a plasa un călugăr pe această mănăstire atunci când sunt deja prezenți cavaleri în oraș. În mod asemănător, un călugăr plasat pe această mănăstire nu previne un jucător să plaseze un cavaler în același oraș.
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 08.jpg
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 10.jpg
Hanuri: Aceste cartonașe prezintă segmente de drum cu hanuri, care pot fi folosite atunci când se combină această cu Hanuri și catedrale.[45] De altfel, hanurile de pe aceste segmente de drum nu vor avea niciun efect asupra drumurilor care le includ.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 12
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 01.jpg ×2
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 02.jpg ×1
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 03.jpg ×1
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 05.jpg ×1
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 06.jpg ×1
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 07.jpg ×1
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 08.jpg ×1
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 09.jpg ×1
Bridges Castles Bazaars C1 Tile 10.jpg ×1
Jetoane totale: 12
Token Castle C1.png ×12

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus numele extensiei în a doua ediție ca „Poduri, cetăți și bazaruri”, dar o traducere fidelă ar fi „Poduri, castele și bazaruri”.
  2. Interpretare din partea comunității În reguli digitale de Lineart, numele extensiei este tradus în prima ediție ca Cetăți, poduri și bazaruri.
  3. Clarificare oficială din partea publicatorului Solul galben al unui bazar sfârșește un drum. Acesta este un pic diferit de răscruci sau tufișuri, căci căruța nu poate trece de un bazar pe cealaltă parte, căci este un teritoriu. (modificat la 10/2013)
  4. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Porțiunea din paranteze este specifică ediției RGG și servește clarificării faptului că licitația la bazar se petrece la sfârșitul turei, după evaluare, nu imediat după plasarea cartonașului.
  5. Clarificare oficială din partea publicatorului Bazarul are loc după ce cartonașul este tras și plasat. Prin urmare, dacă cartonașul nu poate fi plasat și este respins, bazarul nu se va petrece. (10/2014)
  6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția HiG a Big Box 3 reformulează această propoziție pentru a afirma că „La tocmai începutul jocului, este posibil pentru un jucător să aibă mai puțin de 0 puncte printr-o licitație.”.
  7. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția ZMG afirmă că „un jucător nu are posibilitatea de a licita mai multe puncte decât are” („a player may not bid more points than he has”), ceea ce este o abatere semnificativă de la regula originală. (5/2014)
  8. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția RGG a Big Box 3 adaugă că „ar putea fi același jucător dacă nu a cumpărat cartonașul pe care l-a ales.” („it could be the same player if he did not buy the tile he chose.”).
  9. Clarificare oficială din partea publicatorului Asta i-ar permite unui jucător care plasează un cartonaș achiziționat la un oraș cu un constructor să tragă alt cartonaș înainte ca alți jucători și își joace cartonașele lor licitate, căci o „tură dublă” face parte dintr-o tură normală.
  10. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această regulă este găsită numai în ediția RGG a Big Box 3.
  11. Interpretare din partea comunității Reține că un cartonaș cumpărat/primit în urma unei licitații nu va declanșa o licitație, dar oricare cartonaș tras în mod obișnuit va declanșa o licitație. În orice caz, așa cum s-a discutat într-o clarificare Q&A, se poate ca licitația să nu aibă imediat loc dacă tragerea cartonașului cu bazar a avut loc în timpul unei ture de constructor în timpul unei runde de bazar.
  12. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția RGG a Big Box 3 adaugă că „Prin urmare, fiecare jucător plasează 1 cartonaș pentru niciun cost - prin urmare, nicio licitație!” („Thus, each player places one tile for no cost - thus, no auction!”).
  13. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția ZMG afirmă că regula variantă ar trebui folosită dacă este tras un cartonaș cu bazar și toți jucătorii au 0 puncte (căci regulile ZMG nu permit scoruri negative). (5/2014)
  14. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Există altă versiune a acestei reguli care spune că îți execuți tura constructorului înainte de bazar. Această discrepanță (provenită din traducerea greșită a unei clarificări din 5/2013) a fost considerată de HiG o alternativă validă deoarece nu schimbă jocul prea mult. Motivul din spatele regulilor originale este că bazarul este o acțiune derivată din plasarea cartonașului în prima parte a turei duble, așa că ar trebui rezolvată înaintea ca tura de constructor să fie efectuată. (08/2016)
    Interpretare din partea comunității Această variantă, descrisă în CAR și implementată de JCloisterZone conform datelor din 12/2018, se poate să pară mai intuitivă pentru unii jucători. Aceasta ia în considerare evenimentele în ordinea următoare:
    • Tragi bazar și execuți prima parte a turei tale duble.
    • ** // Începe ignorarea bazarurilor // **
    • Tragi cartonașele (încă cu fața în jos)
    • ( Începe întârzierea oricărui bazar nou )
    • Execuți tura ta de constructor.
    • Întorci cartonașele cu fața în sus și începi licitația
      • Primul jucător cu cartonașul primit în urma licitației (dacă este un cartonaș cu bazar nu se declanșează niciun bazar)
      • Tura de constructor a primului jucător, dacă este cazul
      • Următorul jucător cu cartonașul primit în urma licitației (dacă este un cartonaș cu bazar nu se declanșează niciun bazar)
      • Tura de constructor a următorului jucător, dacă este cazul
      • ...
      • Ultimul jucător cu cartonașul primit în urma licitației (dacă este un cartonaș cu bazar nu se declanșează niciun bazar)
      • Tura de constructor a ultimului jucător, dacă este cazul
    • ( Oprește întârzierea oricărui bazar nou )
    • Jucătorul care a tras și a plasat un nou bazar nou în tura sa de constructor (oprește întârzierea bazarurilor)
    • ** Înapoi la // Începe oprirea bazarurilor // până ce nu mai există bazaruri în așteptare **
  15. Interpretare din partea comunității Of particular note here is that a specific part of the turn for bridge placement is not specified. Obviously one must be placed immediately after tile placement if the tile placement would otherwise be illegal, and a bridge must be placed before a follower if the follower is to be placed on the bridge. However, one could envision a situation where the bridge is not needed for tile placement (e.g. a straightforward attachment on 1 edge) but for strategic reasons the player later in the turn opts to place a bridge on that tile (or even the adjacent one) such that the bridge ends are on tile edges that do not touch other tiles.
  16. Clarificare oficială din partea publicatorului Note the use of the word “may” in the statement. A player is not required to use a bridge to place a tile, even if that tile would otherwise have to be discarded. The player has the choice to use the bridge to place the tile or just discard the tile. (10/2014)
  17. Clarificare oficială din partea publicatorului As with normal roads, each end of the bridge must continue a road segment (or bridge) already in play or must be adjacent to an empty place for a tile. (12/2014)
  18. Interpretare din partea comunității As the bridge is counted just like a printed road segment, any completed road that includes a bridge and a printed road segment on the same tile still only scores 1 point for the tile. (2/2014)
  19. Interpretare din partea comunității It is clear from this that the bridge is generally built before deploying a follower.
  20. Clarificare oficială din partea publicatorului One tile cannot have 2 bridges running perpendicular to each other. The rules state that the bridge must lie on a field, and if bridges are stacked, one end of the top bridge will not touch the field.
  21. Clarificare oficială din partea publicatorului A bridge that would potentially span a tower foundation does not prevent the growth of that tower, and that a tower that was already present does not prevent bridge placement. If the two structures would interfere with each other, the tower pieces can be moved so that they are no longer on the tower foundation symbol. Both structures can then be placed without conflict. (11/2013)
  22. Clarificare oficială din partea publicatorului This excludes towns which do not consist of two semi-circular segments, such as the cfrf tile with the triangular city segment shown in the Tile Distribution list of this expansion.
    This point was confirmed by Christof Tisch (HiG) on BGG:

    https://boardgamegeek.com/thread/538079/1-question-about-castles

    Interpretare din partea comunității This means the following tiles cannot be part of a small city converted into a castle, since the castle token would reveal some city "ruins" from the small city underneath: parts of city walls, city bridges, or even partial city segments:

    Princess And Dragon C1 Tile 01.jpg
    Top city
    segment
    Abbey And Mayor C1 Tile 03.jpg
    City segment
    with bridge
    Abbey And Mayor C1 Tile 05.jpg
    Squarish city
    segment
    Bridges Castles Bazaars C1 Tile 06.jpg
    Witch-hat city
    segment
    Hills And Sheep C1 Tile 10.jpg
    Triangular city
    segment
    Hills And Sheep C1 Tile 13.jpg
    Both city
    segments touching
  23. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori The ZMG rules, however, state that a small city consisting of “two city end segments” would qualify for castle placement, which would allow use of the triangular city segment. (5/2014)
  24. Clarificare oficială din partea publicatorului A city under siege (or under attack from Cathars) can be converted to a castle, and it is handled as a normal castle. The siege or Cathar attack is ignored after conversion to a castle.
  25. Interpretare din partea comunității Towns are normally occupied by one single follower from one player. However, several followers (from one or more players) may occupy the same town if playing with Mini #1 - The Flier (Flying Machines). In this case, if only one player has the majority in the feature, that player will be the one either scoring it or converting the town into a castle only occupied by the follower(s) of the player with the majority.
    Additionally, some special situations may arise when followers from different players share the majority in the same town, since each player may decide differently. So, we may encounter the following scenarios:
    • All the players with the majority decide to score the town: The city will be scored as usual taking into account the majority in the feature.
    • All the players with the majority decide to convert the town into a castle: The resulting castle will have several occupiers (the followers from the players sharing the majority in the town). If the castle is completed eventually, all the players sharing the castle will score points for it.
    • Some of the players sharing the majority decide to score the town and the rest choose to convert it into a castle: The players scoring the city will apply the majority without taking into consideration those followers from players who decided to convert the town into a castle. After scoring, the followers involved will be returned to their owners. The castle will be created only with the followers of the players who decided to convert the town. If the castle is completed eventually, all the players sharing the castle will score points for it.
    Additional notes:
    • Deploying followers from the city of Carcassonne: If playing with The Count of Carcassonne, players will be allowed to deploy followers from the city of Carcassonne to the town if at least one player is scoring it. All these additional followers will participate in the scoring only. They cannot be deployed to the town to later occupy the resulting castle if any player decided to convert it instead of scoring the town.
    • Castle tokens: Each player who chose to convert the town into a castle will have to place a castle token from their supply on top of the town. No player can keep their castle token for a later use because other player was placing theirs. As an alternative, instead of stacking the castle tokens, you may place only one of them and remove the rest from the game.
      This means that a player without any castle tokens in their supply cannot decide to convert a shared town into a castle. In this case, the player can only score the town.
  26. Clarificare oficială din partea publicatorului When placing a castle on these tiles from The Tower, you may need to move a tower on them a bit aside.
    Tower C1-13.png
    Tower C1-17.png
  27. Interpretare din partea comunității Note that this is after the Move Wood phase and does not itself constitute a Move Wood phase (and might not even involve the active player). (5/2013)
  28. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori The ZMG rules refer to this follower as a "lord". The HiG rules continue to call this follower a knight, as he was in the city. (5/2014)
  29. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori The ZMG rules call the vicinity of the castle its "fief". (5/2014)
  30. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori The RGG version of the rules states that the castle scores only "when the first feature … in the vicinity of the castle is later completed" (emphasis added) – while a subsequent turn is not specifically mentioned, it seems apparent in both rule sets that a feature that is completed on the turn that the castle is built does not allow the castle to score.
  31. Clarificare oficială din partea publicatorului When playing with German / Dutch & Belgian Monasteries: Because an abbot scores only at the end of the game, and this monastery is never considered completed, a monastery with an abbot will not score points for a follower in a castle. (5/2014)
    Interpretare din partea comunității These monasteries can only be completed if unoccupied or if occupied by at least one monk (no matter if other followers are placed as abbots on the same feature). A monastery will not be considered completed when surrounded by tiles if only occupied by followers placed as abbots.
  32. Interpretare din partea comunității This reference to "subsequent turn" should be interpreted as a later round of scoring, that is, you cannot create a castle and score it right away. So at least one tile placement has to happen before the castle can be scored. With this in mind, during a double turn (technically one turn with two parts), you would be able to create a castle in the first part of your turn and score it as soon as the second part of the same turn. There is no provision in the rules for ignoring completed features after the castle is created, only during the same round of scoring the castle is created. Check the following example:
    1. You place a tile that extends a city with your builder and completes a town that you turn into a castle (claimed by you, of course). The builder grants you a double turn.
    2. During the second part of your double turn, you complete another feature in the castle fief and you score the feature and the castle created in the first part of the turn.
    It would have a similar case when playing with Mini #2 - The Messages (Dispatches):
    1. You place a tile that completes a town and another feature. You turn the town into a castle and score the other feature. After scoring your scoring meeple lands on a dark space and you receive Message 7.
    2. You draw a new tile that completes another feature in the fief of the castle just created on this turn. The Message is dispatched on the very same turn but it creates a new round of scoring. As a result, you score the completed feature and the castle.
  33. Interpretare din partea comunității Asta este după ce orice bonusuri sau penalități (precum catedrala sau vrăjitoarea) sunt contabilizate. (4/2014)
  34. Interpretare din partea comunității Note that this statement essentially indicates that points are tallied for all completed features, even unoccupied ones. However, generally nobody scores (receives those points) for an unoccupied feature. (2/2015)
  35. Interpretare din partea comunității In practical terms, this would probably mean the same as choosing the completed structure worth the most points.
  36. Clarificare oficială din partea publicatorului Followers in castles are safe from towers, the dragon, and the plague, as those things affect the tile directly, and castles are not present on a specific tile.
  37. Clarificare oficială din partea publicatorului An additional bullet point rule added to Big Box 3 stated “A player can place the fairy in a castle. If it is there during the castle scoring, it scores 3 points for the player.” However, according to official clarifications, this rule is incorrect. The fairy cannot be placed in a castle, as it should only be placed on features on a discrete tile.
    Note: the New Edition has reverted this ruling and allows you to place the fairy next to a follower in a castle.
  38. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori The RGG Big Box 3 stated that the “wagon effect” could be used to build a castle, suggesting that the special wagon move could allow a castle to be built outside of the normal turn order or could violate the requirement that the feature receiving the wagon be incomplete, but this is not the case. (01/2015)
  39. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori The last 3 bullet points were first included in the Big Box 3 edition of the rules.
  40. Clarificare oficială din partea publicatorului The pig-herd tile may also grant an extra point to farms for each castle in the field (see River II and Games Quarterly #11.) This was confirmed in the Big Box 3 edition of the rules.
  41. Interpretare din partea comunității The RGG Big Box 3 scoring guide at the end of the rules claims that farms only score points for completed castles, but this is presumably a misprint, as there is no indication in the rules that this is actually true (especially as followers from incomplete castles are removed, so there would be no way to tell which castles were incomplete and which were complete when scoring farms).
  42. Clarificare oficială din partea publicatorului Castles do not count as cities for the purposes of scoring for the King. Castles do count for scoring of the Famine sector of The Wheel of Fortune, as this is effectively a scoring of farms. Followers from the City of Carcassonne cannot move to a castle.
  43. Clarificare oficială din partea publicatorului A city under siege (or under attack from Cathars) can be converted to a castle, and it is handled as a normal castle. The siege or Cathar attack is ignored after conversion to a castle.
  44. Clarificare oficială din partea publicatorului Oricare supus dintr-un oraș este un cavaler. Asta include supușii normali, supușii mari, primarii, căruțele, directorii de circ și fantomele. (01/2015, actualizat la 1/2019)
  45. Interpretare din partea comunității Hanurile de pe un cartonaș nu vor afecta un pod plasat pe același cartonaș. Hanul afectează doar segmentul/segmentele printat(e) de drum de pe lângă el. Totuși, podul va profita de pe urma unui han, în același fel ca orice alt segment printat de drum, dacă face parte din aceeași rețea de drum.

     Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Hanurile afectează acele segmente de drum pe care se află, adică cu care sunt adiacente direct. Așa că un pod plasat pe un cartonaș cu un han nu ar fi afectat de pod, din moment ce hanul nu ar fi accesibil de pe pod. Este asta corect? Vezi exemple de cartonașe din Ext. 8 mai jos.

    Răspuns: Da, asta este corect. Hanul se socotește doar pentru un segment de drum printat lângă el. Dar un pod ar putea fi socotit ca parte a unui „drum cu han” dacă este legat de acesta. (1/2021)
    Bridges Castles Bazaars C1 Tile 08.jpgBridges Castles Bazaars C1 Tile 10.jpg