Catapulta (prima ediție)

From Wikicarpedia
Revision as of 22:50, 30 June 2023 by NGC 54 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Catapult C1 Tile 06.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Această extensie nu a fost publicată în alte ediții.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Box Catapult C1 HiG.png

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Catapulta a fost lansată original de Hans im Glück în 2008.

Această extensie este a șaptea extensie majoră pentru Carcassonne și introduce un aspect nou jocului.

Este timpul pentru târgul anual din Carcassonne! Animatori călători sosesc în regiune, aducând cu ei ultima lor achiziție: o catapultă, care o folosesc pentru a executa tot felul de cascadorii fenomenale, deși nechibzuite. Faptul că nu totul merge conform planului este deja altceva...

Noile teritorii/lucruri sunt:

 • O catapultă
 • Jetoane cu 4 acțiuni diferite
 • Târguri

Conținut

 • 12 cartonașe de teren noi cu târguri
 • 24 jetoane de catapultă - 6 jetoane de 4 tipuri diferite
 • 1 catapultă de lemn
 • 1 liniar

Reguli

Pregătire

Cele 12 cartonașe de teren noi trebuie amestecate cu celelalte cartonașe de teren. Catapulta trebuie pusă la o parte și liniarul plasat lângă ea. Fiecare jucător primește apoi câte 1 jeton de catapultă de fiecare tip—un total de câte patru pentru fiecare jucător.

Atașează un cartonaș

Jucătorii trag și plasează cartonașe în conformitate cu regulile obișnuite.[1][2]

Târgul

Târgul

Atunci când este tras un cartonaș de teren cu un târg,[3] acesta trebuie plasat ca de obicei, iar jucătorul trebuie să își termine tura în întregime. Jocul este după aceea întrerupt pentru o ‘rundă de catapultă’. Jucătorul al cărui tură tocmai s-a terminat selectează unul dintre cele patru jetoane de catapultă și îl aruncă folosind catapulta. Continuând în sensul acelor de ceasornic, ceilalți jucători trebuie apoi să ia același fel de jeton de catapultă din rezerva lor și să îl arunce în aceeași manieră ca primul jucător. Fiecare jucător are dreptul la numai o singură încercare.

Catapulta

Efectele diverselor jetoane de catapultă sunt listate mai jos.

După runda de catapultă, toate jetoanele de catapultă sunt înapoiate proprietarilor lor, iar jocul continuă în sensul acelor de ceasornic pornind de la jucătorul următor.

Jetoanele de catapultă

Luptă cu prăjituri - elimină supuși
Jeton de luptă cu prăjituri

Țelul este lovirea, dacă este posibilă, a altor supuși de pe suprafața de joc.[4] În cazul în care un supus este atins sau lovit de acest jeton—indiferent dacă supusul este răsturnat sau nu—atunci acest supus trebuie imediat recuperat de proprietarul său și înapoiat în rezervă. Dacă mai mulți supuși sunt loviți de jeton, atunci toți aceștia sunt înapoiați proprietarilor corespunzători. Supușii ce aparțin jucătorului care a aruncat jetonul trebuie și ei să fie recuperați. Prin urmare, sunt permise reacțiile în lanț: dacă un supus este răsturnat și lovește alt supus în timpul procesului, ambii trebuie eliminați din joc.


Seducție - schimb de supuși
Jeton de seducție

Acest jeton are un efect numai atunci când reușește să rămână pe cel puțin un cartonaș de teren de pe suprafața de joc.[5] Dacă nu reușește să rămână pe suprafața de joc, atunci trebuie imediat înapoiat jucătorului. Dacă jetonul reușește să rămână pe suprafața de joc, atunci jucătorii determină care supus este situat cel mai aproape de jeton.[6][7][8] În cazurile neclare trebuie folosit liniarul pentru a măsura distanța exactă. Jucătorul care a aruncat acest jeton poate apoi să schimbe acest supus cu unul de-al său. Acest schimb poate fi făcut fie cu un supus din rezerva jucătorului, fie cu un supus care se află deja în joc.[9] Supusul schimbat este înapoiat proprietarului său.


Tras la țintă - concurs la târg
Jeton de tras la țintă

Cu acest jeton, toți jucătorii trebuie să încerce să lovească cartonașul cu târgul care a declanșat runda curentă de catapultă când a fost plasat. Oricine aruncă jetonul cel mai aproape de acel cartonaș cu târg câștigă exercițiul de tras la țintă și primește imediat 5 puncte.[6] Dacă jucătorul este neclar, trebuie folosit liniarul pentru o măsurare precisă; în cazul unei remize, fiecare jucător în situație de remiză câștigă câte 5 puncte.


Prinde - unul aruncă, celălalt prinde
Jeton de prins

Jucătorul care aruncă jetonul trebuie să plaseze liniarul la jumătatea distanței dintre el sau ea și jucătorul din stânga. Apoi el sau ea trebuie să reușească să arunce jetonul cel puțin până la liniar, în timp ce celălalt jucător trebuie să încerce să îl prindă. Se pot ivi următoarele situații:

Regulile prinderii:
Cazul A : Prins. Prinzătorul primește 5 puncte
Cazul B: Nu a fost prins - dar destul de departe. Aruncătorul primește 5 puncte
Cazul C: Nu a fost prins - și nu destul de departe. Prinzătorul primește 5 puncte
Cazul D: Atins - dar nu a fost prins. Aruncătorul primește 5 puncte

Jucătorul din stânga trebuie apoi să arunce jetonul înspre jucătorul din stânga sa. A se repeta până ce fiecare jucător a avut ocazia să fie aruncător și prinzător.

Reguli ale casei

Ignoră toate regulile obișnuite ale Catapulta, iar în schimb acordă imediat 5 puncte oricărui jucător care extrage din săculeț un cartonaș cu târg și plasează un supus pe el. Ia în vedere că trebuie să fie unul dintre supușii normali—nu poate fi un supus mare, un primar sau o căruță. (Mulțumită lui Johngee)

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 12
Catapult C1 Tile 01.jpg ×1
Catapult C1 Tile 02.jpg ×1
Catapult C1 Tile 03.jpg ×1
Catapult C1 Tile 04.jpg ×1
Catapult C1 Tile 05.jpg ×1
Catapult C1 Tile 06.jpg ×1
Catapult C1 Tile 07.jpg ×1
Catapult C1 Tile 09.jpg ×1
Catapult C1 Tile 10.jpg ×1
Catapult C1 Tile 11.jpg ×1
Catapult C1 Tile 12.jpg ×1 [11]
Jetoane totale: 24
Token Catapult Catch C1.png ×6
Token Catapult TargetHurling C1.png ×6
Token Catapult Seduction C1.png ×6
Token Catapult KnockOut C1.png ×6

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Clarificare oficială din partea publicatorului Solul galben al unui târg sfârșește un drum. Asta este ușor diferit de răscruci și tufișuri, căci o căruță nu poate traversa un târg până pe cealaltă parte, din moment ce este un teritoriu. (modificat 10/2013)
 2. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Suprafețele galbene împart câmpul (verde) în două (cartonașul cu mănăstire și cartonașul cu două segmente de oraș opuse)? Răspuns: Dacă câmpul (verde) este întrerupt, târgul îl împarte.
 3. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Căruța poate „traversa” un târg, sau mai degrabă un târg împarte un drum cu totul? Răspuns: Târgul este un „teritoriu”, așa că căruța nu îl poate traversa. (modificat 10/2013)
 4. Clarificare oficială din partea publicatorului Suprafața de joc cuprinde cartonașele normale și „cartonașele de pornire”. Asta înseamnă că supușii de pe cartonașele ce corespund cu școala, Orașul Carcassonne și Roata Destinului pot fi loviți și eliminați. Personajele speciale precum contele sau profesorul rămân în zona lor. Cu toate acestea, supușii de pe tabla de scor nu trebuie luați, căci ar fi haos. Deci aici tabla de scor nu aparține suprafeței de joc. (10/2012)
  Interpretare din partea comunității Asta s-ar aplica de asemenea cartonașelor Orașului Leipzig. Deci jetonul de luptă cu prăjituri poate afecta supușii situați atât înăuntrul, cât și în afara Orașului Carcassonne, Roții Destinului și Orașului Leipzig. Același lucru se întâmplă supușilor plasați pe cartonașele școlii. Cu toate acestea, pionii speciali și pionii neutri de pe acele cartonașe vor rămâne neperturbați.
 5. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Ediția RGG adaugă următoarea clarificare: „If it slides off the map, it has no effect!” („Dacă alunecă de pe hartă, nu are niciun efect!”).
 6. 6.0 6.1 Interpretare din partea comunității Orice pion sau jeton mutat sau aruncat ar trebui pus înapoi în poziția sa originală așa cum era înainte să se fi continuat cu această acțiune.
 7. Clarificare oficială din partea publicatorului Suprafața de joc cuprinde cartonașele normale și „cartonașele de pornire”. Asta înseamnă că supușii de pe cartonașele ce corespund cu școala, Orașul Carcassonne și Roata Destinului pot fi selectați și schimbați. Personajele speciale precum contele sau profesorul rămân în zona lor. Cu toate acestea, supușii de pe tabla de scor nu trebuie luați, căci ar fi haos. Deci aici tabla de scor nu aparține suprafeței de joc. (10/2012)
  Interpretare din partea comunității Asta s-ar aplica de asemenea cartonașelor Orașului Leipzig. Deci jetonul de seducție poate afecta supușii situați atât înăuntrul, cât și în afara Orașului Carcassonne, Roții Destinului și Orașului Leipzig. Același lucru se întâmplă supușilor plasați pe cartonașele școlii. Cu toate acestea, pionii speciali și pionii neutri de pe acele cartonașe vor rămâne neperturbați.
 8. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile RGG includ o restricție adițională ce indică că jucătorii ar trebui să determine supusul unui adversar care este situat cel mai aproape de țintă. Regulile HiG nu includ această condiție. Se poate ca această discrepanță să fi fost cauzată de o traducere greșită.
 9. Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Ce pioni pot fi schimbați în timpul „Seducției”? Răspuns: Numai supusul situat cel mai aproape de jeton poate fi schimbat. Nu contează dacă supusul este al tău sau al altcuiva. Supusul desemnat poate fi schimbat cu unul dintre supușii tăi. Supușii care pot fi schimbați în acest mod sunt:
  • Supus normal
  • Supus mare
  • Primar
  • Căruță
  • Fantomă
  • Director de circ
  • Abate
  De exemplu, o căruță poate fi schimbată cu un supus normal. (11/2014; actualizat 07/2020)
  Interpretare din partea comunității Acest FAQ HiG a fost actualizat pentru a cuprind supuși nelistați inițial (fantomă, director de circ, abate). Ține minte că supusul ce îl înlocuiește pe cel desemnat trebuie să fie unul valid pentru teritoriul destinație. Asta se aplică în special supușilor cu limitații la plasare (abați, primari, căruțe) și teritoriilor precum grădinile.
 10. Interpretare din partea comunității Există 2 segmente de câmp separate pe acest cartonaș. Pot fi jucate numai câmpuri la oricare dintre cele 4 laturi ale acestui cartonaș, incluzând cele 2 laturi cu galben care se extinde la ele.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: În extensia Catapulta, există un cartonaș care are o mănăstire și un târg. Pe acest cartonaș, solul galben se întinde pentru a atinge 2 dintre laturile cartonașului. Evident, această trăsătură împarte cele două segmente de câmp. Ce tip de piesă poate fi jucată la laturile unde se atinge galbenul? Numai laturi cu câmp, sau un drum se poate sfârși la solul galben?

  Răspuns: Numai un câmp poate fi plasat la acea latură. (5/2014)

 11. Clarificare oficială din partea publicatorului Numai solul galben al unui târg poate separa segmentele de câmp; prin urmare, catargul nu împarte câmpul.