De Katapult (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Catapult (1st edition) and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Catapult C1 Tile 06.jpg Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Deze uitbreiding is niet in andere edities uitgebracht.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png

Hoofdpagina > Carcassonne  > De Katapult (1e editie)


Box Catapult C1 999.png

Algemene informatie en opmerkingen

uitbreidings symbool

De Katapult werd oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2008.

Dit is de zevende grote uitbreiding voor Carcassonne en introduceert een paar nieuwe aspecten aan het spel.

Tijd voor de jaarlijkse kermis in Carcassonne! Rondreizende artiesten arriveren in de streek en brengen hun nieuwste aanwinst mee: een katapult, waarmee ze allerlei roekeloze maar wonderbaarlijke stunts uithalen. Dat niet alles volgens plan verloopt, is nauwelijks het vermelden waard ...

Nieuwe eigenschappen/dingen zijn:

 • Een katapult
 • 4 verschillende actie fiches
 • Kermissen

Speelmateriaal

 • 12 nieuwe landtegels met kermissen
 • 24 katapult fiches - 6 fiches van 4 verschillende types
 • 1 houten katapult
 • 1 lineaal

Spelregels

Voorbereiding

De 12 nieuwe landtegels worden gemengd met de andere landtegels. De katapult wordt aan de kant gelegd en de liniaal ernaast. Iedere speler krijgt vervolgens een katapultfiche van iedere soort - in totaal vier voor iedere speler.

Het plaatsen van een tegel

De spelers trekken en leggen de tegels volgens de gebruikelijke regels. [1] [2]

De kermis

De kermis

Wanneer een landtegel met een kermis [3] wordt getrokken, moet het op de gebruikelijke manier worden geplaatst en moet de speler zijn of haar beurt volledig afmaken. Het spel wordt dan onderbroken voor een 'katapultronde'. De speler wiens beurt net is afgelopen kiest één van de vier katapultfiches en schiet deze weg met de katapult. Met de wijzers van de klok mee moeten de andere spelers dan een katapultfiche van dezelfde soort uit hun voorraad pakken en op dezelfde manier als de eerste speler wegschieten. Elke speler mag maar één poging doen

De katapult

De gevolgen van de verschillende katapultfiches staan hieronder opgesomd.

Na de katapultronde gaan alle katapultfiches terug naar hun eigenaars, en het spel gaat verder met de klok mee vanaf de volgende speler.

De katapult fiches

Taartgevecht - verwijder volgelingen
Knock out-fiche

Het doel is om, indien mogelijk, de horigen van andere spelers op het speelveld te raken. [4] Als een volgeling door dit fiche geraakt of aangeraakt wordt - ongeacht of de volger omver wordt gegooid of niet - dan moet deze volger onmiddellijk door zijn eigenaar worden teruggehaald en in de voorraad worden teruggelegd. Als meerdere volgelingen door het fiche geraakt worden, worden ze allemaal teruggegeven aan hun betreffende eigenaars. Volgelingen van de speler die de speelfiguur heeft gegooid moeten ook worden teruggehaald. Bovendien zijn kettingreacties toegestaan: als een volgeling wordt omgegooid en daarbij een andere volgeling raakt, moeten beiden uit het spel worden genomen.


Verliefd - volger uitwisseling
Verleiding-fiche

Deze speelfiguur heeft alleen effect als hij op minstens één landschapstegel op het speelveld komt te liggen. [5] Als het niet op het speelveld terechtkomt, moet hij onmiddellijk teruggegeven worden aan de speler. Als de speelfiguur op het speelveld terechtkomt, dan bepalen de spelers welke volgeling het dichtst bij de speelfiguur is. [6] [7] [8] In onduidelijke gevallen moet de liniaal worden gebruikt om de precieze afstand te meten. De speler die het speelfiguur heeft gegooid mag dan deze volgeling ruilen voor een eigen volgeling. Deze ruil kan gebeuren met een volgeling uit de eigen voorraad, of met een volgeling die al in het spel is. [9] De geruilde volger wordt teruggegeven aan de eigenaar.


Schietwedstrijd - eerlijke wedstrijd
Mikken op een doel-fiche

Met dit fiche moeten alle spelers proberen de kermistegel te raken die de huidige katapultronde in gang heeft gezet toen het werd geplaatst. Wie het fiche het dichtst bij die tegel gooit wint de schietoefening en krijgt meteen 5 punten. Cite error: Closing </ref> missing for <ref> tag|config=Kermis + Klooster}}

Catapult C1 Tile 09.jpg ×1
Catapult C1 Tile 10.jpg ×1

{{Tile|Catapult_C1_Tile_11.jpg}|count=1|config=Kermis}

Catapult C1 Tile 12.jpg ×1 [10]
Totaal aantal fiches: 24
Token Catapult Catch C1.png ×6
Token Catapult TargetHurling C1.png ×6
Token Catapult Seduction C1.png ×6
Token Catapult KnockOut C1.png ×6

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Officiële verheldering van de uitgever Op de gele grond van een kermis eindigt een weg. Dit is iets anders dan kruisingen of bosjes, want de transportwagen kan een kermis niet oversteken naar de andere kant, omdat het een project is. (gewijzigd 10/2013)
 2. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Scheiden de gele gebieden de (groene) weide in tweeën (tegel met klooster en tegel met twee tegenover elkaar liggende stadsdelen)? Antwoord: Als de (groene) weiden niet op een andere manier verbonden zijn, worden deze door de kermis gescheiden.
 3. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kan de transportwagen "langs" een kermis rijden, of splitst een kermis überhaupt een weg? Anwoord: De kermis is een " eigenschap," dus de transportwagen kan er niet door. (gewijzigd 10/2013)
 4. Officiële verheldering van de uitgever Het speelveld bevat de normale tegels en "starttegels". Dit betekent dat de aanhangers op de tegels die overeenkomen met de school, de Stad Carcassonne, en het Rad van Fortuin geraakt en verwijderd kunnen worden. De speciale figuren zoals De Graaf of De Leraar blijven in hun gebied. Volgelingen op het scoreformulier mogen echter niet worden weggenomen, omdat dit dan een puinhoop vormt. Het scorebord hoort hier dus niet bij het speelveld. Interpretatie uit de gemeenschap Dit geldt ook voor de tegels van de Stad Leipzig. De Knock out fiche kan dus zowel volgelingen binnen als buiten de Stad Carcassonne, het Rad van Fortuin en de Stad Leipzig beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor de volgelingen die op de schooltegels worden ingezet. De speciale figuren en neutrale figuren op deze tegels blijven echter ongemoeid.
 5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De RGG editie voegt de volgende verduidelijking toe: "Als het van de kaart glijdt, heeft het geen effect!”
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Alle speelstukken of fiches die door het fiche verplaatst of omgegooid zijn moeten in hun oorspronkelijke positie teruggezet worden alvorens met deze actie verder te gaan.
 7. Officiële verheldering van de uitgever Het speelveld bevat de normale tegels en "starttegels". Dit betekent dat de volgers op de tegels die corresponderen met de school, de Stad Carcassonne, en het Rad van Fortuin gekozen en verwisseld kunnen worden. De speciale figuren zoals De Graaf of De Leraar blijven in hun gebied. Volgelingen op het scorebord mogen echter niet genomen worden, omdat dit dan een puinhoop vormt. Het scorebord hoort hier dus niet bij het speelveld. (10/2012)
  Interpretatie uit de gemeenschap Dit geldt ook voor de tegels van de Stad Leipzig. De Verleidingsfiche kan dus zowel op volgelingen binnen als buiten de Stad Carcassonne, het Rad van Fortuin en de Stad Leipzig van invloed zijn. Hetzelfde geldt voor volgelingen die op de schooltegels worden ingezet. De speciale figuren en neutrale figuren op deze tegels blijven echter ongemoeid.
 8. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De RGG De regels bevatten een extra restrictie die aangeeft dat de spelers moeten bepalen welke tegenstander het dichtst bij de fiche is. De HiG regels is dit voorschrift niet opgenomen. Deze situatie kan het gevolg zijn van een foute vertaling.
 9. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Welke figuren kunnen worden uitgewisseld tijdens "Verleiding"? Antwoord: Alleen de volger die het dichtst bij de speelfiguur is kan worden geruild. Het maakt niet uit of de volger van jou is of van iemand anders. De aangewezen volger kan worden geruild met een van uw volgers. Volgers die op deze manier geruild kunnen worden zijn:
  • Normale volger
  • Grote volger
  • Burgemeester
  • transportWagon
  • Fantoom
  • Circusdirecteur
  • Abt
  Een transportwagon kan bijvoorbeeld worden geruild met een normale volgeling. (11/2014; updated 07/2020)
  Interpretatie uit de gemeenschap Deze HiG FAQ is bijgewerkt met volgelingen die oorspronkelijk niet in de lijst stonden ( fantoom, circusdirecteur, abt). Houd er rekening mee dat de volgeling die de aangewezen volgeling vervangt, een geldige moet zijn voor het bestemmings element. Dit geldt vooral voor volgelingen met plaatsingsbeperkingen (abten, burgemeesters, wagens) en kenmerken zoals tuinen.
 10. Officiële verheldering van de uitgever Alleen de gele grond van een kermis kan weidedelen scheiden; de vlaggenmast scheidt de weide dus niet.