Ciuma (prima ediție)

From Wikicarpedia
(Redirected from Ciuma (prima ediție))
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Plague (1st edition) and the translation is 100% complete.
Plague C1 Tile 05.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Această extensie nu a fost publicată în alte ediții.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Această extensie pătrunde adânc în joc. Devastatoarea ciumă face importantă structura peisajului însăși. După o perioadă de incubație aparent inofensivă, cineva ar putea în curând să ajungă la concluzia că este imposibil să încasezi vreun punct în fața ciumei. Dar nu te descuraja! Cineva poate să ghideze ciuma în direcția adversarilor săi—pe cealaltă parte a infestației eradicate—pentru a se proteja pe sine și să acumuleze puncte fără alte impedimente.

Informații generale și comentarii

Planșa pretăiată
Simbolul extensiei

Extensia Ciuma a fost original lansată în Spielbox în 2010.

Un doctor medieval de ciumă. Sursă: The Society Pages (Mulțumiri lui Whaleyland.)

Concept general:

Începând de la șase jetoane de focar, ciuma se răspândește prin Carcassonne. Odată ce un cartonaș cu focar intră în joc, fiecare jucător trebuie să răspândească mai departe ciuma în tura sa. Un supus pe un cartonaș afectat este eliminat fără evaluare. Totuși, cineva poate încerca să fugă din calea ciumei—pe același drum, aceeași fermă sau chiar cu un oraș. De-a lungul cursului ulterior al jocului, jucătorii pot eradica un focar astfel încât ciuma să nu se mai poată răspândi în anumite regiuni.

Definiții:

 • Un cartonaș cu sursă de ciumă cu un jeton de focar activ, și toate jetoanele roșii adiacente cu purice, formează regiunea unei regiuni active de ciumă. Un jeton de focar activ fără jeton adiacent cu purice se consideră de asemenea drept regiune activă de ciumă.
 • Cartonașele adiacente cu purici roz reprezintă o regiune de ciumă latentă.
 • Un cartonaș de ciumă cu un jeton de focar pasiv (câmp) este protejat din calea ciumei. Nu face niciodată parte dintr-o regiune de ciumă.

Conținut

 • 6 cartonașe de teren cu simboluri ale doctorului de ciumă, de pe care izbucnește ciuma („cartonașe cu sursă de ciumă”)
Simbolul doctorului de ciumă
 • 18 jetoane cu purice care arată unde s-a răspândit ciuma (partea roșie = activă, partea roz = latentă / inactivă)
Fața jetonului cu purice
Versoul jetonului cu purice
 • 6 jetoane de focar: față (numerotate 1-6, cu șobolani) = focar activ, verso (fermă) = focar eradicat
Fața jetonului de focar
Versoul jetonului de focar

Reguli

Pregătire

Plasează cartonașul de pornire. Amestecă cartonașele jocului de bază[1] și pune deoparte 17 cartonașe. Aceste cartonașe trebuie jucate primele. Apoi amestecă noile cartonașe cu sursă de ciumă cu cartonașele rămase.[2] Plasează jetoanele pe lângă suprafața de joc.

Desfășurarea jocului

Primul focar

Jeton de focar cu numărul „1”

Odată ce un jucător a tras și a plasat (în concordanță cu regulile obișnuite) un cartonaș cu sursă de ciumă, este creată o regiune activă de ciumă. Jetonul de focar cu numărul „1” trebuie plasat cu fața în sus pe simbolul doctorului de ciumă de pe cartonaș. Jucătorul nu are posibilitatea de a plasa un supus.[3]

Notă: Un jeton de focar nu desparte niciodată o fermă.

Ciuma se răspândește

Jeton cu purice

Odată ce a fost adus în joc primul jeton de focar, ciuma se răspândește în fiecare tură ulterioară (dacă este posibil), începând cu jucătorul de la stânga celui care a plasat primul cartonaș cu sursă. În timpul turei sale, fiecare jucător trebuie să un jeton cu purice din rezervă și să îl plaseze—cu fața activă în sus—pe un cartonaș care este adiacent (orizontal sau vertical, nu diagonal) cu focarul, și care nu are încă un purice pe el.[4][5]

Pe măsură ce jocul continuă, oricine poate ca alternativ să plaseze un purice pe un cartonaș adiacent cu unul cu un jeton activ cu purice. Dacă este plasat un jeton cu purice pe un cartonaș ce conține unul sau mai mulți supuși, aceștia sunt înapoiați fără evaluare la jucătorii lor.[6][7][8][9]

Jucătorul activ decide în ce moment, din timpul turei sale, se va răspândi ciuma.[10]

Fuga din calea ciumei

Odată ce a izbucnit ciuma, fiecare jucător are în fiecare tură posibilitatea de a permite unui sigur (nu mai multor) supus de-al său să fugă. Supusul poate fi mutat pe alt segment al aceluiași drum, oraș sau câmp—indiferent de distanță.[11][12]

Notă: Dacă un tâlhar fuge, acesta nu poate trece de joncțiuni sau răscruci. Dacă un țăran fuge, acesta poate trece pe sub un pod, dar nu poate trece un drum sau să își părăsească ferma. Călugării din mănăstiri nu pot fugi.

Supusul nu poate fugi pe sau peste un cartonaș cu un jeton cu purice (fie activ sau latent) sau un focar activ.[13] Poate fugi pe un cartonaș pe care se află deja un supus. Evident, un supus nu poate fugi peste zone unde nu există niciun cartonaș.[14][15]

Altă ciumă

Atunci când un jucător trage și plasează alt cartonaș cu sursă de ciumă, jetonul de focar cu următorul cel mai mare număr este plasat pe el. Ciuma se va răspândi de acum încolo și de aici. Jucătorul care a tras cartonașul nu poate plasa un jeton cu purice în această tură, având în schimb privilegiul de a alege unde va avea loc focarul. De acum încolo, fiecare jucător activ are de ales care regiune activă de ciumă să extindă.

Jetoane de focar numerotate

Notă: Un jeton cu purice nu poate fi niciodată plasat pe un cartonaș cu sursă de ciumă.

Eradicarea unui focar

Jeton de focar pe partea sa inactivă

Atunci când, la începutul turei unui jucător, nu a mai rămas niciun jeton cu purice în rezervă, jetonul de focar cu cel mai mic număr vizibil trebuie eliminat – întors pe partea cu „câmp”. Totuși, din moment ce întotdeauna trebuie să existe cel puțin 1 jeton de focar activ, după ce a fost plasat primul cartonaș cu sursă de ciumă, un focar rămâne activ dacă este singurul activ actualmente în joc.

Jeton cu purice pe partea sa latentă

Regiunea afectată este acum o regiune de ciumă „inactivă”. Toate jetoanele adiacente cu purice trebuie întoarse pe părțile lor „latente”; începând din acest moment, jetoanele de purice trebuie mutate dintr-o regiune epidemică latentă, în loc de din rezervă.

Eradicarea de focare ulterioare

După eradicarea unui focar, un focar adițional (și mereu jetonul cu cel mai mic număr actualmente în joc) poate fi eradicat dacă nu există niciun jeton latent cu purice care ar putea fi mutat la începutul turei unui jucător, dar numai dacă încă mai este activ mai mult de 1 focar.[16]

Este de asemenea posibil să divizezi un roi de purici dacă alegi să muți unul dintre ei. Odată ce un jeton activ cu purice nu mai este conectat la un focar activ, acesta este întors pe partea sa pasivă. Prin urmare, puricii care nu sunt conectați la un focar activ sunt întotdeauna inactivi.

Unirea de regiuni de ciumă

Este destul de posibil pentru două sau mai multe regiuni de ciumă să se unească împreună. Când mai multe focare active ajung să devină aceeași regiune, toate exceptând jetonul cu cel mai mare număr trebuie întoarse pe cealaltă parte. Dacă purici inactivi devin conectați la o regiune cu un focar activ, aceștia trebuie din nou întorși pe părțile lor active. În consecință, puricii care au devenit inactivi pot deveni din nou activi prin uniri. Este de asemenea posibil ca părți dintr-o regiune epidemică să devină disjuncte, caz în care jetoanele cu purici trebuie întoarse pe partea lor latentă.

Focarele eradicate nu pot niciodată deveni active din nou. Un cartonaș cu sursă cu un jeton de focar pe partea sa cu „fermă” rămâne cruțat de ciumă până la sfârșitul jocului. Un jeton cu purice nu poate fi plasat pe un cartonaș cu ciumă, așa că cineva este în siguranță aici.[17]

O excepție

Dacă trebuie ca toate cele 18 jetoane cu purice să facă parte din aceeași regiune de ciumă, atunci trebuie ca unul dintre ele să fie mutat pe un nou cartonaș în tura fiecărui jucător. Noul cartonaș trebuie bineînțeles să fie adiacent cu regiunea activă de ciumă.

Dacă mai târziu o nouă sursă de ciumă este trasă și plasată într-o poziție neconectată, vechea regiune de ciumă va deveni inactivă. Jetonul de focar trebuie întors pe partea sa cu câmp, iar toate cele 18 jetoane cu purice trebuie întoarse pe partea lor latentă.

Evaluare

Dacă o parte a unei structuri este afectată de ciumă, aceasta nu are niciun impact asupra evaluării, atât timp cât supușii însuși sunt neafectați.

Ciuma și tura dublă

În timpul unei ture duble (vezi Ext. 2 - Negustori și constructori Ext. 2 - Negustori și constructori), efectuezi acțiunile asociate cu ciuma după cum urmează:

 • Răspândești ciuma cel mult o singură dată (se poate întâmpla numai oricând după plasarea unui cartonaș în oricare parte a turei duble, dacă cartonașul nu a fost o sursă de ciumă)
 • Poți fugi din calea ciumei numai o singură dată (oricând în timpul turei duble)
 • Poți eradica focare o singură dată la începutul turei tale (asta garantează că întotdeauna va exista un jeton inactiv cu purice de mutat atâta vreme cât nu este scenariul cazului special).

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Cum se comportă ciuma într-o tură dublă asigurată de constructor?

Răspuns: În timpul unei ture duble, răspândești ciuma numai o singură dată (cel mult). Dacă unul dintre cartonașe este un focar, dar celălalt nu, o faci de asemenea. Poți de asemenea să fugi din calea ciumei numai o singură dată. Eradichezi ciuma numai o singură dată la începutul turei tale. (8/2021)

Când răspândești ciuma se pot întâmpla următoarele scenarii, în funcție de cartonașele plasate:

 • Primul cartonaș: sursă de ciumă (nu poți răspândi ciuma în prima parte a turei tale)
  • Al doilea cartonaș: sursă de ciumă (nu poți răspândi ciuma în a doua parte a turei tale)
  • Al doilea cartonaș: cartonaș fără legătură cu ciuma + răspândești ciuma (obligatoriu)
 • Primul cartonaș: cartonaș fără legătură cu ciuma + decizi să răspândești ciuma
  • Al doilea cartonaș: oricare (nu faci nimic, ai răspândit deja ciuma în prima parte a turei tale)
 • Primul cartonaș: cartonaș fără legătură cu ciuma + decizi să nu răspândești ciuma încă (aștepți până la a doua parte a turei tale)
  • Al doilea cartonaș: sursă de ciumă (nu poți răspândi ciuma în a doua parte a turei tale)
  • Al doilea cartonaș: cartonaș fără legătură cu ciuma + răspândești ciuma (obligatoriu)


Diagrame explicative

Această secțiune pune laolaltă toate secțiunile descrise în reguli și arată cum se potrivesc laolaltă în timpul unei ture normale și unei ture duble -unde unele acțiuni se pot întâmpla numai o singură dată. Tabelul rezumă toate acțiunile și mai jos poți găsi niște diagrame care explică acțiunile principale în detalii depline.

Fază Acțiune de ciumă
(legată de pași)
Acțiune de ciumă
(legată de tură)
1. Plasarea unui cartonaș Pasul 1A. Începe tura. (C) Eradicarea de focare
Răspândirea ciumei nu este permisă înainte ca cartonașul să fie plasat. Dacă cartonașul plasat nu este o sursă de ciumă, jucătorul activ fa putea răspândi ciuma oricând în timpul restului turei[nota 1]
Pasul 1B. Trage un cartonaș
Pasul 1C. Plasează un cartonaș. (A) Adăugarea unui focar (o sursă de ciumă anulează acțiunea de a răspândi ciuma)
Oricând (o singură dată în timpul turei):
 • (B) Răspândirea ciumei (dacă nu a fost plasată nicio sursă de ciumă)[nota 2]
 • Fuga din calea ciumei[nota 3] (choosing a follower or a special figure –builder, pig or shepherd along with its sheep tokens- placed on a tile)
2. Plasarea unui supus
(Mută lemn)
...
Pasul 2B-1. Plasarea unui supus de lemn (nu este permis pe cartonaș cu sursă de ciumă)
Pasul 2B-2. Plasarea unei fantome (nu este permis pe cartonaș cu sursă de ciumă)
...
3. Declanșarea unui evaluări ...
Note:
 1. Pentru a evita conflictele între reguli, răspândirea ciumei nu este permisă înainte să știi dacă nu ai tras un cartonaș cu sursă de ciumă cu o plasare validă; în caz contrar, ai putea plasa un purice și apoi să plasezi în aceeași tură un cartonaș cu sursă de ciumă. - După cum a fost clarificat de Christwart Conrad (8/2021)
 2. O singură dată în timpul turei duble a unui jucător conform clarificărilor lui Georg Wild (11/2013) – După cum a fost clarificat de Christwart Conrad (8/2021), asta se poate întâmpla în prima parte sau a doua parte a turei duble atât timp cât nu este plasată o sursă de ciumă. Un jucător poate întârzia această acțiune până la a doua parte a turei sale duble după plasarea unui cartonaș fără legătură cu ciuma, iar mai târziu să nu poată răspândi ciuma din cauza plasării unei noi surse de ciumă.
 3. O singură dată în timpul turei duble a unui jucător conform clarificărilor lui Georg Wild (11/2013) – Confirmat de Christwart Conrad (8/2021)

Diagramă (A) - Adăugarea unui focar

Diagramă (A) - Adăugarea unui focar: Fiecare tură când plasezi un cartonaș cu sursă de ciumă în 1. Plasarea unui cartonaș (Pasul 1C)

Diagramă (B) - Răspândirea ciumei

Diagramă (B) - Răspândirea ciumei: Fiecare tură cu ciumă activă exceptând când se adaugă un cartonaș de ciumă. Niciun moment specific în secvența turei (dar după 1. Plasarea unui cartonaș). Niciun purice permis pe cartonașe cu sursă de ciumă, cartonașe cu purici, înăuntrul orașelor Carcassonne și Leipzig sau Roții Destinului

Diagramă (C) - Eradicarea de focare

Diagramă (C) - Eradicarea de focare: Fiecare tură chiar la începutul din 1. Plasarea unui cartonaș (Pasul 1A) când ciuma este activă (o singură dată în tura dublă)


Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 6
Plague C1 Tile 01.jpg ×1
Plague C1 Tile 02.jpg ×1
Plague C1 Tile 03.jpg ×1
Plague C1 Tile 04.jpg ×1
Plague C1 Tile 05.jpg ×1
Plague C1 Tile 06.jpg ×1
Jetoane totale: 6 de focar
Plague C1 Outbreak Token 01.png ×1
Plague C1 Outbreak Token 02.png ×1
Plague C1 Outbreak Token 03.png ×1
Plague C1 Outbreak Token 04.png ×1
Plague C1 Outbreak Token 05.png ×1
Plague C1 Outbreak Token 06.png ×1
Jetoane totale: 18 cu purice
Token Plague Flea front C1C2.png ×18

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Clarificare oficială din partea publicatorului Într-un răspuns la o întrebare, un reprezentant al HiG a remarcat că „Ciuma nu a fost concepută pentru a fi jucată împreună cu alte extensii.” Încă au fost furnizate reglementări oficiale, așa că este evident că jocul nu se va prăbuși pe tine, însă se pot ivi complicații.
 2. Interpretare din partea comunității În mod evident, asta presupune că jucați numai cu jocul de bază. Totuși, indiferent de câte extensii folosiți, este sigur să spui că nu ar trebui să jucați un cartonaș de ciumă printre primele 18 plasări de cartonașe din joc. Dacă numărații cartonașele de râu (de exemplu) ca parte a primelor 18 cartonașe sau ca un set adițional de cartonașe de pornire „sigure” este la latitudinea jucătorilor.
 3. Interpretare din partea comunității Această propoziție indică că niciun supus nu poate fi plasat pe cartonașul de focar în aceea tură, dar nu aceasta nu limitează plasarea altor pioni neafectați de ciumă. Din moment ce ciuma afectează alți pioni de-ai jucătorului care nu sunt supuși (porc, constructor, oier), acestora nu ar trebui să le fie permis să fie plasați pe un cartonaș cu sursă de ciumă tocmai plasat.
 4. Interpretare din partea comunității Având în vedere interpretările actuale privitoare la plasarea dragonului și supușilor pe teritorii din afara Orașului Carcassonne și Roții Destinului, pare că ciumei ar trebui de asemenea să i se permită pe porțiunea din afară a acestor cartonașe. Totuși, asta este neoficial. (1/2013)
 5. Regulă sau variantă comună a casei Se aplică regulile normale în orașele, drumurile și câmpurile din afara Orașului Carcassonne, Roții Destinului și Școlii – plasarea supușilor, dragonului, jetoanelor de ciumă etc. se desfășoară ca în mod normal, însă teritoriile speciale însele sunt protejate.
 6. Clarificare oficială din partea publicatorului Supușii din cetăți se află în siguranță din calea turnurilor, dragonului și ciumei, căci aceste lucruri afectează cartonașul direct, iar o cetate nu este plasată pe un singur cartonaș.
 7. Clarificare oficială din partea publicatorului Ciuma nu afectează dragonul sau alți pioni neutri.
 8. Clarificare oficială din partea publicatorului Ciuma nu afectează moșia, deoarece moșia nu este plasată pe un singur cartonaș, iar ciuma afectează numai un singur cartonaș deodată. (11/2013)
 9. Interpretare din partea comunității Ciuma afectează alți pioni de-ai jucătorului care nu sunt supuși (porc, constructor, oier).

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Ciuma afectează pioni speciali precum constructorul, porcul și oierul? Sunt eliminați dacă este plasat un jeton cu purice pe un cartonaș pe care îl ocupă?

  Răspuns: Pioni speciali precum constructorul, porcul și oierul sunt afectați de ciumă. Dacă un jeton cu purice este plasat pe un cartonaș cu unul dintre pionii tăi speciali, pionul va fi înapoiat în rezerva ta.

  Constructorul tău și porcul tău de asemenea se vor întoarce în rezerva ta dacă un jeton cu purice elimină ultimul tău supus de pe același teritoriu. (8/2021)

 10. Interpretare din partea comunității Răspândirea ciumei nu este permisă înainte ca jucătorul activ să cunoască cartonașul în curs de a fi tras. Dacă este o sursă de ciumă cu o plasare validă, jucătorului nu îi va fi permis să răspândească ciuma în această tură.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Presupunem că un supus are posibilitatea de a fugi din calea ciumei în orice moment din timpul turei tale, căci regulile nu specifică un moment anume. Dacă această acțiune este efectuată înainte de a ști cartonașul pe care l-ai tras, ai putea ajunge la un conflict între reguli, căci ai putea muta un jeton cu purice înainte să știi că vei plasa o sursă de ciumă în aceeași tură. Ar trebui ca asta să fie permis oricum?

  Răspuns: Nu, nu ar trebui. Pentru a evita conflicte între reguli, răspândirea ciumei [în orice moment] nu este permisă înainte ca tu să știi că nu ai tras un cartonaș cu sură de ciumă [și că cartonașul tras are o plasare validă]. Regula care îți permite să răspândești ciuma în orice moment din timpul turei tale nu ar avea sens [dacă ar putea genera conflicte], așa că aș omite explicit această posibilitatea. (8/2021)

 11. Interpretare din partea comunității Jucătorul are posibilitatea de a alege orice supus de pe suprafața de joc indiferent dacă teritoriul este afectat direct de ciumă sau nu.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Oricare supus din joc are voie să fugă din calea ciumei, sau numai aceia pe teritorii afectate de ciumă?

  Răspuns: Da, oricare supus poate fi ales. (8/2021)

 12. Interpretare din partea comunității Din moment ce teritoriile din afara Orașului Carcassonne și Roții Destinului pot avea acum supuși plasați pe ele, probabil că supușii care fug se pot muta de asemenea acolo. (1/2013)
 13. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Această propoziție a fost tradusă greșit în CAR, permițând unui jucător să fugă de-a lungul unui focar activ. Aceasta era formularea înaintea corectării: „Supusul nu poate fugi pe sau peste un cartonaș cu un jeton cu purice (fie activ sau latent), nici pe un cartonaș cu un focar activ.” [„The follower may not take flight to or over a tile with a flea token (either active or latent), nor to a tile with an active Outbreak.”].
 14. Interpretare din partea comunității Din moment ce un jucător nu poate fugi pe un cartonaș cu un jeton cu purice (fie activ sau latent), pare rezonabil să deduci că un supus nu ar putea fi plasat pe un cartonaș cu un jeton cu purice prin intermediul unui coridor fermecat sau unui aparat de zbor. Raționamentul din spatele acestui lucru ar fi că jetoanele cu purice pot deveni active sau inactive în orice moment, așa că niciun supus nu ar trebui să aibă voie pe un cartonaș cu un jeton cu purice.
  Aceeași logică ar putea fi aplicată pentru cartonașele cu focar. În acest caz, un supus ar putea fi plasat pe un cartonaș cu focar numai odată ce acesta este inactiv, căci starea sa nu se va schimba.
 15. Interpretare din partea comunității Pioni speciali precum constructorul, porcul și oierul pot fugi și ei din calea ciumei. În acest caz, jetoanele de oi se vor deplasa odată cu oierul lor.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Pioni speciali precum constructorul, porcul și oierul au voie și ei să fugă din calea ciumei?

  Răspuns: Pioni speciali precum constructorul, porcul și oierul pot și ei să fugă din calea ciumei în schimbul unui supus. Se poate ca supuși și pioni speciali să împartă același teritoriu pe un cartonaș atunci când fug. (8/2021)

 16. Interpretare din partea comunității Această formulare a fost actualizată conform autorului (Christwart Conrad) pentru a descrie în mod corespunzător scopul procesului de eradicare a focarului. Acest proces trebuie repetat cu un focar deodată (începând mereu cu cel mai vechi care este încă activ) până ce este generat cel puțin un purice latent. Acest proces iterativ se va întrerupe dacă a mai rămas numai un singur focar activ. Acesta este cazul special definit în reguli, unde toți cei 18 purici sunt activi și conectați la același focar. În consecință, când răspândește ciuma, un jucător fie va:
  • Plasa un jeton cu purice din rezervă, dacă este disponibil; SAU
  • Muta un jeton cu purice în stare latentă (procesul de eradicare a focarelor se va asigura că exista cel puțin unul disponibil când este posibil); SAU
  • Muta un jeton cu purice activ dacă și numai dacă toate jetoanele cu purice sunt active și conectate la același focar.
  (8/2021)
  Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Formularea din CAR nu clarifica că trebuie să continui să eradichezi focare atunci când este posibil până când sunt disponibile jetoane cu purice latente. Formularea din CAR este după cum urmează:
  „Următorul focar (și mereu jetonul cu cel mai mic număr actualmente în joc) este eradicat numai când nu mai există niciun jeton cu purice latent care ar putea fi mutat la începutul turei unui jucător.” [„The next Outbreak (and always the token with the lowest number currently in play) is only eradicated when there are no more latent flea tokens which could be moved at the start of a player's turn.”].
 17. Interpretare din partea comunității Acest cartonaș ar putea fi ocupat prin intermediul unui coridor fermecat (vezi Ext. 3 - Prințesa și dragonul Ext. 3 - Prințesa și dragonul), un aparat de zbor (vezi Mini #1 - Aparatele de zbor Mini #1 - Aparatele de zbor) sau un cerc în lan (vezi Cercuri în lan Cercuri în lan). Nu există nicio regulă care să interzică asta odată ce sursa a devenit inactivă.