Graancirkels (1ste editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Crop Circles (1st edition) and the translation is 100% complete.


Other languages:
Crop C1 2 04.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Crop Circles C3 Tile B.pngLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
De Graancirkels De Graancirkels
Crop Circles C2 Tile B.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Er verschijnen mysterieuze tekens op de weiden van Carcassonne, die de ridders, struikrovers en boeren van het rijk op een vreemde manier in hun macht houden.

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau Grancirkels I
Markering

Graancirkels I werd oorspronkelijk in 2010 uitgegeven door Hans im Glück als los verpakte uitbreiding die bij een gelimiteerde editie van het Duitse basisspel van Carcassonne was gevoegd. Nog datzelfde jaar werd het ook beschikbaar als zelfstandige uitbreiding.

Graancirkels II (Mini #7) werd oorspronkelijk in 2012 uitgegeven door Hans im Glück. De “uitbreiding” Graancirkels II wordt gezien als #7 van de mini-uitbreidingen die in 2012 werden uitgegeven, maar bestaat niet als onafhankelijke set. In plaats daarvan zat er bij elk van de voorafgaande mini-uitbreidingen één tegel van.

De spelregels voor Graancirkels 1 en Graancirkels II zijn functioneel identiek. De versie van de spelregels specifiek voor Graancirkels II is te vinden op de website van HiG aangezien die niet bij de tegels werd meegeleverd.

Speelmateriaal

Spelregels

Voorbereiding

De Graancirkel-tegels worden door de andere tegels heen geschud.

Spelverloop

Een speler die een tegel met een graancirkel trekt, legt die volgens de gebruikelijke spelregels aan en voert zijn normale beurt uit. Hierna besluit hij of alle spelers, te beginnen met de speler links van hem:

  • A) één van zijn eigen horigen uit zijn voorraad mag [1] nemen en die naast één van zijn horigen die reeds op het speelveld staan zetten, of
  • B) één van zijn eigen horigen van het speelveld moet verwijderen en terug in voorraad neemt.

Hierbij is het belangrijk om te bedenken dat:

  • De speler die aan de beurt is moet kiezen tussen actie A of B.
  • Het type horige waar het om gaat wordt bepaald door de getrokken tegel, en wel als volgt:
Crop C1 fork.png
Graancirkel ‘mestvork’ - betreft boeren (op een weide).
Crop C1 club.png
Graancirkel ‘knuppel’ - betreft struikrovers (op een wegdeel).
Crop C1 shield.png
Graancirkel ‘schild’ - betreft ridders (op een stadsdeel).
  • Als een speler actie A uitvoert, dan moet hij een horige op een project zetten waar al een horige van hetzelfde type staat (boer bij boer, struikrover bij struikrover en ridder bij ridder). [2]
  • Als een speler de actie niet uit kan voeren, omdat hij geen horige van het vereiste type op het speelveld heeft, dan wordt hij overgeslagen en gaat de volgende speler met de klok mee verder.
  • De speler die aan de beurt is voert de actie als laatste uit en daarna neemt de volgende speler zoals gebruikelijk de beurt over. [3]
Voorbeeld van optie A)
  1. Rood legt een tegel aan met de graancirkel 'schild en zet er een horige op. Rood kiest optie A). Elke speler mag een ridder (vanwege het 'schild'-symbool) bij een reeds in het spel zijnde ridder zetten.
  2. Groen zet een tweede ridder bij de ene die al in het spel is.
  3. Blauw heeft geen ridder in het spel en kan er dus ook geen bij zetten.
  4. Rood zet een tweede ridder bij de ridder die hij net op de zojuist aangelegde tegel heeft gezet. Hij mag geen horige op het andere stadsdeel op dezelfde tegel zetten omdat daar geen ridder staat. Hij had de horige ook bij de ridder op de tegel links boven kunnen zetten.
Voorbeeld van optie B)
  1. Groen legt een tegel aan met de graancirkel 'mestvork' en zet er een horige op. De stad wordt geteld: Groen krijgt 6 punten en neemt zijn horige terug in voorraad. Vervolgens kiest hij optie B). Elke speler moet een boer verwijderen (vanwege het 'mestvork'-symbool).
  2. Blauw verwijdert zijn boer.
  3. Rood verwijdert zijn boer.
  4. Groen heeft geen boer en kan er dus ook geen verwijderen.

Tegelverdeling

Graancirkels I

Totaal aantal tegels: 6

Graancirkels II [5]

Totaal aantal tegels: 6[6]

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat de spelregels voor actie A duidelijk stellen dat spelers mogen besluiten of ze een tweede horige bij een reeds in het spel zijnde horige zetten. Met andere woorden, de speler die aan de beurt is bepaalt welk effect de graancirkel heeft: A) zetten of B) weghalen. Bij zetten, mogen spelers kiezen of ze al dan niet een tweede horige zetten, maar als een speler geen horigen in voorraad heeft, kan hij noodgedwongen geen tweede horige zetten. Bij verwijderen moeten alle spelers een horige van het betreffende type verwijderen.
  2. Officiële verheldering van de uitgever Elke horige die op een stad kan staan wordt een ridder genoemd.
  3. Officiële verheldering van de uitgever Na de graancirkel-actie dient de speler die aan de beurt is verder te gaan met alle uitgestelde acties die bij zijn beurt horen, zoals het verwijderen van een ridder uit een belegerde stad via een klooster (zie Belegeraars - Katharen - Belegering Belegeraars - Katharen - Belegering) of het tweede deel van een dubbele beurt uitvoeren (zie Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters). Nadat alle uitgestelde acties zijn uitgevoerd, gaat de beurt van de volgende speler in.
  4. Officiële verheldering van de uitgever De drie wegdelen op deze tegel eindigen bij de kruising. Hoewel er geen obstakels op de weg zijn afgebeeld worden alle splitsingen en kruisingen op dezelfde manier behandeld, ongeacht de illustraties. Dit is geen doorlopende weg met drie aftakkingen. (5/2014)
  5. Officiële verheldering van de uitgever Graanvelden (de gele gebieden) zijn aparte projecten en scheiden dus weg- en weidedelen. (1/2013)
  6. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat deze tegels ook zijn meegeteld voor mini-uitbreiding #1-6.