De Graancirkels
Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. |
Lees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien. De Graancirkels |
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs. |
Er verschijnen mysterieuze tekens op de weiden van Carcassonne, die de ridders, struikrovers en boeren van het rijk op een vreemde manier in hun macht houden.
Algemene informatie en opmerkingen
De Graancirkels (Mini #7) werd in 2017 uitgebracht voor de tweede editie, kortweg C2 genoemd, door HiG en maakt deel uit van Big Box 6. Een derde editie, kortweg C3 genoemd, werd in 2021 uitgebracht en bevat gedetailleerdere illustraties, steden met afgekapte gebouwen en enkele kleine veranderingen in de bewoording. De C3 versie van deze uitbreiding is alleen verkrijgbaar als onderdeel van Big Box 7.
Deze uitbreiding werd oorspronkelijk in 2012 uitgebracht als eerste editie, kortweg C1 genoemd.
Speelmateriaal
- 6 landtegels met graancirkels [1]
Spelregels
Voorbereiding
Schud de nieuwe landtegels door de andere landtegels en maak er zoals gebruikelijk gedekte stapels van.
Spelverloop
Trek je een tegel met een graancirkel, dan voer je zoals gebruikelijk eerst de normale fasen uit: 1. Landtegel leggen, 2. Een meeple zetten en 3. Puntentellingen afhandelen. Vervolgens volgt de nieuwe fase: 4. Graancirkelactie uitvoeren.
Opmerking: Graancirkels scheden wegen en weiden van elkaar. Op een graancirkel kan geen meeple staan.
4. Graancirkelactie uitvoeren
Na het leggen van tegel met een graancirkel erop, moet je één van de volgende acties kiezen:
- A) Afhankelijk van de graancirkel mag [2] je een meeple uit je voorraad bij een eerder ingezette eigen meeple op een landtegel zetten. [3]
- OF
- B) Afhankelijk van de graancirkel moet je één van je meeples van een project verwijderen en terugnemen in je voorraad.
Vervolgens moeten alle spelers, te beginnen met de speler links van jou, de door jou gekozen actie uitvoeren en jij doet dat als laatste.
Aanvullende spelregels
- Het soort meeples dat toegevoegd of verwijderd wordt, wordt bepaald door de graancirkel die je gelegd hebt:
- Als A werd gekozen, mag je de meeple alleen op een project plaatsen waar al tenminste één van de betroffen meeples staat (boer bij boer, struikrover bij struikrover, ridder bij ridder). [4]
- Heb je geen meeples van het aangegeven type in het spel, maar heb jij de tegel gelegd, dan moet je toch A of B kiezen.
- Als je geen meeples van het aangegeven type in het spel hebt [5], dan kun je de aangegeven actie niet uitvoeren en word je overgeslagen.
- Nadat alle spelers de gekozen actie hebben uitgevoerd, gaat het spel verder met de speler links van je. [6]
Tegelverdeling
C3 Editie
C2 Editie
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑ Graancirkels (de gele gebieden) zijn zelfstandige elementen en scheiden wegen en weiden van elkaar. (1/2013)
- ↑ Volgens de ZMG spelregels is het zetten van een meeple verplicht tenzij de speler er geen meer heeft. Dit verschil kan het gevolg zijn van een foutieve vertaling.
- ↑
De spelregels van ZMG geven aan dat je de meeple zet op "een project waar je al een meeple hebt", d.w.z. dat de meeple op elke tegel gezet kan worden van een project met een meeple van die speler. Dit verschil kan het gevolg zijn van een foutieve vertaling.
Dit verschil heeft overduidelijk gevolgen, bijvoorbeeld in combinatie met Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw en Uitbr. 4 - De Toren, aangezien de spelregels van ZMG spelers toestaan de extra meeple op een andere tegel te plaatsen dan de meeple die er al staat. Dat geeft spelers de mogelijkheid om hun kansen te verbeteren tegen de draak of de toren. - ↑ Elke meeple die op een weg kan worden gezet wordt als struikrover beschouwd. Elke meeple die in een stad kan worden gezet wordt als ridder beschouwd.
- ↑ In de ZMG spelregels staat hier de aanvullende voorwaarde "en de tegel niet gelegd hebt", wat onnodig is omdat de zin dan zo uitgelegd kan worden dat de actieve speler de actie altijd moet uitvoeren, zelfs als hij of zij geen meeples van het aangegeven type in het spel heeft.
- ↑ Na de graancirkelactie gaat de speler die aan de beurt is door met nog uitstaande acties van diens beurt zoals het verwijderen van een ridder uit een door een klooster belegerde stad (zie Belegeraars - Katharen - Belegering) of het uitvoeren van het tweede deel van een dubbele beurt (zie Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters). Nadat alle uitstaande acties zijn uitgevoerd, gaat de beurt naar de volgende speler.
- ↑ In de spelregels van ZMG is deze laatste zin weggelaten.
- ↑ Deze verduidelijking ontbreekt in de spelregels van ZMG.