Oi și dealuri (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Hills & Sheep (1st edition) and the translation is 100% complete.


Oierii de pe fânețele din Carcassonne așteaptă pașnic până ce întreaga lor turmă de oi se adună în jur. Totuși, trebuie să fie atenți să nu se ivească un lup înainte să își fi mânat în siguranță turma în staul. Pe dealuri poți lua controlul asupra pământurilor odată crezute pierdute. În plus, mulți călugări sunt întotdeauna fericiți să aibă o vie lângă mănăstirea lor.

Hills And Sheep C1 Tile 10.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Hills And Sheep C2 Tile K.jpgCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Oi și dealuri Oi și dealuri
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Oierii de pe fânețele din Carcassonne așteaptă pașnic până ce întreaga lor turmă de oi se adună în jur. Totuși, trebuie să fie atenți să nu se ivească un lup înainte să își fi mânat în siguranță turma în staul. Pe dealuri poți lua controlul asupra pământurilor odată crezute pierdute. În plus, mulți călugări sunt întotdeauna fericiți să aibă o vie lângă mănăstirea lor.

Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Oi și dealuri[1] a fost lansată original de Hans im Glück în 2014.

Această extensie este a noua extensie majoră pentru Carcassonne și introduce câteva aspecte noi jocului.

Conținut

  • 18 cartonașe de teren noi
  • 18 jetoane cu oi și lupi (4x 1 oaie, 5x 2 oi, 5x 3 oi, 2x 4 oi, 2x lup)
Jetoane cu oi și lupi
  • 1 săculeț de pânză
  • 6 oieri[2] în 6 culori de jucători
Figure Shepards C1.png

Reguli

Pregătire

Jetoanele cu oi și lupi sunt plasate toate în săculeț. Fiecare jucător primește un oier de culoarea sa pe care să îl adauge supușilor săi. Noile cartonașe de teren sunt amestecată laolaltă cu celelalte. Cu excepția noilor reguli folosite cu această extensie, toate regulile de bază ale jocului Carcassonne rămân aceleași.

Atașarea unui cartonaș

Jucătorii trag și plasează cartonașe în concordanță cu regulile obișnuite.

Oierul și oile

Folosul oierului: Dacă un jucător joacă un cartonaș de teren care conține un segment de câmp, poate decide dacă să plaseze sau nu un supus pe cartonaș ca de obicei sau are posibilitatea în schimb de a plasa oierul său pe segmentul de câmp. Dacă plasează oierul, trage imediat un jeton din săculeț. Dacă trage un jeton cu oaie, îl plasează lângă oierul său pe câmp. Dacă este tras un jeton cu lup, acesta este pus înapoi în săculeț și oierul se întoarce în rezerva jucătorului. Dacă câmpul extins de cartonașul tocmai plasat conține deja un țăran, jucătorul încă are posibilitatea de a își plasa oierul pe acel câmp, dar nu are posibilitatea de a își plasa oierul pe un câmp care conține deja alt oier.

Extinderea unei turme de oi: Atunci când un jucător extinde un câmp care conține oierul său prin plasarea unui cartonaș nou, mai întâi are posibilitatea de a plasa un supus[3] în concordanță cu regulile obișnuite de plasare,[4] iar apoi are posibilitatea de a alege dintre următoarele două acțiuni speciale:[5]

  • Extinderea turmei (prin tragerea altui jeton din săculeț)
sau
  • Mânarea turmei în staul (jetoanele cu oi sunt evaluate)

Extinderea turmei

Jucătorul trage un singur jeton din săculeț. Există acum două posibilități:

  1. Este tras un jeton cu oaie – Turma continuă să se extindă. Jucătorul plasează jetonul cu oaie cu celălalt/celelalte de lângă oierul său.
  2. Este tras un jeton cu oaie – Lupul gonește oile! Jucătorul trebuie acum să înapoieze toate jetoanele cu oi de pe câmp în săculeț (alături de jetonul cu lup) și înapoiază oierul în rezerva sa fără evaluare.

Mânarea turmei în staul

În loc să tragă un jeton nou din săculeț, jucătorul poate decide să evalueze turma oierului său. Pentru fiecare oaie ilustrată pe jetoanele care s-au acumulat în câmpul său, încasează 1 punct (fiecare jeton este valorificat de la 1 până la 4 puncte). După evaluare, jucătorul înapoiază toate jetoanele cu oi de pe câmp în săculeț și înapoiază oierul în rezerva sa.

Mai mult de un singur oier pe un câmp: Prin alăturarea subsecventă de câmpuri original separate, se poate să fie prezent mai mult de un singur oier pe același câmp. Dacă se întâmplă asta, toate oile din câmpul proaspăt conectat sunt considerate a fi parte din aceeași turmă și (dacă sunt evaluate) vor aduce puncte pentru fiecare oier de pe acel câmp. Ori de câte ori este îi adăugat turmei un jeton cu oaie în acest caz, acesta esențialmente va aduce aceleași puncte pentru fiecare oier. Dacă unul dintre oieri decide să își evalueze turma, toți oierii de pe acel câmp încasează aceleași puncte (totalul tuturor oilor de pe toate jetoanele de pe acel câmp) și toți jucătorii vizați trebuie să își înapoieze jetoanele cu oi în săculeț și să înapoieze oierii în rezerva lor. Dacă un jucător trage un jeton cu lup din săculeț, turma este pierdută pentru toți oierii de pe acel câmp. Toate jetoanele cu oi de pe întregul câmp sunt înapoiate în săculeț (alături de jetonul cu lup), iar toți oierii de pe acel câmp sunt înapoiați în rezervele jucătorilor fără evaluare.

Oierul nu este un supus: Un jucător care dorește să își evalueze oierul trebuie să o facă utilizând acțiunea „Mânarea turmei în staul”.[6] Oierul nu este influențat de nicio altă evaluare din joc și de asemenea nu influențează nicio altă evaluare din joc.

Dacă orice oieri cu oile lor încă sunt prezenți pe câmpuri la sfârșitul jocului, aceștia NU punctează.

Caz special: Dacă un jucător a înconjurat o fermă complet cu drumuri sau ziduri de oraș, atunci se declanșează imediat acțiunea Mânarea turmei în staul pentru ferma oierilor.[7][8]

Exemplu: Oierul ROȘU și cel ALBASTRU stau amândoi pe același câmp. Există 4 jetoane cu oi în turma combinată cu un total de 8 oi. În tura jucătorului ROȘU, acesta extinde câmpul și decide să evalueze oile. Jucătorul ROȘU și cel ALBASTRU încasează amândoi 8 puncte. Toate oile sunt puse înapoi în săculeț, iar ambii jucători înapoiază oierii în rezervele lor.

Dacă jucătorul ROȘU ar fi decis să extindă turma și ar fi tras un jeton cu lup, nu ar fi fost încasat niciun punct de către niciunul dintre jucători.

Dealurile

(Idee: Manfred Keller)

Simbol deal

Plasează și ocupă: Dacă un jucător trage un cartonaș de teren care ilustrează un deal, trage imediat un al doilea cartonaș, păstrându-l cu fața în jos, și îl plasează sub cartonașul cu deal fără a se uita la cel de-al doilea cartonaș.[9]

Plasarea unui deal

Apoi, în concordanță cu regulile obișnuite de plasare, plasează dealul cu înălțimea a două cartonașe și are posibilitatea de a plasa un supus pe el. În afară de înălțimea sa crescută, orice alte teritorii ilustrate pe cartonașul cu deal (oraș, drum și câmp) funcționează la fel cum o fac în jocul de bază.

Efectele de evaluare ale unui deal: Atunci când se evaluează un teritoriu (oraș, drum sau câmp) cu mai mult decât un singur supus, un supus de pe un deal încalcă orice situații de egalitate în favoarea proprietarului acelui supus. Jucătorul cu un supus pe un deal primește toate punctele pentru acel teritoriu. În acest caz, orice alți jucători implicați în situația de egalitate care nu au un supus pe un deal nu primesc niciun punct pentru teritoriu.[10][11]

Dacă nu există nicio situație de egalitate, un supus de pe un deal nu are nicio însemnătate specială. Supușii de pe dealuri sunt înapoiați în rezerva unui jucător ca de obicei după o evaluare. Aceste reguli pentru dealuri se aplică și evaluării finale de la sfârșitul jocului.

Exemplu: Jucătorul ROȘU și cel ALBASTRU au fiecare câte 1 cavaler în oraș atunci când acesta este finalizat. Cavalerul ROȘU stă pe un deal din oraș. Prin urmare, jucătorul ROȘU câștigă situația de egalitate și încasează 10 puncte. Jucătorul ALBASTRU nu câștigă niciun punct.

Viile

Vineyard symbol

Plasare: Un cartonaș de teren care ilustrează o vie este plasat în concordanță cu regulile obișnuite. Ori de câte ori o mănăstire este finalizată și evaluată, proprietarul primește 3 puncte adiționale pentru fiecare vie de pe oricare dintre cele 8 cartonașe de teren care înconjoară via.[12]

O vie poate contribui la punctele adiționale ale mai multor mănăstiri.

Dacă orice mănăstiri rămân nefinalizate la sfârșitul jocului, orice vii înconjurătoare nu vor aduce niciun punct adițional.[13]

Exemplu: Jucătorul ROȘU tocmai ce a finalizat o mănăstire, care este acum evaluată. Există două vii care înconjoară această mănăstire. Prin urmare, jucătorul ROȘU încasează 9 + 3 + 3 = 15 puncte. Dacă mănăstirea jucătorului ALBASTRU este finalizată mai târziu în joc, și el va primi 3 puncte adiționale de la via de pe cartonașul de teren direct deasupra mănăstirii.

Noile cartonașe de teren

(Idee: Jan König)

Hills And Sheep C1 Feature Tile 01.png Regiunile de câmp dintre cele două orașe nu sunt conectate.
Hills And Sheep C1 Feature Tile 02.png Căsuța împarte drumul în două 2 părți (sfârșește segmente).

Hills And Sheep C1 Feature Tile 03.png Latura dreaptă a acestui cartonaș este o „latură de oraș” cu două segmente separate de oraș. Dacă un cartonaș cu un segment de oraș este plasat lângă el, cele două segmente sunt atunci conectate.
Exemplu: Cartonașul din dreapta conectează cele două segmente înainte separate de oraș ale cartonașului din stânga.
Hills And Sheep C1 Feature Tile 04.png Latura dreaptă a acestui cartonaș este o „latură de câmp” cu două segmente separate de câmp. Dacă un cartonaș cu un segment de câmp este plasat lângă el, cele două segmente sunt atunci conectate.
Exemplu: Cartonașul din dreapta conectează cele două segmente înainte separate de câmp ale cartonașului din stânga.
Caz special: Dacă aceste două cartonașe particulare sunt plasate unul lângă celălalt așa cum este arătat, toate cele patru segmente înainte separate de oraș sunt atunci conectate în 1 oraș. (Aceste cartonașe sunt inenționat create asimetric.)
Caz special: Dacă aceste două cartonașe particulare sunt plasate unul lângă celălalt așa cum este arătat, cele două segmente de oraș nu sunt considerate a fi conectate. În plus, segmentele de câmp de sus și de jos nu sunt considerate a fi conectate.

Alte extensii

Reguli speciale pentru extensia Prințesa și dragonulPrințesa și dragonul

Dacă dragonul se mută pe un cartonaș de teren care conține un oier (cu jetoanele sale de oi), dragonul mănâncă oierul și toate oile sale. Jucătorul ia oierul înapoi în rezerva sa și plasează jetoanele de oi înapoi în săculeț. Remarcă că asta este o excepție de la regula care afirmă că dragonul mănâncă numai supuși.[14] Oile (și oierul) pur și simplu arată prea delicioși pentru dragon, iar din păcate nu se mai poate abține...

Reguli ale casei

  • Dacă nu te preocupă dacă jucătorii socotesc sau nu cartonașele drept o strategie și vrei să poți folosi toate cartonașele din joc, poți plasa cartonașe goale sub oricare cartonaș cu deal care este tras. (Mulțumiri lui Crispy Jones).

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 18
Hills And Sheep C1 Tile 02.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 03.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 04.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 05.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 06.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 07.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 08.jpg ×1 [15]
Hills And Sheep C1 Tile 10.jpg ×2
Hills And Sheep C1 Tile 11.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 12.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 13.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 15.jpg ×1
Hills And Sheep C1 Tile 16.jpg ×1
Jetoane totale: 18
Token HillsSheep Sheep2 C1.png ×5
Token HillsSheep Sheep3 C1.png ×5
Token HillsSheep Sheep4 C1.png ×2
Token HillsSheep Wolf C1.png ×2

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității În reguli digitale de Lineart, numele extensiei este tradus în prima ediție ca Dealuri și oi.
  2. Interpretare din partea comunității În reguli digitale de Lineart, acest concept este tradus ca „cioban”.
  3. Clarificare oficială din partea editurii Asta ar trebui de fapt să zică că jucătorul poate plasa un pion în concordanță cu regulile obișnuite de plasare, căci orice plasare legal de pion (precum porcul sau constructorul) ar fi permisă aici. (7/2014)
  4. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Versiunea originală ZMG a regulilor afirma că acțiunea de oier este aleasă mai întâi, apoi este plasat un supus în concordanță cu regulile normale dacă se dorește. Asta ar putea avea actualmente implicații strategice, deoarece rezultatele încercării de a extinde turma ar putea influența dacă plasezi sau nu un supus odată cu regulile originale ZMG. [Iar din moment ce cuvântul „supus” („follower”) este de fapt intenționat a fi „pion” („figure”), odată cu regulile originale ZMG ai putea întoarce oierul pe câmp imediat după ce l-a dat afară un jeton cu lup!] Asta a fost de atunci corectat. (7/2014, actualizat la 3/2015)
  5. Clarificare oficială din partea editurii Dacă este plasat un cartonaș cu o pictogramă a dragonul și acesta extinde câmpul cu oierul jucătorului activ, jucătorul poate efectua acțiunea de oier (extinde sau mâna turma) înainte ca dragonul să se mute. (3/2015)
  6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri O versiunea timpurie a regulilor HiG afirma incorect că oierul trebuie să utilizeze acțiunea „Extinderea turmei” pentru a evalua. (5/2014)
  7. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Regulile în germană din Big Box 5 Big Box 5 din 2014 includ această propoziție. Regulile în engleză ale Big Box-ului diferă de cele în germană în acest punct pentru că acest caz special a fost adăugat la regulile în germană la cererea cititorilor revizuitori la scurt timp după tipărire.
    Această adiție se referă la un caz special când o fermă este înconjurată și „închisă” cu drumuri și orașe astfel încât nu se mai poate extinde. În acel punct are loc evaluarea oierului: Jucătorul obține punctele pentru oi, oile se duc înapoi în săculeț, iar oierul se duce înapoi în rezerva jucătorului. (12/2015)
    Interpretare din partea comunității Nu se întâmplă nicio evaluare de fermă în acest punct. Ferma înconjurată va fi evaluată la sfârșitul jocului ca de obicei.
  8. Interpretare din partea comunității Același caz special ar trebui să se aplice când se plasează un oier pe o fermă interioară. Fermele interioare sunt prezente pe mai multe cartonașe de tipul „OOOO” sau „OOOC”, așa că sunt închise de ziduri de oraș și nu pot fi extinse. În acest caz, ai plasa oierul pe ferma interioară, ai efectua acțiunea Extinderea turmei și, dacă nu a fost tras un jeton cu lup, ai efectua acțiunea Mănarea turmei în staul în mod automat din moment ce ferma este deja închisă. Acestea sunt exemple de cartonașe de tipul „OOOO” cu ferme interioare:

    Inns C1 01.jpg
    Trad c1 tile 01.jpg
    Trad c1 tile 02.jpg
    Tower C1-07.png
    Abbey And Mayor C1 Tile 02.jpg

    Acestea sunt exemple de cartonașe de tipul „OOOC” cu ferme interioare:

    Trad c1 tile 03.jpg
    Princess And Dragon C1 Tile 01.jpg
    Abbey And Mayor C1 Tile 03.jpg

    Următorul cartonaș de tipul „OOOO” nu prezintă o fermă interioară, căci nu este înconjurat de ziduri sau drumuri ca o fermă obișnuită. Peticul verde servește doar ca decorațiune pentru o scenă de turnir. (În orice caz, ar fi destul de ciudat să ai oieri și turme în jurul unor cavaleri aflați într-un turneu de turnir, corect?)

    EssenSpiel 2016.png
  9. Clarificare oficială din partea editurii Dacă cartonașul tras cu deal este ultimul cartonaș din joc, jucătorului încă îi este permis să îl plaseze. Apoi are loc tura normală (mutarea lemnului, evaluările de teritorii). De remarcat că în general o încălcare a egalității majorității nu ar fi posibilă cu acest cartonaș – chiar dacă plasezi un supus pe acesta, nu va exista nicio cale de a conecta acel supus cu un teritoriu ocupat, din moment ce jocul se va termina. (10/2014)
  10. Clarificare oficială din partea editurii Dacă jucătorii situați la egalitate au de asemenea numere egale de supuși pe dealuri din acel teritoriu, situația de egalitate rămâne neîncălcată și ambii jucători primesc tot același număr de puncte. Chiar dacă numărul de supuși de pe dealuri nu este egal, atât timp cât fiecare dintre jucătorii în situație de egalitate are cel puțin 1 supus pe un deal, situația de egalitate este neîncălcată și ambii jucători primesc punctele. (5/2014)
  11. Regulă sau variantă comună a casei Ca o metodă alternativă de încălcat situația de egalitate, poate fi socotit numărul de supuși de pe dealuri. Prin urmare, dacă doi jucători au același număr de supuși într-un teritoriu, dar unul dintre jucători are mai mulți dintre acei supuși pe dealuri decât are celălalt jucător, jucătorul cu cei mai mulți supuși pe dealuri obține toate punctele și celălalt jucător nu obține niciunul. (5/2014)
  12. Clarificare oficială din partea editurii Bonusul viei este aplicat și cartonașului cu abație (Ext. 5 - Abația și primarul Ext. 5 - Abația și primarul) și lăcașurilor de cult lăcașurilor de cult. Atunci când se folosesc mănăstiri germane sau neerlandeze/belgiene mănăstiri germane sau neerlandeze/belgiene, bonusul viei este aplicat mănăstirii dacă supusul este plasat drept călugăr și teritoriul este evaluat drept mănăstire finalizată. Totuși, bonusul viei nu este aplicat dacă un supus este plasat drept abate pe o mănăstire, căci abatele punctează numai la sfârșitul jocului, când via nu are niciun efect. (5/2014)
  13. Clarificare oficială din partea editurii Indiferent de tipul de mănăstire implicată (mănăstire normală, abație, lăcaș de cult sau mănăstire germană), via nu are niciun efect asupra evaluării finale de la sfârșitul jocului. (5/2014)
  14. Interpretare din partea comunității Această este o clarificare / regulă specială ciudată, căci premisa nu este de fapt corectă. Dragonul de fapt mănâncă toți pionii jucătorilor (alții decât moșia), așa că mâncatul oierului nu reprezintă o schimbare în reguli. (Regulile din 2013 ale Prințesa și dragonulPrințesa și dragonul au un punct specific care afirmă că toți pionii jucătorilor, nu doar supușii, sunt pradă sigură pentru dragon – asta precedă extensia Oi și dealuri.) (1/2015)
  15. Clarificare oficială din partea editurii Ia în vedere că nu există niciun simbol de extensie pe acest cartonaș. Erata inclusă în notele de ambalare ale HiG notează că cineva își poate de seama că cartonașul face parte din această extensie după prezența dealului. (5/2014)