Mine de aur

From Wikicarpedia
(Redirected from Mine de aur)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Goldmines and the translation is 100% complete.
Other languages:


Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Mine de aur[1] (Mini #4) a fost lansată de HiG pentru a doua ediție, cunoscută pe scurt ca C2, în 2017, inclusă ca parte a Big Box 6. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată, orașe cu clădiri tăiate și unele modificări minore asupra formulării. Versiunea C3 a acestei extensii este disponibilă numai ca parte a Big Box 7.

Big Box 6 și Big Box 7 au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Această extensie a fost original lansată pentru prima ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2012.

Aurul este răspândit pe tot cuprinsul tărâmului, căutat de toată lumea. Totuși, valoarea fiecărui lingou rămâne necunoscută până la sfârșitul jocului.

Conținut

 • 8 cartonașe de teren cu logoul aurului
 • 1 cartonaș de evaluare
Cartonaș cu simbolul aurului
Cartonașul de evaluare
 • 16 lingouri de aur din lemn
Figure Gold.png

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte extensii, dacă este cazul) și stivuiește-le pe toate ca în mod obișnuit. Plasează lingourile de aur în așa fel încât toți jucătorii să poată ajunge cu ușurință la ele.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Logoul aurului
Când tragi un cartonaș cu simbolul aurului pe el, plasează-l ca în mod obișnuit. Apoi plasează un lingou de aur pe el și un lingou de aur pe cartonaș adiacent la alegerea ta (se poate chiar și pe diagonală). Deci întotdeauna plasezi două lingouri de aur pentru fieare cartonaș cu simbolul aurului. Ai de asemenea posibilitatea să plasezi un lingou de aur pe un cartonaș care are deja unul sau mai multe lingouri de aur dintr-o tură anterioară. Lingourile de aur nu sunt asociate unor teritorii specifice. Se aplică întotdeauna tuturor teritoriilor de pe un cartonaș (vezi 3. Declanșarea unei evaluări).
Exemplul 1: Tu plasezi un cartonaș cu simbolul aurului. Apoi tu plasezi un lingou de aur pe cartonașul pe care tu numai ce l-ai plasat și altul pe cartonașul învecinat din stânga sus.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea aurului, încă ai posibilitatea de a plasa un meeple urmând regulile obișnuite.

3. Declanșarea unei evaluări

Când oricare teritoriu care conține cel puțin un cartonaș pe care se află cel puțin un lingou de aur este finalizat, aurul de pe cartonaș este distribuit în timp ce teritoriul este evaluat. Jucătorul care deține controlul teritoriului evaluat ia tot aurul de pe acel cartonaș, prcum oricare alt cartonaș cu segmente conectate cu acel teritoriu. Pentru drumuri și oraș, fiecare cartonaș care face parte din drum/oraș este inclus; în cazul mănăstirilor, mănăstirea și cele 8 cartonașe înconjurătoare sunt incluse.[2][3][4]

Exemplul 2: Tu finalizezi orașul. Deoarece tu deții majoritatea orașului, tu primești cele trei lingouri de aur de pe cartonașele care îl alcătuiesc.

În caz de egalitate: Dacă mai mulți jucători dețin majoritatea (există o situație de egalitate a majorității între mai mulți jucători) unui teritoriu cu lingouri de aur pe unul sau mai multe cartonașe care îl alcătuiesc, atunci fiecare jucător îndreptățit (începând cu jucătorul al cărui tură este și continuând în sensul acelor de ceasornic) ia câte un lingou de aur o dată de pe cartonașele teritoriului evaluat. Acest lucru continuă până ce toate lingourile de aur implicate au fost luate.[5][6]
Jucătorii își vor plasa lingourile lor de aur în fața lor penrtu restul jocului. Lingourile de aur vor fi evaluate în timpul evaluăriii finale.[7]

Exemplul 3: Tu finalizezi drumul. Atât tu Tu, cât și jucătorul albastru dețineți majoritatea și sunteți amândoi îndreptățiți la aur. Deoarece este tura ta, tu ești primul care ia un lingou de aur, apoi jucătorul albastru ia unul iar apoi tu îl iei pe ultimul.
Evaluarea finală

După ce se termină jocul dar înainte de evaluarea finală, pune deoparte toate lingourile de aur care încă sunt pe cartonașe (cele care nu au fost încă colectate de un jucător). Țăranii nu primesc lingouri de aur.

În timpul evaluării finale, jucătorii evalueză lingourile de aur pe care le-au colectat. Cu cât mai multe lingouri de aur ai colecat, cu atât de mult se poate ca fiecare lingou de aur să valoreze pentru tine. Numără lingourile tale de aur, și compară numărătoarea ta finală cu valorile listate mai jos în tabel pentru a determina cât de multe puncte valorează fiecare dintre lingourile tale. Tabelul este de asemenea furnizat pe cartonașul de evaluare pentru afișare.

Exemplu de evaluare finală: Tu ai colectat 7 lingouri de aur, ceea ce înseamnă că fiecare lingou de aur valorează 3 puncte. Tu primești un total de 21 puncte pentru lingourile tale de aur colectate.

Rezumat al secvenței

Când se joacă cu extensia Mine de aur, secvența turei este după cum urmează:

1. Atașarea unui cartonaș de teren
2. Plasarea a două lingouri de aur
3. Plasarea unui meeple
4. Declanșarea unei evaluări
5. Luarea aurului

Alte extensii

Symbol BridgesCastlesBazaars C1C2.png Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri:

 • Interpretare din partea comunității Un ocupant de cetate poate colecta lingouri de aur plasate în aria cetății sale. Nu contează dacă lingourile de aur nu sunt situate pe cartonașele ocupate de teritoriul ce declanșează evaluarea cetății.

   Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poate o cetate să primească lingouri de aur plasate în aria sa la fel cum o mănăstire colectează lingouri de aur plasate pe cartonașul cu mănăstire sau pe oricare cartonaș adiacent?

  Răspuns: O cetate poate de asemenea lua lingouri de aur, acelea situate în aria cetății. Aria cetății are 6 cartonașe: cele două pe care a fost construită cetatea, cele de la dreapta și cele de la stânga sa. TOcupantul cetății poate lua lingouri de aur de la ele.

  Dacă sunt câțiva jucători îndreptățiți la lingouri de aur, aurul este distribuit unul câte unul, după cum este indicat de reguli. (6/2013)

  Următoarele exemple ilustrează cum sunt distribuite lingourile de aur în unele scenarii implicând cetățiː[8]

  • Când se evaluează o cetate, proprietarul său poate colecta numai lingouri de aur situate în aria cetății. Oricare lingou de aur din afara ariei cetății nu va fi eligibil chiar dacă aparțin teritoriului care declanșează evaluarea cetății.
  Jucătorii primesc ture când iau lingouri de aur eligibile plasate pe cartonașele teritoriilor în curs de evaluare. În funcție de secvența urmată, unii jucători cu lingouri de aur eligibile pot sfârși luând niciunul.


  Exemplul 1: Explorarea unor secvențe variate
  Exemplul 1A: Jucătorul roșu finalizează orașul finalizat de jucătorul albastru, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul roșu ia primul un lingou de aur, iar apoi jucătorul albastru. Jucătorul albastru era de asemenea îndreptățit la lingoul de aur luat de jucătorul roșu (plasat în aria cetății și de asemenea pe unul dintre cartonașele orașului ocupat de jucătorul albastru), dar era singura alegere a jucătorului roșu în acest caz. Prin urmare, jucătorul albastru poate lua numai lingoul de aur din partea de jos a orașului.
  Exemplul 1B-1: Jucătorul albastru își finalizează orașul declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul albastru ia primul un lingou de aur apoi jucătorul roșu. Jucătorul albastru era de asemenea îndreptățit la lingoul de aur luat de jucătorul roșu (plasat în aria cetății și de asemenea de pe un cartonaș al orașului controlat de jucătorul albastru) și era singura alegere a jucătorului roșu în acest caz, din moment ce jucătorul albastru a luat lingoul de aur din partea de jos a orașului.
  Exemplul 1B-2: Jucătorul albastru își finalizează orașul declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul albastru reușește să ia ambele lingouri de aur. Jucătorul albastru ia prima oară lingoul de aur din aria cetății (atât jucătorul roșu, cât și jucătorul albastru erau îndreptățiți să îl ia), așa că jucătorul roșu nu poate lua niciun lingou de aur. În cele din urmă, jucătorul albatsru ia lingoul de aur din partea de jos a orașului.

  Exemplul 2: Explorarea celui mai bun rezultat
  Exemplul 2A: Jucătorul albastru își finalizează orașul declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Există două lingouri de aur în aria cetății, unul dintre ele plasat pe un cartonaș al orașului controlat de jucătorul albastru. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul albastru decide să ia lingoul de aur din aria cetății la care jucătorul roșu este de asemenea îndreptățit, așa că jucătorul roșu este forțat să ia celălalt lingou de aur din arie. În cele din urmă, jucătorul albatsru ia lingoul de aur din partea de jos a orașului.
  Jucătorul albastru primește 2 lingouri de aur, iar jucătorul roșu primește 1 lingou de aur.
  Exemplul 2B: Jucătorul roșu finalizează orașul ocupat de jucătorul albastru, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Există două lingouri de aur în aria cetății, unul dintre ele plasate pe un cartonaș al orașului ocupat de jucătorul albastru. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul roșu decide să ia lingoul de aur din aria cetății la care jucătorul albastru este de asemenea îndreptățit, așa că jucătorul albastru este forțat să ia lingoul de aur din partea de jos a orașului. În cele din urmă, jucătorul albatsru ia lingoul de aur din arie.
  Jucătorul albastru primește 1 lingou de aur, iar jucătorul roșu primește 2 lingouri de aur.

  Exemplul 3: Declanșarea distribuirii de lingouri de aur cu colectarea niciunuia
  Exemplul 3: Jucătorul roșu finalizează orașul ocupat de jucătorul albastru, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Totuși, jucătorul roșu nu este îndreptățit la niciun lingou de aur, din moment ce nu sunt în aria cetății. Prin urmare, jucătorul roșu nu primește niciun lingou de aur, iar jucătorul albastru primește 2 lingouri de aur.


  • Când se evaluează o cetate, proprietarul său este îndreptățit numai la acele lingouri de aur din aria cetății, chiar dacă nu sunt pe cartonașe care aparțin teritoriului ce declanșează evaluarea cetății.


  Exemplul 4: Teritoriile ce declanșează evaluarea sunt irelevante
  Exemplul 4: Jucătorul roșu finalizează un oraș neocupat, care declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Jucătorul roșu va lua lingoul de aur din aria cetății, fără a conta că nu este pe un cartonaș al orașului care declanșează evaluarea.

  Exemplul 5: Secvență implicând construirea unui castel
  Exemplul 5.1: Jucătorul galben plasează o mănăstire cu un călugăr și două lingouri de aur.
  Exemplul 5.2: Jucătorul roșu plasează un cartonaș ce finalizează un oraș mic.
  Exemplul 5.3: Jucătorul Template:Color decide să construiască o cetate în loc să evalueze orașul mic. Din moment ce nu are loc nicio evaluare, niciun lingou de aur nu este distribuit în acest punct.
  Exemplul 5.4: Jucătorul roșu finalizează orașul ocupat de jucătorul albastru, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Jucătorul albastru și jucătorul roșu vor lua lingouri de aur în ture. Jucătorul albastru va lua două lingouri de aur din partea de jos a orașului, iar jucătorul roșu va lua cele două lingouri de aur din aria cetății, fără a conta că lingourile de aur nu sunt pe un cartonaș al teritoriului care declanșează evaluarea.


  Când o mănăstire din aria cetății este evaluată, proprietarul său poate lua oricare lingou de aur plasate în vecinătatea sa. Cetatea învecinată poate lua în considerare numai acele lingouri de aur din aria sa de cetate.


  Exemplul 6: Explorarea evaluării unei mănăstiri suprapunându-se ariei unei cetăți
  Exemplul 6-1: Jucătorul roșu finalizează mănăstirea ocupată de jucătorul galben, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Jucătorul roșu și jucătorul galben vor lua fiecare câte un singur lingou de aur, fără a conta ordinea în care sunt alese, din moment ce ambele lingouri de aur sunt în aria cetății și în acelș timp în vecinătatea mănăstirii (adică pe cartonașul cu mănăstire sau pe oricare alt cartonaș adiacent).
  Exemplul 6-2: Jucătorul galben își finalizează mănăstirea, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Jucătorul roșu și jucătorul galben vor lua fiecare câte un singur lingou de aur, fără a conta ordinea în care sunt alese, din moment ce ambele lingouri de aur sunt în aria cetății și în acelș timp în vecinătatea mănăstirii (adică pe cartonașul cu mănăstire sau pe oricare alt cartonaș adiacent).

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 8
Goldmines C3 Tile A.png ×1
Goldmines C3 Tile B.png ×1
Goldmines C3 Tile F.png ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Jetoane totale: 1

Goldmines C3 Scoring Token.png ×1
Scoring token

Ediția C2

Cartonașe totale: 8
Gold Mines C2 Tile A.jpg ×1
Gold Mines C2 Tile B.jpg ×1
Gold Mines C2 Tile F.jpg ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș: Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Jetoane totale: 1

Gold Mines C2 Scoring Token.png ×1
Cartonaș de evaluare

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Interpretare din partea comunității În versiunea Lineart a Big Box 6 , numele extensiei este tradus ca Minele de aur. În versiunea Lineart a Big Box 7 , numele extensiei este tradus ca Mine de aur.
 2. Clarificare oficială din partea publicatorului Când este finalizată o cetate, proprietarul cetății poate lua lingouri de aur de pe cele 6 cartonașe din area cetății: cele 2 cartonașe pe care este construită cetatea, cele 2 cartonașe din stânga sa și cele 2 cartonașe din dreapta sa. Proprietarul cetății nu are neapărat dreptul la aurul asociat cu teritoriul care a declanșat evaluarea cetății (cu excepția cazului în care lingoul de aur -sau lingourile de aur, dacă sunt mai multe- se află și în area de 6 cartonașe a cetății sau proprietarul cetății deține și majoritatea teritoriului primar). (6/2013)
 3. Interpretare din partea comunității În general, orice lingouri de aur de pe cartonașele unui teritoriu finalizat vor fi distribuite în timp ce se evaluează teritoriul. În funcție de teritoriu, lingourile de aur implicate pot să difere:
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur doar de pe cartonașele lor:
   • Drumuri
   • Orașe
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur de pe cartonașul teritoriului și cartonașele sale adiacente:
   • Construcții mănăstirești: mănăstiri, abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane (cu un călugăr), mănăstiri olandeze și belgiene (cu un călugăr), construcții japoneze (cu un călugăr), biserici Darmstadt
   • Grădini
   • Coliba Babei Yaga
   • Castele germane
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur de pe cartonașul teritoriului și cartonașele cu drum conectate cu acesta:
   • Catedrale germane
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur de pe cartonașele adiacente teritoriului:
   • Cetăți
 4. Interpretare din partea comunității Ca o consecință a regulilor, lingourile de aur de pe cartonașele unui teritoriu finalizat neocupat nu vor fi distribuite, din moment ce nu există niciun jucător care să controleze teritoriul.
 5. Interpretare din partea comunității În general, dacă unul sau mai multe teritorii sunt implicate, jucătorul activ (dacă are dreptul la aur) alege primul lingou de aur și poate alege oricare dintre lingourile de aur la care este îndreptățit. Următorul jucător (în sensul acelor de ceasornic) care are dreptul la cel puțin un lingou de aur poate alege apoi un lingou corespunzător. Reține că deoarece un jucător poate alege care lingou de aur să ia primul (dacă există mai mult de unul din care să aleagă), un jucător diferit care ar fi avut inițial dreptul la un lingou de aur se poate să nu mai aibă dacă acel lingou a fost luat înainte să fie tura acelui jucător să aleagă. (6/2013)
 6. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Acest paragraf a fost reformulat pentru a include cazul despre teritorii cntrolate de jucători diferiți care sunt finalizate în același timp. Deși furnizat de HiG, acest caz a fost omis de ZMG, iar formularea acoperea numai cazul în care mai mulți jucători împart majoritatea într-un teritoriu.
 7. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Aceste două propoziții furnizate de HiG au fost omie de ZMG.
 8. Interpretare din partea comunității Aceste exemple sunt bazate pe clarificările furnizate de Kettlefish pe următoarele subiecte, conform clarificării furnizate de Christof Tisch din 6/2013.