Jocul de zaruri

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Dice Game and the translation is 100% complete.

Acesta este jocul de zaruri oficial pentru Carcassonne. Un joc pentru 2-5 jucători lansat ca parte a celei de a zecea aniversare a jocului Carcassonne de către Hans im Glück în 2011. Proiectat de Olivier Lamontagne și Klaus-Jürgen Wrede.


Box DiceGame HiG.png

Informații generale și comentarii

Acesta este jocul de zaruri oficial pentru Carcassonne. Un joc pentru 2-5 jucători lansat ca parte a celei de a zecea aniversare a jocului Carcassonne de către Hans im Glück în 2011. Proiectat de Olivier Lamontagne și Klaus-Jürgen Wrede.

Conținut

Jocul vine într-o cutie de metal în formă de meeple care conține:

  • 9 zaruri Carcassonne cu șase fețe cu următoarele fețe:
    • 4 segmente de oraș
    Dice-city-faces.png
    • 1 cavaler
    Dice-knight.png
    • 1 catapultă
    Dice-catapult.png
  • 1 carnețel
  • 1 creion

Privire de ansamblu

În jocul de zaruri Carcassonne, jucătorii folosesc cu istețime aruncările zarurilor pentru a încerca să construiască orașe închise cât de mari pot - cu cât mai mari, cu atât mai bine.

Reguli

Desfășurarea jocului

Jucătorii aruncă zarurile în ordinea turelor. Jucătorii aleg un jucător de start care începe și ia toate cele 9 zaruri. În tura unui jucător, acesta aruncă zaruri până la de 3 ori și apoi își încasează rezultatul său (vezi secțiunea evaluării). Apoi înmânează zarurile vecinului său din stânga, care continuă jocul.

Catapultă

Un jucător aruncă toate zarurile dinaintea lui la prima aruncare. Dacă aruncă 1 sau mai multe catapulte jucătorul înmânează imediat acele zaruri jucătorului din stânga sa (nu poate nici rearunca catapultele, nici încasa puncte pentru această aruncare).

Atunci când un jucător aruncă cavaleri și segmente de oraș, are posibilitatea de a le pune deoparte sau de a le rearunca după cum alege. Atunci când un jucător pune segmente de oraș deoparte, trebuie imediat să construiască un oraș cu ele. Jucătorul nu are posibilitatea de a reconstrui segmente de oraș deja construite. Cavalerii, odată puși deoparte, nu pot fi rearuncați.

Un cavaler

Dacă un jucător strânge 3 sau mai mulți cavaleri, are posibilitatea de a alege să nu încaseze puncte în această tură și apoi să își dubleze punctajul pentru tura următoare. Păstrează 1 cavaler și înmânează toate celelalte zaruri vecinului său din stânga. În următoarea sa tură, jucătorul adaugă zarul cu cavaler la zarurile înmânate lui și le aruncă. Prin urmare, fiecare jucător poate să aibă un cavaler, reducând zarurile pentru alții.

Exemplu - Sfârșitul turei: Jucătorul a strâns 3 cavaleri. Păstrează unul singur și înmânează toate celelalte zaruri mai departe. Nu încasează puncte pentru orașul pe care l-a construit.

Construirea orașelor

Jucătorul încearcă să construiască un oraș cât mai mare posibil cu zarurile pe care le aruncă. În timpul evaluării, încasează numărul de zaruri din cel mai mare oraș al său.

Reguli pentru construirea orașelor

  • Părțile negre sunt segmentele de oraș.
  • Părțile negre sunt jucate lângă părți negru și părțile albe lângă părți albe.
Exemplu: Părți negre de oraș și părți albe
  • Odată ce un zar este folosit pentru a construi, nu poate să fie rearuncat.
Exemplul 1a - Prima aruncare: jucătorul înmânează imediat catapulta vecinului său din stânga. Jucătorul folosește 4 din zaruri pentru a construi un oraș. Rearuncă cei 2 cavaleri și celelalte 2 segmente de oraș în speranța de a crește mărimea orașului său.
Exemplul 1b - A doua aruncare: jucătorul înmânează imediat această a doua catapultă vecinului său din stânga. Cu 2 zaruri cu segmente de oraș, adaugă orașului său. Jucătorul nu poate folosi cavalerul și alege să își sfârșească tura și să evalueze cel mai mare oraș pe care l-a construit.

Evaluare

După ce un jucător a aruncat de 3 ori sau alege să nu arunce din nou, poate să își evalueze tura. Regulile pentru evaluare sunt:

  • Numai zarurile celui mai mare oraș închis sunt evaluate (nu jucătorul nu a construit un oraș închis, nu încasează niciun punct).
  • Dacă jucătorul avea un cavaler la începutul turei sale, încasează dublul punctelor.
  • Punctele se înregistrează în carnețelul punctajelor.
  • Punctele sunt încasate după cum urmează:
    3 zaruri = 1 punct
    4 zaruri = 3 puncte
    5 zaruri = 6 puncte
    6 zaruri = 10 puncte
    7 zaruri = 15 puncte
    8 zaruri = 21 puncte
    9 zaruri = 28 puncte
Exemplul: Jucătorul își evaluează cel mai mare oraș, care are 6 zaruri și prin urmare încasează 10 puncte.

Sfârșitul jocului

De îndată ce un jucător a încasat 42 de puncte totale, jocul se sfârșește și acel jucător este câștigătorul.

Caz special: dacă un jucător aruncă 9 catapulte în timpul turei sale, câștigă imediat, indiferent de punctele pe care le-a încasat până atunci în joc.


Informații adiționale

Această extensie extinde informațiile de bază furnizate în reguli.

Exemplu detaliat pentru tură

Acest exemplu furnizează detalii adiționale despre imposibilitatea de a muta zarurile plasate drept oraș sau de a rearunca cavaleri.

Exemplul 2a - Prima aruncare: jucătorul a construit un oraș cu 4 zaruri și a pus deoparte zarul cu cavaler. Rearuncă celelalte 4 zaruri
Exemplul 2b - A doua aruncare: jucătorul obține 2 catapulte, le înmânează pe amândouă jucătorului următor și rearuncă celelalte 2 zaruri încercând să închidă orașul. Cele 4 zaruri care fac deja parte din oraș și cavalerul nu pot fi rearuncați.
Exemplul 2c - A treia aruncare: Nu este posibil să se închidă orașul cu segmentele de oraș aruncate. Zarurile care fac deja parte din oraș nu pot fi mutate în locații noi. Există două orașe, un oraș finalizat din 2 zaruri și un oraș nefinalizat din 6 zaruri. Niciunul dintre cele două orașe nu încasează puncte. Jucătorul nu primește niciun punct în această tură.

Exemple de orașe

Oraș din 2 zaruri = 0 puncte
Oraș din 3 zaruri = 1 punct
Oraș din 4 zaruri = 3 puncte
Oraș din 5 zaruri = 6 puncte
Oraș din 6 zaruri = 10 puncte
Oraș din 7 zaruri = 15 puncte
Oraș din 8 zaruri = 21 de puncte
Oraș din 9 zaruri = 28 de puncte

Warning: Default sort key "zaruri, Jocul, de" overrides earlier default sort key "Jocul de zaruri".