WikiCarpedia:Over

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikicarpedia:About and the translation is 100% complete.


Welkom op WikiCarpedia, de Carcassonne spelregels Wiki

Inleiding

Carcassonne castle view. Bron:Wikimedia Commons

Het WikiCarPedia project begon in juli 2018, uiteindelijk ging het op 1 september 2018 live. De grondleggers van WikiCarpedia zijn Decar, MajFrost,Meepledrone, Sinscerly and Wolnic.

De belangrijkste stimulans en bron voor de creatie ervan (naast, uiteraard, liefde voor het spel) was het indrukwekkende Carcassonne Complete Annotated Rules (CAR) document, het hart van de CarcassonneCentral' gemeenschap. De CAR bestaat uit de Engelse vertalingen van de Duitse regels, met toelichtingen om de verschillen aan te geven en officiële verduidelijkingen van Hans-im-Glueck waar verwarring bestaat. De ontwikkeling van dit document begon in 2006, en de meest recente versie (v7.4) werd uitgebracht door Christopher Ober en vele anderen in mei 2015. Om het enorme werk van hem en anderen voor de gemeenschap te eren vind je hieronder de introductie en credits van de originele Standard CAR (S-CAR of Carcassonne Standard CAR ver. 7.4).

Er is veel gebeurd sinds de CAR in mei 2015 werd geüpdatet. Het CAR was gefocust op de 1ste editie van Carcassonne (Carcassonne I of kortweg CI), maar het bevatte ook al enige informatie over de nieuwe editie (Carcassonne II of CII) die in 2014 is uitgegeven.

Er zijn enkele jaren verstreken en we zijn getuige geweest van:

 • De uitgave van enkele uitbreidingen voor CI die niet in het CAR v7.4 zijn opgenomen
 • Nieuwe verklaringen van HiG tussen oktober 2015 en april 2016, deze zijn beschikbaar op het CarcassonneCentral forum (met dank aan Kettlefish)
 • De heruitgave van een aantal grote en kleine uitbreidingen voor CII met aanpassingen aan de regels
 • De uitgave van een nieuwe grote en meerdere kleine uitbreidingen voor CII
 • De uitgave van nieuwe spin-offs en varianten

Dit alles vereiste een stap vooruit in de lijn van de laatste ontwikkelingen van Carcassonne. Het CarcassonneCentral forum had lang gedebatteerd over vele aspecten van hoe om te gaan met de twee edities van het Carcassonne basisspel en wat de ideale ondersteuning zou zijn voor een 21ste eeuw Carcassonne.

WikiCarpedia (WICA) is ons antwoord op deze uitdaging om u een online CAR te brengen die alle Carcassonne-edities en hun uitbreidingen (en spin-offs te zijner tijd) zal omvatten. Het omvat alle beschikbare regels en verduidelijkingen en biedt u geavanceerde referentiesecties die verder gaan dan alles wat u in het CAR tot nu toe heeft gevonden. Dit alles in een Wiki-formaat dat je online kunt doorbladeren.

Als onderdeel van het initiatief hebben we alle voetnoten over de CAR van CI naar CII aangepast en de interacties tussen de uitbreidingen in CII uitgebreid met alles wat we interessant vonden en wat op de gedrukte handleidingen was weggelaten of ontbrak. We hebben ook enkele gemeenschapsregels opgenomen om de hiaten in de regels van de controversiële Halflings aan te pakken.

De referentiepagina's zijn nu uw beste vriend. Ze zijn een reeks dynamische pagina's geworden die kunnen worden aangepast via een Uitbreidingskiezer. Met de Uitbreidingskiezer kunnen WICA-gebruikers uitbreidingen geheel of gedeeltelijk selecteren en een voorkeurseditie definiëren waarvan de regels voorrang hebben. De pagina's die voordeel hebben van deze aanpassing zijn de volgende:

 • Spelverwijzing: een spelvolgorde op hoog niveau die de spelvoorbereiding, het spel en de puntentelling na het spel behandelt. Dit is geheel nieuw.
 • Order of Play: een bijgewerkte versie van die in de CAR review en bijgewerkt om alle uitbreidingen die tot op heden beschikbaar zijn te omvatten.
 • Scoren tijdens het spel: een bijgewerkte versie van die in de CAR herzien en bijgewerkt om alle uitbreidingen beschikbaar tot op heden te dekken.
 • Scoreverloop na het spel: een bijgewerkte versie van die in de CAR, herzien en bijgewerkt om alle tot op heden beschikbare uitbreidingen te omvatten.
 • Spel Figuren: een bijgewerkte versie van die in de CAR, herzien en uitgebreid met veel meer gevallen om alle uitbreidingen beschikbaar tot op heden te dekken.

We hopen dat u het net zo leuk vindt om de WICA te gebruiken als wij het voor u hebben opgebouwd, mede Carcassonne fan!

S-CAR introductie

Oorspronkelijke CAR voorpagina

We naderen het midden van 2015, dus het lijkt tijd voor een nieuwe versie van de Complete Annotated Rules! Er zijn minder grote veranderingen in de inhoud deze keer, met één nieuwe officiële mini-uitbreiding (Kastelen in Duitsland) en een semi-officiële (Russische Promo's). Er zijn echter altijd nieuwe verduidelijkingen om door te nemen, en die vind je hier.

Bovendien heb ik geprobeerd de organisatie van dit document wat te verbeteren. Voorheen waren de uitbreidingen chronologisch gerangschikt. Dat maakte het echter moeilijker voor nieuwkomers om te vinden wat ze zochten. Nu zijn de regels verdeeld in drie secties: (1) het basisspel, (2) de grote uitbreidingen, gerangschikt in volgorde van uitbreidingsnummer, en (3) de kleinere uitbreidingen, alfabetisch gerangschikt. Natuurlijk, als je de pdf leest en je weet welke uitbreiding je wilt, moet je gewoon klikken op de hotlink voor die uitbreiding in de inhoudsopgave.

Verder heb ik de lijsten van verschillende mini-uitbreidingen die voorheen afzonderlijk werden vermeld (Crop Circles I en II, de verschillende uitbreidingen met het belegerings mechanisme) samengevoegd. En tenslotte, de mini-uitbreidingen die Graaf, Koning en Rover vormen zijn nu opgenomen onder die grote uitbreiding in plaats van afzonderlijk.

Zoals eerder opgemerkt, is een mogelijk ingrijpende verandering voor Carcassonne de uitgave van Nieuwe Carcassonne, ofwel Carcassonne II (C II). Dit is in wezen een nieuwe uitgave van het basisspel met volledig nieuw artwork en één nieuw type volger. Technisch gezien is C II compatibel met het originele Carcassonne, aangezien de achterkanten van de tegels identiek zijn, maar het staat buiten kijf dat de vormgeving van de tegelvoorkanten anders is. Op dit moment is het nog onbekend wat het bestaan van C II zal betekenen voor toekomstige uitbreidingsuitgaven. Ik heb C II in beperkte mate in dit document opgenomen omdat het kan dienen als een uitbreiding voor het originele spel als u bereid bent de grafische verschillen door de vingers te zien. Ik neem de tegels echter niet op in de tegelgids, omdat er minimale verschillen zijn tussen het originele basisspel en C II (en ik benadruk die verschillen in de respectieve secties).

Zoals eerder opgemerkt betekent de voortdurende activiteit van een nieuwe uitgever en het bestaan van een geheel "nieuwe" versie dat het vertalen en samenstellen van regels in de loop der tijd steeds rommeliger wordt. Verschillende Engelse woorden worden gebruikt door verschillende bedrijven (en zelfs in verschillende sets van regels van dezelfde firma), dus de woorden die in dit document gebruikt worden kunnen iets anders zijn dan wat u in uw spelregels pakket heeft. Wij van de Carcassonne Complete Annotated Rules (CAR) hebben geprobeerd om consistentie te behouden in het hele document, en voor nu houdt dit document zich aan enkele van de oudere en meer gevestigde vertalingen - als je vragen hebt over termen, kijk dan zeker naar de Duits/Engels woordenboek sectie om de verschillende vertaalverschillen te zien die je kunt zien in verschillende versies van de regels.

Bovendien hebben sommige uitgevers op sommige plaatsen wijzigingen aangebracht in de inhoud van de spelregels, waardoor mensen die verschillende uitgaven van het spel hebben in de problemen komen. De CAR vertegenwoordigt het laatste woord van Hans im Glück (HiG), de oorspronkelijke Duitse uitgever, en wij moedigen het gebruik van de hier gevonden regels aan voor wereldwijde consistentie. Waar wij verschillen hebben gevonden worden die in voetnoten vermeld, met belangrijke wijzigingen in roze gemarkeerd.

Zoals altijd, ga je gang en duik in de CAR. Ik zal je niet garanderen dat je de regels van Carcassonne meteen onder de knie hebt, maar misschien vind je antwoorden op vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had.

Christopher Ober (obervet) - 22 Mei 2015

S-CAR Erkenningen

 • kettlefish, voor het verkrijgen van talrijke verduidelijkingen van HiG en voor het maken van het Duits-Engels woordenboek.
 • Georg Wild bij HiG, voor het beantwoorden van al onze vragen.
 • Decar en wamboyil voor de Engelse vertalingen van de Castles in Germany uitbreiding
 • Decar, MrNumbers, en aenima voor vertalingen en tegels voor de Russische Promo's
 • wamboyil voor Engelse vertalingen van zo'n beetje alles uit 2013 en 2014.
 • Daniel Brie, voor weer een nieuwe cover.
 • Christof Tisch, spelregelontwerper bij HiG, voor het helpen met School, The, de Mini's 1-6(7), en Wind Roses.
 • tdriling voor grafische afbeeldingen van alle figuren in het spel
 • quevy voor scans van de tegels van Hills & Sheep
 • Matthew Harper, voor het jarenlang begeleiden van de CAR.
 • Christian Hermann, voor het verstrekken van een aantal Duitse verduidelijkingen (en vertalingen)
 • peterjpromnitz voor tegel scans van de 2012 Mini uitbreidingen
 • Gantry Rogue, voor het überhaupt bedenken van het CarcassonneCentral idee.
 • Robin Sussillo, Die het balletje liet rollen.
 • Roy Levien (Aldaron), voor het zijn van een regels advocaat.
 • Skull One, voor zijn samenvatting.
 • Whaleyland, voor de originele bijgewerkte cover, aanmoediging en proeflezen.
 • Caryntjen, ook voor het werk aan de cover
 • CKorfmann, voor herhaalde herinneringen en aanmoediging.
 • David Whitworth, voor zijn samenvatting van de figuurkenmerken
 • John Sweeney, voor het hosten van een geweldige site en voor informatie over de GQ11.
 • Scott, Olon Callaway, André Santos, Patrik Wikström (wicke), Cesar Moreno (NoMasOvejas), Jeff Hoffman (Gamemaster), Gilbert Cerise (chiefouray), Brandon Clarke (bwtcf), Brett Myers (disclaimer), en The Broox voor het nalezen van drukproeven.
 • Eric Weingarten (Little My), Mike LeDuc (ducker), Andy Tinkham (tinkha), Randy Szabadics (ironmule), en The Broox voor informatie over Rio Grande Games edities.
 • Kevin Wood (kvn299), Ken Shin (dvader123), Brian Mola (ColtsFan76), hester, Vladimír Sýkora, en eddebaby voor hulp bij eerdere versies van de CAR.

Speciale dank aan de CarcassonneCentral, Carcassonne-Forum, en BoardGameGeek gemeenschappen in het algemeen.

Externe links