Wikicarpedia:Despre

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Wikicarpedia:About and the translation is 100% complete.


Bun venit la WikiCarpedia, wiki-ul regulilor complete și adnotate ale jocului Carcassonne!

Introducere

Vedere a castelului Carcassonne. Sursă: Wikimedia Commons

Proiectul WikiCarpedia (sau pe scurt WICA) a început în iulie 2018, prinzând viață în 1 septembrie 2018. Cei care au fondat WikiCarpedia sunt Decar, MajFrost, Meepledrone, Sinscerly și Wolnic.

Stimulul și sursa principală pentru crearea sa (în afara de pasiunea evidentă pentru acest joc) a fost impresionantul document Carcassonne Complete Annotated Rules (CAR) document, miezul comunității CarcassonneCentral. CAR constă în traducerile în engleză ale regulilor germane, cu adnotări pentru a evidenția diferențele și clarificările oficiale de la Hans-im-Glueck acolo unde există confuzie. Dezvoltarea acestui document a început în anul 2006, și cea mai recentă versiune (v7.4) a fost lansată de Christopher Ober și mulți alții în may 2015. Pentru a onora munca extraordinară a lui și a altor oameni pentru comunitate, puteți găsi mai jos introducerea și creditele din originalul Standard CAR (S-CAR sau Carcassonne Standard CAR ver. 7.4).

S-au întâmplat multe de când CAR a fost actualizat din nou ultima oară în mai 2015. CAR era axat pe prima ediție a jocului a Carcassonne (Carcassonne I sau pe scurt CI), dar includea câtăva informație preliminară despre ediția nouă (Carcassonne II sau pe scurt CII) lansată în anul 2014.

Au trecut mai mulți ani și am fost martori la:

 • Lansarea câtorva extensii pentru CI neacoperite în CAR v7.4
 • Lansarea de noi clarificări de HiG între octombrie 2015 și aprilie 2016 disponibile pe forumul CarcassonneCentral forum (mulțumiri lui Kettlefish)
 • Relansarea a câtorva extensii majore și minore pentru CII cu câteva schimbări de reguli
 • Lansarea de noi extensii CII majore și minore
 • Lansarea de noi spin-off-uri și variante

Toate acestea au cerut un pas înainte pentru a păstra la zi ultimele dezvoltări în Carcassonne. Forumul CarcassonneCentral au dezbătut mult timp multe aspecte despre cum să se facă față celor două ediții ale jocului de bază Carcassonne și care ar fi sprijinul ideal pentru un CAR de secolul al XXI-lea.

WikiCarpedia (WICA) este răspunsul la această provocare pentru a îți aduce un CAR online care va acoperi toate edițiile Carcassonne și extensiile sale (și spin-off-uri la timpul potrivit). Acoperă toate regulile și clarificările disponibile și îți oferă cu secțiuni de referință avansată dincolo de orice ai găsit în CAR. Toate acestea într-un format wiki pe în care poți naviga și căuta online.

Ca parte a inițiativei, au fost adaptate toate notele de subsol de la CAR din CI la CII și s-au extins interacțiunile între extensii în CII pentru a include orice a fost considerat interesant ce a fost omits în manualele printate. Au fost incluse de asemenea niște reguli ale comunității pentru a înfrunta lacunele din reguli a controversatei extensii Jumi-juma.

Paginile de referință sunt acum prietenii tăi. Au devenit un set de pagini dinamice care pot fi personalizate printr-un Selector de extensii. Selectorul de extensii permite utilizatorilor WICA să selecteze parțial sau total extensii și să definească o ediție preferată ale cărei reguli au prioritate. Paginile care care beneficiază de această personalizare sunt următoarele:

 • Referință pentru joc: o Ordine de jucat de nivel înalt care acoperă pregătirea jocului, jocul și evaluară după joc. Aceasta este complet nouă.
 • Ordinea de jucat: o versiune actualizată a celei din CAR, revizuită și actualizată pentru a acoperi toate extensiile disponibile până în ziua de azi.
 • Evaluarea în timpul jocului: o versiune actualizată a celei din CAR, revizuită și actualizată pentru a acoperi toate extensiile disponibile până în ziua de azi.
 • Evaluarea după joc: o versiune actualizată a celei din CAR, revizuită și actualizată pentru a acoperi toate extensiile disponibile până în ziua de azi.
 • Pionii jocului: o versiune actualizată a celei din CAR, revizuită, actualizată și extinsă cu multe alte cazuri pentru a acoperi toate extensiile disponibile până în ziua de azi.

Sperăm că îți place să o utilizezi la fel cum ne-a plăcut nouă să o clădim pentru tine, fanule coleg de Carcassonne!

Introducere pentru S-CAR

Pagina de copertă originală a CAR

Ne apropiem de punctul de jumătate al anului 2015, așa că pare că este timpul pentru altă versiune a documentului Complete Annotated Rules! De data asta există câteva schimbări majore pentru conținut, cu o nouă miniextensie oficială (Castele din Germania) și una semioficială (Promo-uri rusești). Totuși, există întotdeauna clarificări noi de parcurs, iar tu le vei găsi pe acestea aici.

În plus, am încercat să îmbunătățesc un pic organizarea acestui document. Anterior, extensiile erau ordonate cronologic. Totuși, acest lucru a făcut mai dificil pentru nou-veniții pentru joc să găsească ceea ce căutau. Acum regulile sunt divizate în trei secțiuni: (1) jocul de bază, (2) extensiile majore, listate în ordinea numărului extensiei, și (3) extensiile mai mici, listate alfabetic. Desigur, tu citești PDF-ul și știi ce extensie vrei, trebuie doar să apeși pe hotlink-ul pentru acea extensie din tabelul cuprinsului.

Mai departe, am consolidat listările pentru câteva miniextensii care erau anterior listate separat (Cercuri în lan I și II, extensiile variate cu mecanica asediului). Și în sfârșit, miniextensiile care alcătuiesc Contele, regele și vasalii sunt listate sub această extensie mare în loc să fie listate separat.

Așa cum este notat anterior, o schimbare potențial dramatică pentru Carcassonne este lansarea Noului Carcassonne, sau Carcassonne II (C II). Aceasta este esențial o lansare nouă a jocului da bază cu toată interfața nouă și un nou tip de supus. Din punct de vedere mecanic, C II este compatibil cu Carcassonne original, căci spatele cartonașelor sunt identice, dar nu este o întrebare dacă estetica fețelor cartonașelor sunt diferite. În acest punct este încă necunoscut ce va însemna existența C II pentru lansări viitoare de extensii. Am inclus C II într-o pasiune limitată deoarece poate servi ca o extensie a jocului original dacă ești dispus să treci peste diferențele grafice. Totuși, nu includ cartonașele în ghidul de cartonașe, din moment ce sunt diferențe minime între jocul de bază original și C II (și am evidențiat aceste diferențe în secțiunile respective).

Așa cum este remarcat anterior, activitatea continuată a unui publicator nou și existența unei versiuni complet „noi” înseamnă că traducerea și compilația regulilor continuă să devină dezordonată în timp. Sunt utilizate cuvinte engleze diferite de către diferite companii (și chiar în seturi diferite de reguli ale aceleiași companii), așa că terminologia utilizată în acest document poate fi puțin diferită de cea pe care o ai în pachetele tale de reguli. Noi la Carcassonne Complete Annotated Rules (CAR) am încercat să menținem consistența pe parcursul documentului, și de acum acest document se ține de unele dintre cele mai vechi și stabilite traduceri – dacă ai orice întrebare despre termeni, asigură-te să consulți secțiunea dicționarului englez/german pentru a vedea variatele diferențe de traducere pe care le poți vedea în versiuni diferite ale regulilor.

Adițional, unii dintre publicatori au făcut de fapt schimbări la conținutul regulilor în unele locuri, creând probleme persoanelor care au ediții diferite ale jocului. CAR reprezintă cuvântul final al Hans im Glück (HiG), publicatorul german original, și încurajăm utilizarea regulilor găsite aici pentru consistență la nivel global. Unde le-am găsit, discrepanțele sunt notate prin note de subsol, cu alterații semnificative evidențiate cu roz.

Ca întotdeauna, mergi înainte și pătrunde în CAR. Nu îți voi garanta stăpânire instantanee a regulilor Carcassonne, dar poți găsi răspunsuri la întrebări pe care nici măcar nu știai că le ai.

Christopher Ober (obervet) - 22 mai 2015 (traducere și adaptare în română)

Mulțumiri pentru S-CAR

 • kettlefish, pentru aducerea multor clarificări de la HiG și pentru crearea dicționarului german-englez
 • Georg Wild de la HiG, pentru răspunsul la multe întrebări
 • Decar și wamboyil pentru traducerile în engleză ale extensiei Castele din Germania
 • Decar, MrNumbers și aenima pentru traduceri și cartonașe pentru Promo-uri rusești
 • wamboyil pentru traduceri în engleză a aproape totul din 2013 și 2014
 • Daniel Brie, pentru altă copertă nouă
 • Christof Tisch, designer de reguli de la HiG, pentru ajutorul cu Școala, Mini-urile 1-6(7) și Rozele vântului
 • tdriling pentru grafici vector pentru toți pionii din joc
 • quevy pentru scanări ale cartonașelor din Oi și dealuri
 • Matthew Harper, pentru îngrijirea CAR vreme de ani
 • Christian Hermann, pentru oferirea unui număr de clarificări în germană (și traduceri)
 • peterjpromnitz pentru scanări ale cartonașelor din extensiile Mini din anul 2012
 • Gantry Rogue, pentru venirea cu ideea de CarcassonneCentral în primul rând
 • Robin Sussillo, pentru prinderea mingii rostogolindu-se
 • Roy Levien (Aldaron), pentru că este un judecător al regulilor
 • Skull One, pentru rezumatul său al turei
 • Whaleyland, pentru coperta actualizată originală, încurajare și corectare
 • Caryntjen, de asemenea pentru munca de pe copertă
 • CKorfmann, pentru reamintiri repetate și pentru încurajare
 • David Whitworth, pentru rezumatul său al caracteristicilor pionilor
 • John Sweeney, pentru găzduirea unui site grozav și pentru informare despre GQ11
 • Scott, Olon Callaway, André Santos, Patrik Wikström (wicke), Cesar Moreno (NoMasOvejas), Jeff Hoffman (Gamemaster), Gilbert Cerise (chiefouray), Brandon Clarke (bwtcf), Brett Myers (disclaimer) și The Broox pentru corectare
 • Eric Weingarten (Little My), Mike LeDuc (ducker), Andy Tinkham (tinkha), Randy Szabadics (ironmule) și The Broox pentru informații despre edițiile Rio Grande Games.
 • Kevin Wood (kvn299), Ken Shin (dvader123), Brian Mola (ColtsFan76), hester, Vladimír Sýkora și eddebaby pentru ajutor în versiuni mai vechi ale CAR

Mulțumiri speciale comunităților CarcassonneCentral, Carcassonne-Forum și BoardGameGeek în general.

Legături externe