De Plaag (1ste editie)
Hoofdpagina ✎ > Carcassonne ✎ > De Plaag (1ste editie)
Algemene informatie en opmerkingen
De Pest werd oorspronkelijk uitgebracht in het magazine van Spielbox/nl in 2010.

Deze uitbreiding reikt tot diep in het spel. De verwoestende pest maakt de inrichting van het land zelf belangrijk. Na een schijnbaar onschuldige incubatietijd kan men al snel tot de conclusie komen dat het onmogelijk is om punten te scoren in het aangezicht van de plaag. Maar laat u niet misleiden! Het is mogelijk de plaag in de richting van de tegenstanders te leiden en - aan de andere kant van de uitgeroeide plaag - zichzelf te beschermen en zonder verdere belemmering punten te scoren.
Algemeen concept:
Vanaf zes uitbraakfiches verspreidt de plaag zich door heel Carcassonne. Zodra een uitbraakfiche in het spel komt, moet iedere speler in zijn beurt de plaag verder verspreiden. Een volgeling op een getroffen tegel wordt verwijderd zonder te scoren. Wel kan men proberen de plaag te ontvluchten - op dezelfde weg, boerderij of zelfs met een stad. In de loop van het verdere spelverloop kunnen de spelers een uitbraak uitroeien, zodat de pest zich in bepaalde regio's niet meer kan verspreiden.
Definities:
- Een pestbrontegel met een actief uitbraakfiche en alle aangrenzende rode vlooienfiches vormt het gebied van een actief pestgebied. Een actief uitbraakfiche zonder aangrenzend vlooienfiche telt ook als een actief pestgebied.
- Aangrenzende roze vlooienfiches vormen een sluimerend pestgebied.
- Een pesttegel met een passief uitbraakfiche (veld) is beveiligd tegen de pest. Het is nooit onderdeel van een pestgebied.
Speelmateriaal
- 6 land tegels met pestdokter-symbolen, van waaruit de pest uitbreekt ("pestbrontegels")
- 18 vlooien fiches die laten zien waarheen de plaag zich heeft verspreid (rode zijde = actief, roze zijde = sluimerend/inactief)
- 6 Uitbraak fiches: voorzijde (genummerd 1-6, met ratten) = actieve uitbraak, achterzijde (weiland) = uitbraak uitgeroeid
Spelregels
Voorbereiding
Plaats de starttegel. Meng de tegels van het basisspel, [1] en zet 17 tegels naast het spel. Deze tegels moeten eerst worden gespeeld. Meng vervolgens de nieuwe plaagbrontegels met de overgebleven tegels. [2] Plaats de fiches naast het speelveld.
Spelverloop
De eerste uitbraak
Zodra een speler (volgens de gebruikelijke regels) een pestbrontegel heeft getrokken en geplaatst, ontstaat er een actief pestgebied. Het uitbraakfiche met het cijfer "1" moet open op het pestdokter-symbool van het fiche worden gelegd. De speler mag geen volgeling inzetten. [3]
Opmerking: Een uitbraak fiche verdeelt nooit een weiland.
De pest verspreidt zich
Zodra het eerste uitbraakfiche in het spel is gebracht, verspreidt de plaag zich in elke volgende beurt (indien mogelijk), te beginnen met de speler links van degene die het eerste bronfiche heeft geplaatst. Tijdens zijn of haar beurt moet elke speler een vlooienfiche uit de voorraad pakken en dit - met de actieve zijde naar boven - op een tegel leggen die grenst (horizontaal of verticaal, niet diagonaal) aan de Uitbraak, en waar nog geen vlo op ligt. [4] [5]
Tijdens het spel kan men ook een vlo plaatsen op een tegel die grenst aan een tegel met een actief vlo-fiche. Als een vlooienfiche wordt geplaatst op een tegel met één of meer volgelingen, dan worden deze teruggegeven aan hun spelers zonder te scoren. [6] [7] [8] [9]
De actieve speler beslist op welk moment, tijdens zijn of haar beurt, de plaag zich zal verspreiden. [10]
Op de vlucht voor de pest
Zodra de Pest is uitgebroken, mag iedere speler per beurt één (niet meer) van zijn volgelingen op de vlucht laten slaan. De volgeling mag worden verplaatst naar een ander gedeelte van dezelfde weg, stad of boerderij - ongeacht de afstand. [11] [12]
Opmerking: Als een struikrover op de vlucht slaat, mag hij geen kruispunten of oversteekplaatsen oversteken. Als een boer op de vlucht slaat, mag hij onder een brug door, maar hij mag de weg niet oversteken en zijn boerderij niet verlaten. Monniken in kloosters kunnen niet vluchten.
De volger mag niet vliegen naar of over een tegel met een vlooienfiche (actief of sluimerend) of een actieve Uitbraak. [13] Hij mag naar een tegel vliegen waar al een volgeling is. Natuurlijk mag een volgeling niet over gebieden vliegen waar geen tegel is. [14] [15]
Another Plague
Als een speler nog een Plague brontegel trekt en plaatst, wordt het uitbraakfiche met het op één na hoogste nummer erop geplaatst. De plaag verspreidt zich nu ook van hieruit. De speler die de tegel heeft getrokken mag in deze beurt geen vlooienfiche plaatsen, maar mag zelf kiezen waar de uitbraak plaatsvindt. Vanaf nu mag elke actieve speler kiezen welke actieve Pest-regio hij wil uitbreiden.
Opmerking: Een vlooienfiche mag nooit op een plaagbrontegel worden geplaatst.
Het uitroeien van een uitbraak
Wanneer, aan het begin van de beurt van een speler, er geen vlooienfiches meer over zijn in de voorraad, moet het Outbreak-fiche met het laagste zichtbare nummer worden geëlimineerd - op de 'weiland' zijde worden gedraaid. Omdat er echter altijd minstens één actieve uitbraak moet zijn, blijft een uitbraak na het plaatsen van het eerste pestbronfiche actief als het de enige actieve uitbraak is die op dat moment in het spel is.
Het getroffen gebied is nu een 'inactief' pestgebied. Alle aangrenzende vlooienfiches moeten op hun sluimerende zijde worden gedraaid; vanaf dit moment moeten vlooienfiches uit een sluimerend epidemiegebied worden verplaatst, in plaats vanuit je voorraad.
Uitroeiing van verdere uitbraken
Na het uitroeien van een uitbraak mag een volgende uitbraak (en altijd het fiche met het laagste nummer dat op dat moment in het spel is) worden uitgeroeid als er geen sluimerende vlooienfiches zijn die aan het begin van de beurt van een speler verplaatst kunnen worden, maar alleen als er nog meer dan één uitbraak actief is. [16]
Het is ook mogelijk om een zwerm vlooien te verdelen door ervoor te kiezen één van de vlooien te verplaatsen. Zodra een actief vlooienfiche niet meer verbonden is met een actieve Uitbraak, wordt het op zijn passieve kant gedraaid. Vlooien die niet verbonden zijn met een actieve uitbraak zijn dus altijd inactief.
Samenvoegen van pestgebieden
Het is heel goed mogelijk dat twee of meerdere pestgebieden samensmelten. Als er meerdere actieve uitbraken in hetzelfde gebied komen, moeten alle vlooien behalve de fiche met het hoogste nummer worden omgedraaid. Als inactieve vlooien verbonden raken met een gebied met een actieve Uitbraak, moeten ze weer op hun actieve kant worden omgedraaid. Zo kunnen inactief geworden vlooien door samensmelting weer actief worden. Het is ook mogelijk dat delen van een epidemiegebied worden afgesloten, in welk geval de vlooienfiches op hun sluimerende zijde moeten worden omgedraaid.
Uitgeroeide uitbraken kunnen nooit meer actief worden. Een brontegel met een Uitbraakfiche op de 'weiland'-zijde blijft tot het einde van het spel gespaard van de Pest. Een vlooienfiche kan niet op een plaagtegel worden geplaatst, dus is men daar gespaard van de Pest. [17]
Een uitzondering
Mochten alle 18 vlooienfiches deel uitmaken van hetzelfde pestgebied, dan moet er bij elke beurt van de speler één worden verplaatst naar een nieuwe tegel. De nieuwe tegel moet natuurlijk grenzen aan het actieve pestgebied.
Als later een nieuwe pestbrontegel wordt getrokken en geplaatst op een niet-aangesloten positie, zal het oude pestgebied inactief worden. Het uitbraakfiche moet op zijn weilandzijde worden gedraaid, en alle 18 vlooienfiches moeten op hun sluimerende zijde worden gedraaid.
Puntentelling
Als een deel van een bouwwerk door de plaag wordt getroffen, heeft dat geen invloed op de puntentelling, zolang de volgelingen zelf onaangetast blijven.
De pest en de dubbele beurt
Tijdens een dubbele beurt (zie Kooplieden en Bouwmeesters), voer je de acties die bij de plaag horen als volgt uit:
- Je verspreidt de pest maximaal één keer (dit kan alleen gebeuren op elk moment na het plaatsen van een tegel in een deel van de dubbele beurt, als de tegel geen pestbron was)
- Je mag maar één keer vluchten voor de pest (op elk moment tijdens de dubbele beurt)
- Je mag uitbraken één keer uitroeien aan het begin van je beurt (dit garandeert dat er altijd een inactief vlooienfiche zal zijn om te verplaatsen, tenzij het een speciaal geval is).
Vraag: Hoe gedraagt de plaag zich in een dubbele draai die door de bouwmeester is toegekend?
Antwoord: Tijdens een dubbele beurt verspreid je de pest maar één keer (maximaal). Als op een van de tegels wel een uitbraak is maar op de andere niet, doe je dat ook. Je mag ook maar één keer op de vlucht slaan voor de pest. Je roeit de plaag maar één keer uit aan het begin van de beurt. (8/2021)
Tijdens een dubbele beurt voer je de acties die bij de pest horen als volgt uit:
- Je verspreidt de pest maximaal één keer (dit kan alleen gebeuren op een willekeurig moment na het plaatsen van een tegel in een deel van de dubbele beurt, als de tegel geen pestbron was)
- Je mag maximaal één keer vluchten voor de pest (op elk willekeurig moment tijdens de dubbele beurt)
- Je mag uitbraken één keer uitroeien aan het begin van je beurt (dit garandeert dat er altijd een inactief vlooienfiche zal zijn om te verplaatsen, tenzij het het speciale geval is).
Bij het verspreiden van de plaag kunnen de volgende scenario's zich voordoen, afhankelijk van de geplaatste tegels:
- 1e tegel: pestbron (je kunt de pest niet verspreiden in het eerste deel van je beurt)
- 2e tegel: pestbron (je kunt de pest niet verspreiden in het tweede deel van je beurt)
- 2e tegel: niet-pesttegel + je verspreidt de pest (verplicht)
- 1e tegel: niet-pesttegel + jij beslist om de pest te verspreiden
- 2e tegel: een willekeurige (je doet niets, je hebt de pest al verspreid in het eerste deel van je beurt)
- 1e tegel: niet-pesttegel + je beslist om de pest nog niet te verspreiden (je wacht tot het tweede deel van je beurt)
- 2e tegel: pestbron (je kunt de pest niet verspreiden in het tweede deel van je beurt)
- 2e tegel: niet-pesttegel + je verspreidt de pest (verplicht)
Explanatory diagrams
This section puts together all the actions described in the rules and shows how they fit togther during a normal turn and a double turn -where some actions can only happen once. The table summarizes all the actions and below you may find some diagrams that explain the main actions in full detail.
Phase | Plague action (linked to steps) |
Plague action (linked to turn) |
---|---|---|
1. Placing a tile | Step 1A. Begin turn. (C) Eradicating outbreaks | Spreading the plague is not allowed before the tile is placed. If the tile placed is not a plague source, the active player will be able to spread the plague at any time during the rest of the turn [note 1]
|
Step 1B. Draw a tile | ||
Step 1C. Place a tile. (A) Adding an outbreak (a plague source cancels spreading the plague action) |
| |
2. Placing a follower (Move Wood) |
... | |
Step 2B-1. Placing a wooden follower (not allowed on plague source tile) | ||
Step 2B-2. Placing a phantom (not allowed on plague source tile) | ||
... | ||
3. Scoring a feature | ... | |
Notes:
|
Diagram (A) - Adding an outbreak
Diagram (B) - Spreading the plague
Diagram (C) - Eradicating outbreaks
Tegelverdeling
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑
In antwoord op een vraag heeft een vertegenwoordiger van HiG is “De Pest niet bedoeld om samen met andere uitbreidingen te worden gespeeld". Officiële uitspraken werden nog steeds gedaan, dus uiteraard zal het spel niet op u afstormen, maar complicaties kunnen zich voordoen.
- ↑
Uiteraard gaat dit er van uit dat je alleen met het basisspel speelt. Het maakt echter niet uit hoeveel uitbreidingen je gebruikt, het is veilig om te zeggen dat je geen pesttegel bij de eerste 18 tegels van het spel moet leggen. Of je riviertegels (bijvoorbeeld) meetelt als deel van de eerste 18 tegels of als een extra set "veilige" starttegels is aan de spelers.
- ↑
Deze zin geeft aan dat er in die beurt geen volgeling op de uitbraaktegel kan worden geplaatst, maar het beperkt niet de plaatsing van andere figuren die niet door de plaag zijn getroffen. Aangezien de plaag andere spelersfiguren treft die geen volgelingen zijn (varken, bouwer, herder), mogen zij niet worden ingezet op een zojuist geplaatste plaagbrontegel.
- ↑
Gezien de huidige uitleg over het plaatsen van de draak en zijn volgelingen op onderdelen buiten de Stad van Carcassonne en het Rad van Fortuin, lijkt het erop dat de plaag ook op het buitenste deel van deze tegels zou moeten kunnen worden geplaatst. Echter, dit is onofficieel. (1/2013)
- ↑
In de steden, wegen en weilanden buiten de Stad Carcassonne, voor het Rad van Fortuin en de School gelden de normale regels - het plaatsen van volgelingen, de draak, plaagfiches, enz. gebeurt normaal, maar de bijzonderheden zelf zijn beschermd.
- ↑
Volgelingen in kastelen zijn veilig voor torens, de draak en de pest, omdat die dingen de tegel direct beïnvloeden, en een kasteel niet op een enkele tegel staat.
- ↑
De plaag heeft geen invloed op de draak of andere neutrale figuren..
- ↑
De plaag heeft geen invloed op de boerderij, omdat de boerderij niet op één tegel staat, en de plaag slechts op één tegel tegelijk invloed heeft. (11/2013)
- ↑
De plaag treft andere spelersfiguren die geen volgelingen zijn (varken, bouwer, herder).
Vraag: Heeft de plaag invloed op speciale figuren zoals de bouwmeester, het varken en de herder? Worden ze verwijderd als er een vlooienfiche wordt geplaatst op de tegel waarop ze staan?
Antwoord: Speciale figuren zoals de bouwmeester, het varken en de herder worden door de plaag getroffen. Als een vlooienfiche wordt geplaatst op een tegel met een van je speciale figuren, gaat het figuur terug naar je voorraad.
Je bouwmeester en je varken komen ook terug in je voorraad als een vlooienfiche je laatste volgeling op hetzelfde onderdeel verwijdert. (8/2021)
- ↑
Het verspreiden van de pest is niet toegestaan voordat de actieve speler weet welke tegel wordt getrokken. Als het een pestbron is met een geldige plaatsing, mag de speler de pest deze beurt niet verspreiden.
Vraag: WWe nemen aan dat een volgeling op elk moment tijdens je beurt mag vluchten voor de plaag, aangezien de regels geen bepaald moment aangeven. Als deze actie wordt uitgevoerd voordat je weet welke tegel je hebt getrokken, zou je in een regelconflict kunnen komen, omdat je een vlooienfiche zou kunnen verplaatsen voordat je weet dat je in dezelfde beurt een plaagbron gaat plaatsen. Zou dit toch toegestaan moeten zijn?
Antwoord: No, it shouldn't. In order to avoid rules conflicts, spreading the plague [at any time] is not allowed before you know you didn't draw a plague source tile [and the tile drawn has a valid placement]. The rule allowing you to spread the plague at any time during your turn wouldn't make sense [if it could generate conflicts], so I'd skip this possibility explicitly. (8/2021)
- ↑
De speler mag een willekeurige volgeling in het speelveld kiezen, ongeacht of de eigenschap direct door de plaag is getroffen of niet.
Vraag: Mogen alle volgelingen in het spel de pest ontvluchten of alleen die door de pest getroffen worden?
Antwoord: Ja, elke volgeling kan gekozen worden. (8/2021)
- ↑
Aangezien op de gebouwen buiten de Stad Carcassonne en het Rad van Fortuin nu volgelingen kunnen worden ingezet, is het waarschijnlijk dat vluchtende volgelingen zich ook daarheen kunnen verplaatsen. (1/2013)
- ↑
Deze zin was verkeerd vertaald in de CAR, waardoor een speler over een actieve uitbraak heen kon vluchten. Dit was de formulering vóór de correctie: "De volger mag niet vliegen naar of over een tegel met een vlooienfiche (actief of sluimerend), noch naar een tegel met een actieve Uitbraak."
- ↑
Aangezien een volgeling niet kan vluchten naar een tegel met een vlooienfiche (actief of sluimerend), lijkt het redelijk om daaruit af te leiden dat een volgeling niet kan worden ingezet op een tegel met een vlooienfiche door middel van een magisch portaal of een vliegmachine. De achterliggende gedachte zou zijn dat vlooienfiches op elk moment actief of inactief kunnen worden, dus zou er geen volgeling op een tegel met een vlooienfiche mogen komen.
Dezelfde redenering kan worden toegepast op uitbraaktegels. In dit geval kan een volgeling maar één keer inactief op een uitbraaktegel worden gezet, omdat zijn toestand niet zal veranderen. - ↑
Speciale figuren zoals de bouwmeester, het varken en de herder kunnen ook op de vlucht slaan voor de pest. In dat geval bewegen de schapenfiches met de herder mee.
Vraag: Mogen speciale figuren zoals de bouwmeester, het varken en de herder ook vluchten voor de pest?
Antwoord: Speciale figuren zoals de bouwmeester, het varken en de herder mogen ook op de vlucht slaan voor de pest in plaats van een volgeling. Volgers en speciale figuren mogen bij het vluchten dezelfde eigenschap op een tegel delen. (8/2021)
- ↑
Deze formulering is volgens de auteur (Christwart Conrad) aangepast om de reikwijdte van het uitroeiingsproces van de uitbraak correct te beschrijven. Dit proces moet één uitbraak tegelijk worden herhaald (steeds beginnend met de oudste nog actieve uitbraak) totdat ten minste één sluimerende vlo is gegenereerd. Dit herhalingsproces wordt onderbroken als er nog maar één actieve uitbraak over is. Dit is het speciale geval dat in de regels is gedefinieerd, namelijk dat alle 18 vlooien actief zijn en verbonden zijn met dezelfde uitbraak. Als gevolg hiervan zal een speler, bij het verspreiden van de plaag, ofwel:
- een vlooienfiche uit de voorraad plaatsen, indien beschikbaar; OF
- Een sluimerend vlooienfiche verplaatsen (het uitroeiingsproces zorgt ervoor dat er, indien mogelijk, minstens één beschikbaar is); OF
- Verplaats een actief vlooienfiche als en slechts als alle vlooienfiches actief zijn en verbonden zijn met dezelfde uitbraak.
De bewoordingen in de CAR verduidelijkten niet dat je uitbraken waar je mogelijk moet blijven uitroeien totdat er sluimerende vlooien fiches beschikbaar zijn. De formulering in de CAR is als volgt:
"De volgende uitbraak (en altijd het fiche met het laagste aantal dat op dat moment in het spel is) wordt pas uitgeroeid als er geen sluimerende vlooienfiches meer zijn die aan het begin van de beurt van een speler verplaatst kunnen worden." - ↑
Deze tegel kan worden bezet door een magisch portaal (zie De Draak, de Fee en de Jonkvrouw), een vliegmachine (zie Vliegtuigen, De) of een graancirkel (zie Graancirkels). Er is geen regel die het verbiedt als de bron inactief is geworden.