Het Doolhof

From Wikicarpedia
Revision as of 16:30, 20 June 2020 by Kiap1969 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:

Algemene informatie en opmerkingen

Spiel Doch!
uitgave 1 2016

Het Doolhof is oorspronkelijk in Template:Year nl uitgegeven door Spiel Doch!.

Editie 1/2016 van het tijdschrift Spiel Doch! bevatte twee nieuwe tegels voor Carcassonne. De ene is geïllustreerd in de stijl van de 1e editie van Doris Matthäus, de andere in de stijl van de 2e editie van Anne Pätzke. Beide tegels kunnen in alle edities worden gebruikt. Combinaties met andere uitbreidingen en mini-uitbreidingen zijn niet volledig getest en er zijn geen officiële spelregels voor dergelijke gevallen.

Spiel Doch! leverde een basisset van spelregels mee en HiG heeft een variant voor gevorderde spelers uitgebracht die op het moment van uitgave beschikbaar was op hun website.

Speelmateriaal

  • 2 landtegels, een voor de 1ste editie Carcassonne en een andere voor de 2de editie van Carcassonne
1e edition Doolhof
2e edition Doolhof

Spelregels

Voorbereiding

Schud de doolhoftegel(s) door de andere landtegels.

Landtegel leggen

Wanneer je een doolhof trekt, leg je die volgens de gebruikelijke regels aan.

Een meeple zetten

Basisspelregels

Als je een doolhoftegel aanlegt, mag je er (in overstemming met de basisspelregels) een meeple op zetten. [1] Het doolhof is geen kruising; alle uitgaande wegen zijn met elkaar verbonden. Dientengevolge mag je dus alleen een meeple zetten als alle met de doolhoftegel verbonden wegen onbezet zijn. [2] De meeple is dan een struikrover op alle verbonden wegen.

Variant voor gevorderden

Aangezien het doolhof de verbindingen van de wegen onoverzichtelijk maakt is het zetten van meeples in deze variant anders geregeld. Als je een doolhof aanlegt, mag je er een meeple op zetten, ook als er al een meeple op één of meer aangesloten wegen staat. [2] Het maakt niet uit wie de eigenaar van die meeples is.

Rood legt het doolhof aan een weg die ermee verbonden wordt. Hoewel er al een meeple op deze weg staat, mag rood een meeple op het doolhof zetten.

Leg je in een latere beurt een tegel aan een uitgang van het doolhof waar nog geen meeple staat, dan mag je daar toch een meeple zetten, hoewel er op het netwerk van wegen en op het doolhof zelf mogelijk al een meeple staat.

Groen legt later een weg aan een onbezette uitgang van het doolhof. Ook hij mag een meeple zetten, hoewel er al wel meeples op het doolhof en de aangrenzende wegen staan.

Als je een weg aanlegt aan een al bestaande weg waar een meeple op staat, mag je daar (zoals gebruikelijk) geen meeple meer op zetten. Het doolhof en de vier uitgangen zijn de uitzonderingen.

Rood legt later een weg aan een uitgang van het doolhof. Aangezien zwart hier al een meeple heeft staan, mag je geen meeple meer op de weg zetten.

Puntentelling

Basisspelregels

De doolhoven worden geteld volgens de normale spelregels van Carcassonne voor wegen.

Variant voor gevorderden

Puntentelling afhandelen

Het doolhof en daarmee verbonden wegen worden geteld als alle 4 de wegen zijn afgebouwd. De speler met de meerderheid op het doolhof en de daarmee verbonden wegen krijgt zoals gebruikelijk 1 punt voor elke tegel. Bovendien krijgt hij of zij 2 punten voor elke meeple die op het doolhof of op een daarmee verbonden weg staat. Als meerdere spelers de meerderheid hebben, krijgt elk van hen het volledige aantal punten.

Alle wegen zijn afgebouwd. Rood en zwart hebben evenveel meeples. Rood en zwart krijgen 8 punten voor de tegels en 10 punten voor de 5 meeples op de tegels. In totaal krijgen ze elk 18 punten.
Eindtelling

De doolhoven worden volgens de gewone spelregels van Carcassonne voor wegen geteld. Je krijgt geen extra punten voor de meeples die op het doolhofnetwerk zijn gezet.

Combinaties met andere uitbreidingen

In dit deel wordt de combinatie van De Doolhoven met andere uitbreidingen samengevat:

Deze interacties worden beschreven als een reeks van gevallen waarbij het aantal punten dat je voor de wegtegels (inclusief het doolhof) krijgt wisselt, afhankelijk van de betrokken uitbreidingen. Speel je met de spelregels voor gevorderden, dan gelden de bonuspunten voor de meeples op de weg of op het doolhof onafhankelijk van de wijzigingen als gevolg van de andere uitbreiding(en).

  • Geval 0 – Normaal doolhof: Als een doolhof wordt afgebouwd, krijg je 1 punt voor elke wegtegel, inclusief de doolhoftegel zelf. Een onafgebouwd doolhof is aan het einde van het spel 1 punt per tegel waard, ook weer inclusief de doolhoftegel.
  • Geval 1 – Kathedralen en Herbergen: Als een doolhof wordt afgebouwd en er liggen één of meer herbergen aan (herbergen kun je niet stapelen) en je hebt de meerderheid, dan krijg je 2 punten (in plaats van 1 punt) per wegtegel inclusief de doolhoftegel zelf. Een onafgebouwd doolhof met één of meer herbergen eraan levert aan het einde van het spel geen punten op.
  • Geval 2 – Duitse Kathedralen: Als een doolhof wordt afgebouwd en één of meer van de wegen eindigt bij een Duitse Kathedraal (Duitse Kathedralen kun je niet stapelen) en je hebt de meerderheid, dan krijg je 2 punten (in plaats van 1 punt) voor elke wegtegel inclusief de doolhoftegel zelf. Een onafgebouwd doolhof waarvan één of meer wegen bij een Duitse Kathedraal eindigt is aan het einde van het spel 1 punt per tegel waard inclusief de doolhoftegel zelf.
  • Geval 3 - Kathedralen en Herbergen + Duitse Kathedralen: Als een doolhof wordt afgebouwd, er één of meer herbergen aan liggen, één of meer van de wegen bij een Duitse Kathedraal eindigt en je hebt de meerderheid, dan krijg je 3 punten (in plaats van 1 punt) voor elke wegtegel inclusief de doolhoftegel. Een onafgebouwd doolhof met één of meer herbergen eraan levert aan het einde van het spel geen punten op.

Onderstaande tabel geeft dezelfde informatie schematisch weer. Houd er rekening mee dat wegdelen segmenten op Duitse Kathedraal-tegels apart worden geteld en dezelfde punten krijgen als elke andere wegtegel in de gevallen 2 en 3.

Scenario Normaal doolhof Kathedralen en Herbergen Duitse Kathedralen Tijdens het spel Eindtelling
Geen andere uitbreidingen Er liggen één of meer herbergen aan de wegen (herbergen stapelen niet) Eén of meer wegen eindigen bij een Duitse Kathedraal (Duitse Kathedralen stapelen niet) Je hebt de meerderheid op het afgebouwde doolfho Je hebt de meerderheid op een onafgebouwd doolhof
Punten van wegtegels inclusief de doolhoftegel (wegdelen op tegels met een Duitse Kathedraal tellen in geval 2 en 3 apart mee)
Geval 0 X 1 punt / tegel 1 punt / tegel
Geval 1 X 2 punten / tegel 0 punten / tegel
Geval 2 X 2 punten / tegel 1 punten / tegel
Geval 3 X X 3 punten / tegel 0 punten / tegel
Andere toepasselijke factoren in volgorde van afhandeling (Tegels met een Duitse Kathedraal gelden als normale tegels)
Tovenaar op de weg Elke Elke Elke (+1) punt / tegel (+1) punt / tegel
Heks op de weg Elke Elke Elke 1/2 punt (afronden naar boven) 1/2 punt (afronden naar boven)
Meeple op Wainwrights-wijk (De Markten van Leipzig) Elke Elke Elke (+1) punt / tegel (+0) punt / tegel
Punten voor meeples op weg- en doolhoftegels (spelregels voor gevorderden)
Alle gevallen Elke Elke Elke 2 punten / meeple 0 punt / meeple

Tegelverdeling

Aantal tegels: 2

Labyrinth C1 Tile 01.jpg x1 (1e Editie)
Labyrinth C2 Tile 01.jpg x1 (2e Editie)

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat je een meeple als struikrover op het doolhof óf als boer op de smalle stroken weide rond het doolhof mag zetten.
  2. 2.0 2.1 Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple kan ook op andere wijzen op een onafgebouwd doolhofnetwerk gezet worden: een onbezette doolhoftegel of wegdeel kan bezet worden door een transportwagen die vanaf een aangrenzend afgebouwd project verplaatst wordt, via een magische poort of via een vliegtuig.
    Voorbeeld: Een transportwagen wordt verplaatst naar een onbezet wegdeel van een onafgebouwd doolhof door de Doolhof spelregels voor gevorderden toe te passen