De Markten van Leipzig

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Markets of Leipzig and the translation is 51% complete.
Outdated translations are marked like this.

The Markets of Leipzig mini expansion contains 4 double-sized tiles that will replace the start tile. They represent different quarters of the city of Leipzig. These tiles allow you to send meeples on roads to Leipzig in order to receive bonus points according to the chosen quarter.

Hoofdpagina  > Carcassonne  > De Markten van Leipzig


Symbol Leipzig C2.png

The Markets of Leipzig mini expansion contains 4 double-sized tiles that will replace the start tile. They represent different quarters of the city of Leipzig. These tiles allow you to send meeples on roads to Leipzig in order to receive bonus points according to the chosen quarter.

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Markering
Beperkte oplage

Oorspronkelijk in 2017 uitgegeven door Hans im Glück ter gelegenheid van Leipzigse beurs "model-hobby-spiel" 2017, met twee dubbele tegels voor Amazone.

This expansion doesn't exist for the 1st edition (C1 for short), and presents some limitations if played with this edition.

Limited Edition

Deze uitbreiding werd eerst als een beperkte oplage van totaal 600 exemplaren: de eerste 300 op de "modell hobby spiel" in Leipzig van 29 september tot 1 oktober 2017, en de tweede 300 op Spiel'17 in Essen van 26 tot 29 okotboer 2017. Deze beperkte oplage was gesigneerd door Klaus-Jürgen Wrede en de CEO van het beurscentrum van Leipzig (Messe Leipzig) en bevatte 13 horigen/meeples.

In de middeleeuwen was de stad Leipzig (Latijn: Lipsia) het kruispunt van de handelswegen Via Regia en Via Imperii ontstonden er allerlei markten in deze regio. In het jaar 1507 werd Leipzig een marktstad, wat inhield dat alle handelaren die door de stad kwamen hun goederen op de markt te koop moesten aanbieden.

De Leipzig Messe, waarvan het logo als markering dient voor deze uitbreiding, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen.

Exclamation2.png

This expansion presents some rules changes between C2 and C3:

 • The number of meeples recommended to add to the game when playing with this expansion.
 • The scoring of the long road segments features on the Leipzig tiles.


Speelmateriaal

 • 4 dubbele landtegels met de stad Leipzig, die als alternatief voor de starttegel gebruikt kunnen worden
 • 13 extra meeples in verschillende kleuren (in sommige versies) [1]

Spelregels

Voorbereiding

Leg de landtegels zo neer dat de vier stadswijken aan elkaar liggen en samen de stad Leipzig (Latijn: Lipsia) vormen. Als je het goed wil doen, wijst de wegwijzer voor Francofortum naar het westen, die voor Stettinum naar het noorden, Vratislavia naar het oosten en Roma naar het zuiden. Voor he spel maakt het echter niet uit hoe je de tegels neerlegt. [2] Deze opzet vervangt de starttegel.

Startopstelling Markten van Leipzig

Geef, indien mogelijk, iedere speler een extra meeple aangezien je die met deze uitbreiding snel tekort komt.

Spelverloop

1. Plaatsen van een tegel

De spelregels blijven hetzelfde.

2. Het plaatsen van een meeple

De spelregels blijven hetzelfde.

3. Een project scoren en een meeple naar Leipzig sturen

Elk van de wijken van Leipzig heeft een weg die bij zijn poort begint. Alle wegen die met deze wegen verbonden zijn, bieden de mogelijkheid om één van je pionnen naar Leipzig te sturen. Dit geldt ook voor wegen die niet direct met Leipzig verbonden zijn, maar via dorpen. [3] [4]

Als je een weg afbouwt die naar Leipzig leidt en je de meerderheid hebt mag je kiezen om:

 • Punten te krijgen voor je weg
of
 • Je meeple van de weg naar Leipzig te sturen, je krijgt dan 0 punten voor de weg
Voorbeeld:
 • Rood bouwt een weg met zijn meeple af. Aangezien de weg verbonden is met Leipzig (in dit geval via een dorp), mag je je meeple naar Leipzig sturen.
 • Rood besluit de meeple in de looierwijk te zetten.

Let op:

 • Als je meer dan één meeple op de weg hebt, mag je één van hen naar Leipzig sturen. Met de andere(n) kun je echter wel de punten scoren voor de weg. [5]. Als je een meeple naar het wagenmakerskwartier stuurt, krijg je onmiddellijk de bonuspunten (zie hieronder). [6] [7]
 • Als meer dan één speler de meerderheid heeft, kan ieder voor zich beslissen of hij de meeple naar Leipzig wil sturen of dat hij de punten neemt.
 • De weg op de dubbele Landtegels telt slechts als één weg in een wegentelling.

Je verplaatst de meeple naar één van de wijken van Leipzig (het hoeft niet de wijk te zijn waar de weg eindigt) en de meeple blijft daar staan totdat het spel eindigt. Je mag maar één speelfiguur per wijk van Leipzig hebben. Meeples van meer dan één speler zijn toegestaan in elke wijk - de meeples worden gewoon op elkaar gestapeld.

3. Scoren met meeples op de markten van Leipzig

Als je een meeple in een wijk van Leipzig hebt staan, levert dat je bonuspunten op in specifieke scorefasen - tijdens het spel, of aan het eind. [8]

Puntentellingen tijdens het spel
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 01.png
Wagenmakerskwartier: Voor elke weg die wordt geteld en waarop je de meerderheid hebt, krijg je 1 bonus punt voor elke tegel. [9]
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 02.png
Munterskwartier: Voor elke stad die wordt geteld en waarin je een ridder hebt (ook al heb je niet de meerderheid), krijg je 3 punten voor elk wapen.
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 03.png
Boekbinderskwartier: Voor elk afgebouwd klooster [10] (ook kloosters van andere spelers) krijg je 4 bonus punten. [11]

De bonuspunten voor deze drie puntentellingen gelden alleen voor afgebouwde wegen, steden en kloosters. Bij de eindtelling aan het einde van het spel krijg je voor deze projecten geen bonuspunten meer.

Eindtelling
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 04.png
Looierskwartier: Bij het tellen van weiden aan het einde van het spel [12] [13], krijg je – naast de gebruikelijke punten voor steden – 2 punten voor elke stal (koeienstal, varkensstal of ezelsstal) en elke boerderij in een weide waarin jij de meerderheid hebt. [14] [15] [16]
Koeienstal
Varkensstal
Ezelsstal
Boerderij

Opmerking: De stad Leipzig telt bij het tellen van de weiden mee als afgebouwde stad.

Andere uitbreidingen

De vorm van de dubbelgrote Leipzig-tegels heeft een aantal implicaties voor de interactie met het basisspel en andere uitbreidingen. De verhelderingen die voor dubbelgrote tegels, zoals Duitse burchten, zijn verstrekt, zijn ook in dit geval van toepassing (zie see hier voor de volledige verheldering). Daarin worden verschillende situaties behandeld:

Daarnaast werden nog enkele aanvullende verhelderingen die betrekking hebben op Leipzig-tegels verstrekt. [17]

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: De weg op een Leipzig-tegel moet als 2 punten geteld worden in plaats van 1 omdat de weg zich over twee "vakken" uitstrekt? Volgens de spelregels wordt deze als één wegdeel geteld... Is dat nog steeds van toepassing? Of moet die geteld worden als twee "vakken"?

Antwoord: De spelregel is van toepassing en dus krijg je maar 1 punt.
Voor elke andere telling, wordt hij als 2 tegels gezien (Duitse kloosters, draken enz.) (1/2021)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: De draak bijvoorbeeld heeft dus effect voor de hele tegel (in dit geval met uitzondering van de binnenzijde van Leipzig), maar telt elk vak afzonderlijk voor de jacht.
Hetzelfde gebeurt bij het torenbereik.

Antwoord: Precies. (1/2021)

Hieronder volgen enkele opmerkingen over de implicaties voor deze verhelderingen.


>> Basisspel - Wegen en steden

Over het algemeen worden wegen en steden geteld op basis van het aantal vierkante vakken waar de tegels die het project vormen uit bestaat. Dubbelegrote tegels kunnen twee vakken in beslag nemen, maar in hun huidige uitvoering is dat voor steden geen probleem (er staat hooguit één halfrond stadsdeel op).

De Leipzig-tegels leveren wel echter een bijzonder geval op voor de wegen. Zoals aangegeven in de spelregels van deze uitbreiding streken de wegdelen die erop staan zich uit over twee vakken, maar tellen ze voor één wegdeel (één vak).

Voorbeeld randgeval: Het wegdeel op een Leipzig-tegel strekt zich uit over twee vierkante vakken, maar telt voor de telling maar als één wegdeel.


>> Basisspel - Kloosters en abten

Bij het tellen van een klooster dat aan één of meer dubbelgrote tegels grenst, kijkt het klooster naar het aantal aangrenzende bezette vierkante vakken. Een dubbelgrote tegel die aan een klooster grenst kan dus 1 of 2 vakken in beslag nemen. Dientengevolge krijg je altijd 9 punten voor een afgebouwd klooster en krijg je 1 punt voor het vak waar het klooster ligt en 1 punt voor elk aangrenzend bezet vak.

Opmerking: Dezelfde redenering dient toegepast te worden bij het terugnemen en tellen van een abt of het tellen van alle andere kloosterachtige gebouwen: abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters / Japanse gebouwen / Nederlandse en Belgische kloosters met monniken, Darmstadt-kerken.


>> Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw - De fee en de jacht van de draak

De fee mag niet bij een meeple die in de stad Leipzig staat worden gezet. Dat heeft ook geen zin, omdat de stad Leipzig een bijzonder gebied is waarop de draak geen grip heeft.

De draak mag wel op een Leipzig-tegel worden gezet, maar vreet geen meeples die in de stad staan, aangezien het een bijzonder gebied is (net als de stad Carcassonne uit Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten).


>> Uitbr. 4 - De Toren - Meeples in Leipzig gevangennemen

Een toren mag geen meeples uit Leipzig gevangennemen aangezien de stadskwartieren bijzondere gebieden zijn, zoals verhelderd bij de draak.

Tegelverdeling

Derde editie C3

Totaal aantal tegels: 4
Markets of Leipzig C3 Tile 01.png ×1
Markets of Leipzig C3 Tile 02.png ×1
Markets of Leipzig C3 Tile 03.png ×1
Markets of Leipzig C3 Tile 04.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:

Tweede editie C2

Totaal aantal tegels: 4
Leipzig01.png ×1
Leipzig02.png ×1
Leipzig03.png ×1
Leipzig04.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Deze uitbreiding werd oorspronkelijk als beperkte oplage van 600 exemplaren uitgegeven, de eerste 300 exemplaren op de "modell hobby spiel" beurs die van 29 september tot en met 1 oktober 2017 gehouden werd in Leipzig, de laatste 300 exemplaren op de beurs Spiel'17 die van 26 tot 29 oktober 2107 plaatsvond in Essen. Deze beperkte oplage is gesigneerd door Klaus-Jürgen Wrede en de CEO de Beurs van Leipzig (Messe Leipzig) en bevat 13 horigen/meeples. Er is ook een algemene versie beschikbaar die alleen de vier tegels bevat.
 2. Interpretatie uit de gemeenschap Deze voorgestelde opzet legt de tegels zo neer dat de geografische locatie van Leipzig ten opzichte van de andere genoemde steden klopt. De tegels kunnen in elke volgorde neergelegd worden, aangezien de plaatsing van de stadswijken geen beperkingen impliceert voor het spel. Het enige verschil is de locatie van de boerderijen in twee van de vier weiden die deze tegels als eerste opzet bepalen.
 3. Officiële verheldering van de uitgever De Engelse regels zeggen "een dorp" maar het moet zijn "dorpen". De Duitse regels zijn preciezer (6/2021).
  voorbeeld: Rood kan deze meeple naar Leipzig sturen, want de weg is verbonden met Leipzig door twee dorpen.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat deze uitbreiding alleen dorpen in aanmerking neemt, die als kruispunt dienen waar 2, 3, of 4 wegen eindigen. Dezelfde projecten worden ook gebruikt in Tolbeambten, De (The Tollkeepers) voor de plaatsing van tolhuisjes.
  Als gevolg hiervan zouden kruisingen met bomen en kleine huisjes, zoals die aanwezig zijn op sommige tegels in Schapen en Heuvels.
  Merk op dat Markten van Leipzig ontworpen is om alleen gebruikt te worden met het Carcassonne II basisspel, waar alle wegen eindigen bij steden, kloosters of bij dorpen. In het Carcassonne II basisspel staan op geen enkel kruispunt bomen, hoewel die later in sommige uitbreidingen wel kunnen verschijnen. Daarentegen zijn in het Carcassonne I basisspel wel kruispunten met dorpen en bomen aanwezig. Er is geen consistente één-op-één overeenkomst wat betreft het gebruik van dorpen of bomen op kruispunten tussen beide spellen.
 5. Interpretatie uit de gemeenschap De meerderheid op een weg die met Leipzig verbonden is wordt initieel bepaald voordat wordt besloten een meeple naar Leipzig te sturen. Nadat één of meer meeples naar Leipzig zijn gestuurd, moet de meerderheid op het project vóór de puntentelling opnieuw bepaald worden. Daarom moet een speler tenminste twee meeples op een weg hebben om punten te krijgen nadat hij één van de meeples naar Leipzig heeft gestuurd. Dat geeft de speler echter geen zekerheid dat hij punten krijgt, aangezien hij met een meeple minder de meerderheid op het project kan zijn kwijtgeraakt.
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat meeples vlak voordat de puntentelling plaastvindt (in stap 3a) naar Leipzig worden gestuurd, zodat ze hun bonus in dezelfde beurt bij de puntentelling (in stap 3b) mogen toekennen. De spelregels vermelden het geval dat er een meeple naar het wagenmakerskwartier wordt gestuurd expliciet, maar dit kan ook gebeuren met meeples die naar het munterskwartier of boekbinderskwartier gestuurd worden.
 7. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat andere bonussen die aan meeples die naar Leipzig gestuurd zijn niet worden toegekend: Andere bonussen echter, die aan de puntentelling van de weg verbonden zijn, kunnen toch van toepassing zijn, ook als de speler geen punten krijgt voor het project. Dat is het geval bij:
 8. Interpretatie uit de gemeenschap In het algemeen geven de regels aan dat Markten van Leipzig bonuspunten oplevert voor alle betrokken projecten, dus ze maken sowieso geen deel uit van de basisscores voor projecten.
 9. Interpretatie uit de gemeenschap Het extra punt per tegel wordt als bonus toegepast nadat alle andere factoren op de basispuntentelling van het project zijn verwerkt. Dat wil zeggen dat de bonus wordt toegepast na herbergen (zie Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen), Duitse Kathedralen (zie Kathedralen in Duitsland) en Tovenaar en Heks (zie Mini #5 - Tovenaar en Heks.)
  Ze worden dus samen met andere bonuspunten die invloed hebben op wegen zoals Kleine Gebouwen (zie Kleine Gebouwen toegepast.)
 10. Interpretatie uit de gemeenschap Hierop voortbordurend heeft deze bonus dus niet alleen invloed op kloosters, maar op alle kloosterachtige gebouwen die tijdens het spel geteld worden. Kloosterachtige gebouwen zijn: kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen en kerken van Darmstadt. Duitse Kathedralen en tuinen tellen niet mee.
 11. Interpretatie uit de gemeenschap Als een abt wordt teruggehaald en geteld voordat het klooster is afgebouwd, krijgen de spelers deze bonuspunten niet. Je krijgt deze bonuspunten uitsluitend als een bezet kloosterachtig gebouw geteld wordt nadat het door een speler is afgebouwd. Een burcht die punten krijgt voor een afgebouwd onbezet kloosterachtig gebouw krijgt deze bonus niet.
 12. Kwesties zonder officiële verheldering De spelregels zijn duidelijk over het looierskwartier als je alleen met het basisspel speelt, waarbij weiden alleen aan het einde van het spel geteld worden. Omdat er echter uitbreidingen zijn waarbij weiden ook tijdens het spel geteld kunnen worden, blijft de vraag staan of het looierskwartier ook in die gevallen moet worden toegepast. Zo ja, dan heeft deze bonus invloed op eerdere tellingen van weiden bij uitbreidingen zoals Uitbr. 5 - Burgemeesters en Abdijen en Mini #2 - Nieuwsberichten. Hierover is momenteel geen verheldering beschikbaar.
 13. Veelvoorkomende huisregel of -variant De bonus van het looierskwartier heeft ook invloed op de vroege telling van weiden bij uitbreidingen zoals Uitbr. 5 - Burgemeesters en Abdijen en Mini #2 - Nieuwsberichten.
 14. Kwesties zonder officiële verheldering Deze bonuspunten voor weiden zijn speciaal ontworpen voor Carcassonne II. Er is geen officiële verheldering beschikbaar hoe je weiden moet tellen met tegels met illustraties uit Carcassonne I.
 15. Veelvoorkomende huisregel of -variant Bij het tellen van weiden uit Carcassonne I, kun je bij de puntentelling rekening houden met de kleine boederijen die er soms op staan.
  Voorbeelden: Kleine boerderijen op weiden uit Carcassonne I.
 16. Interpretatie uit de gemeenschap Op grond van de bewoording valt af te leiden dat deze bonus alleen van toepassing is op de puntentelling van weiden. Herenboerderijen krijgen deze bonus dus niet als ze geteld worden, ongeacht of de eigenaar een meeple in het looierskwartier heeft.
 17. Interpretatie uit de gemeenschap Deze verhelderingen zijn te vinden op Carcassonne Central:
  http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=5021.msg74245#msg74245