De Markten van Leipzig

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Markets of Leipzig and the translation is 86% complete.
Outdated translations are marked like this.

De mini-uitbreiding Markten van Leipzig bevat 4 dubbele tegels die de starttegel vervangen. Ze vertegenwoordigen verschillende districten van de stad Leipzig. Deze tegels geven je ook de mogelijkheid om meeples op wegen naar Leipzig te sturen teneinde bonuspunten te krijgen afhankelijk van het gekozen district.

Markets of Leipzig C3 Tile 01.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Leipzig C2.png

De mini-uitbreiding Markten van Leipzig bevat 4 dubbele tegels die de starttegel vervangen. Ze vertegenwoordigen verschillende districten van de stad Leipzig. Deze tegels geven je ook de mogelijkheid om meeples op wegen naar Leipzig te sturen teneinde bonuspunten te krijgen afhankelijk van het gekozen district.

In de middeleeuwen was de stad Leipzig (Latijn: Lipsia) het kruispunt van de handelswegen Via Regia en Via Imperii ontstonden er allerlei markten in deze regio. In het jaar 1507 werd Leipzig een marktstad, wat inhield dat alle handelaren die door de stad kwamen hun goederen op de markt te koop moesten aanbieden.

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau van C3
Stanstableau van C2
Markering

Oorspronkelijk in 2017 in de 2e editie (kortweg C2) uitgegeven door Hans im Glück ter gelegenheid van de "model-hobby-spiel" 2017 beurs in Leipzig, samen met twee dubbele tegels voor Amazone: Amazone Bonus Rivier Tegels. In 2023 werd een versie in de 3e editie (kortweg C3).

Van deze uitbreiding bestaat geen versie voor de 1e editie (kortweg C1), wat enige beperkingen oplevert indien er met deze editie gespeeld wordt.

Beperkte uitgave

Deze uitbreiding werd eerst als een beperkte editie van totaal 600 exemplaren uitgegeven: de eerste 300 op de "modell hobby spiel" beurs in Leipzig van 29 september tot 1 oktober 2017, en de tweede 300 op Spiel'17 in Essen van 26 tot 29 oktober 2017. Deze beperkte editie was gesigneerd door Klaus-Jürgen Wrede en de CEO van het beurscentrum van Leipzig (Messe Leipzig) en bevatte 13 meeples.

De Leipzig Messe, waarvan het logo als markering dient voor deze uitbreiding, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen.

Exclamation2.png

Deze uitbreiding kent enkele veranderingen in de spelregels tussen C2 en C3:

 • Het aantal meeples wat aangeraden wordt om toe te voegen aan het spel als je met deze uitbreiding speelt.
 • De puntentelling van de lange wegdelen op de Leipzig-tegels.


Speelmateriaal

 • 4 dubbele landtegels met de stad Leipzig, die als alternatief voor de starttegel gebruikt worden
 • 13 extra meeples in verschillende kleuren (in sommige versies) [1]

Spelregels

Voorbereiding

Deze opzet vervangt de starttegel. Leg de landtegels zo neer dat de vier stadswijken aan elkaar liggen en samen de stad Leipzig (Latijn: Lipsia) vormen. Als je het goed wil doen, wijst de wegwijzer voor Francofortum naar het westen, die voor Stettinum naar het noorden, Vratislavia naar het oosten en Roma naar het zuiden. Voor het spel maakt het echter niet uit hoe je de tegels neerlegt. [2]

Voorbeeld: Startopstelling Markten van Leipzig

Geef, indien mogelijk, iedere speler extra meeples aangezien je die met deze uitbreiding snel tekort komt. Het geadviseerde aantal is afhankelijk van de editie:

 • C3: 2 extra meeples
 • C2: 1 extra meeple

Spelverloop

1. Plaatsen van een tegel

De spelregels blijven hetzelfde.

2. Het plaatsen van een meeple

De spelregels blijven hetzelfde.

3. Een project scoren en een meeple naar Leipzig sturen

Elk van de kwartieren van Leipzig heeft een weg die bij zijn poort begint. Alle wegen die met deze wegen verbonden zijn, bieden de mogelijkheid om één van je pionnen naar Leipzig te sturen. Dit geldt ook voor wegen die niet direct met Leipzig verbonden zijn, maar via dorpen. [3] [4]

Als je een weg afbouwt die naar Leipzig leidt en je de meerderheid hebt mag je kiezen om:

 • Punten te krijgen voor je weg
of
 • Je meeple van de weg naar Leipzig te sturen, je krijgt dan geen punten voor de weg
Voorbeeld:
 • Jij bouwt een weg met jouw meeple af. Aangezien de weg verbonden is met Leipzig (in dit geval via een dorp), mag je jouw meeple naar Leipzig sturen.
 • Jij besluit de meeple in het looierskwartier te zetten.

Let op:

 • Als je meer dan één meeple op de weg hebt, mag je één van hen naar Leipzig sturen. Met de andere(n) kun je echter wel de punten scoren voor de weg. [5]. Als je een meeple naar het wagenmakerskwartier stuurt, krijg je onmiddellijk de bonuspunten (zie hieronder). [6] [7]
 • Als meer dan één speler de meerderheid heeft, kan ieder voor zich beslissen of hij de meeple naar Leipzig wil sturen of dat hij de punten neemt.
 • De lange wegen op de tegels worden verschillend afgehandeld, afhankelijk van de editie:
  • C3: De dubbelgrote tegels worden voor alle puntentellingen als 2 aparte tegels gezien. [8]
  • C2: De weg op de dubbele landtegels telt bij een puntentelling voor een weg slechts als 1 wegdeel. [9]

Je verplaatst de meeple naar één van de kwartieren van Leipzig (het hoeft niet het kwartier te zijn waar de weg eindigt) en de meeple blijft daar staan totdat het spel eindigt. Je mag maar één meeple per kwartier van Leipzig hebben. Meeples van meer dan één speler zijn toegestaan in elk kwartier - de meeples worden gewoon op elkaar gestapeld.

3. Scoren met meeples op de markten van Leipzig

Als je een meeple in een kwartier van Leipzig hebt staan, levert je dat op bepaalde telmomenten bonuspunten op - tijdens het spel, of aan het einde. [10]

Puntentellingen tijdens het spel
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 01.png
Wagenmakerskwartier: Voor elke weg die wordt geteld en waarop je de meerderheid hebt, krijg je voor elke tegel 1 bonuspunt. [11]
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 02.png
Munterskwartier: Voor elke stad die wordt geteld en waarin je een ridder hebt (ook al heb je niet de meerderheid), krijg je 3 punten voor elk wapen.
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 03.png
Boekbinderskwartier: Voor elk afgebouwd klooster [12] (ook kloosters van andere spelers) krijg je 4 bonuspunten. [13]

De bonuspunten voor deze drie puntentellingen gelden alleen voor afgebouwde wegen, steden en kloosters. Bij de eindtelling aan het einde van het spel krijg je voor deze projecten geen bonuspunten meer.

Eindtelling
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 04.png
Looierskwartier: Bij het tellen van weiden aan het einde van het spel [14] [15], krijg je – naast de gebruikelijke punten voor steden – 2 punten voor elke stal (koeienstal, varkensstal of ezelsstal) en elke boerderij in een weide waarin jij de meerderheid hebt. [16] [17] [18]

Opmerking: De stad Leipzig telt bij het tellen van de weiden mee als afgebouwde stad.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassone-uitbreidingen.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap De vorm van de dubbelgrote Leipzig-tegels heeft een aantal implicaties voor de interactie met het basisspel en andere uitbreidingen. De verhelderingen die voor dubbelgrote tegels, zoals Duitse burchten, zijn verstrekt, zijn ook in dit geval van toepassing (zie see hier voor de volledige verheldering). Daarin worden verschillende situaties behandeld:

Daarnaast werden nog enkele aanvullende verhelderingen die betrekking hebben op Leipzig-tegels verstrekt. [19]

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Moet in C2 de weg op een Leipzig-tegel als 2 punten geteld worden in plaats van 1 omdat de weg zich over twee "vakken" uitstrekt? Volgens de spelregels wordt deze als één wegdeel geteld... Is dat nog steeds van toepassing? Of moet die geteld worden als twee "vakken"?

Antwoord: In C2 is deze spelregel van toepassing en dus krijg je maar 1 punt.
Voor elke andere telling in C2 en voor alle tellingen in C3, wordt hij als 2 tegels gezien (Duitse kloosters, draken enz.) (1/2021; bijgewerkt 11/2023)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: De draak bijvoorbeeld heeft dus effect voor de hele tegel (in dit geval met uitzondering van de binnenzijde van Leipzig), maar telt elk vak afzonderlijk voor de jacht.
Hetzelfde gebeurt bij het torenbereik.

Antwoord: Precies. (1/2021)

Hieronder volgen enkele opmerkingen over de implicaties voor deze verhelderingen

BasisspelBasisspel - Wegen en steden

Interpretatie uit de gemeenschap Over het algemeen worden wegen en steden geteld op basis van het aantal vierkante vakken waar de tegels die het project vormen uit bestaat. Dubbelegrote tegels kunnen twee vakken in beslag nemen, maar in hun huidige uitvoering is dat voor steden geen probleem (er staat hooguit één halfrond stadsdeel op).

Interpretatie uit de gemeenschap De Leipzig-tegels leveren echter wel in C2 een bijzonder geval op voor de wegen. Zoals aangegeven in de spelregels van deze uitbreiding voor C2 strekken de wegdelen die erop staan zich uit over twee vakken, maar tellen ze voor één wegdeel (één vak). In C3 worden de lange wegdelen echter als 2 tegels geteld.

Voorbeeld randgeval: Het wegdeel op een Leipzig-tegel strekt zich uit over twee vierkante vakken, maar wordt afhankelijk van de editie anders geteld:
 • C3: het wegdeel wordt voor de telling als 2 tegels gezien.
 • C2: het wegdeel wordt voor de telling als 1 tegel gezien.

BasisspelBasisspel - Kloosters en abten

Interpretatie uit de gemeenschap Bij het tellen van een klooster dat aan één of meer dubbelgrote tegels grenst, kijkt het klooster naar het aantal aangrenzende bezette vierkante vakken. Een dubbelgrote tegel die aan een klooster grenst kan dus 1 of 2 vakken in beslag nemen. Dientengevolge krijg je altijd 9 punten voor een afgebouwd klooster en krijg je 1 punt voor het vak waar het klooster ligt en 1 punt voor elk aangrenzend bezet vak.

Opmerking: Dezelfde redenering dient toegepast te worden bij het terugnemen en tellen van een abt of het tellen van alle andere kloosterachtige gebouwen: abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters / Japanse gebouwen / Nederlandse en Belgische kloosters met monniken, Darmstadt-kerken.

De Draak, de Fee en de JonkvrouwDe Draak, de Fee en de Jonkvrouw - De fee en de jacht van de draak

Interpretatie uit de gemeenschap De fee mag niet bij een meeple die in de stad Leipzig staat worden gezet. Dat heeft ook geen zin, omdat de stad Leipzig een bijzonder gebied is waarop de draak geen grip heeft.

Interpretatie uit de gemeenschap De draak mag wel op een Leipzig-tegel worden gezet, maar vreet geen meeples die in de stad staan, aangezien het een bijzonder gebied is (net als de stad Carcassonne uit Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten).

De TorenDe Toren - Meeples in Leipzig gevangennemen

Interpretatie uit de gemeenschap Een toren mag geen meeples uit Leipzig gevangennemen aangezien de stadskwartieren bijzondere gebieden zijn, zoals verhelderd bij de draak.

Tegelverdeling

Derde editie C3

Totaal aantal tegels: 4
Markets of Leipzig C3 Tile 01.png ×1
(B)
Markets of Leipzig C3 Tile 02.png ×1
Markets of Leipzig C3 Tile 03.png ×1
(B)
Markets of Leipzig C3 Tile 04.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Farmhouse C3.png

Tweede editie C2

Totaal aantal tegels: 4
Leipzig01.png ×1
(B)
Leipzig02.png ×1
Leipzig03.png ×1
(B)
Leipzig04.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Farmhouse C2.png

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Deze uitbreiding werd oorspronkelijk als beperkte oplage van 600 exemplaren uitgegeven, de eerste 300 exemplaren op de "modell hobby spiel" beurs die van 29 september tot en met 1 oktober 2017 gehouden werd in Leipzig, de laatste 300 exemplaren op de beurs Spiel'17 die van 26 tot 29 oktober 2107 plaatsvond in Essen. Deze beperkte oplage is gesigneerd door Klaus-Jürgen Wrede en de CEO van de Beurs van Leipzig (Messe Leipzig) en bevat 13 meeples. Er is ook een algemene versie beschikbaar die alleen de vier tegels bevat.
 2. Interpretatie uit de gemeenschap Deze voorgestelde opzet legt de tegels zo neer dat de geografische locatie van Leipzig ten opzichte van de andere genoemde steden klopt. De tegels kunnen in elke volgorde neergelegd worden, aangezien de plaatsing van de stadswijken geen beperkingen impliceert voor het spel. Het enige verschil is de locatie van de boerderijen in twee van de vier weiden die deze tegels als eerste opzet bepalen.
 3. Officiële verheldering van de uitgever De Engelse regels zeggen "een dorp" maar het moet zijn "dorpen". De Duitse regels zijn preciezer (6/2021).
  voorbeeld: Rood kan deze meeple naar Leipzig sturen, want de weg is verbonden met Leipzig door twee dorpen.
 4. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat deze uitbreiding alleen dorpen in aanmerking neemt, die als kruispunt dienen waar 2, 3, of 4 wegen eindigen. Dezelfde projecten worden ook gebruikt in De Tolbeambten De Tolbeambten voor de plaatsing van tolhuisjes.
  Als gevolg hiervan zouden kruisingen met bomen en kleine huisjes, zoals die aanwezig zijn op sommige tegels in Uitbr. 9 - Schapen en Heuvels Uitbr. 9 - Schapen en Heuvels.
  Merk op dat Markten van Leipzig ontworpen is om alleen gebruikt te worden met het C2/C3 basisspel, waar alle wegen eindigen bij steden, kloosters of bij dorpen. In het C2/C3 basisspel staan op geen enkel kruispunt bomen, hoewel die later in sommige uitbreidingen wel kunnen verschijnen. Daarentegen zijn er in het C1 basisspel wel kruispunten met dorpen en bomen aanwezig. Er is geen consistente één-op-één overeenkomst voor wat betreft het gebruik van dorpen of bomen op kruispunten tussen C1 en C2/C3.
 5. Interpretatie uit de gemeenschap De meerderheid op een weg die met Leipzig verbonden is wordt initieel bepaald voordat wordt besloten een meeple naar Leipzig te sturen. Nadat één of meer meeples naar Leipzig zijn gestuurd, moet de meerderheid op het project vóór de puntentelling opnieuw bepaald worden. Daarom moet een speler tenminste twee meeples op een weg hebben om punten te krijgen nadat hij één van de meeples naar Leipzig heeft gestuurd. Dat geeft de speler echter geen zekerheid dat hij punten krijgt, aangezien hij met een meeple minder de meerderheid op het project kan zijn kwijtgeraakt.
 6. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat meeples vlak voordat de puntentelling plaastvindt (in stap 3a) naar Leipzig worden gestuurd, zodat ze hun bonus in dezelfde beurt bij de puntentelling (in stap 3b) mogen toekennen. De spelregels vermelden het geval dat er een meeple naar het wagenmakerskwartier wordt gestuurd expliciet, maar dit kan ook gebeuren met meeples die naar het munterskwartier of boekbinderskwartier gestuurd worden.
 7. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat andere bonussen die aan meeples die naar Leipzig gestuurd zijn niet worden toegekend: Andere bonussen echter, die aan de puntentelling van de weg verbonden zijn, kunnen toch van toepassing zijn, ook als de speler geen punten krijgt voor het project. Dat is het geval bij:
 8. Interpretatie uit de gemeenschap In C3, telt elke helft van de Leipzig-tegels als een vierkante tegel bij het tellen van steden of kloosters. De uitzondering die bij C2 gegeven werd voor de wegen is opgeheven om de spelregels meer in lijn te brengen met andere mini-uitbreidingen voor C3 waaronder die, die niet-vierkante tegels bevatten.
 9. Interpretatie uit de gemeenschap In C2, telt de lange weg die over de tegel loopt voor 1 tegel bij het tellen van de weg, hoewel de tegel bij het tellen van kloosters voor 2 vierkante vakken telt.
 10. Interpretatie uit de gemeenschap In het algemeen geven de spelregels aan dat Markten van Leipzig bonuspunten oplevert voor alle betrokken projecten, dus ze maken sowieso geen deel uit van de basistelling voor projecten.
 11. Interpretatie uit de gemeenschap Het extra punt per tegel wordt als bonus toegepast nadat alle andere factoren op de basispuntentelling van het project zijn verwerkt. Dat wil zeggen dat de bonus wordt toegepast na herbergen (zie Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen), Duitse Kathedralen (zie Duitse Kathedralen Duitse Kathedralen) en Tovenaar en Heks (zie Mini #5 - Tovenaar en Heks Mini #5 - Tovenaar en Heks.)
  Ze worden dus samen met andere bonuspunten die invloed hebben op wegen zoals Kleine Gebouwen (zie Kleine Gebouwen Kleine Gebouwen toegepast.)
 12. Interpretatie uit de gemeenschap Hierop voortbordurend heeft deze bonus dus niet alleen invloed op kloosters, maar op alle kloosterachtige gebouwen die tijdens het spel geteld worden. Kloosterachtige gebouwen zijn: kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters, Nederlandse & Belgische kloosters, Japanse gebouwen en kerken van Darmstadt. Duitse Kathedralen en tuinen tellen niet mee.
 13. Interpretatie uit de gemeenschap Als een abt wordt teruggehaald en geteld voordat het klooster is afgebouwd, krijgen de spelers deze bonuspunten niet. Je krijgt deze bonuspunten uitsluitend als een bezet kloosterachtig gebouw geteld wordt nadat het door een speler is afgebouwd. Een burcht die punten krijgt voor een afgebouwd onbezet kloosterachtig gebouw krijgt deze bonus niet.
 14. Kwesties zonder officiële verheldering De spelregels zijn duidelijk over het looierskwartier als je alleen met het basisspel speelt, waarbij weiden alleen aan het einde van het spel geteld worden. Omdat er echter uitbreidingen zijn waarbij weiden ook tijdens het spel geteld kunnen worden, blijft de vraag staan of het looierskwartier ook in die gevallen moet worden toegepast. Zo ja, dan heeft deze bonus invloed op eerdere tellingen van weiden bij uitbreidingen zoals Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen en Mini #2 - Nieuwsberichten Mini #2 - Nieuwsberichten. Hierover is momenteel geen verheldering beschikbaar.
 15. Veelvoorkomende huisregel of -variant De bonus van het looierskwartier heeft ook invloed op de vroege telling van weiden bij uitbreidingen zoals Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen en Mini #2 - Nieuwsberichten Mini #2 - Nieuwsberichten.
 16. Kwesties zonder officiële verheldering Deze bonuspunten voor weiden zijn speciaal ontworpen voor Carcassonne C2. Er is geen officiële verheldering beschikbaar hoe je weiden moet tellen met tegels met illustraties uit C1.
 17. Veelvoorkomende huisregel of -variant Bij het tellen van weiden uit C1, kun je bij de puntentelling rekening houden met de kleine boederijen die er soms op staan.
  Voorbeelden: Kleine boerderijen op weiden uit C1.
 18. Interpretatie uit de gemeenschap Op grond van de bewoording valt af te leiden dat deze bonus alleen van toepassing is op de puntentelling van weiden. Herenboerderijen krijgen deze bonus dus niet als ze geteld worden, ongeacht of de eigenaar een meeple in het looierskwartier heeft.
 19. Interpretatie uit de gemeenschap Deze verhelderingen zijn te vinden op Carcassonne Central:

  http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=5021.msg74245#msg74245