De Markten van Leipzig

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Markets of Leipzig and the translation is 100% complete.


De mini-uitbreiding Markten van Leipzig bevat 4 dubbele tegels die de starttegel vervangen. Ze vertegenwoordigen verschillende districten van de stad Leipzig. Deze tegels geven je ook de mogelijkheid om meeples op wegen naar Leipzig te sturen teneinde bonuspunten te krijgen afhankelijk van het gekozen district.

Markets of Leipzig C3 Tile 01.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Leipzig C2.png

De mini-uitbreiding Markten van Leipzig bevat 4 dubbele tegels die de starttegel vervangen. Ze vertegenwoordigen verschillende districten van de stad Leipzig. Deze tegels geven je ook de mogelijkheid om meeples op wegen naar Leipzig te sturen teneinde bonuspunten te krijgen afhankelijk van het gekozen district.

In de middeleeuwen was de stad Leipzig (Latijn: Lipsia) het kruispunt van de handelswegen Via Regia en Via Imperii ontstonden er allerlei markten in deze regio. In het jaar 1507 werd Leipzig een marktstad, wat inhield dat alle handelaren die door de stad kwamen hun goederen op de markt te koop moesten aanbieden.

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau van C3
Stanstableau van C2
Markering

Oorspronkelijk in 2017 in de 2e editie (kortweg C2) uitgegeven door Hans im Glück ter gelegenheid van de "model-hobby-spiel" 2017 beurs in Leipzig, samen met twee dubbele tegels voor Amazone: Amazone Bonus Rivier Tegels. In 2023 werd een versie in de 3e editie (kortweg C3).

Van deze uitbreiding bestaat geen versie voor de 1e editie (kortweg C1), wat enige beperkingen oplevert indien er met deze editie gespeeld wordt.

Beperkte uitgave

Deze uitbreiding werd eerst als een beperkte editie van totaal 600 exemplaren uitgegeven: de eerste 300 op de "modell hobby spiel" beurs in Leipzig van 29 september tot 1 oktober 2017, en de tweede 300 op Spiel'17 in Essen van 26 tot 29 oktober 2017. Deze beperkte editie was gesigneerd door Klaus-Jürgen Wrede en de CEO van het beurscentrum van Leipzig (Messe Leipzig) en bevatte 13 meeples.

De Leipzig Messe, waarvan het logo als markering dient voor deze uitbreiding, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen.

Exclamation2.png

Deze uitbreiding kent enkele veranderingen in de spelregels tussen C2 en C3:

  • Het aantal meeples wat aangeraden wordt om toe te voegen aan het spel als je met deze uitbreiding speelt.
  • De puntentelling van de lange wegdelen op de Leipzig-tegels.


Speelmateriaal

  • 4 dubbele landtegels met de stad Leipzig, die als alternatief voor de starttegel gebruikt worden
  • 13 extra meeples in verschillende kleuren (in sommige versies) [1]

Spelregels

Voorbereiding

Deze opzet vervangt de starttegel. Leg de landtegels zo neer dat de vier stadswijken aan elkaar liggen en samen de stad Leipzig (Latijn: Lipsia) vormen. Als je het goed wil doen, wijst de wegwijzer voor Francofortum naar het westen, die voor Stettinum naar het noorden, Vratislavia naar het oosten en Roma naar het zuiden. Voor het spel maakt het echter niet uit hoe je de tegels neerlegt. [2]

Voorbeeld: Startopstelling Markten van Leipzig

Geef, indien mogelijk, iedere speler extra meeples aangezien je die met deze uitbreiding snel tekort komt. Het geadviseerde aantal is afhankelijk van de editie:

  • C3: 2 extra meeples
  • C2: 1 extra meeple

Spelverloop

1. Plaatsen van een tegel

De spelregels blijven hetzelfde.

2. Het plaatsen van een meeple

De spelregels blijven hetzelfde.

3. Een project scoren en een meeple naar Leipzig sturen

Elk van de kwartieren van Leipzig heeft een weg die bij zijn poort begint. Alle wegen die met deze wegen verbonden zijn, bieden de mogelijkheid om één van je pionnen naar Leipzig te sturen. Dit geldt ook voor wegen die niet direct met Leipzig verbonden zijn, maar via één of meer kruispunten. [3] [4]

Als je een weg afbouwt die naar Leipzig leidt en je de meerderheid hebt mag je kiezen om:

  • Punten te krijgen voor je weg
of
  • Je meeple van de weg naar Leipzig te sturen, je krijgt dan geen punten voor de weg [5] [6] [7]
Voorbeeld:
  • Jij bouwt een weg met jouw meeple af. Aangezien de weg verbonden is met Leipzig (via een kruispunt met een dorp in dit geval), mag je jouw meeple naar Leipzig sturen.
  • Jij besluit de meeple in het looierskwartier te zetten.

Let op:

  • Als je meer dan één meeple op de weg hebt, mag je één ervan naar Leipzig sturen. Voor de andere(n) kun je echter nog wel de punten voor de weg krijgen. [8]. Als je een meeple naar het wagenmakerskwartier stuurt, krijg je onmiddellijk de bonuspunten (zie hieronder). [9]
  • Als meer dan één speler de meerderheid heeft, kan ieder voor zich beslissen of hij de meeple naar Leipzig wil sturen of dat hij de punten neemt.
  • De lange wegen op de tegels worden verschillend afgehandeld, afhankelijk van de editie:
    • C3: De dubbelgrote tegels worden voor alle puntentellingen als 2 aparte tegels gezien. [10]
    • C2: De weg op de dubbele landtegels telt bij een puntentelling voor een weg slechts als 1 wegdeel. [11]

Je verplaatst de meeple naar één van de kwartieren van Leipzig (het hoeft niet het kwartier te zijn waar de weg eindigt) en de meeple blijft daar staan totdat het spel eindigt. Je mag maar één meeple per kwartier van Leipzig hebben. Meeples van meer dan één speler zijn toegestaan in elk kwartier - de meeples worden gewoon op elkaar gestapeld.

3. Puntentelling afhandelen met De Markten van Leipzig

Als je een meeple in een kwartier van Leipzig hebt staan, levert je dat op bepaalde telmomenten bonuspunten op - tijdens het spel, of aan het einde. [12]

Puntentellingen tijdens het spel
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 01.png
Wagenmakerskwartier: Voor elke weg die wordt geteld en waarop je de meerderheid hebt, krijg je voor elke tegel 1 bonuspunt. [13]
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 02.png
Munterskwartier: Voor elke stad die wordt geteld en waarin je een ridder hebt (ook al heb je niet de meerderheid), krijg je 3 punten voor elk wapen.
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 03.png
Boekbinderskwartier: Voor elk afgebouwd klooster [14] (ook die van andere spelers) krijg je 4 bonuspunten. [15] [16] [17]

De bonuspunten voor deze drie puntentellingen gelden alleen voor afgebouwde wegen, steden en kloosters. Bij de eindtelling aan het einde van het spel krijg je voor deze projecten geen bonuspunten meer.

Eindtelling
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 04.png
Looierskwartier: Voor elke weide die aan het einde van het spel geteld wordt en waarin je de meerderheid aan boeren hebt, krijg je – naast de gebruikelijke punten voor steden – 2 bonuspunten voor elke stal (koeienstal, varkensstal, of ezelsstal) en elke boerderij in die weide. [18] [19] [20]

Opmerking: De stad Leipzig telt bij het tellen van de weiden mee als afgebouwde stad.

Andere uitbreidingen

Dit gedeelte bevat aanvullende informatie over combinaties met andere Carcassonne-uitbreidingen.

Algemene opmerkingen:

Interpretatie uit de gemeenschap De vorm van de dubbelgrote Leipzig-tegels heeft een aantal implicaties voor de interactie met het basisspel en andere uitbreidingen. De verhelderingen die voor dubbelgrote tegels, zoals Duitse burchten, zijn verstrekt, zijn ook in dit geval van toepassing (zie see hier voor de volledige verheldering). Daarin worden verschillende situaties behandeld:

Daarnaast werden nog enkele aanvullende verhelderingen die betrekking hebben op Leipzig-tegels verstrekt. [21]

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Moet in C2 de weg op een Leipzig-tegel als 2 punten geteld worden in plaats van 1 omdat de weg zich over twee "vakken" uitstrekt? Volgens de spelregels wordt deze als één wegdeel geteld... Is dat nog steeds van toepassing? Of moet die geteld worden als twee "vakken"?

Antwoord: In C2 is deze spelregel van toepassing en dus krijg je maar 1 punt.
Voor elke andere telling in C2 en voor alle tellingen in C3, wordt hij als 2 tegels gezien (Duitse kloosters, draken enz.) (1/2021; bijgewerkt 11/2023)

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: De draak bijvoorbeeld heeft dus effect voor de hele tegel (in dit geval met uitzondering van de binnenzijde van Leipzig), maar telt elk vak afzonderlijk voor de jacht.
Hetzelfde gebeurt bij het torenbereik.

Antwoord: Precies. (1/2021)

Hieronder volgen enkele opmerkingen over de implicaties voor deze verhelderingen

BasisspelBasisspel - Wegen en steden

Interpretatie uit de gemeenschap Over het algemeen worden wegen en steden geteld op basis van het aantal vierkante vakken waar de tegels die het project vormen uit bestaat. Dubbelegrote tegels kunnen twee vakken in beslag nemen, maar in hun huidige uitvoering is dat voor steden geen probleem (er staat hooguit één halfrond stadsdeel op).

Interpretatie uit de gemeenschap De Leipzig-tegels leveren echter wel in C2 een bijzonder geval op voor de wegen. Zoals aangegeven in de spelregels van deze uitbreiding voor C2 strekken de wegdelen die erop staan zich uit over twee vakken, maar tellen ze voor één wegdeel (één vak). In C3 worden de lange wegdelen echter als 2 tegels geteld.

Voorbeeld randgeval: Het wegdeel op een Leipzig-tegel strekt zich uit over twee vierkante vakken, maar wordt afhankelijk van de editie anders geteld:
  • C3: het wegdeel wordt voor de telling als 2 tegels gezien.
  • C2: het wegdeel wordt voor de telling als 1 tegel gezien.

BasisspelBasisspel - Kloosters en abten

Interpretatie uit de gemeenschap Bij het tellen van een klooster dat aan één of meer dubbelgrote tegels grenst, kijkt het klooster naar het aantal aangrenzende bezette vierkante vakken. Een dubbelgrote tegel die aan een klooster grenst kan dus 1 of 2 vakken in beslag nemen. Dientengevolge krijg je altijd 9 punten voor een afgebouwd klooster en krijg je 1 punt voor het vak waar het klooster ligt en 1 punt voor elk aangrenzend bezet vak.
Opmerking: Dezelfde redenering dient toegepast te worden bij het terugnemen en tellen van een abt of het tellen van alle andere kloosterachtige gebouwen: abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters / Japanse gebouwen / Nederlandse en Belgische kloosters met monniken, Darmstadt-kerken.

Uitbr. 3 - De Draak, de Fee en de JonkvrouwUitbr. 3 - De Draak, de Fee en de Jonkvrouw - De fee en de jacht van de draak

Interpretatie uit de gemeenschap De fee mag niet bij een meeple die in de stad Leipzig staat worden gezet. Dat heeft ook geen zin, omdat de stad Leipzig een bijzonder gebied is waarop de draak geen grip heeft.
Interpretatie uit de gemeenschap De draak mag wel op een Leipzig-tegel worden gezet, maar vreet geen meeples die in de stad staan, aangezien het een bijzonder gebied is (net als de Stad Carcassonne uit Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten).

Uitbr. 4 - De TorenUitbr. 4 - De Toren - Meeples in Leipzig gevangennemen

Interpretatie uit de gemeenschap Een toren mag geen meeples uit Leipzig gevangennemen aangezien de stadskwartieren bijzondere gebieden zijn, zoals verhelderd bij de draak.

Uitbr. 5 - Burgemeesters & AbdijenUitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen - Bonus voor het looierskwartier tijdens het spel

Interpretatie uit de gemeenschap De bonus voor het looierskwartier geldt alleen voor weiden die aan het einde van het spel worden geteld. Weiden die tijdens het spel geteld worden door het zetten van een herenboerderij veroorzaken de bonus niet. [22] [23]

Mini #2 - NieuwsberichtenMini #2 - Nieuwsberichten - Bonus voor het looierskwartier tijdens het spel

Interpretatie uit de gemeenschap De bonus voor het looierskwartier is alleen van toepassing op weiden die aan het einde van het spel geteld worden. Weiden die als gevolg van Nieuwsbericht #8 geteld worden veroorzaken de bonus niet. [22] [23]

Tegelverdeling

Derde editie C3

Totaal aantal tegels: 4
Markets of Leipzig C3 Tile 01.png ×1
(B)
Markets of Leipzig C3 Tile 02.png ×1
Markets of Leipzig C3 Tile 03.png ×1
(B)
Markets of Leipzig C3 Tile 04.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Farmhouse C3.png

Tweede editie C2

Totaal aantal tegels: 4
Leipzig01.png ×1
(B)
Leipzig02.png ×1
Leipzig03.png ×1
(B)
Leipzig04.png ×1
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
Feature Farmhouse C2.png

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap Deze uitbreiding werd oorspronkelijk als beperkte oplage van 600 exemplaren uitgegeven, de eerste 300 exemplaren op de "modell hobby spiel" beurs die van 29 september tot en met 1 oktober 2017 gehouden werd in Leipzig, de laatste 300 exemplaren op de beurs Spiel'17 die van 26 tot 29 oktober 2107 plaatsvond in Essen. Deze beperkte oplage is gesigneerd door Klaus-Jürgen Wrede en de CEO van de Beurs van Leipzig (Messe Leipzig) en bevat 13 meeples. Er is ook een algemene versie beschikbaar die alleen de vier tegels bevat.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Deze voorgestelde opzet legt de tegels zo neer dat de geografische locatie van Leipzig ten opzichte van de andere genoemde steden klopt. De tegels kunnen in elke volgorde neergelegd worden, aangezien de plaatsing van de stadswijken geen beperkingen impliceert voor het spel. Het enige verschil is de locatie van de boerderijen in twee van de vier weiden die deze tegels als eerste opzet bepalen.
  3. Officiële verheldering van de uitgever De Engelse spelregels voor Ce en C3 zeggen "een dorp" maar het moet zijn "dorpen". De Duitse regels zijn preciezer - en hebben het nu over "één of meer kruispunten" (6/2021; bijgewerkt 8/2024).
    voorbeeld: Rood kan deze meeple naar Leipzig sturen, want de weg is verbonden met Leipzig via twee kruispunten.
  4. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat deze uitbreiding alleen dorpen in aanmerking neemt, die als kruispunt dienen waar 2, 3, of 4 wegen eindigen. Dezelfde projecten worden ook gebruikt in De Tolbeambten De Tolbeambten voor de plaatsing van tolhuisjes.
    Als gevolg hiervan zouden kruisingen met bomen en kleine huisjes, zoals die aanwezig zijn op sommige tegels in Uitbr. 9 - Schapen en Heuvels Uitbr. 9 - Schapen en Heuvels.
    De spelregels van C2 leken alleen rekening te houden met kruispunten met dorpen, maar de bewoording van de spelregels van C3 zijn bijgewerkt om rekening te houden alle soorten kruispunten, met uitzondering van hutten waar een weg eindigt zoals in C2.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Bij het basisspel van de tweede en derde editie van Carcassonne (C2/C3) heeft elk kruispunt altijd een dorp. Dat geldt niet voor de eerste editie (C1), waar op CRRR-tegels bomen bij een kruispunt staan in plaats van een dorp. Staat dit kruispunt je ook toe om een weg met Leipzig te verbinden?

    Antwoord:
    float
    Deze tegels zijn allemaal hetzelfde, ongeacht het ontwerp.

    In C2 en C3 werd deze tegel opnieuw ontworpen om dit soort vragen terug te dringen.
    Je kunt deze tegel in het C1-ontwerp dus op dezelfde manier behandelen als die in C2 en C3. (8/2024)

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kruispunten met dorpen en bomen zijn dus gelijkwaardig voor De Markten van Leipzig. Alle kruispunten (met een dorp of bomen) kunnen een weg met Leipzig verbinden. Is dat juist?

    Antwoord: Wel, deze mini-uitbreiding werkt niet echt met het C1-ontwerp.
    Maar als je die toch wilt combineren, zijn kruispunten met bomen en dorpen hetzelfde. De Duitse spelregels van De Tolbeambten De Tolbeambten zijn ook een beetje duidelijker, omdat er staat "een kruispunt is meestal een dorp". Het woord "meestal" ontbreekt in de oorpronkelijke Engelse vertaling. (8/2024)

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Bovendien moeten we huisjes waar wegen eindigen, en die geen kruispunten zijn, uitsluiten. Is dat juist?

    Antwoord: Ja, in beide spelregels wordt duidelijk over "kruispunten" gesproken. (8/2024)

    Voorbeeld van een huisje in C1
     
    Voorbeeld van een huisje in C2
  5. Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple naar Leipzig sturen wordt het afhandelen van puntentellingen voor de weg in plaats van punten te krijgen.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Rood bouwt een weg af die naar Leipzig leidt met 2 rode meeples en 1 blauwe meeple. Rood besluit om één van zijn meeples naar Leipzig te sturen. Nadat hij zijn meeple naar Leipzig gestuurd heeft, wordt de meerderheid opnieuw bepaald en krijgen zowel rood als blauw (nu met elk 1 meeple) punten voor de weg. Is dat juist?

    Antwoord: Nee, dat is niet juist. Blauw krijgt geen punten, omdat rood 2 meeples op de weg heeft.
    Een meeple naar Leipzig sturen is het afhandelen van de puntentelling, alleen als je 2 meeplse hebt kun je "dubbel" punten krijgen.
    Zie het zo: Rood heeft 2 meeples op de weg en blauw slechts 1. Dus blauw neemt zijn meeple terug, zonder punten te krijgen. Vervolgens handelt rood de puntentelling af door een meeple naar Leipzig te sturen, waarna rood nogmaals punten kan krijgen omdat er nog steeds een meeple op de weg staat. (8/2024)


    Dit betekent dat andere bonussen en strafpunten die gepaard gaan met meeples die naar Leipzig gestuurd zijn zoals gebruikelijk toegewezen worden, aangezien er punten geteld worden voor die meeple, maar op een andere manier:

    Bovendien zijn andere bonussen die betrekking hebben op de puntentelling van de weg van toepasing zels alsde speler geen punten krijgt voor het project. Dat is het geval voor:

  6. Interpretatie uit de gemeenschap Als er meer dan één weg die met Leipzig verbonden is wordt afgebouwd en geteld, dan worden ze allebei apart afgehandeld. Spelers die daar de meerderheid hebben, kunnen per weg een meeple naar Leipzig sturen, ook als het dezelfde speler is. Als een speler meerdere meeples naar Leipzig stuurt, moet elke meeple naar een ander kwartier waar die speler nog geen meeple heeft.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als meerdere wegen die naar Leipzig leiden door het aanleggen van één tegel afgebouwd worden, kunnen spelers die op elk van die wegen de meerderheid hebben een meeple op elk ervan naar Leipzig sturen. Is dat juist?

    Antwoord: Ja, dat is juist.
    Elke puntentelling is apart en je kunt kiezen wat je wilt doen. (8/2024)

  7. Interpretatie uit de gemeenschap Meeples op een weg waarvan een meeple naar Leipzig gestuurd worden mgoen niet naar een badhuis gaan.
    Opmerking: Een meeple naar Leipzig sturen heeft voorrang boven een meeple naar een badhuis sturen (zie De Badhuizen De Badhuizen) bij een 1-meeple puntentelling teneinde te voorkomen dat het Leipzig-mechaniek verbroken wordt.
  8. Interpretatie uit de gemeenschap De meerderheid op een weg die met Leipzig verbonden is wordt initieel bepaald voordat wordt besloten een meeple naar Leipzig te sturen. Een meeple naar Leipzig sturen is het afhandelen van de puntentelling voor de weg. Met meerdere meeples op de weg, kun je wel een "tweede" puntentelling doen en punten krijgen voor de weg.
  9. Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels vermelden het geval dat er een meeple naar het wagenmakerskwartier wordt gestuurd expliciet, maar dit kan ook gebeuren met meeples die naar het munterskwartier of boekbinderskwartier gestuurd worden.
    Merk op dat meeples tijdens het afhandelen de puntentelling (in stap 3b), naar Leipzig worden gestuurd. De Leipzig bonus is actief zodra een meeple in Leipzig staat. De volgorde van de puntentelling is dus van belang, aangezien projecten die geteld zijn voordat een meeple naar Leipzig is gestuurd geen profijt hebben van een bonus die later in diezelfde beurt geactiveerd wordt. Als er meerdere projecten zijn afgebouwd, bepaalt de speler die aan de beurt is de volgorde van het afhandelen van de puntentellingen.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Een eventuele Leipzig-bonus (wagenmakers-, boekbinders, of munterskwartier) kan in dezelfde beurt toegepast worden als dat de meeple naar het betreffende kwartier gestuurd is (de vermelding in de spelregels van de bonus voor het wagenmakerskwartier is geen uitzondering maar een voorbeeld). Is dat juist?

    Antwoord: Ja, dat is juist.
    Om de spelregels te parafraseren: "Als je meer dan één meeple op de weg hebt [...] dan kun je, echter, punten krijgen voor de weg [...] Als je een meeple naar het wagenmakerskwartier stuurt, krijg je de bonuspunten (zie onder) onmiddellijk."
    In de spelregels staat niet uitdrukkelijk wat je als eerste telt, dus in principe mag de speler die de tegel aanlegt (de speler die aan de beurt is) kiezen wat er als eerste geteld wordt (weg, stad, of klooster). (8/2024)

  10. Interpretatie uit de gemeenschap In C3, telt elke helft van de Leipzig-tegels als een vierkante tegel bij het tellen van steden of kloosters. De uitzondering die bij C2 gegeven werd voor de wegen is opgeheven om de spelregels meer in lijn te brengen met andere mini-uitbreidingen voor C3 waaronder die, die niet-vierkante tegels bevatten.
  11. Interpretatie uit de gemeenschap In C2, telt de lange weg die over de tegel loopt voor 1 tegel bij het tellen van de weg, hoewel de tegel bij het tellen van kloosters voor 2 vierkante vakken telt.
  12. Interpretatie uit de gemeenschap In het algemeen geven de spelregels aan dat De Markten van Leipzig bonuspunten oplevert voor alle betrokken projecten, dus ze maken sowieso geen deel uit van de basistelling voor projecten.
  13. Interpretatie uit de gemeenschap Het extra punt per tegel wordt als bonus toegepast nadat alle andere factoren op de basispuntentelling van het project zijn verwerkt. Dat wil zeggen dat de bonus wordt toegepast na herbergen (zie Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen), Duitse Kathedralen (zie Duitse Kathedralen Duitse Kathedralen) en Tovenaar en Heks (zie Mini #5 - Tovenaar en Heks Mini #5 - Tovenaar en Heks.)
    Ze worden dus samen met andere bonuspunten die invloed hebben op wegen zoals Kleine Gebouwen (zie Kleine Gebouwen Kleine Gebouwen toegepast.)
  14. Interpretatie uit de gemeenschap Hierop voortbordurend heeft deze bonus dus niet alleen invloed op kloosters, maar op alle kloosterachtige gebouwen die tijdens het spel geteld worden. Kloosterachtige gebouwen zijn: kloosters, abdijen (zie Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen), cultusplaatsen (zie Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten), Duitse kloosters (zie Kloosters in Duitsland Kloosters in Duitsland), Nederlandse & Belgische kloosters (zie Kloosters in Nederland & België Kloosters in Nederland & België), Japanse gebouwen (zie Japanse Gebouwen Japanse Gebouwen), en kerken van Darmstadt (zie Darmstadt Promo Darmstadt Promo). Duitse Kathedralen (see Duitse Kathedralen Duitse Kathedralen), en tuinen (see De Abt De Abt) tellen niet mee.
  15. Interpretatie uit de gemeenschap Afgebouwde, onbezette kloosters veroorzaken geen bonus van het boekbinderskwartier.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: De bonus van het boekbinderskwartier geldt niet voor een onbezet klooster. Je krijgt de bonus alleen voor afgebouwde, bezette kloosters (ongeacht de speler). Is dat juist?

    Antwoord: Ja. Als er geen meeple op het klooster staat, hoeven er geen puntentellingen voor afgehandeld te worden en ontvang je dus geen bonus van het boekbinderskwartier. (8/2024)

  16. Template:IcoNWorld Afgebouwde, onbezette kloosters in het leengoed van een burcht veroorzaken geen bonus van het boekbinderskwartier, ook niet als de burcht wel punten krijgt voor het afgebouwde klooster.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Een afgebouwd, onbezet klooster levert geen bonus van het boekbinderskwartier op hoewel een burcht (zie Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars Uitbr. 8 - Bruggen, Burchten & Bazaars ) wel punten krijgt voor het onbezette klooster. Alleen een puntentelling voor het klooster zelf telt (afgebouwd en bezet). Is dat juist?

    Antwoord: Ja. In de spelregels van Uitbr. 8 voor de burcht, staat ook "afgebouwd" niet "geteld". (8/2024)

  17. Interpretatie uit de gemeenschap Als een abt wordt teruggehaald en geteld voordat het klooster is afgebouwd, krijgen de spelers deze bonuspunten niet. Je krijgt deze bonuspunten uitsluitend als een bezet kloosterachtig gebouw geteld wordt nadat het door een speler is afgebouwd. Een burcht die punten krijgt voor een afgebouwd onbezet kloosterachtig gebouw krijgt deze bonus niet.
  18. Kwesties zonder officiële verheldering Deze bonuspunten voor weiden zijn speciaal ontworpen voor C2. Er is geen officiële verheldering beschikbaar hoe je weiden moet tellen met tegels met illustraties uit C1.
  19. Veelvoorkomende huisregel of -variant Bij het tellen van weiden uit C1, kun je bij de puntentelling rekening houden met de kleine boederijen die er soms op staan.
    Voorbeeld: Kleine boerderijen op weiden uit C1.
  20. Interpretatie uit de gemeenschap Op grond van de bewoording valt af te leiden dat deze bonus alleen van toepassing is op de puntentelling van weiden. Herenboerderijen krijgen deze bonus dus niet als ze geteld worden, ongeacht of de eigenaar een meeple in het looierskwartier heeft.
  21. Interpretatie uit de gemeenschap Deze verhelderingen zijn te vinden op Carcassonne Central:

    http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=5021.msg74245#msg74245
  22. 22.0 22.1 Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels over het looierskwartier zijn duidelijk wanneer er met het basisspel gespeeld wordt, waarbij weiden alleen aan het einde van het spel geteld worden. Deze beperking geldt voor uitbreidingen waarbij weiden tijdens het spel geteld kunnen worden zoals Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen en Mini #2 - Nieuwsberichten Mini #2 - Nieuwsberichten.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: In de spelregels van De Markten van Leipzig staat: "Looierskwartier: Voor elke puntentelling voor een weide aan het einde van het spel..."
    a) Is het noemen van "aan het einde van het spel" slechts een opmerking om te benadrukken dat weiden normaal gesproken aan het einde van het spel geteld worden? In de spelregels voor boeren staat "...boeren worden tijdens het spel niet geteld..." maar we weten dat dit bij sommige uitbreidingen niet in steen gebeiteld is.
    b) Is het noemen van "aan het einde van het spel" een expliciete beperking zodat eventuele weiden die tijdens het spel geteld worden (zoals als gevolg van herenboerderijen) geen bonus krijgen voor het looierskwartier?

    Antwoord: De spelregels zeggen hier "aan het einde van het spel", dus je moet dit aan het einde van het spel doen.
    Deze beperking maakt de bonus voor het looierskwartier zwakker dan de andere bonussen, maar alle uitbreidingen zijn gebalanceerd ten opzichte van het basisspel.
    Hetzelfde geldt voor De Wonderen van de Mensheid De Wonderen van de Mensheid, we proberen iedereen ongeveer even sterk te maken bij ongeveer 100 tegels. Maar als je met 400 tegels speelt kunnen de gevolgen volstrekt anders en sterker zijn. (8/2024)

    De spelregels van De Markten van Leipzig en De Wonderen van de Mensheid De Wonderen van de Mensheid beschouwen "aan het einde van het spel" als een harde beperking, en dus krijgen weiden die tijdens het spel geteld worden geen bonus voor het looierskwartier of die van wonderen die aan het einde van het spel toegekend worden. Dat kan een zware beperking lijken als je grote spellen speelt (een Mega-Carcassonne), maar HiG kan geen spelregels maken voor elke mogelijkheid.

    Merk op dat de uitgave van De Wonderen van de Mensheid De Wonderen van de Mensheid uitgesteld werd door kwesties rondom ongebalanceerde tellingen, dus deze beperkingen proberen het spel eerlijk te houden in scenario's die niet geanalyseerd konden worden toen deze uitbreidingen gemaakt werden.

  23. 23.0 23.1 Veelvoorkomende huisregel of -variant De bonus voor het looierskwartier geldt ook voor vroege tellingen van weiden bij uitbreidingen zoals Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen en Mini #2 - Nieuwsberichten Mini #2 - Nieuwsberichten.