Aparatele de zbor (prima ediție)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
Flier C1-05.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Flier C3 Tile A.pngCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Aparate de zbor Aparate de zbor
Flier C2 Tile A.jpg
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Omenirea a fost dintotdeauna fascinată de zbor, aripi și aparate de zbor. Supușii pot în sfârșit să plutească în văzduh... fără a ști exact unde vor ateriza.

Informații generale și comentarii

Logoul aeronavei
Simbolul extensiei

Extensia Aparatele de zbor[1] (Mini #1) a fost lansată original de Hans im Glück în 2012. A fost lansată de Hans im Glück cu reguli traduse în limba română, dar cu cutie în limba germană.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică pe lângă regulile extensiei de mai jos.

Conținut

  • 1 zar special marcat cu 1, 1, 2, 2, 3, 3
Figure Die.png
  • 8 cartonașe de teren noi cu logoul aeronavei
  • 1 cartonaș de teren nou cu cerc în lan

Reguli

Pregătire

Cartonașele de teren cu simbolul aparatului de zbor (aeronavei) sunt amestecate cu celelalte cartonașe de teren. Zarul este păstrat disponibil pentru utilizare.

Atașarea unui cartonaș

Atunci când un jucător trage un cartonaș cu un simbol al aeronavei, îl joacă în concordanță cu regulile normale.

Plasarea unui supus

Apoi el sau ea are posibilitatea de a plasa un supus pe drum sau câmp în concordanță cu regulile obișnuite.

Alternativ, jucătorul are posibilitatea de a plasa un supus drept zburător pe un simbol aparat de zbor pentru a introduce supusul în joc.[2][3] Simbolul aparat de zbor are o săgeată care arată direcția (orizontal, vertical sau diagonal) în care va zbura supusul. Acum, jucătorul aruncă zarul. Rezultatul zarului este distanța pe care o va zbura supusul (1 până la 3 cartonașe într-o linie dreaptă).

Dacă este posibil, jucătorul trebuie să fie plasat pe cartonașul de teren rezultant ce reprezintă sfârșitul zborului. Jucătorul activ poate alege pe care teritoriu să plaseze supusul. Totuși, trebuie urmate următoarele reguli:

  • Supusul trebuie să fie plasat numai pe o structură nefinalizată[4] (drum, oraș sau mănăstire).[5][6][7][8][9][10]
  • Supusul poate să fie plasat pe un teritoriu care este neocupat[11] dau deja ocupat (fie de supusul propriu al cuiva, fie de un supus advers). De exemplu, pot sta doi supuși pe o mănăstire sau pe același segment de oraș.
  • Supusul nu poate să fie plasat pe un segment de câmp, chiar dacă nu există deja un țăran pe câmp.
  • Supusul nu poate să fie plasat într-o locație unde nu este situat niciun cartonaș de teren.

Dacă supusul nu poate fi plasat (pentru că sunt prezente numai structuri finalizate și segmente de câmp sau pentru că nu există un cartonaș de teren la locația sfârșitului zborului), supusul este luat înapoi de jucător și plasat în stocul său. Jucătorul nu are posibilitatea de a plasa alți supuși în această tură.

Jucătorul ROȘU plasează cartonașul cu simbolul aeronavă și astfel stabilește direcția zborului. Jucătorul ROȘU aruncă un 3. Supusul nu poate să fie plasat, pentru că nu este situat niciun cartonaș pe locul de aterizare. Cu un 2 jucătorul ROȘU ar fi putut să plaseze supusul fie în mănăstire (cu toate că acolo este deja un supus ALBASTRU), fie în oraș (cu toate că acolo este deja un supus GALBEN în oraș), dar nu pe drum, pentru că acesta este deja finalizat.
Jucătorul ROȘU plasează cartonașul cu simbolul aeronavă. Jucătorul ROȘU aruncă un 2. Trebuie să își plaseze supusul în oraș (alături de supusul ALBASTRU), deoarece nu are posibilitatea de a își plasa supusul pe segmentul de câmp și drumul este deja finalizat.

Evaluarea unui teritoriu

Dacă cartonașul cu aparatul de zbor finalizează un teritoriu după plasarea cartonașului, teritoriul este evaluat ca de obicei.[12]

Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, se aplică evaluarea normală pentru teritorii nefinalizate.[12]

Adăugirea cercurilor în lan

În fiecare mini, vei găsi un cartonaș din a șaptea miniextensie Cercuri în lan. Această extensie este jucabilă cu numai un singur cartonaș, dar este cel mai bine să se joace cu toate cele 6 cartonașe.[13]

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 9 (8 + 1 cerc în lan)
Flier C1-01.png ×1
Flier C1-02.png ×1
Flier C1-03.png ×1
Flier C1-04.png ×1
Flier C1-05.png ×1
Flier C1-06.png ×1
Flier C1-07.png ×1
Flier C1-08.png ×1
FlierCC C1-09.png ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Hans im Glück a tradus numele extensiei ca Aparatele de zbor, dar o traducere fidelă ar fi Zburătorul.
  2. Clarificare oficială din partea editurii Orice supus poate fi un zburător, căci aparatul de zbor nu este locul final de popas al supusului. Totuși, punctul de aterizare final tot trebuie să fie un teritoriu valid pentru acel supus (precum primarul într-un oraș, vezi mai jos).
  3. Clarificare oficială din partea editurii O fantomă poate fi un zburător. Totuși, dacă mai întâi utilizezi un supus normal drept zburător, atunci al doilea pion (fantoma) nu poate utiliza și el aparatul de zbor. Aparatul de zbor este un teritoriu, așa că revendicarea aparatului de zbor cu primul pion previne fantoma din a îl revendica și ea. Prin urmare, în această situație fantoma poate fi plasată numai pe un drum sau pe fermă. (5/2013)
  4. Clarificare oficială din partea editurii Un jucător nu poate plasa un zburător pe o structură care a fost finalizată de cartonașul care tocmai ce a fost plasat, din moment ce teritoriul este considerat finalizat din momentul în care este plasat un cartonaș, iar zburătorul poate ateriza numai pe un teritoriu nefinalizat. (2012)
  5. Clarificare oficială din partea editurii Zburătorul poate ateriza pe teritorii din afara orașului Carcassonne (dar nu în orașul însuși) și din afara Roții Destinului (dar nu pe Roată însăși). Zburătorul poate de asemenea să fie plasat pe drumurile cartonașelor cu școală. (1/2013)
    Interpretare din partea comunității Ca o consecință a acestei clarificări, zburătorul ar putea de asemenea ateriza pe teritorii din afara orașului Leipzig, dar nu în orașul însuși (Piețele din Leipzig).
  6. Clarificare oficială din partea editurii Un supus nu poate ateriza pe un coridor fermecat sau oricare teritoriu altul decât un drum, un oraș sau o mănăstire. Excepția este că un abate poate ateriza de asemenea pe o grădină. (2/2013; actualizat la 3/2015)
    Interpretare din partea comunității Lista de destinații posibile pentru un zburător ar trebui extinsă pentru a include toate teritoriile revendicabile cu excepția fermelor. De exemplu, niște clarificări de HiG din 2015 au arătat un zburător aterizând pe un castel german. Doar ca memento, supușilor le va fi permis să aterizeze numai pe teritorii valide pentru ei.
  7. Clarificare oficială din partea editurii Primarul poate fi un zburător. Totuși, primarul poate ateriza doar într-un oraș nefinalizat. Dacă nu este disponibil un oraș nefinalizat pe cartonașul pe care aterizează primarul, primarul se întoarce în rezerva jucătorului. (2/2013)
  8. Clarificare oficială din partea editurii Abatele poate fi un zburător. Totuși, abatele poate ateriza doar pe o mănăstire sau o grădină. (Da, grădinile sunt permise în ciuda formulării regulii primare.) Dacă nu este disponibilă o mănăstire sau grădină nefinalizată pe cartonașul pe care aterizează abatele, abatele se întoarce în rezerva jucătorului. (3/2015)
  9. Interpretare din partea comunității Poți utiliza un aparat de zbor pentru a îți plasa unul dintre supușii tăi pe un/o spațiu/piramidă de artiști.
  10. Interpretare din partea comunității Piesele de turn nu fac parte dintr-un teritoriu care ar putea fi revendicat și evaluat. În consecință, zburătorilor nu ar trebui să li se permită să aterizeze pe acestea.
  11. Clarificare oficială din partea editurii Cuvântul „unoccupied” („neocupat”) este o adăugirea de la versiunea RGG a regulilor. (12/2012)
  12. 12.0 12.1 Interpretare din partea comunității Aparatele de zbor permit mai multor meepleși să împartă teritorii care sunt în mod normal sunt ocupate de numai un singur meeple. Dacă se întâmplă asta, jucătorii cu majoritatea vor puncta pentru teritoriu. Asta se poate întâmpla cu:
    • Mănăstiri
    • Abații
    • Lăcașuri de cult
    • Biserici Darmstadt
    • Mănăstiri germane (supușii plasați drept călugări și supușii plasați drept abați sunt evaluați separat)
    • Mănăstiri olandeze și belgiene (supușii plasați drept călugări și supușii plasați drept abați sunt evaluați separat)
    • Construcții japoneze (supușii plasați drept călugări și supușii plasați drept abați sunt evaluați separat)
    • Grădini
    • Castele germane
    • Catedrale germane
    • Cimitire
    • Castele
  13. Interpretare din partea comunității Remarcă că cartonașele din Cercuri în lan incluse în miniextensii sunt diferite de cartonașele lansate în extensia inițială Cercuri în lan (denumită „Cercuri în lan I”).