Roata Destinului (prima ediție)
Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. |
Această extensie ce se poate juca ca un joc de sine-stătător nu a fost publicată în alte ediții. |
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri. |
Informații generale și comentarii
Statutul exact al acestui set este dificil de definit, căci este atât un joc de sine-stătător, cât și o extensie. Mai exact, conține suficiente piese și pioni pentru a fi utilizată în locul jocului de bază, dar ar putea fi utilizată și împreună cu acesta. De exemplu, conține o tablă de scor și 40 de supuși în 5 culori. Cei ce o consideră a fi un joc „prea de sine-stătător” ar putea lua în considerare să utilizeze doar cele 19 cartonașe cu pictogramele Roții Destinului. Regulile sunt identice cu cele ale jocului de bază, cu excepția celor consemnate mai jos.
Roata Destinului[1] a fost lansată original de Hans im Glück în 2009.
A fost inclusă mai târziu în Big Box 5 într-un format ușor revizuit, despre aceste detalii putându-se citi în acest subiect de forum.
Conținut
- 72 land tiles, dintre care 19 au pictograme de-ale Roții Destinului
- 1 Roată a Destinului (cartonașe 4x4)[2][3][4]
- 1 porc roz mare
Reguli
Pregătire
Cartonașul cu Roata Destinului este plasat în mijlocul mesei. Porcul mare trebuie plasat pe sectorul „Fortuna” al Roții, cu nasul indicând la dreapta. Acest cartonaș este de asemenea cartonașul de pornire, de care cartonașele de teren trebuie să se conecteze la începutul jocului (și se poate la fel de bine și mai târziu). Toate segmentele de teren de pe acest cartonaș pot aduce puncte ca în mod obișnuit.
Atașarea unui cartonaș
a) Jucătorul trebuie să tragă un nou cartonaș de teren. Dacă este tras un cartonaș cu o pictogramă a Roții Destinului, se efectuează acțiunile corespunzătoare (vezi mai jos).[5]
b) Jucătorul trebuie să plaseze cartonașul de teren.
Plasarea unui supus
Dacă un jucător nu a plasat un supus pe un cartonaș de teren, acesta are posibilitatea de a plasa un supus pe oricare spațiu cu coroane liber de pe Roata Destinului. Nu se poate plasa mai mult de 1 supus pe un spațiu cu coroane.
Cartonașele Roții Destinului
Atunci când un jucător trage un cartonaș de teren cu o pictogramă colorată de-a Roții Destinului, cartonașul trebuie plasat în fața sa. Apoi au loc următoarele:
- 1. Porcul mare traversează atâtea sectoare ale roții cât sunt reprezentate de pictogramă.
- 2. Se efectuează evenimentele Roții Destinului
- 3. Supușii de pe spațiile cu coroane sunt evaluați și înapoiați
- 4. Se plasează cartonașul de teren și există posibilitatea de a plasa un supus (cu alte cuvinte, tura continuă ca în mod normal)
1. Mută porcul
Jucătorul mută porcul mare în față atâtea segmente ale roții cât este numărul de pe cartonașul care a fost tras. Porcul se deplasează pe roata întotdeauna în sensul acelor de ceasornic.
2. Efectuează evenimentele
Roata Destinului are șase sectoare. Fiecare reprezintă câte un eveniment distinct. Numai sectorul pe care porcul și-a terminat deplasarea este activat. Evenimentul Fortuna afectează numai jucătorul a cărui tură este, pe când celelalte afectează toți jucători.
Fiecare jucător primește puncte pentru cavalerii săi.[6] Pentru fiecare cavaler, jucătorul primește câte 1 punct pentru fiecare blazon din oraș, plus câte 1 punct pentru fiecare cavaler de-al său din oraș.
Pentru fiecare dinte țăranii săi,[7] fiecare jucător primește câte 1 punct pentru fiecare oraș finalizat de pe ferma sa.[8] Spre deosebire de cum este la evaluarea țăranilor de la sfârșitul jocului, un jucător nu trebuie neapărat să dețină majoritatea pe o fermă pentru a primi aceste puncte.[9]
Fiecare jucător primește câte 1 punct pentru fiecare supus aflat actualmente în rezerva sa.[10]
Fiecare jucător primește câte 2 puncte pentru fiecare călugăr pe care el sau ea îl are pe masă.[11]
Fiecare jucător trebuie să pună înapoi în rezerva sa 1 supus de pe un cartonaș de teren. Nu se pot elimina supuși de pe un spațiu cu coroane. Jucătorul a cărui tură este elimină primul un supus, iar ceilalți jucători urmează în ordinea acelor de ceasornic.
3. Evaluează supușii de pe spațiile cu coroane
Acum sunt evaluate spațiile cu coroane din sectorul activ. Supușii de pe segmentele peste care porcul a sărit nu sunt evaluați și rămân unde sunt.
4. Finalizează tura
Acum jucătorul a cărui tură este are posibilitatea de a plasa un cartonaș de teren și să plaseze un supus pe el după cum dorește. Supusul poate de asemenea fi plasat (din nou) pe un spațiu cu coroane de pe Roata Destinului.
Cartonașe de pornire[12]
Versiunea originală a Roata Destinului includea o Roată care includea text și o scurtă descriere cu ce anume făcea fiecare sector. În Big Box 5, acea versiune a Roții a fost înlocuită cu una care nu trebuia să fie tradusă, dar solicita jucătorilor să se uită în manualul de instrucțiuni pentru a își da seama ce anume semnifica fiecare pictogramă. Interesant, regulamentul din Big Box 5 includea o versiune ușor diferită a Roții față de cum fusese produsă în cele din urmă, căci sacul ambiguu a fost convertit în 3 monede.
Reguli ale casei
Nu folosi Roata Destinul drept cartonaș de pornire, plasându-l în schimb laolaltă (de exemplu, lângă tabla de scor). Principiul ce beneficiază de pe urma acestui lucru este păstrarea integrității suprafeței de joc, din moment ce oricare alt teritoriu vizibil este cel puțin semirealist. Ai putea de asemenea să iei în considerare să întorci cartonașul pe cealaltă parte și să folosești designul mai abstract de pe verso.
Ansamblul cartonașelor
Note:
- Cartonașele cu valori subliniate există în mai multe forme care variază numai cu numărul din pictograma Roții Destinului
- Cartonașele cu valorile în scris italic sunt cele care provin din alte extensii
Din descrierea originală a produsului:
„Carcassonne: Das Schicksalsrad (Wheel of Fortune) is both a full replacement for the base game of Carcassonne and an expansion to the original base game. It includes 72 tiles, consisting of 63 tiles released in the original base game, 6 from Inns & Cathedrals, 1 from Traders & Builders and 2 from King and Robber.”
„Carcassonne: Das Schicksalsrad (Roata Destinului) este atât o înlocuire completă a jocului de bază al Carcassonne, cât și o extensie pentru jocul de bază original. Cuprinde 72 de cartonașe, constând din 63 de cartonașe lansate în jocul de bază original, 6 din Hanuri și catedrale, 1 din Negustori și constructori și 2 din Regele și cavalerul brigand.”
Cartonașele din Big Box 5:
În Big Box 5, nu toate cartonașele din Roata Destinului au simbolul roată pe ele. Deoarece Big Box 5 cuprinde și (întregul) joc de bază, orice cartonaș care era identic între cele 2 seturi (ignorând simbolurile roată numerotate) nu au simbolul roată chiar dacă au un simbol roată numerotat. Jucătorii sunt instruiți să ignore simbolurile roată numerotate dacă joacă jocul de bază. Singurele cartonașe cu simbolul roată sunt cele care sunt complet diferite de cele din jocul de bază, deși unele dintre acestea nu au un simbol roată numerotat.
Configurația per total din Big Box 5 este:
- Niciun simbol roată: 9x, toate cu simbol de extensie – (niciunul dintre ele nu face parte din jocul de bază standard Carcassonne.)
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.
- ↑ Aceasta este traducerea furnizată de Lineart în versiunea digitală a regulilor Big Box 5.
- ↑ Dragonul poate zbura în jurul exteriorului Roții Destinului, tratând zonele cu teren ca pe cartonașe normale și mâncând orice supuși din acele zone. Supușii de pe Roata Destinului însăși nu sunt afectați. Asta reprezintă o schimbare notabilă din FAQ-uri anterioare. (10/2012)
- ↑ Pot fi plasați supuși pe cartonașe ale Roții Destinului pe teritorii din afara Roții Destinului, de exemplu prin utilizarea unui coridor fermecat sau aparat de zbor. (1/2013)
- ↑ Având în vedere noile interpretări privitoare la plasarea dragonului și a supușilor pe teritorii din afara Roții Destinului, pare că ciuma ar trebui de asemenea să aibă voie pe porțiunea exterioară ale acestor cartonașe. Totuși, asta este neoficial. (1/2013)
- ↑ Ia în vedere că pictograma Roții Destinului întrerupe prima fază a turei (tragerea și plasarea cartonașului de teren). Evenimentul Roții Destinului are loc înainte de a se lua în considerare plasarea cartonașului. Prin urmare, chiar dacă cartonașul de teren nu poate fi jucat și este în cele din urmă respins, evenimentul Roții Destinului oricum s-ar fi desfășurat deja. (10/2014)
- ↑ Orice supus care este plasat într-un oraș, incluzând primarul sau o căruță, este considerat a fi un cavaler.
- ↑ Moșiile nu primesc o evaluare pentru Foamete. Moșiile nu sunt supuși, deci nu sunt țărani. (5/2013)
- ↑ Punctele bonus adiționale pentru porc, turma de porci și cetăți sunt de asemenea acordate. (confirmat la 5/2013)
- ↑ Această propoziție, întâlnită pentru prima oară în Big Box 5, reprezintă o schimbare față de versiunile anterioare. Anterior, numai un jucător cu majoritatea pe o fermă avea voie să primească punctele. (12/2014)
- ↑ Supușii adversarilor capturați de turnuri nu fac parte din rezerva unui jucător (sunt doar plasat în fața jucătorului). Prin urmare, supușii capturați nu ar trebui luați în considerare pentru acțiunea Furtună.
- ↑ Ereticii nu primesc niciun punct. Lăcașurile de cult și toate celelalte construcții mănăstirești (mănăstirile, abațiile...) sunt tratate la fel, dar punctele sunt acordate pentru rolul supusului. Călugării există numai în mănăstiri, abații, mănăstiri germane, mănăstiri neerlandeze/belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt.
- ↑ Întrebare: Marginea Roții Destinului încheie un drum? Răspuns: Da, drumul începe / se sfârșește la marginea Roții Destinului. (10/2015)