Aparate de zbor

From Wikicarpedia
(Redirected from Aparate de zbor)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Flier and the translation is 100% complete.
Other languages:


Umanitatea a fost întotdeauna fascinată de zbor. Acum, meepleșii tăi se pot avânta în ceruri, deși niciodată nu vei ști unde vor ateriza.

Informații generale și comentarii

Logoul aparatului de zbor
Simbolul extensiei

Extensia Aparate de zbor[1] (Mini #1) a fost lansată de HiG pentru a doua ediție, cunoscută pe scurt ca C2, în 2017, inclusă ca parte a Big Box 6. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată, orașe cu clădiri tăiate și unele modificări minore asupra formulării. Versiunea C3 a acestei extensii este disponibilă numai ca parte a Big Box 7.

Big Box 6 și Big Box 7 au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Această extensie a fost original lansată pentru prima ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2012.

Conținut

 • 8 cartonașe de teren noi cu aparate de zbor (identificate cu Symbol Flier C1C2.png, pentru a te ajuta să separi și sortezi cartonașele tale)
Cartonaș cu aparat de zbor
 • 1 zar de zbor (cu fețele 1, 1, 2, 2, 3 și 3)
Figure Die.png

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază și stivuiește-le pe toate ca în mod normal. Plasează zarul la îndemâna tuturor jucătorilor.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Atunci când un jucător trage un cartonaș cu simbolul aparatului de zbor, jucătorul îl plasează în concordanță cu regulile normale.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș cu un aparat de zbor pe el, ai posibilitatea de a alege dacă plasezi un meeple ca în mod normal (și apoi să urmezi toate regulile normale de plasare) sau pe aparatul de zbor.

Atunci când plasezi un meeple pe aparatul de zbor,[2] meepleul tău se va deplasa într-o linie dreaptă în direcția în care este îndreptat aparatul de zbor. Aruncă zarul de zbor și mută-ți meepleul un număr de cartonașe egal cu numărul de puncte de pe zar (unu până la trei cartonașe). Meepleul tău poate fi plasat pe oricare teritoriu nefinalizat[3] de pe acel cartonaș, chiar dacă acel teritoriu este deja ocupat de alți meepleși. Totuși, meepleșii plasați prin intermediul unui aparat de zbor nu pot fi plasați niciodată pe un câmp, chiar dacă acel câmp este neocupat.[4][5][6][7][8]

Meepleșii plasați prin intermediul unui aparat de zbor devin imediat de tipul corespunzător (tâlhar, cavaler sau călugăr).

Dacă nu îți poți plasa meepleul pe cartonașul indicat (fie pentru că pe acel cartonaș există doar teritorii finalizate și câmpuri, fie pentru că în locația indicată pur și simplu nu există un cartonaș), meepleul se întoarce în rezerva ta. Nu ai șansa de a plasa alt meeple în această tură.[9]

Exemplul 1: Plasezi un cartonaș cu un aparat de zbor și decizi să încerci să plasezi un meeple pe acel aparat de zbor (care este îndreptat în sus și spre stânga).

Arunci un 3 cu zarul. Nu poți plasa un meeple în această tură, fiindcă la locația indicată nu există niciun cartonaș eligibil.

Dacă ai fi aruncat un 2, ai fi putut să îți plasezi meepleul în mănăstire (chiar dacă o ocupă un meeple albastru) sau oraș (chiar dacă îl ocupă un meeple galben). Alegerea uneia dintre aceste două opțiuni ar fi obligatorie. Nu l-ai fi putut plasa pe drum, fiindcă acesta este deja finalizat.

Exemplul 2: Plasezi un cartonaș cu un aparat de zbor (ce este îndreptat spre dreapta), iar de această dată arunci un 2. Trebuie să îți plasezi meepleul în oraș (lângă meepleul albastru), din moment ce nu îl poți plasa pe câmp sau pe drumul deja finalizat.
Clarificări adiționale

Următoarele exemple oferă câteva clarificări adiționale pentru opțiunile disponibile unui meeple care zboară.[10]

Exemplul 3a: Numai ce ai plasat cartonașul cu conturul roșu. Nu poți poți plasa un meeple pe drum, din moment ce este ocupat de jucătorul albastru. Decizi să utilizezi aparatul de zbor, dai un 1 și apoi îți examinezi opțiunile:
 • Meepleul tău care zboară nu poate ateriza pe drumul de pe cartonașul de destinație din moment ce numai ce a fost finalizat.
 • Meepleul tău care zboară poate ateriza pe orașul neocupat și nefinalizat. În acest caz este singura ta opțiune validă.
Exemplul 3b: Numai ce ai plasat cartonașul cu conturul roșu. Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe drum prin plasare directă, din moment ce este neocupat. Totuși, decizi să utilizezi aparatul de zbor, dai un 1 și apoi îți examinezi opțiunile:
 • Meepleul tău care zboară nu poate ateriza pe drumul de pe cartonașul de destinație din moment ce numai ce a fost finalizat.
 • Meepleul tău care zboară poate ateriza pe orașul neocupat și nefinalizat. În acest caz este singura ta opțiune validă.
Exemplul 3c: Numai ce ai plasat cartonașul cu conturul roșu. Nu poți poți plasa un meeple pe drum, din moment ce este ocupat de jucătorul albastru. Decizi să utilizezi aparatul de zbor, dai un 1 și apoi îți examinezi opțiunile:
 • Meepleul tău care zboară poate ateriza pe drumul ocupat de jucătorul albastru, din moment ce este nefinalizat.
 • Meepleul tău care zboară poate ateriza pe drumul neocupat și nefinalizat.
Prin urmare, meepleul tău are în acest caz două opțiuni de aterizare.
3. Declanșarea unei evaluări

Dacă cartonașul cu simbolul aparatului de zbor finalizează un teritoriu după plasarea cartonașului, teritoriul este evaluat ca de obicei.[11]

Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, se aplică evaluarea normală pentru teritorii nefinalizate.[11]

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 8
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(S)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(W)
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
(G)
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Ediția C2

Cartonașe totale: 8
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(S)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
(W)
link={{{link}}} ×1
(B)
link={{{link}}} ×1
(G)
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus numele acestei extensii ca „Aparate de zbor”, dar o traducere fidelă ar fi „Zburătorul”.
 2. Clarificare oficială din partea publicatorului Oricare meeple (meeple normal, meeple mare, primar, căruță, director de circ, meeple de veghe, abate, fantomă) poate utiliza un aparat de zbor, din moment ce aparatul nu este locul final de plasare al meepleului. Totuși, punctul de aterizare încă trebuie să fie un teritoriu valid pentru acel meeple:
  • Primarul poate ateriza doar într-un oraș nefinalizat. Dacă un oraș nefinalizat nu este disponibil pe cartonașul pe care a aterizat primarul, primarul se întoarce în rezerva stăpânului său. (2/2013)
  • Abatele poate ateriza doar pe o mănăstire (sau oricare altă construcție mănăstirească) sau o grădină. (Da, grădinile sunt permise în ciuda formulării regulii primare). Dacă o mănăstire (sau oricare altă construcție mănăstirească) sau grădină nefinalizată nu este disponibilă pe cartonașul pe care a aterizat abatele, abatele se întoarce în rezerva stăpânului său. (3/2015)
  • Numai un meeple obișnuit poate ateriza pe un spațiu de artiști sau într-o piramidă incompletă.
  Așa cum s-a menționat mai devreme, o fantomă poate de asemenea utiliza un aparat de zbor. Totuși, dacă prima oară utilizezi cu alt meeple un aparat de zbor, atunci al doilea meeple (fantoma) nu poate nu poate utiliza și el aparatul de zbor. Aparatul de zbor este un teritoriu, așa că ocuparea aparatului de zbor cu primul meeple oprește ocuparea sa și de către fantomă. Prin urmare, în această situație fantoma poate fi plasată numai pe câmp sau pe drum. (5/2013)
 3. Clarificare oficială din partea publicatorului Un jucător nu poate plasa un meeple pe un teritoriu care a fost finalizat de cartonașul tocmai plasat, din moment ce teritoriul este considerat finalizat din momentul plasării cartonașului, iar un meeple poate ateriza prin intermediul unui aparat de zbor doar pe un teritoriu nefinalizat. (2012)
 4. Interpretare din partea comunității Acest lucru înseamnă că un meeple care utilizează un aparat de zbor poate ateriza pe orice teritoriu nefinalizat care poate fi ocupat de pe cartonașul de destinație, cu excepția câmpurilor. Este irelevant dacă teritoriul este ocupat sau nu. În consecință, un meeple care utilizează un aparat de zbor nu poate ateriza pe un alt aparat de zbor.
 5. Clarificare oficială din partea publicatorului Un meeple poate ateriza prin intermediul unui aparat de zbor pe teritorii din exteriorul Orașului Carcassonne (dar nu în Orașul însuși) (Ext. 6 - Contele, regele și vasalii) și din exteriorul Roții Destinului (dar nu pe Roată însăși) (Roata Destinului). De asemenea, un meeple poate ateriza prin intermediul unui aparat de zbor pe drumurile cartonașelor cu școală (Școala). (1/2013)
  Interpretare din partea comunității Ca o consecință a acestei clarificări, un meeple poate ateriza prin intermediul unui aparat de zbor pe teritorii din exteriorul Orașului Leipzig, dar nu în Orașul însuși (Piețele din Leipzig).
 6. Clarificare oficială din partea publicatorului Un meeple care utilizează un aparat de zbor nu poate ateriza pe un coridor fermecat. (2/2013)
 7. Interpretare din partea comunității Un meeple care utilizează un aparat de zbor nu poate ateriza într-o cetate (Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri), din moment ce aceasta nu este plasată pe un cartonaș particular.
 8. Interpretare din partea comunității Piesele de turn nu sunt parte ale unui teritoriu care poate fi ocupat și evaluat. În consecință, meepleșilor care zboară nu ar trebui să li se permită să aterizeze pe acestea.
 9. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că un meeple care utilizează un aparat de zbor trebuie plasat pe cartonașul țintă sau retras în rezerva stăpânului său dacă plasarea nu este posibilă.
 10. Interpretare din partea comunității Aceste clarificări sunt bazate pe exemplele oferite de Kettlefish pe Carcassonne Central. (6/2018)
  http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=3972.msg58622#msg58622
 11. 11.0 11.1 Interpretare din partea comunității Aparatele de zbor permit meepleșilor să împartă teritorii care în mod normal sunt ocupate de doar un singur meeple. Dacă se întâmplă asta, jucătorii care dețin majoritatea vor primi punctele pentru teritoriu. Acest lucru se poate întâmpla cu:
  • Mănăstiri
  • Abații
  • Lăcașuri de cult
  • Biserici Darmstadt
  • Mănăstiri germane (meepleși plasați drept călugări și meepleși plasați drept abați sunt evaluați separat)
  • Mănăstiri olandeze și belgiene (meepleși plasați drept călugări și meepleși plasați drept abați sunt evaluați separat)
  • Construcții japoneze (meepleși plasați drept călugări și meepleși plasați drept abați sunt evaluați separat)
  • Grădini
  • Castele germane
  • Catedrale germane