Aparate de zbor

From Wikicarpedia
(Redirected from Aparate de zbor)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Flier and the translation is 100% complete.
Flier C3 Tile A.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Flier C2 Tile A.jpg
Flier C1-05.pngCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Aparatele de zbor Aparatele de zbor
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Umanitatea a fost întotdeauna fascinată de zbor. Acum, meepleșii tăi se pot avânta în ceruri, deși niciodată nu vei ști unde vor ateriza.

Informații generale și comentarii

Logoul aeronavei
Simbolul extensiei

Extensia Aparate de zbor[1] (Mini #1) a fost lansată de HiG pentru a doua ediție, cunoscută pe scurt ca C2, în 2017, inclusă ca parte a Big Box 6 Big Box 6. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată, orașe cu clădiri tăiate și unele modificări minore asupra formulării. Versiunea C3 a acestei extensii este disponibilă numai ca parte a Big Box 7 Big Box 7.

Big Box 6 și Big Box 7 au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Această extensie a fost original lansată pentru prima ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2012.

Conținut

 • 8 cartonașe de teren noi cu aparate de zbor (identificate cu Symbol Flier C1C2.png, pentru a te ajuta să separi și sortezi cartonașele tale)
Cartonaș cu aparat de zbor
 • 1 zar de zbor (cu fețele 1, 1, 2, 2, 3 și 3)
Figure Die.png

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază și stivuiește-le pe toate ca în mod normal. Plasează zarul la îndemâna tuturor jucătorilor.

Desfășurarea jocului

Logo Flier C2.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Atunci când un jucător trage un cartonaș cu un simbol al aeronavei, îl plasează în concordanță cu regulile normale.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș cu un aparat de zbor pe el, ai posibilitatea de a alege dacă plasezi un meeple ca în mod normal (și apoi să urmezi toate regulile normale de plasare) sau pe aparatul de zbor.

Atunci când plasezi un meeple pe aparatul de zbor,[2] meepleul tău se va deplasa într-o linie dreaptă în direcția în care este îndreptat aparatul de zbor. Aruncă zarul de zbor și mută-ți meepleul un număr de cartonașe egal cu numărul de puncte de pe zar (unu până la trei cartonașe). Meepleul tău poate fi plasat pe oricare teritoriu nefinalizat[3] de pe acel cartonaș, chiar dacă acel teritoriu este deja ocupat de alți meepleși. Totuși, meepleșii plasați prin intermediul unui aparat de zbor nu pot fi plasați niciodată pe un câmp, chiar dacă acel câmp este neocupat.[4][5][6][7][8]

Meepleșii plasați prin intermediul unui aparat de zbor devin imediat de tipul corespunzător (tâlhar, cavaler sau călugăr).

Dacă nu îți poți plasa meepleul pe cartonașul indicat (fie pentru că pe acel cartonaș există doar teritorii finalizate și câmpuri, fie pentru că în locația indicată pur și simplu nu există un cartonaș), meepleul se întoarce în rezerva ta. Nu ai șansa de a plasa alt meeple în această tură.[9]

Exemplul 1: Plasezi un cartonaș cu un aparat de zbor și decizi să încerci să plasezi un meeple pe acel aparat de zbor (care este îndreptat în sus și spre stânga).

Arunci un 3 cu zarul. Nu poți plasa un meeple în această tură, fiindcă la locația indicată nu există niciun cartonaș eligibil.

Dacă ai fi aruncat un 2, ai fi putut să îți plasezi meepleul în mănăstire (chiar dacă o ocupă un meeple albastru) sau oraș (chiar dacă îl ocupă un meeple galben). Alegerea uneia dintre aceste două opțiuni ar fi obligatorie. Nu l-ai fi putut plasa pe drum, fiindcă acesta este deja finalizat.

Exemplul 2: Plasezi un cartonaș cu un aparat de zbor (ce este îndreptat spre dreapta), iar de această dată arunci un 2. Trebuie să îți plasezi meepleul în oraș (lângă meepleul albastru), din moment ce nu îl poți plasa pe câmp sau pe drumul deja finalizat.
Clarificări adiționale

Următoarele exemple oferă câteva clarificări adiționale pentru opțiunile disponibile unui zburător.[10]

Exemplul 3a: Numai ce ai plasat cartonașul cu conturul roșu. Nu poți poți plasa un meeple pe drum, din moment ce este ocupat de jucătorul albastru. Decizi să utilizezi aparatul de zbor, dai un 1 și apoi îți examinezi opțiunile:
 • Zburătorul tău nu poate ateriza pe drumul de pe cartonașul de destinație din moment ce numai ce a fost finalizat.
 • Zburătorul tău poate ateriza pe orașul neocupat și nefinalizat. În acest caz este singura ta opțiune validă.
Exemplul 3b: Numai ce ai plasat cartonașul cu conturul roșu. Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe drum prin plasare directă, din moment ce este neocupat. Totuși, decizi să utilizezi aparatul de zbor, dai un 1 și apoi îți examinezi opțiunile:
 • Zburătorul tău nu poate ateriza pe drumul de pe cartonașul de destinație din moment ce numai ce a fost finalizat.
 • Zburătorul tău poate ateriza pe orașul neocupat și nefinalizat. În acest caz este singura ta opțiune validă.
Exemplul 3c: Numai ce ai plasat cartonașul cu conturul roșu. Nu poți poți plasa un meeple pe drum, din moment ce este ocupat de jucătorul albastru. Decizi să utilizezi aparatul de zbor, dai un 1 și apoi îți examinezi opțiunile:
 • Zburătorul tău poate ateriza pe drumul ocupat de jucătorul albastru, din moment ce este nefinalizat.
 • Zburătorul tău poate ateriza pe drumul neocupat și nefinalizat.
Prin urmare, zburătorul tău are în acest caz două opțiuni de aterizare.
3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Dacă cartonașul cu simbolul aeronavei finalizează un teritoriu după plasarea cartonașului, teritoriul este evaluat ca de obicei.[11]

Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, se aplică evaluarea normală pentru teritorii nefinalizate.[11]

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 8
Flier C3 Tile A.png ×1
Flier C3 Tile B.png ×1
Flier C3 Tile C.png ×1
(S)
Flier C3 Tile D.png ×1
Flier C3 Tile E.png ×1
Flier C3 Tile F.png ×1
(W)
Flier C3 Tile G.png ×1
(B)
Flier C3 Tile H.png ×1
(G)
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Ediția C2

Cartonașe totale: 8
Flier C2 Tile A.jpg ×1
Flier C2 Tile B.jpg ×1
Flier C2 Tile C.jpg ×1
(S)
Flier C2 Tile D.jpg ×1
Flier C2 Tile E.jpg ×1
Flier C2 Tile F.jpg ×1
(W)
Flier C2 Tile G.jpg ×1
(B)
Flier C2 Tile H.jpg ×1
(G)
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus numele acestei extensii ca „Aparate de zbor”, dar o traducere fidelă ar fi „Zburătorul”.
 2. Clarificare oficială din partea publicatorului Orice meeple (meeple obișnuit, meeple mare, primar, căruță, director de circ, meeple de veghe, abate, fantomă) poate fi un zburător, căci aparatul de zbor nu este locul final de popas al meepleului. Totuși, punctul de aterizare final tot trebuie să fie un teritoriu valid pentru acel meeple:
  • Primarul poate ateriza doar într-un oraș nefinalizat. Dacă nu este disponibil un oraș nefinalizat pe cartonașul pe care aterizează primarul, primarul se întoarce în rezerva jucătorului. (2/2013)
  • Abatele poate ateriza doar pe o mănăstire sau o grădină. (Da, grădinile sunt permise în ciuda formulării regulii primare.) Dacă nu este disponibilă o mănăstire sau grădină nefinalizată pe cartonașul pe care aterizează abatele, abatele se întoarce în rezerva jucătorului. (3/2015)
  • Numai un meeple obișnuit poate ateriza pe un spațiu de artiști sau într-o piramidă de artiști nefinalizată.
  Așa cum s-a menționat mai devreme, o fantomă poate de asemenea fi un zburător. Totuși, dacă mai întâi utilizezi un meeple normal drept zburător, atunci al doilea pion (fantoma) nu poate utiliza și el aparatul de zbor. Aparatul de zbor este un teritoriu, așa că revendicarea aparatului de zbor cu primul pion previne fantoma din a îl revendica și ea. Prin urmare, în această situație fantoma poate fi plasată numai pe un drum sau pe câmp. (5/2013)
 3. Clarificare oficială din partea publicatorului Un jucător nu poate plasa un zburător pe o structură care a fost finalizată de cartonașul care tocmai ce a fost plasat, din moment ce teritoriul este considerat finalizat din momentul în care este plasat un cartonaș, iar zburătorul poate ateriza numai pe un teritoriu nefinalizat. (2012)
 4. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că un zburător poate ateriza pe orice teritoriu revendicabil nefinalizat de pe cartonașul de destinație, cu excepția câmpurilor. Este irelevant dacă teritoriul este ocupat sau nu. În consecință, un zburător nu poate ateriza pe alt aparat de zbor.
 5. Clarificare oficială din partea publicatorului Zburătorul poate ateriza pe teritorii din afara orașului Carcassonne (dar nu în orașul însuși) (Ext. 6 - Contele, regele și vasalii Ext. 6 - Contele, regele și vasalii) și din afara Roții Destinului (dar nu pe Roată însăși) (Roata Destinului Roata Destinului). Zburătorul poate de asemenea să fie plasat pe drumurile cartonașelor cu școală (Școala Școala). (1/2013)
  Interpretare din partea comunității Ca o consecință a acestei clarificări, zburătorul ar putea de asemenea ateriza pe teritorii din afara orașului Leipzig, dar nu în orașul însuși (Piețele din Leipzig Piețele din Leipzig).
 6. Clarificare oficială din partea publicatorului Un zburător nu poate ateriza pe un coridor fermecat. (2/2013)
 7. Interpretare din partea comunității Un zburător nu poate ateriza într-o cetate (Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri), căci aceasta nu este plasată pe un cartonaș particular.
 8. Interpretare din partea comunității Piesele de turn nu fac parte dintr-un teritoriu care ar putea fi revendicat și evaluat. În consecință, zburătorilor nu ar trebui să li se permită să aterizeze pe acestea.
 9. Interpretare din partea comunității Asta înseamnă că un meeple care utilizează un aparat de zbor trebuie plasat pe cartonașul țintă sau să se întoarcă în rezerva proprietarului său dacă plasarea nu este posibilă.
 10. Interpretare din partea comunității Aceste clarificări sunt bazate pe exemplele furnizate de Kettlefish pe Carcassonne Central:

  http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=3972.msg58622#msg58622 (6/2018)
 11. 11.0 11.1 Interpretare din partea comunității Aparatele de zbor permit mai multor meepleși să împartă teritorii care sunt în mod normal sunt ocupate de numai un singur meeple. Dacă se întâmplă asta, jucătorii cu majoritatea vor puncta pentru teritoriu. Asta se poate întâmpla cu: