Hanuri și catedrale

Revision as of 19:37, 19 December 2021 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Box InnsCathedrals C2 RO.jpg

Informații generale și comentarii

 
Simbolul Hanuri și catedrale

Extensia Hanuri și catedrale a fost lansată inițial în anul Template:Year ro de Hans im Glück. A fost lansată original pentru ediția veche în anul Template:Year ro.

Copii ale acestei extensii printate în perioada 2015-2016 au fundalul orașelor mai închis.

Conținut

  • 18 cartonaşe de teren (identificate cu  , pentru a te ajuta să separi și sortezi cartonașele tale), dintre care 6 cu han și 2 cu catedrală
  • 8 meepleși normali roz și 1 abate roz. Cu acest set nou de pioni pot juca chiar şi 6 jucători[1]
   
  • 6 meepleși mari
 
  • 6 cartonaşe de puncte 50/100[2]
   Față
   Verso

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte miniextensii și/sau extensii, dacă este cazul) și stivuiește-le pe toate ca în mod obișnuit. Fiecare jucător îşi depune în rezerva sa meepleul cel mare de culoarea lui.

Hanuri și catedrale

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Noile cartonaşe de teren sunt ataşate la fel ca şi cele de până acum. Funcția lor specială are un impact în pasul 3. Declanșarea unei evaluări.

2. Plasarea unui meeple

Meepleşii pot fi depuşi după regulile deja cunoscute. Rolul cartonaşelor va fi explicat în punctul următor.

3. Declanşarea unei evaluări

Evaluarea unui drum cu han

Dacă unul dintre voi finalizează un drum pe care se află unul sau mai multe hanuri, primești pentru tâlharii tăi de pe acest drum câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș cu drum (în locul unui punct în mod obișnuit).[3]

 
Exemplu: Pentru acest drum tu primești 10 puncte, fiindcă este alcătuit din 5 porţiuni şi de-a lungul lui se află 1 han.
 
Exemplu: Şi pentru acest drum tu primeşti 10 puncte, deşi de-a lungul lui se află 2 hanuri.

CAUTION: During final scoring, incomplete roads with an inn on them do not score any points. Even if that road would have normally scored, the presence of an inn will prevent it from scoring. ATENŢIE! La sfârșitul partidei drumurile cu han nu valorează puncte. Chiar dacă acel drum ar fi evaluat ca în mod normal, prezența unui han îl face să valoreze 0 puncte.

 
Exemplu: - Evaluare finală drumuri: Acest drum nu este finalizat. Are un han, așa că tu nu primeşti niciun punct.

Evaluarea oraşului cu catedrală

Dacă un jucător finalizează un oraş în care se află una sau mai multe catedrale, proprietarul orașului (jucătorul care deține majoritatea orașului) primește câte 3 puncte pentru fiecare cartonaş din oraș şi pentru fiecare blazon (în loc de cele 2 puncte obișnuite).

 
Exemplu: Tu primeşti pentru acest oraș 27 de puncte: 9 x 3 = 27 (7 cartonaşe şi 2 blazoane).

   Întrebare: Am voie să pun catedrale în orașele altor jucători?

Răspuns: Da, acest lucru este permis, și este un lucru folositor la sfârșitul jocului, pentru a face ca orașul să valoreze 0 puncte. Acest lucru este valabil și pentru drumurile cu han.

ATENȚIE! La sfârșitul partidei, orașele nefinalizate cu catedrală nu valorează puncte. Chiar dacă acel oraș ar fi evaluat ca în mod normal, prezența unei catedrale îl face să valoreze 0 puncte.

 
Exenplu - Evaluare finală oraş: Acest oraș este nefinalizat. Are o catedrală, așa că tu primești 0 puncte

Meepleul cel mare

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Cartonașle de teren sunt plasate la fel ca cele din jocul de bază. Funcția lor specială are un impact în pașii 2. Plasarea unui meeple și 3. Declanșarea unei evaluări.

2. Plasarea unui meeple

În locul unui meeple obișnuit, acum ai posibilitatea să-ţi plasezi un meeple mare – după regulile cunoscute.

3. Declanşarea unei evaluări

Dacă are loc o evaluare în teritoriul în care ai meepleul mare, atunci acesta are valoarea a 2 meepleşi obișnuiţi.
Reține faptul că toţi jucătorii care deţin un număr egal de meepleşi într-un teritoriu, primesc în mod egal numărul maxim de puncte. Dacă ai într-un teritoriu mai mulţi meepleşi decât fiecare din adversarii tăi, tu vei încasa toate punctele, iar adversarii tăi nu vor primi nimic.[4]

După efectuarea evaluării, meepleul cel mare se întoarce în rezerva propiretarului său, și poate fi utilizat din nou într-o tură ulterioară.


 
Exemplu: Tu plasezi acest cartonaș (vezi săgeata), finalizând orașul. Tu ai un meeple mare în oraș, în timp ce meeplul negru este normal, ceea ce face ca tu să deții majoritatea. Orașul este evaluat și obții astfel 8 puncte pentru oraș, dar jucătorul negru primește 0 puncte.
 
Exemplu: Jucătorul negru plasează acest cartonaș (vezi săgeata), finalizând orașul. Tu ai un meeple mare în oraș, în timp ce jucătorul negru are doi meepleși normali. Amândoi dețineți majoritatea în acest oraș, așa că amândoi primiți 12 puncte pentru oraș.

Dacă îţi utilizezi meepleul cel mare drept ţăran, plasează-l culcându-l pe câmp, așa cum ai face-o cu un meeple nornal. Meepleul mare valorează în acest caz cât 2 ţărani din acel câmp.

 
Exemplu: Ţi-ai plasat meepleul mare drept ţăran pe câmp. Albastru are staţionat pe acel câmp doar un meeple obișnuit. De aceea tu vei primi 9 puncte pentru cele 3 oraşe finalizate.

Cartonașele de puncte

Cartonașele de puncte sunt folosite doar când se evaluează/modifică un scor.

3. Declanșarea unei evaluări

Aceste cartonașe noi de puncte fac evidențierea scorului tău mai ușoară. Dacă reușești să faci o tură completă a tablei de scor (=50 puncte), iei un cartonaș de puncte. Pune-l în fața ta cu fața care arată 50 de puncte. Apoi continui să îți adaugi scorul ca în mod normal. La sfârșitul jocului, pur și simplu adaugă 50 de puncte scorului tău.

Dacă reușești să faci o tură completă a tablei de scor încă o dată, întoarce-ți cartonașul tău de puncte pentru a își arăta partea sa cu 100 de puncte.

Folosește un cartonaș de puncte extra dacă reușești să faci o tură completă a tablei de scor încă o dată.

 
Exemplu: Tu ai 48 de puncte și primești 4 puncte. Ai făcut o tură completă a tablei de scor și iei un cartonaș de puncte, pe care îl ții în fața ta pentru a reprezenta 50 de puncte.

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

  Acest cartonaș prezintă patru segmente de oraș diferite și un câmp cu o grădină în centru.
   
  O răscruce de drumuri fără un sat în mijloc desparte și ea drumurile. Prin urmare, există 3 drumuri pe acest cartonaș. Hanul afectează drumul îndreptat spre stânga și cel îndreptat spre dreapta, dar nu și drumul îndreptat jos.
   
  Cele două segmente de drum de pe acest cartonaș se termină la mănăstire.
   
  Nu pot fi plasați meepleși segmentele mici de drum; acestea sunt acolo doar pentru a delimita câmpurile. Segmentele de drum de pe ambele părți se termină la intersecția cu satul.
   
  Câmpul se termină în acest colț la vârful săgeții.

Alte (mini)extensii

Preţul de răscumpărare pentru un meeple mare capturat este același ca și pentru oricare alt meeple.

   Întrebare: [Dacă este capturat de un turn,] prețul de răscumpărare pentru meepleul mare este dublată?

Răspuns: Nu: poate fi mare, dar este tot o singură persoană.

  Exp. 6 - Count, King & Robber

This expansion features a River II tile with an inn. Unlike other inns, this one has a yellow roof:

  Exp. 8 - Bridges, Castles & Bazaars

This expansion features two tiles with an inn:

Referință pentru cartonașe

Numărul total de cartonașe: 18

   x1
(W)
   x1
(G)
   x1
(S)
   x1
 
   x1
(B)
   x1
(E)
   x1
(T)
   x1
(G)
   x1
 
   x1
(W)
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
 
   x1
(B)
   x1
(T)
   x1
 

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

 
G | Grădină

 
B | Gospodărie
țărănească
 
T | Turn de apă

 
W | Tâlhari

 
S | Grajd pentru
porci
 
E | Grajd pentru
măgari

Numărul total de cartonașe de puncte: 6[2]

   x6[2]

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1.   În Big Box 6, al șaselea set de meepleși și cartonașele de puncte sunt parte a jocului de bază și sunt descrise acolo.
  2. 2.0 2.1 2.2   Big Box 6 conține 8 cartonașe de puncte, în loc de 6, și de asemenea, acestea sunt considerate parte a jocului de bază.
  3.   Ia în vedere că un han afectează doar segmentul/segmentele de drum cu care este imediat adiacent, nu toate segmentele de pe cartonaș.
  4.   Un jucător cu un meeple mare NU primește de două ori același punctaj. Meepleul mare este tratat exact ca doi meepleși normali; pentru doi meepleși într-un oraș, câmp sau pe un drum primești punctajul doar o dată. Singura funcție a meepleului mare este cea de a obține majoritatea mai ușor. De exemplu, un meeple mare plasat într-o mănăstire primește exact același punctaj pe care l-ar primi și un meeple normal.