Chirurgii-frizeri

This page is a translated version of the page The Barber-Surgeons and the translation is 100% complete.
Barber-Surgeons C2 Tile 02.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Cu această miniextensie, îți vei trimite meepleșii tăi la chirurgul-frizer. O casă-baie avea câteva întrebuințări în timpul Evului Mediu. Poți face o baie împărtășind cele mai recente bârfe, precum și savura un tratament medical foarte profesional. Desigur, meepleul tău va savura timpul său petrecut în casa-baie, așa că nu va fi capabil să te ajute. Pentru a îl recupera există diverse posibilități …

Informații generale și comentarii

 
Planșa pretăiată
 
Simbolul extensiei

Lansată original în 2018 în timpul Essen Spiel de Hans im Glück.

Această extensie nu există pentru prima ediție (C1 pe scurt).

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile extensiei de mai jos. O poți combina cu alte extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • 6 cartonașe de teren noi cu case-băi marcate cu simbolul extensiei
 
Una dintre noile construcții

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 6 cartonașe cu case-băi și alege cât de multe este nevoie în funcție de numărul de jucători.

Numărul de jucători  2 3 4 și mai mulți
Case-băi  4 5 6

Acum, amestecă numărul corespunzător de cartonașe cu case-băi cu celelalte cartonașe de teren. Pune înapoi în cutie cartonașele cu case-băi nefolosite (în cazul în care se joacă cu mai puțin de 4 jucători).

Primirea de puncte pentru casele-băi

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când tragi un cartonaș cu o casă-baie, îl plasezi în conformitate cu regulile normale.

2. Plasarea unui meeple

După ce plasezi un cartonaș cu o casă-baie, ai posibilitatea de a plasa un meeple de-al tău conform regulilor normale, asta însemnând că ai posibilitatea de a plasa meepleul pe un drum, într-un oraș sau pe un câmp de pe cartonașul cu casă-baie. Totuși, nu poți plasa meepleul pe casa-baie însăși.

 
Exemplu: Plasezi un cartonaș cu o casă-baie și plasezi un meeple în oraș.
3. Inițierea evaluării cu casă-baie

După finalizarea unui oraș cu casă-baie, îl evaluezi ca în mod obișnuit. În adiție pentru punctele normale, jucătorul care deține majoritatea orașului primește numărul de puncte reprezentate pe banner (3, 4 sau 5). Dacă sunt mai multe case-băi într-un oraș evaluat, adaugă toate punctele de la toate case-baie din acel oraș.

Același lucru se aplică drumurilor cu case-băi.

 
Exemplu: Tu finalizezi și evaluezi un oraș. Tu primești un total de 9 puncte (6 puncte pentru cele 3 cartonașe de oraș și 3 puncte pentru casa-baie).
Evaluarea finală

Casele-băi nu vor oferi niciun punct bonus teritoriilor evaluate după joc (în timpul evaluării finale).[1]

Vizitarea unei case-băi după evaluare

3. După evaluarea unui teritoriu

Dacă doar un singur meeple este implicat într-o evaluare[2] și este cel puțin o casă-baie liberă, în loc de să îți retragi meepleul înapoi în rezerva ta, tu trebuie să îți plasezi lateral meepleul în una (oricare) dintre casele-băi libere (sau în singura casă-baie liberă) imediat după evaluare.[3] Înainte de a face asta, primești punctele pentru teritoriu ca în mod obișnuit.

 
Exemplu: După evaluarea orașului mic, îți plasezi meepleul tău în casa-baie.

Respectă următoarele reguli:

 • O casă-baie este liberă dacă nu există niciun meeple în ea
 • Dacă sunt mai multe case-băi libere, poți alege în care dintre ele să îți plasezi meepleul tău
 • Dacă sunt mai mulți meepleși implicați în evaluarea unui teritoriu, toți meepleșii sunt returnați în rezerva jucătorului corespunzător (chiar dacă toți meepleșii implicați în această evaluare aparțin unui singur jucător) - în acest caz, niciun meeple nu este plasat într-o casă-baie
 • Dacă nu există nicio casă-baie liberă, îți iei (primești) meepleul înapoi
 • Dacă sunt evaluate mai multe teritorii (prin plasarea unui singur cartonaș de teren), tu trebuie să iei în considerare ordinea în care sunt evaluate teritoriile - jucătorul care a plasat cartonașul de teren decide ordinea în care este efectuată evaluarea, deoarece acest lucru poate afecta care meepleși sunt plasați în case-băi libere (dacă este aplicabil).
Evaluarea finală

Niciun meeple nu va fi mutat către nicio casă-baie liberă în timpul evaluării finale.[4]

Părăsirea casei-baie

Există două posibilități de a recupera un meeple care a fost plasat într-o casă-baie.

1. Finalizarea unei case-băi

Recuperarea pe gratis a unui meeple dintr-o casă-baie.

Dacă un jucător plasează ultimul cartonaș care înconjoară o casă-baie (în același fel ca la finalizarea mănăstirilor), meepleul plasat în casa-baie poate fi recuperat imediat pe gratis. Meepleul returnat nu primește niciun punct când este returnat.

 
Exemplu: Jucătorul albastru înconjoară complet casa-baie cu cartonașul său de teren. Tu îți poți lua meepleul înapoi.

Reține!

 • Dacă plasezi un meeple într-o casă-baie care este deja înconjurată de 8 cartonașe de teren, nu îl poți recupera pe gratis.
 • Dacă realizezi că un meeple încă se află într-o casă-baie care a fost înconjurată complet într-o tură precedentă, tu nu mai ai voie să îl recuperezi pe gratis.
2. Recuperează-ți meepleul plătind

Pentru a îți recupera un meeple, poți, de asemenea, plăti cu puncte. Numărul de puncte pe care îl pierzi depinde de numărul reprezentat pe casa-baie respectivă (3, 4 sau 5). Dacă faci asta, mută-ți meepleul de scor înapoi pe tabla de scor. Ai voie să ai mai puțin de 0 puncte.

 
Exemplu: Tu îți iei meepleul tău înapoi după ce ai plătit 4 puncte (așa cum este indicat de cartonașul cu casă-baie). Tu îți muți meepleul tău de scor 4 spații înapoi (în spate).

Poți să îți recuperezi prin cumpărare un meeple după ce ai plasat un cartonaș de teren. Ai voie să plasezi acest meeple în aceeași tură.

Dacă un meeple părăsește o casă-baie, casa-baie este liberă din nou și este pregătită să întâmpine alt meeple (sau același meeple din nou).[5]

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

Podul nu închide drumurile reprezentate pe cartonaș, nici nu le combină pe acestea; drumul cu casa-baie continuă de la stânga la dreapta, în timp ce celălalt continuă de sus în jos. Drumurile împart câmpul în 4 câmpuri separate.

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

 Comentarii generale

  Dacă este implicat numai un singur meeple într-o evaluare, atunci acesta poate merge la o casă-baie chiar dacă primește 0 puncte sau puncte negative:

 • Un primar care primește 0 puncte pentru un oraș fără blazoane sau o cetate poate merge la o casă-baie (  Ext. 5 - Abația și primarul)
 • Un meeple cu spirite ce primește 0 puncte sau chiar puncte negative poate merge la o casă-baie (  Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire)
 • Un meeple ce primește 0 puncte pentru un teritoriu din cauza cartonașelor de evaluare active poate merge la o casă-baie (  Topografii)

 Ext. 3 - Prințesa și dragonul

  Zâna poate fi alocată unui meeple blocat într-o casă-baie. Jucătorul poate primi bonusul de 1 punct de la zână la începutul turei sale, dar nu poate primi bonusul de 3 puncte de la zână cu ocazia evaluării atunci când meepleul este luat înapoi pe gratis sau recuperat prin plată de proprietarul său. În acest caz, zâna va împiedica dragonul să viziteze cartonașul cu casa-baie.
  Dragonul poate mânca un meeple blocat într-o casă-baie.
  Dacă un meeple este trimis către o cas-baie pe un cartonaș cu dragonul, atunci dragonul va mânca automat meepleul.
  Un meeple nu poate fi trimis cu un coridor fermecat către o casă-baie.

 Ext. 5 - Abația și primarul

  Dacă o căruță este singură pe un teritoriu și evaluează, atunci se va duce la o casă-baie neocupată. Dacă asta nu este posibil, atunci căruța va avea voie să se mute pe alt teritoriu valid dacă proprietarul său decide asta.
Notă: Dacă nu poți elimina căruța după evaluare din cauza unei case-băi, atunci nu vei putea nici să o muți.
  O căruță nu se poate muta de pe un teritoriu finalizat pe o casă-baie neocupată după evaluare.
  O căruță blocată într-o casă-baie nu se poate muta pe un teritoriu învecinat atunci când casa-baie este complet înconjurată. Căruța se poate numai întoarce la proprietarul său, dacă jucătorul își amintește să o ia înapoi (pe gratis în acest punct). O casă-baie complet înconjurată nu este asociată cu o evaluare normală.

 Mini #1 - Aparate de zbor

  Un meeple nu poate fi trimis cu un aparat de zbor la o casă-baie.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 6
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1.   Regulile iau în considerare bonusul de casă-baie doar când se evaluează un drum sau un oraș finalizat. Teritoriile nefinalizate nu vor primi puncte bonus de casă-baie.
 2.   Această regulă ar afecta doar meepleși propriu-ziși: meepleși normali, meeple mare, abate, căruță, primar, director de circ, meeple de veghe și fantomă. Alți pioni de pe suprafața de joc de-ai unui jucător nu sunt considerați: porc, constructor, moșie și oier.
 3.   Ia în vedere că această acțiune ar afecta acele evaluări de teritorii de la oricare jucător (nu doar jucătorul activ) cu un meeple care au loc în faza 3. Declanșarea unei evaluări de puncte -acele evaluări unde meepleșii sunt înapoiați proprietarilor lor după evaluarea unui teritoriu finalizat sau a unui câmp în timpul jocului. Totuși, nu ar afecta evaluarea de bonusuri sau acelor evaluări care au loc în alte faze (sau care nu elimină meepleși). Câteva exemple:
  • Un țăran poate ajunge într-o casă-baie când evaluează câmpul său în timpul jocului din cauza moșiei.
  • A meeple care primește un bonus de turn de veghe nu va merge la o casă-baie pentru bonus însuși (poate merge doar ca o consecință a evaluării drumului sau orașului pe care îl ocupă).
  • Un abate retras și evaluat în 2. Plasarea unui meeple nu va merge la o casă-baie.
  • Evaluarea unui teritoriu când primești depeșa #8 nu va trimite meepleul ales la o casă-baie, din moment ce nu este o evaluare obișnuită care are loc în 3. Declanșarea unei evaluări de puncte.
  • Evaluarea cortului de circ cu numai un singur meeple învecinat nu l-ar trimite pe acesta către nicio casă-baie liberă.
 4.   Regulile iau în considerare acțiune ca aplicându-se atunci când se evaluează unul sau mai multe teritorii în timpul jocului drept consecință a plasării unui cartonaș.
 5.   Acest alt meeple poate fi oricare meeple al oricărui jucător, chiar și acela care tocmai ce a părăsit casa-baie.